Панелка или тухлен апартамент

• 100 690
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 450
Да се включа и аз по темата в подкрепа на новото строителство. За мен основните предимства:
-Топлоизолация в комбинация с добро изложение - почти не си използваме парното (или печка) през зимата, когато температурите не са под нулата. Сериозен спестен разход за отопление.
-Не се чува почти нищо от съседите (и отгоре и отдолу с деца на по 4-5 г.), за разлика от панелката, където почти мога да чуя какво си говорят съседите
-Тестван на земетресение 5.8 (дано не се случват често такива тествания) - няма дори една разместена чаша, няма нищо по-сериозно, дори боята не се е напукала
-Добра цена за сравнително комуникативно място + добър етаж. Старото строителство на някои места държи по-високи цени за комуникативни точки. Някои хора купуват и на зелено. Аз лично не бих поела такъв риск, но две познати семейства преди две години закупиха така жилища на добри цени. Вече са готови, трябва само ремонт и обзавеждане.
-Обикновено е на шпакловка и замаска - лесно може да се приведе във вид за живеене, не е необходимо да се изрине нечий коптор. Следователно и по-малко средства и усилия за ремонт.
-Приветлив вход и площадки
-Повечето разполагат с подземни паркинги и открити паркоместа - разбира се при финансова възможност. Ако не, някъде наоколо все има възможности безплатно.

Засега толкова - по-нататък може да изникнат още Simple Smile

# 451
  • оттам, откъдето започва България
 Как се тества на земетресения?  newsm78

# 452

Е очевидно е имало земетресение и не е паднал блока, как -как  Laughing
Аз да се оплача, че сградата, в която съм под наем е доста ново строителство, а съседите отгоре без да ги познавам знам че имат бебе, по-голямо дете и куче.. Та това с шумоизолацията явно не е баш така за всички нови сгради.

# 453
Надявам се, че въпросът за земетресението не е сериозен... Нямаме някаква специална шумоизолация (имаме само топлоизолация) - не се чува почти нищо. Ясно е, че зависи от конкретния случай и при старото и при новото, аз споделям плюсове от личен опит.

# 454
О, не съм съгласна за шума. В София живеехме в уж качествено строена нова кооперация, но с никаква шумоизолация. Все едно бяхме в една стая със съседите.
В другото жилище-кооперация на 8 години, пак е шумно, макар и не толкова колкото в първото.
В ЕПК-то е една идея по-добре, но пак се чува.
Във старата тухла на баба ми е като в бункер, нищо отникъде не се чува, много дебели стени Peace
В същото време съм живяла на квартира в стара тухла, в която пък много се чуваше. Не знам кое на какъв принцип е строено и защо се получава така при еднакъв тип жилища.

# 455
Е, те и панелите са тествани на земетресение, при това не на едно две Laughing

# 456
  • оттам, откъдето започва България
Надявам се, че въпросът за земетресението не е сериозен... Нямаме някаква специална шумоизолация (имаме само топлоизолация) - не се чува почти нищо. Ясно е, че зависи от конкретния случай и при старото и при новото, аз споделям плюсове от личен опит.
Извинявай, сигурно говориш за земетресението в Перник.  ooooh!

# 457
  • München, Deutschland
Наистина много ми е любопитно дали нещата са:
- Старо-грозно, неугледно, проблемни комшии, липса на организация, простаци, пенсионери и безработни
- Ново-възпитани и образовани, работещи хора, културни, с по-висок стандарт, всичко е уредено и спретнато.

Мога да се изкажа само за 4 жилища от личен опит - 3 под наем, 1 лично. И за 4те важи по-горе написаното. В настоящото жилище, над 50% от хората са с малки деца, понеже не сме много, се знаем кой горе-долу къде работи - работят в един от най-добрите немски работодатели - поне 15% от тях (за толкова знам аз). Другите са държавни служители, което тук е добре платено. Останалите са още по-големи гъзари, единият кара примерно последната седмица (може и служебна да е, но пак не си на проста службица, за да ти предложат такава служебна). Изключвам майките с бебета, които не работят. Та - да, възпитани и образовани хора са, стандартът им е висок, дали са културни - не знам, не ме е интересувало ква музика слушат у тях и дали ходят редовно на театър...  newsm78
Да, спретнато е, под "уредено" не знам какво да разбирам, но примерно тревните площи се поддържат от градинар, косят се, торят се, грижат се за дърветата в имота. Веднъж месечно мият всички прозорци на блока, ежеседмично се чисти. Може би това е "уредено", не съм сигурна правилно ли интерпретирам.

Такава беше ситуацията и в другото ново строителство (под наем).

Двете стари, в които сме живели, са били етажи от къщи, в такъв тип (да не изпадам в детайли) живеят доста по-бедни или доста по-възрастни хора.

По отношение на пенсионерите - те пък с какво ми пречат, та да бъдат слагани в "негативната" група?? СЪжалявам, но не разбирам защо пенсионерите са наред с проблемните и простаците...  newsm78

# 458
Според мен най-големият проблем на новото строителство е бетона, а това е непоправимо вбъдеще.
В Редута при разходка с кучето всеки ден от няколко години наглеждам строежите => ново не бих си купила  Peace.

# 459
Скрит текст:
- Старо-грозно, неугледно, проблемни комшии, липса на организация, простаци, пенсионери и безработни
- Ново-възпитани и образовани, работещи хора, културни, с по-висок стандарт, всичко е уредено и спретнато.

Мога да се изкажа само за 4 жилища от личен опит - 3 под наем, 1 лично. И за 4те важи по-горе написаното. В настоящото жилище, над 50% от хората са с малки деца, понеже не сме много, се знаем кой горе-долу къде работи - работят в един от най-добрите немски работодатели - поне 15% от тях (за толкова знам аз). Другите са държавни служители, което тук е добре платено. Останалите са още по-големи гъзари, единият кара примерно последната седмица (може и служебна да е, но пак не си на проста службица, за да ти предложат такава служебна). Изключвам майките с бебета, които не работят. Та - да, възпитани и образовани хора са, стандартът им е висок, дали са културни - не знам, не ме е интересувало ква музика слушат у тях и дали ходят редовно на театър...  newsm78
Да, спретнато е, под "уредено" не знам какво да разбирам, но примерно тревните площи се поддържат от градинар, косят се, торят се, грижат се за дърветата в имота. Веднъж месечно мият всички прозорци на блока, ежеседмично се чисти. Може би това е "уредено", не съм сигурна правилно ли интерпретирам.

Такава беше ситуацията и в другото ново строителство (под наем).

Двете стари, в които сме живели, са били етажи от къщи, в такъв тип (да не изпадам в детайли) живеят доста по-бедни или доста по-възрастни хора.

По отношение на пенсионерите - те пък с какво ми пречат, та да бъдат слагани в "негативната" група?? СЪжалявам, но не разбирам защо пенсионерите са наред с проблемните и простаците...  newsm78

Пенсионерите са слагани в проблемната група, защото често нямат пари и/или желание за ремонти на общите части, които са си наложителни все някога.

# 460
Според мен най-големият проблем на новото строителство е бетона, а това е непоправимо вбъдеще.
В Редута при разходка с кучето всеки ден от няколко години наглеждам строежите => ново не бих си купила  Peace.

Какъв е проблемът с бетона? Аз купих ново строителство (10г.) там, затова питам. Фасадата, общите части, мазетата и апартамента изглеждат чудесно от вътре, не си представям какъв проблем да очаквам. Срещу нас също строят, не съм забелязала никаква нередност, но сигурно е защото не знам какво да гледам, затова питам.

# 461
  • Sofia

Ние теглихме 90% кредит за жилището си, това са много пари, поне за мен, мислех, че ще ги изплащам дълго време, защото нямам нищо, което мога да продам, и някак си не можех да се пречупя да взема за почти същите пари стар и грозен панел. Гледах доста такива, ми кочина си е в повечето, почти никъде не видях санирани блокове изцяло, входовете потънали в прах и паяжини и т.н. Да не говорим колко пари трябваше още да се вложат да изкъртя всичко и да обзаведа на ново. Не можах да видя стар панел годен за живеен според моя вкус. Много по-лесно е директно да си сложа мебелите. Сега ще търся по-голям апартамен, пак ново строителство. Ми не мога да се пречупя някак си, че ще изплащам 100 000 евро за панел.

Simple Smile Както се бях изказал и преди:

"Мисля, че при новото има и един чисто психологически момент. Взимаш ново, ти си първият, не е втора, трета, десета "ръка". Всичко е ново и свежо, още мирише на боя. Това е малко като да отвориш нова покупка...като отвориш кутията да те лъхне на нова пластмаса или метал, още да усещаш миризмата на производствената смазка...да изпукаш балончетата на опаковъчната обвивка-безценно е!"
Един вид малко и емоционалнно.

Постоянно засичам наистина нови сгради, където пак си правят побългарявания- Заградждат си терасите, различни цветове на щори, кой има кой не, пак си слагат антените кой как му падне.

Ако в старото е "раята", то в новото се нанася всеки(от кол и въже) на който му е изпаднал някой лев повече.

Разбира се, че не може да се обобщава така. Навсякъде има и от едните и от другите, за съжаление. Всичко е до манталитет и възпитание, не до пари, а за съжаление българите не се отличаваме особено с такова според мен. Освен ако не е наистина супер луксозно строителство, висок клас, затворен комплекс, много скъпо съответно. Тогава може би всички ще са културни и образовани, с добри професии, но пак се съмнявам.  В новото естествено, че има някоя и друга остъклена тераси и щори, но аз си гледам моя си апартамент. Все пак и в новото живеят хора, цапа се, поврежда се, не всичко изглежда като в началото съвсем ново, но като цяло обликът е друг. Тук има и доста наематели, атрактивно е като локация, а те се сменят често и не се знае какво може да се очаква. Ако човек можеше да предвиди всичко...

# 462
rib4e, съгласна съм и за цената. Все пак за жилище се дават не малко пари, за да се дадат за старо. При условие да кажем, че два апартамента се намират на близка локация, еднакъв тип - примерно тристаен, приблизително еднакво изложение - не знам как се дават пари за старо. Трябва да има осезаемо по-ниска цена и осезаемо голяма разлика в стаите - в старото са по-големи, да, но не чак толкова, че да заключа в това жилище толкова пари. Според мен старо се купува предимно:
-поради по-ниска цена за добра площ в някои по-крайни квартали
-ако някой иска задължително да живее в центъра примерно (или в някой от нарочените за хубави квартали от едно време) и е склонен да плати висока цена поради това пък било то и за гарсониера
-хора, които задължително държат да имат отделна кухня и голяма спалня, пък кухнята да се изнесе на балкона и стаичката пак да стане малка спалня примерно или да се бутне някоя стена  Wink. Всъщност има и ново с колкото си искаш големи стаи, но са и по-скъпи съответно.
Т.е. всичко опира рано или късно до това каква сума може да се отдели и как да се намери най-добрия вариант за нея. Затова и не се купуват апартаменти от днес за вчера, а след достатъчно търсене. Намират се както изгодни стари, така и нови.

# 463

Аз да се оплача, че сградата, в която съм под наем е доста ново строителство, а съседите отгоре без да ги познавам знам че имат бебе, по-голямо дете и куче.. Та това с шумоизолацията явно не е баш така за всички нови сгради.
хихихи  Grinning и се усещат и чуват през 20-25 см бетонна плоча, а после през панела се чувало всичко. Единствено, може би, при новото ако някой на първия етаж си кърти с кангото у тях, на теб(шестия етаж) може и да не ти подскача чашата от вибрациите, но пак се чува. С комшиите отстрани на теб най-вероятно Ви дели една стена от тухли 4-ка. През такава стена спокойно се чува(ако не е пуснат силно телевизорът или абсорбаторът)как комшиите са настинали-кашлят и кихат, как дрънчат с лъжиците в металните чинийки  Laughing. Нали знаете, че сме си бългАрчета, та....как се забива пирон в такава стена Confused Няма ли да се спука тухлата като я пробие гвоздеят, aми ако попадне между тухлите(където често е кухо). Верен ли майтапът че с един чук и няколко удара и вече си се преселил при комшиите  Laughing

# 464
  • München, Deutschland
Т.е. всичко опира рано или късно до това каква сума може да се отдели

Лично за мен, това обобщава цялата тема. Ако имам 100к и един милион, различни неща ще търся и очаквам.

и се усещат и чуват през 20-25 см бетонна плоча, а после през панела се чувало всичко.

А през 30см? Понеже нашата е точно толкова, но има добри изолации и не се чуват съседите при нормални шумове. Като си окачваха шкафовете на кухнята в носещи стени и разбиваха бетона, тогава чувах, сега вече не. Когато викат или плачат деца, също не чувам, освен ако не са в коридора на сградата.

Общи условия

Активация на акаунт