Панелка или тухлен апартамент

• 100 700
  • 1 004
  •   2
Отговори
# 435
Прав си, всякакви мискинлъци може да направят строителите, но това важи и за старо, и за ново строителство. Т.е. този параметър все си е до съвест и съзнание на фирмите. Но все пак предпочитам сграда, строена при по-високи изисквания, защото шансът да е по-устойчива е по-голям.

# 436
...Но все пак предпочитам сграда, строена при по-високи изисквания, защото шансът да е по-устойчива е по-голям.
Контролът в/у спазването на тези изисквания също е важен. Може да съм наивна, но преди е бил по-сериозен.

# 437
Прав си, всякакви мискинлъци може да направят строителите, но това важи и за старо, и за ново строителство. Т.е. този параметър все си е до съвест и съзнание на фирмите. Но все пак предпочитам сграда, строена при по-високи изисквания, защото шансът да е по-устойчива е по-голям.

При разрушаване на конструкции от Соца, арматурата си е според проекта. Може да има някъде нещо не както трябва. Но споделям само това, което съм видял лично.
"Стремена" и "есове" се подценяват масово (куките и брой). Винаги водя войни да огънат куките навътре, за да заработи стремето реално, за да стане ограничен бетона ... но като се завъртя (не спя на обекта както някои съфорумци биха направили) с гръб и ... песента е постарому. Масово, ако се проточи строителството, не се взимат мерки да не се пропият тухлите с вода от дъжд и сняг, съответно после чакаме 5-6 години да изсъхне евентуално обекта (а северното изложение може и да не успее).Масово ВиК е много, ама много некачествено, масово се полага мостовак (голям противник съм му не защото ако се монтира качествено ще има проблеми, а защото предполага и некачествен монтаж), масово наредени плочи по общи части "хлопат" (за "прима" фирмите последните не важат, но и цените са "прима" там).
Пиша всичко това не защото съм против новото, опитвам се да извадя аргументи, които не са очевидни за масовата публика, пък след това те ще си преценят дали да направят даден компромис...

# 438
Прав си, всякакви мискинлъци може да направят строителите, но това важи и за старо, и за ново строителство.

Според мен за старо, строено преди 1989 не важи, защото тогава не се въртяха такива пари и разните технически ръководители, надзорници на строежа и прочее бяха като всички други - социалистически труженици с едни 150-200лв заплатки; и на никого не му се ходеше в затвора, а за паднали сгради, напукани плочи и подобни неща се отиваше в затвор. Не че щото са били много съвестни, а напротив - бачкаторите тогава крадяха повече от сега, щото нали държавното е ничие, дори на строежите им викаха "денонощните магазини" Laughing Ама крадеше се, но пак се изписваше нов материал и се слагаше квото трябва, защото, както казах, на никого не му се ходеше в затвора. Така че строеното тогава е в общи линии добро.

А строеното преди 1944 е още по-добро, защото тогава е била истинска пазарна икономика, за разлика от сега. Едни от най-скъпите блокове на Оборище са отпреди 100 години, май точно към 1916 година са правени, не са мръднали и сега струват около 2000 евро на квадрат.

# 439
  • София
Проблемът на старото е, не че няма да си смениш ВиК и ел, а в това, че бабката над теб не си ги е сменила и ти тече в банята. А в такива случаи и Господ не може да ти помогне да не ти наводнят лъскавия ремонт. Лудият съсед отдясно си е складирал канапето от 65-та година в коридора до вратата ти. Дори съм виждала, да се отопляват на твърдо гориво в София...
А това колко години ще издържи още панела, аз лично не искам да пробвам.
Гредоред на 100 години - то дървото е безсмъртен материал....

# 440
Съгласих се, то в новото луди съседи няма, никой не си изкарва канапетата в коридора и да те наводни съседът отгоре е просто изключено.

# 441
  • München, Deutschland
Това с канапетата във входа не се ли води, че блокира в случай на пожар? Питам, понеже тук е така и нямаш право да държиш нищо (теоретично).
Но се вбесявам как детските колички в блока до една седят между вратите апартаментите, а когато сложат по 2, дойде някой друг с количка на гости или пък решат там да си сложат и детското колело, а ти си пазарувал и си с торби, вече не можеш да си отвориш собствената врата нормално.

Аз също мога да си изнеса покъщнината отпред, но не го правя.  Tired
Често ли се случва това запушване на входове? Не говоря за чифт обувки отпред, красива саксийка с надпис "Добре дошли!", преместване, инструменти на майстори, еднократна доставка на голям уред и подобни еднократни, а за големи предмети, тип колички, дивани, рафтчета с обувки (и това се вижда при нас  Rolling Eyes Shocked), които сякаш си стоят за постоянно.  Tired

# 442
  • Sofia
chrissy,

да, много често се случва. И в сегашния ми и в предишния блок. При нас на първия етаж като сляза за нещо до съседите е пълно с колички, колела, тротинетки и т.н, просто защото първият етаж е изцяло обитаван от семейства с малки деца. На мен също ми е грозно и абсолютно никога не съм си държала детските неща пред вратата,освен за малко, а съм с 3 деца, но какво мога да направя. Не може да им кажеш, моля не си оставяйте количките отвън. Добре, че, поне на нашия етаж няма други хора с малки деца и няма такива екстри.

Относно ново срещу старо, аз лично нищо не мога да кажа за качеството, защото не разбирам, но ще споделя един аргумент, който мен ме накара да избера новото, колкото и глупав да е може би. Ние теглихме 90% кредит за жилището си, това са много пари, поне за мен, мислех, че ще ги изплащам дълго време, защото нямам нищо, което мога да продам, и някак си не можех да се пречупя да взема за почти същите пари стар и грозен панел. Гледах доста такива, ми кочина си е в повечето, почти никъде не видях санирани блокове изцяло, входовете потънали в прах и паяжини и т.н. Да не говорим колко пари трябваше още да се вложат да изкъртя всичко и да обзаведа на ново. Не можах да видя стар панел годен за живеен според моя вкус. Много по-лесно е директно да си сложа мебелите. Сега ще търся по-голям апартамен, пак ново строителство. Ми не мога да се пречупя някак си, че ще изплащам 100 000 евро за панел. В квартала, който търся, цените на панел срещу тухла са около 15 000 евро разлика.

# 443
Проблемът на старото е, не че няма да си смениш ВиК и ел, а в това, че бабката над теб не си ги е сменила и ти тече в банята. А в такива случаи и Господ не може да ти помогне да не ти наводнят лъскавия ремонт. Лудият съсед отдясно си е складирал канапето от 65-та година в коридора до вратата ти. Дори съм виждала, да се отопляват на твърдо гориво в София...
А това колко години ще издържи още панела, аз лично не искам да пробвам.
Гредоред на 100 години - то дървото е безсмъртен материал....

Много точно. Имам впечатление от стари сгради в центъра и Оборище (най-топ районите). Много от апартаментите се обитават от пенсионери, които нямат пари нито за ремонти в своите жилища, нито за да плащат за асансьори, ремонти на общи части и т.н. Респективно се опъват на всяка инициатива за подобрение. Повечето хора са си свалили радиаторите или крадат парно  и сметките на останалите са космически. Рядко има къде да се паркира, за гараж да не говорим.
Да не забравяме и особената миризма на старите сгради, обитавана от стари хора.

Иначе трупането на багаж и боклуци на стълбищните площадки е въпрос на селяндурщина, а не на ново или старо строителство Twisted Evil

# 444
...Лудият съсед отдясно си е складирал канапето от 65-та година в коридора до вратата ти. Дори съм виждала, да се отопляват на твърдо гориво в София...
В ново, в София съм виждала изнесени мебели в общите части, както и доста, които са на камини. Много романтични представи имаш за новото...
Скрит текст:
За панелите - аз съм в панел и в коридора е абсолютно забранено да стои каквото и да е. Предупреждават 2 пъти, ако не го преместиш просто изчезва. Само цветя има. В мазетата е същата работа, коридорите са празни. Сменени са вертикалните щрангове, дограмата на общите части, пощенските кутии.
Никой не се топли на твърдо гориво, то и комини на повечето етажи няма вече. Парното е много евтино и сградата много топла.

С една дума - гледа се конкретната сграда. По състоянието на общите части може да се прецени всичко. А с един поглед на последните изравнителни да се види какво е положението с кражбите на парно.

# 445
  • Sofia
Човече, явно имаш късмет със супер точни и изрядни съседи. Би ли споделила как го постигате? Някак си не върви да скриеш бебешката количка на съседа. Пък и в повечето случаи на никого не му се занимава с другите, всички са работещи хора.

# 446
Как се разбира от изравнителната, че се краде парно? Извинявам се на спама, може и на лични, ако имаш желание.

# 447
Човече, явно имаш късмет със супер точни и изрядни съседи. Би ли споделила как го постигате? Някак си не върви да скриеш бебешката количка на съседа. Пък и в повечето случаи на никого не му се занимава с другите, всички са работещи хора.
И при нас всички са работещи, просто има правила и се спазват. Домоуправителят е движещата сила, ако е има авторитет няма да има проблем.
Никой нищо не крие. Коментирах изхвърлените стари канапета и др. подобни. Количките всеки си ги прибира в апартамента, знае се, че е забранено и се спазва. Аз съм на 6 ет. и също никога не съм си оставяла количката долу.

# 448
НСЧ,
плащате ли заплата на домоуправителя?

Да споделя опит как изчистихме коридорите на мазетата от буклуци и стари вещи.
На общо събрание се взе решение за 200 лв.  разход за разчистване. Даде се 1 месец, който си познае вещите, да си ги прибере (сложи се обява). След почистването не е имало протести, че нещо е изчезнало.

# 449

Ние теглихме 90% кредит за жилището си, това са много пари, поне за мен, мислех, че ще ги изплащам дълго време, защото нямам нищо, което мога да продам, и някак си не можех да се пречупя да взема за почти същите пари стар и грозен панел. Гледах доста такива, ми кочина си е в повечето, почти никъде не видях санирани блокове изцяло, входовете потънали в прах и паяжини и т.н. Да не говорим колко пари трябваше още да се вложат да изкъртя всичко и да обзаведа на ново. Не можах да видя стар панел годен за живеен според моя вкус. Много по-лесно е директно да си сложа мебелите. Сега ще търся по-голям апартамен, пак ново строителство. Ми не мога да се пречупя някак си, че ще изплащам 100 000 евро за панел.

Simple Smile Както се бях изказал и преди:

"Мисля, че при новото има и един чисто психологически момент. Взимаш ново, ти си първият, не е втора, трета, десета "ръка". Всичко е ново и свежо, още мирише на боя. Това е малко като да отвориш нова покупка...като отвориш кутията да те лъхне на нова пластмаса или метал, още да усещаш миризмата на производствената смазка...да изпукаш балончетата на опаковъчната обвивка-безценно е!"
Един вид малко и емоционалнно.

Наистина много ми е любопитно дали нещата са:
- Старо-грозно, неугледно, проблемни комшии, липса на организация, простаци, пенсионери и безработни

- Ново-възпитани и образовани, работещи хора, културни, с по-висок стандарт, всичко е уредено и спретнато.

Постоянно засичам наистина нови сгради, където пак си правят побългарявания- Заградждат си терасите, различни цветове на щори, кой има кой не, пак си слагат антените кой как му падне.

Ако в старото е "раята", то в новото се нанася всеки(от кол и въже) на който му е изпаднал някой лев повече.

Общи условия

Активация на акаунт