Панелка или тухлен апартамент

• 100 670
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 495
  • München, Deutschland
Както споменах, не сте единствените, които се учудвате на тази дебелина. Wink

Скрит текст:
Аз нз колко е нормално, от друг инженерен бранш съм, но едната стая е 6х4 метра (от които 2 са преградени за килерче с гипсокартон, но той не носи), няма колони вътре в нея (нз това много ли е, но понеже споменахте квадратурата на стаите като фактор). Отделно само терасата е над 20 квадрата, също няма колони по нея, а всички тераси на блока са свързани и между тях също няма колони, защото по време на строежа ги отляха в една бетонна плоча, можеше лесно да прескачаме до съседите из цееелия блок  Wink. Това са 5 такива балкона (по-точно са разделени на 8, от които 3 големи и 5 малки), в последствие сложиха едни преградки между отделните тераси, за да ги отделят.

Има много прозорци и всичките са френски, мисля, че и това играе някаква роля. Досега не бях виждала толкова светло жилище. Има подземен гараж, нямам представа това има ли значение.

Честно казано, не ме интересува как са изчислявали плочата и защо са я направили такава, важното е да не падне  Mr. Green.

Преставам с това как се строи тук, наистина, ставаше въпрос за старо срещу ново строителство, а мисля, че твърде много задълбахме. Оставих останалата част от поста си в скрит текст.

# 496
Като си електроинженер, да те питам трябва ли непременно да се смени старата ел. инсталация, която е на 50 години с нова:) Поне си завършила силни токове, защото баща ми беше доцент в МЕИ-то и ми е разправял как навремето като завършил и в селото на баща му го питали - я кажи, какво завърши, то тогава хора със средно нямало там, а той - висше; и той казал гордо "слаби токове" и един му казал - пфу, баща ти толкова пари потроши пет години да те изучи в София, не можа ли да завършиш силни токове, пък ти -слаби токове hahaha smile3532 Ти поне си завършила силни токове, не са отишли зян парите на вашите да те изучат Joy

Никой не може да ти каже, че трябва. Но е добре. Изолацията си има живот и старее. Преди 50 години са се използвали по-лоши материали за изолация. Най-големите врагове на изолацията са УВ лъчението и прегряването. За щастие УВ лъчение няма в стените, обаче старите инсталации от преди 50 години са проектирани за по-слаби натоварвания и нищо чудно проводниците да са се нагрявали доста. Също така в старите инсталации имаше силови контакти и несилови (с по-дебели и по-слаби проводници). Поне в моята родна къща беше така. Да, ама с времето концепциите се променят и ти се налага да включващ радиатор от 2 киловата в несилов контакт. И пак имаме греене по проводниците. Но и да е нямало прегряване пак има вероятност за скапване на изолацията. И затова е най-добре да си смениш инсталацията когато правиш основния ремонт, а не след това като стане авария. Да не говорим, че новата инсталация ще си я направиш както искаш, най-добре да се презапасиш с по-голямо сечение на проводниците. Не е чак толкова повече пари, а е сигурна работа.

# 497
Както споменах, не сте единствените, които се учудвате на тази дебелина. Wink

Скрит текст:
Аз нз колко е нормално, от друг инженерен бранш съм, но едната стая е 6х4 метра (от които 2 са преградени за килерче с гипсокартон, но той не носи), няма колони вътре в нея (нз това много ли е, но понеже споменахте квадратурата на стаите като фактор). Отделно само терасата е над 20 квадрата, също няма колони по нея, а всички тераси на блока са свързани и между тях също няма колони, защото по време на строежа ги отляха в една бетонна плоча, можеше лесно да прескачаме до съседите из цееелия блок  Wink. Това са 5 такива балкона (по-точно са разделени на 8, от които 3 големи и 5 малки), в последствие сложиха едни преградки между отделните тераси, за да ги отделят.

Има много прозорци и всичките са френски, мисля, че и това играе някаква роля. Досега не бях виждала толкова светло жилище. Има подземен гараж, нямам представа това има ли значение.

Честно казано, не ме интересува как са изчислявали плочата и защо са я направили такава, важното е да не падне  Mr. Green.

Преставам с това как се строи тук, наистина, ставаше въпрос за старо срещу ново строителство, а мисля, че твърде много задълбахме. Оставих останалата част от поста си в скрит текст.

Наистина задълбахме, но самата тема вече доста се изроди. По принцип питането на JASMIN82 беше за избора между два конкретни апартамента. И като показател на качество беше посочила, че единият е тухлен, другият – панелен.
Въпросът е изключително некоректно поставен. За да се избере между два конкретни имота само броя стаи и думите „тухла” и „панел” са крайно недостатъчни. За панелите – даже като номенклатура има 73 типа (http://uacg.bg/filebank/att_8498.pdf) Ако стесним кръга само за Варна са Бн- VIII - Рс/Вн; Бн- VIII - Рс/Вн ; Бн - V - VIII - Вн ; БП 79 - Вн ; БП 87 - Вн ; БП 88, Вн. Отделно като качество на изпълнение и подръжка на даден вход или блок има разлика.
За тухлите – някои хора казват тухла на всяко строителство, на което може да се види червеникав керамичен блок – тухла. Но такива има даже панелни, а също и ЕПК и ППП – с фасадни тухли. По терминологията на моята гилдия тухлен е този, чийто носещи кострукции (в случая стените) са от тухла. Или това са обикновено доста стари сгради, доказали се във времето, с дебела зидария от плътни тухли „единички”. При тях основните недостатъци са два. Често местоположението им предполага център и съответно тълпи от хора покрай входа ти (и тук има изключения – има добри места в центъра). Другият недостатък е разпределение, свързано с бита преди поне 50 години. Днес нещата са променени и старото разпределение не е най-удобното, често прозорците не са достатъчно широки и високи. Често казват на тухлено но монолитното строителство. То представлява строителна система, при която връзката между отделните „порции” бетон се осъществява с продължаващ  армировъчен скелет (фусове). При тази система за ограждащ елемент се ползват именно посочените керамични тела и блокове (тухлите) и затова масово се наричат тухла. За пълнота да посоча, че изпълнението на подовете на тухлените, поради развитието на технологиите в оня момент, има няколко разновидности – гредоред и поне два вида пруски свод. Гредоредът за мен е некомфортен за обитаване. При всяка стъпка се тресе. Пруският свод е една доста тежка конструкция и може да стигне и даже надмине заветните 30 см. Нямам критики към сгради, изпълнени с тази система.
След като изяснихме терминологията и посочих видовете панелни и тухлени системи за мен поне е очевидно, че питащата задава изключително общ въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. Въпросът и е по-скоро емоционален, търси подкрепа, защото е разколебана.
И в този ред на мисли помолих за снимка, от която да стане ясно, че плочата, която щедро даряваш с 30 см дебелина е наистина такава. Така и така темата първо е неточна, второ се изписа какво ли не и по нея и не само.

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 15:00 от bachkator

# 498
Може ли да попитам нещо по повод последния пост - нашият блок е тухлен и се води "ППК" - т.е. има колони, на които се държат бетоновите плочи, стените са тухлени, но няма носещи (някои съседи са си махнали всички стени в апартаментите) - какви са предимствата/недостатъците на това строителство спрямо други тухлени сгради?

# 499
Може ли да попитам нещо по повод последния пост - нашият блок е тухлен и се води "ППК" - т.е. има колони, на които се държат бетоновите плочи, стените са тухлени, но няма носещи (някои съседи са си махнали всички стени в апартаментите) - какви са предимствата/недостатъците на това строителство спрямо други тухлени сгради?

Моля уточни дали става въпрос за ЕПК (едроплощен кофраж) или ППП (пакето-повдигани плочи).

# 500
До колкото знам е пакето-повдигащи плочи

# 501
За ППП мога да дам следната информация: (http://www.vsu.bg/niz/pages/show_info.php?id=72).
По принцип идеята е да има по-свободна планировка. При първоначалното прилагане на системата и изпълнения до 5-6 етажа това е възможно. Една от слабостите на системата е пакетното повдигане на плочите. Това предопределя доста по-нагъсто разположение на колоните. Съответно ако някой живее в ППП на 8 етажа, има поне в една стая колона извън стената.
Друга голяма слабост на побългарения модел е технологията за изпълнение на ВНК (осигуряват сградата на земетръс). При тях връзките между отделните етажи се осъществява през отвори в плочата, които предполагат при недобро вибриране съответно лоши връзки, бъдеща корозия.
Честно казано, нямам идея защо хубавата система lift slabs или повдигани плочи е побългарена в ППП. Може би необходимостта от транспорт на големоразмерни елементи като колоните (при ПП те са с размер височината на цялата сграда) е било водещо.

# 502
Благодаря за отговора Simple Smile

# 503
Ооо, bachkator, значи ти си нашият човек. Значи "новото" по стандартите на строителството не е тухлен тип строителство, а просто така се е наложило в ежедневната реч, а дефакто си е бетонна конструкция със стени от тухли 4-ка, така ли?

Ако ти(с цялата ти професионална обремененост) трябва да избираш апартамент предполагам няма да е по остта ново(запазено, с потенциал в близките 20-30 год)-панел(вехто, катакомба, с неясно бъдеще в близките 20-30 год), а конкретното състояние ли? И ще ти е напълно безразлично дали влизаш в нова кооперация или в панелен блок? Как ще разбереш конкретното състояние на даден панел, само визуално ли ще го огледаш отвътре или с уреди и ще четеш по каталог за конкретния вид панел? По какво ще прецениш, че е в добро или лошо състояние?
Терасите стабилни ли са им, има ли опасност ако се направи на бокс и се струпат неща на нея да слезеш у комшията?

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 16:00 от potrebitel7777

# 504
За мен и за всички неспециалисти като се каже "тухла" идеята е, че стените са изградени от тухли със съответните предимства на тези стени пред бетонните. Изобщо нямаме предвид чисто тухлени сгради с носещи тухлени стени. Аз съм родена в такава и стените на партера бяха половин метър, то за такава стена днес не можеш намери врати с толкова широки каси Mr. Green Да не говорим каква загуба на площ е това Wink А това, че носещата система е някакъв скелет от бетонни колони, плочи и земетръсни шайби си е съвсем ОК - дава по-голяма здравина и лекота на конструкцията.

# 505
  • София
На монолитното стоманобетонно си му викаме тухла, така се е наложило в ежедневието.
Аз си задавам друг въпрос - гледам американците масовео използват дърво и гипсокартон, а ние това и за барака на двора не го използваме. И като гледам какви пари дават, се чудя дали има някакви супер предимства, че предпочитат този тип пред стоманобетона?  newsm78

# 506
Как да няма- хем лесно, хем бързо.

# 507
  • München, Deutschland
И по-евтино, да опънеш една гипсокартонна стеничка колко му е в сравнение с това да отливаш някакви си плочи или да редиш тухли...

# 508
Аз си задавам друг въпрос - гледам американците масовео използват дърво и гипсокартон, а ние това и за барака на двора не го използваме. И като гледам какви пари дават, се чудя дали има някакви супер предимства, че предпочитат този тип пред стоманобетона?  newsm78

Малко встрани от нашите емоции около старо и ново, но...и на аз съм се чудил между другото. Обяснявам си го по следния начин:

САЩ(и преди да се самоопредели като независима страна) е сравнително млада страна, но с огромна територия. Знаете, дошли са първо алчните търговците и изследователите, които са обикаляли страната за ресурси. Тоест изначало им е трябвало да са мобилни, затова още от едно време са строели дървени къщи- лесна бърза и евтина(по онова време) конструкция.

Гледали сме уестърни, Дивият Запад.... там всички постройки са от греди и дъски. Те са търсили бързина и мобилност, докато при нас се е строило масивно с камъни, за да може да е здраво и да издържи дълго, да остане за тези след нас. Дето се вика на нас оградите са ни били от камъни, а на тях къщите са им ги събаряли дървениците или вятърът Laughing. Градоред(пфффф  Stop)-те такова нещо американците сигурно само по телевизията са гледали Simple Smile

Няма правилен или грешен тип строителство-всичко зависи от потребностите, индивидуалните виждания, времето в което се живее и модата. Американците имат много традиции в строенето на плевни, вили, бараки(и продължават и в днешно време)...Когато си някъде отдалечено в планината или в някакво безбрежно поле...откъде и как ще пренасяш тухли, арматура, бетон. Трябват им само няколко кофи пирони, няколко каруци с дъски, няколко греди, един "технически" и няколко приятели да помагат-и ето ти плевня, църква или там каквото искаш.

Та...традиции и опит, бързина, мобилност, народопсихология(докато ние се окопаваме, те гледат по отгоре отгоре, не че не си пазят имотите с пушки) и може би по-ниска цена(в миналото, но и сега), но не съм сигурен.

Щом на село дори оборът е масивен и тухлен, то спокойно може да приравним техните дъсчени къщи, с оглед на нашите "стандарти" и традиции, на временни преместваеми обекти Laughing

Последна редакция: пт, 01 апр 2016, 14:53 от potrebitel7777

# 509
Дали може да се намери тристаен ремонтиран апартамент в източните квартали на София за около 75000 евро? Далеч от цигански махали, до станция на метрото?

Общи условия

Активация на акаунт