Панелка или тухлен апартамент

• 101 057
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 735
Най-важното е всеки човек, според финансовите си възможности, да намери имота, който най-добре ще го устройва. Аз и затова някъде на предишните страници, чене съм привърженик на определен тип сгради и че няма как да кажа кое строителство е по-добро. В България строителството и пазарът са "особени"-хаха   

# 736
  • München, Deutschland
В България строителството и пазарът са "особени"-хаха  
Ама все едно слушам същия строителен инж., когото споменах по-рано. Каза да не си представям нещата така регулирани, колкото си ги представям. и точно думата "особени" употреби.  Grinning

Мога да кажа, че лицето за себе си не закупи панелка, т.е. нито един от притежаваните от семейството имоти не е панелка, което лично на мен би ми убило желанието и аз да си купя панелка, ако търсех. След като хора от бранша, на които вярвам и са уважавани специалисти в областта си, избягват панелките, то аз ли, като неспециалист, да си мисля, че ще направя супер далаверата с някоя панелка, която е върховно мега запазена и ще издържи атомна бомба... Изобщо рискът не си заслужава, да не говорим за цените при продажба на имота.

# 737
И да ги имаш финансовите възможности, факторът предлагане е по-решаващ.
Нищо не ни хвана окото, когато търсехме, така че човек избира и според онова, което го има в района.

За входовете на старите сгради - бяха зле, нормално е да има амортизация след 20-30-40 г. ползване. Сега масово се ремонтират, така че има избор и за старо с нормален вход.
Но и тук вече опира до усещане, на мен ми харесва да има цветя Simple Smile

chiana2003, има и с нормални стаи, но изборът не е толкова голям, поне не във всяка сграда. А при панелите всичко е на конвейр, който и да вземеш е все с такива размери. Т.е. сред панелите имаш по-голям избор, затова по-лесно се намира. Единствените нормални, които намерих при  нас бяха на оживен булевард с основно изложение запад. Тези, които бяха на хубаво място, с добро изложение пък бяха със стаи малко по-малки от панел, и с мини балкончета, което за нас е решаващо, държим на 2 дълбоки балкона - северен и южен. По същата причина не бих купила и едностранен панел, но пък много хора ги харесват. Нормално е хората да имат различни предпочитания, това не значи, че другото е лошо.

След като хора от бранша, на които вярвам и са уважавани специалисти в областта си, избягват панелките, то аз ли, като неспециалист, да си мисля, че ще направя супер далаверата с някоя панелка, която е върховно мега запазена и ще издържи атомна бомба... Изобщо рискът не си заслужава, да не говорим за цените при продажба на имота.
О, тук въобще не става дума за риск. Много хора приемат това за под достойнството им. Многократно съм го чувала от хора, които взимат мънички жилища, само и само да са в даден квартал и в даден блок, спят с децата си в една стая, а мотивът е "Как ще кажа пред един кой си, че живея в панел."
Така че ако говориш за по-състоятелни хора, които трябва да показват положение, нормално е да изберат ново или къща. Но не е заради сигурността Simple Smile

# 738
Никакъв смисъл не виждам да ръснеш 2000 евро на квадрат за кимизарник, като можеш да дадеш наполовина, така или иначе пак си е кимизарник. Има много прилични панели и хубави входове и въпрос на избор е на някого парите да са му повече от акъла и да ръсне за ново, дето пак си е кюмезарник и с хиляда недостатъци.
Същото е и за локацията - гаче ли купува в Манхатън, като купи в Лозенец! Ми не е Манхатън, София си е, и са същите кимизарници както в другите квартали. Само че на двойни и тройни цени.

# 739
  • München, Deutschland
Е, все пак Лозенец е елитен квартал, вижда се и по цените му. Не е сравним ценово с Илиянци. И локацията си е локация - център (нз дали документално се води център, де, но за много хора Лозенец може да е център, за разлика от Илиянци).

# 740
Много фактори влияят в/у елитността, далеч не само реални. Но е и нормално един стар квартал, с утвърдена инфраструктура да има по-високи цени.
Както всеки един си има и добри, и лоши места.
Но има си тема за кварталите, да не задълбаваме Simple Smile

# 741
Е, все пак Лозенец е елитен квартал, вижда се и по цените му. Не е сравним ценово с Илиянци. И локацията си е локация - център (нз дали документално се води център, де, но за много хора Лозенец може да е център, за разлика от Илиянци).
Не знам дали си се разхождала скоро в горен Лозенец, но от годините, когато бях студентска от китните къщички с дворчета няма и помен. Всичко е наблъскано с нови сгради. Абе просто се разходи, огледай хубаво и го сравни с който и да е град в Германия, ако щеш и някое предградие на Дюселдорф, Дуисбург и т.н и после пак ще поговорим....Не пропускай да се разходиш и из новите софийски квартали с луксозно строителство, но ти препоръчвам за по-сигурно да си вземеш и едни гумени ботуши. А после си представи, че буташ и бебешка количка, например...... кажи, ако можеш,  и каква е инфраструктурата около новопостроените сгради в Германия, на какъв етап завършеност се издават и т. н Това го казвам не да се заяждам с някого, а заради сравнението с европейската столица София.

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 14:38 от petiaivanov

# 742
Офиса ми е в горен Лозенец, при това на добра локация - срещу парка пред правителствена и американското.
Ужасно стана и продължават, спирка няма.
Сега уплътняват и около Парадайз.

Единственото предимство е метрото и това, че чистят много редовно.

# 743

Но това, че в НС са само интигиленция изби рибата. Да не се окаже след година-две, че 50-60% са прости бачкатори.
Има доста стари сгради, в които живеят представители от т.н. интелигенция. В нашият блок се сещам, че имаме актриса, оперна певица, архитект..... newsm78

Ами тъй де, нищо че понякога новите блокове са пълни с богати мутри с ланци, те също са малко нещо VIP, не са бачкатори.

Дам, ние пък имаме адвокат, бивш пилот и богослов в нашия панелен вход. Вярно, на възраст са хората, ама са си образовани, не бих ги нарекла бачкатори.

Темата малко стана като онова недоразумение "Черешката на тортата". Майонезата и старото строителство са за простолюдието само....InnocentSmiling Imp

А относно спретнатите, прекрасни общи части на НС, където, нали, няма натурии, стари саксии и кашони, само почакайте. И те ще станат стари и българският народ, типично по нашенски ще започне да складира буркани, стари перални и дограма. Време трябва само на българина. Всеки нов блок някога става стар.

# 744
Темата по-скоро е станала как хората, купили или живеещи в панелни блоковр, упорито се опитват да наложат мнението,  че от това по-добро няма. Толкова са си го повтаряли това, че вече си го вярват. Иначе нямам нищо против панелките или НС. Всеки живее в жилище, което може да си позволи. А мнението на мецан защо да плаща 2к за Лозенец като може да вземе за 600 в Левски Г например, кърти мивки. По-голям бисер не бях чувал скорп, а иначе прави впечатление на интелигентен човек.

Няма как да убедите българина как нещо чуждо е по-хубаво от неговото. За българина неговото жилище, диван, тв, кола, е най-доброто.

# 745
Темата по-скоро е станала как хората, купили или живеещи в панелни блоковр, упорито се опитват да наложат мнението,  че от това по-добро няма.

Изобщо не твърдим това. Няколко души казахме, че ако имаме средства бихме си купили старо строителство тухла или ново качествено (ама това последното само сме го чували, не сме го виждали). Панелът е компромис, който правим, защото не сме намерили добро НС. Казахме, че имаме и личен опит в търсене. Не сме бесни фенове на панелите, но това сме преценили за най-доброто за нас и да, за бюджета ни.
Качественото ново (например Артекс), взе да гони 2000 евро кв.м2. Тук някой да има такова? Съмнявам се, щяхте веднага да се похвалите.
Точно хората, фенове на НС се изказват снобски и обидно, на база предразсъдъци. И всеки си хвали блока, че е най-качественото ново. Как пък никой не си призна, че живее в гипсокартон.

Имах надежда, че може да стане човешка дискусия, но щом ни обявиха за бачкатори и мизерници, явно трябва да напусна И тази тема.

# 746
  • Куциндрел
На това, което предлага пазара, панел или ЕПК е един добър избор.
Иначе стара тухла не видях да се продава в квартала.  newsm78

# 747
Мнението ми важи с пълна сила и в обратния ред, Врабчо. Съгласен съм, че темата е безсмислена.

# 748
  • München, Deutschland
Не знам дали си се разхождала скоро в горен Лозенец, но от годините, когато бях студентска от китните къщички с дворчета няма и помен. Всичко е наблъскано с нови сгради. Абе просто се разходи, огледай хубаво и го сравни с който и да е град в Германия, ако щеш и някое предградие на Дюселдорф, Дуисбург и т.н и после пак ще поговорим....Не пропускай да се разходиш и из новите софийски квартали с луксозно строителство, но ти препоръчвам за по-сигурно да си вземеш и едни гумени ботуши. А после си представи, че буташ и бебешка количка, например...... кажи, ако можеш,  и каква е инфраструктурата около новопостроените сгради в Германия, на какъв етап завършеност се издават и т. н Това го казвам не да се заяждам с някого, а заради сравнението с европейската столица София.
В интерес на истината, и тук около новопостроена сграда не е идеално чисто. При нанасянето ни, още беше само покрито с пясък на някои места, нямаше растителност, не си спомням дали бяха изградени алейките към входовете, но при всички случаи не беше завършено. Градинката / зелената площ около блока и външните съоржения изградиха тогава, когато откъм климат е подходящо, което за зелените площи беше няколко месеца по-късно, а за съоръженията - честно казано не помня. До следващото лято, хората в приземните жилища с градина им биваха дооправяни градинките (собствените).

Всичко това обаче е описано така в договора, не е закъснение спрямо договора.
Може да се нанесеш и преди да съм напълно готови зелените площи и да са посадени всички планирани дървета, също е разрешено, не е нужно да се чака.

В смисъл, който иска да се нанесе по-рано, за да не плаща 2 наема или наем и вноска по кредит, може да го направи. Вярно, че пясък наоколо вместо трева не е най-готината гледка, но е ок за 1/2 година. Общинските площи им отне малко повече време да ги пооправят, но така беше заложено времево във градоустройствения план на града, т.е. това също който се е интересувал, е можел да си го предвиди.

Та, имало е момент, в който с детска количка сигурно и при нас не е било гот, защото беше стар асфалт и не съвсем оптимален, не е само в София така.

Влизала съм в затворен комплекс в София в квартал Витоша, последно съвсем наскоро. Не ми направи добро впечатление, честно казано. Отдалеч изглежда добре, има паркинги подземни и т.н., но по алеите плочките не са с равномерни фуги, малките оградки в градинките бяха леко криви, оттичането нещо не беше съвсем ок, та тук-там видях локви. Вече неща като тесни алейки или цветово оформление не коментирам, защото те се знаят още при покупката и са въпрос на лични предпочитания. И отвътре не беше съвсем ок, пак дребни детайли, но веднага се набиват на очи, ако знаеш къде да гледаш.
Този апартамент (и изобщо комплекс) обаче вече е сигурно на 6-8 години, така че не знам дали и доколко ситуацията е така и на други места, все пак не е чисто нов.

# 749
За мен единственият извод от темата е, че всичко си зависи от конкретния блок/вход/апартамент - поддръжка, изложение, локация, вид на общите части.
Също така разбрах, че съм мизерен бачкатор. Grinning Но това е ОК - вярно си е, у нас молекулярната биология си е бачкаторство. И съседа правист е бачкатор. И пианистката от долния етаж дето шие уникалните гоблени. Мизерници. Grinning
Сега да не каже някой, че изкарвам панелените жители все висша класа - очевидно, че не, просто ми е абсурдно обобщението, че всеки, който живее в стар блок живее в мизерия.
По същия начин, по който е абсурдна идеята, че всеки купил НС прави дължини плуване свободен стил в мазето и влиза на 4 крака под скосяванията.

Общи условия

Активация на акаунт