Панелка или тухлен апартамент

• 101 024
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Според мен трябва да има (а може да има но не я намирам) тема за самите стройтелни фирми.На много хора ще е полезна да знаят при закупуване на НС от  кой фирми да бягат .Например Бароко строят бързо и некачествено.

# 751
Темата по-скоро е станала как хората, купили или живеещи в панелни блоковр, упорито се опитват да наложат мнението,  че от това по-добро няма...
Аз пък наивно си мислех, че е за помощ, за споделяне на плюсове, минуси и съвети от личен опит.
Отдавна мина времето, в което хората имаха по един имот. Убедена съм, че повечето, които пишат тук също имат не само панели.

# 752
Щом всеки има по минимум 2 апартамента, значи сме доооста напред с материала. Повече да не съм чул как пенсиите и заплатите били ниски Simple Smile)))

# 753
Аз съм си с един, че и си го изплащам още. Grinning
Но съм живяла и в тухла.

# 754
Е, все пак Лозенец е елитен квартал, вижда се и по цените му. Не е сравним ценово с Илиянци. И локацията си е локация - център (нз дали документално се води център, де, но за много хора Лозенец може да е център, за разлика от Илиянци).
Не знам дали си се разхождала скоро в горен Лозенец, но от годините, когато бях студентска от китните къщички с дворчета няма и помен. Всичко е наблъскано с нови сгради. Абе просто се разходи, огледай хубаво и го сравни с който и да е град в Германия, ако щеш и някое предградие на Дюселдорф, Дуисбург и т.н и после пак ще поговорим....Не пропускай да се разходиш и из новите софийски квартали с луксозно строителство, но ти препоръчвам за по-сигурно да си вземеш и едни гумени ботуши. А после си представи, че буташ и бебешка количка, например...... кажи, ако можеш,  и каква е инфраструктурата около новопостроените сгради в Германия, на какъв етап завършеност се издават и т. н Това го казвам не да се заяждам с някого, а заради сравнението с европейската столица София.
В интерес на истината, и тук около новопостроена сграда не е идеално чисто. При нанасянето ни, още беше само покрито с пясък на някои места, нямаше растителност, не си спомням дали бяха изградени алейките към входовете, но при всички случаи не беше завършено. Градинката / зелената площ около блока и външните съоржения изградиха тогава, когато откъм климат е подходящо, което за зелените площи беше няколко месеца по-късно, а за съоръженията - честно казано не помня. До следващото лято, хората в приземните жилища с градина им биваха дооправяни градинките (собствените).

Всичко това обаче е описано така в договора, не е закъснение спрямо договора.
Може да се нанесеш и преди да съм напълно готови зелените площи и да са посадени всички планирани дървета, също е разрешено, не е нужно да се чака.

В смисъл, който иска да се нанесе по-рано, за да не плаща 2 наема или наем и вноска по кредит, може да го направи. Вярно, че пясък наоколо вместо трева не е най-готината гледка, но е ок за 1/2 година. Общинските площи им отне малко повече време да ги пооправят, но така беше заложено времево във градоустройствения план на града, т.е. това също който се е интересувал, е можел да си го предвиди.

Та, имало е момент, в който с детска количка сигурно и при нас не е било гот, защото беше стар асфалт и не съвсем оптимален, не е само в София така.

Влизала съм в затворен комплекс в София в квартал Витоша, последно съвсем наскоро. Не ми направи добро впечатление, честно казано. Отдалеч изглежда добре, има паркинги подземни и т.н., но по алеите плочките не са с равномерни фуги, малките оградки в градинките бяха леко криви, оттичането нещо не беше съвсем ок, та тук-там видях локви. Вече неща като тесни алейки или цветово оформление не коментирам, защото те се знаят още при покупката и са въпрос на лични предпочитания. И отвътре не беше съвсем ок, пак дребни детайли, но веднага се набиват на очи, ако знаеш къде да гледаш.
Този апартамент (и изобщо комплекс) обаче вече е сигурно на 6-8 години, така че не знам дали и доколко ситуацията е така и на други места, все пак не е чисто нов.
В болднатия текст се крие ключът към бараката! Тук такива неща не се случват, защото никои няма задължения и отговорности, обаче цени има и то какви!
А в комплекса, в който си влязла в квартал Витоша, вероятно е бил перфектен и лусозно изпълнен, според схващанията на българина за лукс. Тук се строи без цел и посока, а общината изобщи не я е еня за инфраструктурата-нека си газят в кал още няколко десетилетия мизерниците......

# 755
Щом всеки има по минимум 2 апартамента, значи сме доооста напред с материала. Повече да не съм чул как пенсиите и заплатите били ниски Simple Smile)))
Що да не си чул? Аз моите пари не съм ги изкарвала в България и не се и надявам.

# 756
  • София

А относно спретнатите, прекрасни общи части на НС, където, нали, няма натурии, стари саксии и кашони, само почакайте. И те ще станат стари и българският народ, типично по нашенски ще започне да складира буркани, стари перални и дограма. Време трябва само на българина. Всеки нов блок някога става стар.

Аз като защитник на новото строителство само да спомена за нашите съседи от последните 3 години преди да ни дойде до гуша.
1. На втория месец ми откраднаха коледните рога от колата. Струваха 8лв в Джъмбо
2. Първата зима на новата сградата естественият гранит по стълбището не се виждаше от внесени саксии от мушката, коледарчета и всякаква друга флора. Поне 3 съседки в късните 50 нонстоп изнасяха цветя. Имаше дори в кофи от кисело мляко...
3. Едните съседи на бяха изкарали поне 7-8 чифта обувки в коридора
4. Други съседи им откраднаха само десните обувки
5. Детските колички се складираха на партера, заключени за парапета. Ако успееш да минеш, после няма как да минеш през мушкатат  Mr. Green
6. Тая точка гнусливите да не я четат. Цялото стъкло на асансьор постоянно беше с напръскани гнойни пъпки
7. На втората година почти всички прекрасни южни тераси бяха остъклени по битов и грозен начин, разбира се всяка различно
8. На втората година климатиците висяха навсякъде по фасадата и отводняването им капеше лятото и залядяваше зимата. Строителят за негова сметка беше изкарал тръби и захранване на всяка тераса - никой не го използва за да не загуби 0.4м2 от терасата
9. Летящите фасове мисля се подразбират след последните 8 точки  Mr. Green

И сагата завърши 4 години по-късно на почти двойна от покупната цена....

# 757
Това с коледните рога ме потресе. Да не са някаква дефицитна стока егати? Grinning

Аз пък много се обичах със съседите ни в Младост 2. Съвсем сериозно. Помагахме си като много близки приятели. Съседката от долния етаж ни беше огромна помощ, когато баба се разболя от рак. И психически, и ни помагаше, когато се обездвижи, караха я с колата до болници, до нас беше до последно, включително накрая на погребението. А тези до нас бяха направо слънчица. Те са си де, просто ние не сме там вече. Grinning Голям кеф ни беше да се видим на по кафе, когато на всеки му е удобно. Ние й помагахме с инсталирането на разни програми, тя пък ни помагаше с носене на неща при местенето на майка ми. И са големи свежари - винаги може да се посмееш в такава компания и да си кажеш какво ти е на душата. На мен този тип приятелствa ми липсва доста. С новите ни съседи сме на здравей-здрасти, въпреки че повечето са много приветливи хора, но такива отношения се изграждат с време и си е друго. Simple Smile Хубавото е, че продадохме апартамента на готини хора с деца и все си мисля как ще се погаждат и ще е весело с 'лапетата. Grinning

# 758
  • София
Пропуснах препирните покрай малкия. За 3 години съседката отдолу от едната страна викаше 2 пъти полиция, че сме биели детето. Вторият път разбрахме седмица по-късно като се върнахме от морето.
Беше много интересна милата - шпионката на врата се намираше на една линия с асансьора и с единия нейн прозорец. Тъй като бяхме на последен етаж, асансьора стигаше до нейния етаж и като отваряше вратата и се виждаше през шпионката синя светлина от прозореца ѝ. Максимум следващите три секунди светлината изчезваше  Mr. Green Сигурна съм, че тая жена имаше стол до входната врата  Mr. Green

# 759
  • Бургас
Аз съм за качествено тухлено строителство. Живяла съм в стара тухла, в нова тухла и в панелка. Имало е мухъл и студ във всичките гореспоменати апартаменти. Всичко е до строителство, изложение и късмет. Преди да си купим настоящия панелен апартамент, живеех в две нови кооперации. Едната не беше особено ок, но ставаше, но втората......такива форми на живот се въдиха в този апартамент. Стените бяха до метър и половина височина мокри, мухлясваха ми редовно вещите и дрехите и беше кучи студ. От пода лъхаше студ и трябваше да стоим с крака, качени на дивана /бяхме на 1 етаж/. Сега живея в панелка, също на 1 етаж. Ходя с потници из къщи, изключително топъл и сух апартамент и плащам смешни сметки.
Всичко е много субективно

# 760
Джули, какво ви е било изложението?

# 761
Аз съм привърженик на старата тухла точно заради квадратурата и много по-добрите разпределения.  Дори и при ново  строителство на стойност 130 000 - 140 000 евро, разпределенията  често са много нефункционални. Аз например държа на отделна кухня или светъл бокс, който може да си отдели с портал/врата от хола. Искам да имам достатъчно място за библиотека, мека мебел, голяма маса с 8 стола. Спалня и детска всяка минимум по 15-16 квадрата, баня поне 5 квадрата, килер/мокро помещение. Достатъчно широк коридор с голяма закачалка и място за шкафове с обувки. Поне една голяма тераса.Всичко това реално го има във ВСЯКА 3-стайна панелка или стара тухла с квадратура по старите стандарти 80-85 квадрата. Някой може ли да ми покаже НС, отговарящо на всички тези условия в хубав квартал и цена до 130 000 евро? Един стар двустаен апартамент с отделна кухня, сервизно помещение и нормален коридор е много по-функционален от измислен тристаен с чиста светла квадратура 60-65 квадрата и спалнички по 9 кв.м. В такъв стар двустаен спокойно може да живее семейство с едно, дори две деца. Нови двустайни въобще не искам да коментирам. Те стават само за под наем на 1-2 души, които са се пренесли само с най-небходимите си вещи.

# 762
Аз съм привърженик на старата тухла точно заради квадратурата и много по-добрите разпределения.  Дори и при ново  строителство на стойност 130 000 - 140 000 евро, разпределенията  често са много нефункционални. Аз например държа на отделна кухня или светъл бокс, който може да си отдели с портал/врата от хола. Искам да имам достатъчно място за библиотека, мека мебел, голяма маса с 8 стола. Спалня и детска всяка минимум по 15-16 квадрата, баня поне 5 квадрата, килер/мокро помещение. Достатъчно широк коридор с голяма закачалка и място за шкафове с обувки. Поне една голяма тераса.Всичко това реално го има във ВСЯКА 3-стайна панелка или стара тухла с квадратура по старите стандарти 80-85 квадрата. Някой може ли да ми покаже НС, отговарящо на всички тези условия в хубав квартал и цена до 130 000 евро? Един стар двустаен апартамент с отделна кухня, сервизно помещение и нормален коридор е много по-функционален от измислен тристаен с чиста светла квадратура 60-65 квадрата и спалнички по 9 кв.м. В такъв стар двустаен спокойно може да живее семейство с едно, дори две деца. Нови двустайни въобще не искам да коментирам. Те стават само за под наем на 1-2 души, които са се пренесли само с най-небходимите си вещи.

Написала си дума по дума точно каквото мисля и аз.

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 14:31 от Татко Мецан

# 763
Аз в момента търся двустаен със светла квадратура около 65-70 кв.м., хол - около 20-25 кв.м, 15-16 кв.м.спалня и кухня. Такова чудо НС просто не съществува.

# 764
Минусът на повечето НС е точно липсата на достатъчно сервизни помещения.
В началото човек си мисли - това пък за какво ми е, но бързо се стига до заключението, че е хубаво пералнята да се намира в мокро помещение, за да не се чувстваш сякаш се изстрелва ракета в хола ти, както и да си има приличен килер, който може да се ползва за всичко.

Миналия ни апартамент в Младост 2 имаше страхотно разпределение и досега не съм виждала друг такъв:

Имаше нормален коридор, голяма баня поне 5 м2, отделно тоалетна, мокро помещение и то над 5-6 м2, голям килер (в него държахме 2 четирикрилни гардероба, разположени перпендикулярно - толкова голям, не сегашните 2 м2 измислени килери), 2 прилични спални (по 14-18 м2), кухнята си е отделна с балкон и огромен хол пак с тераса. Това е функционален апартамент. Всичко си е разпределено и премислено да е най-удобно за живеене на хора, които с времето трупат вещи и им трябва пространство хем да ги складират, хем да има къде да живеят самите те.

Общи условия

Активация на акаунт