Панелка или тухлен апартамент

• 101 022
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 765
  • София /Абсурдистан
Аз съм привърженик на старата тухла точно заради квадратурата и много по-добрите разпределения.  Дори и при ново  строителство на стойност 130 000 - 140 000 евро, разпределенията  често са много нефункционални. Аз например държа на отделна кухня или светъл бокс, който може да си отдели с портал/врата от хола. Искам да имам достатъчно място за библиотека, мека мебел, голяма маса с 8 стола. Спалня и детска всяка минимум по 15-16 квадрата, баня поне 5 квадрата, килер/мокро помещение. Достатъчно широк коридор с голяма закачалка и място за шкафове с обувки. Поне една голяма тераса.Всичко това реално го има във ВСЯКА 3-стайна панелка или стара тухла с квадратура по старите стандарти 80-85 квадрата. Някой може ли да ми покаже НС, отговарящо на всички тези условия в хубав квартал и цена до 130 000 евро? Един стар двустаен апартамент с отделна кухня, сервизно помещение и нормален коридор е много по-функционален от измислен тристаен с чиста светла квадратура 60-65 квадрата и спалнички по 9 кв.м. В такъв стар двустаен спокойно може да живее семейство с едно, дори две деца. Нови двустайни въобще не искам да коментирам. Те стават само за под наем на 1-2 души, които са се пренесли само с най-небходимите си вещи.

Написала си дума по дума точно каквото мисля и аз.
И аз    Peace

# 766
Някой може ли да ми покаже НС, отговарящо на всички тези условия в хубав квартал и цена до 130 000 евро?

Търсих такова нещо в София около 6 месеца и като не го намерих, кротнах и аз на панел.
Ами те казаха хората, има такова нещо, но нямаме пари да си го купим. Не го знам колко струва, но за моето семейство трябваше да търся апартамент НС с три спални (по новите стандарти), което за кварталите, които ме интересуваха отиваше към 200 - 250 хил. евро. Двуспален не ми стига, защото съм с две вече попораснали разнополови деца. И еднополови да бяха, пак не могат да се напъхат в една спалня 10-12 кв.м2.
Отделно, дори и по-скъпите пак са с малки спални, гледах ги, такъв им е стандарта. Хваща ме клаустрофобията вътре. Имаше и скъпи недоразумения с огромни тераси, обявени като използваема квадратура. Абе, не можах да го разбера това ново строителство.

Пак казвам, аз събирам за стара тухла до Борисовата. Била съм в такъв апартамент и беше прекрасен - просторен и тих. Не ми трябва да е с подобрения, вземам го и пълна щета. И старите входове не ме тревожат. Винаги могат да се намерят 10 души разбрани съседи, с които да се съфинансират подобрения.

# 767

Миналия ни апартамент в Младост 2 имаше страхотно разпределение и досега не съм виждала друг такъв:

Имаше нормален коридор, голяма баня поне 5 м2, отделно тоалетна, мокро помещение и то над 5-6 м2, голям килер (в него държахме 2 четирикрилни гардероба, разположени перпендикулярно - толкова голям, не сегашните 2 м2 измислени килери), 2 прилични спални (по 14-18 м2), кухнята си е отделна с балкон и огромен хол пак с тераса. Това е функционален апартамент. Всичко си е разпределено и премислено да е най-удобно за живеене на хора, които с времето трупат вещи и им трябва пространство хем да ги складират, хем да има къде да живеят самите те.

Вие сте луди, че сте го продали това, честно ти казвам. Колкото и да сте взели. И при положение, че Младост е много желан квартал и панелите там са в доста по-добро състояние, отколкото повечето панели в повечето други кватали.

Абе, не можах да го разбера това ново строителство.
В това единствено изречение е събрано каквото мисля и аз за НС:)

# 768
Отделно, дори и по-скъпите пак са с малки спални, гледах ги, такъв им е стандарта. Хваща ме клаустрофобията вътре.
Точно така е.  Чиста светла квадратура 80-90 кв.м.според мен не е лукс. Това отговаря на около 120-130 кв.м с общи части. Еми и тия апартаменти обикновено имат голям хол с бокс и същите спални кутийки. Хубавото ново строителство наистина отива над 250 000 евро, но това е съвсем друга категория, многостайно, обикновено в затворени комплекси, наличие на обща поддръжка и т.н. Ако търсиш нормално големи помещения в среден клас- нямаш никакъв шанс, даже и до цена 150-160 хил.евро.
Минусът на повечето НС е точно липсата на достатъчно сервизни помещения.
В началото човек си мисли - това пък за какво ми е, но бързо се стига до заключението, че е хубаво пералнята да се намира в мокро помещение, за да не се чувстваш сякаш се изстрелва ракета в хола ти, както и да си има приличен килер, който може да се ползва за всичко.
Прост пример - синът ми на 8 г. и аз имаме колела, той има и скутер,  палатка, раници, спални чували, два неголеми куфара, куп неща за плаж и т.н. А перилни препарати, кърпи и четки за почистване , кош за мръсни дрехи? Къде точно се държат такива неща в стандартното НС? А все пак жилище за 120-130 хил.  евро могат да си купят само двама работещи с поне по 2000 лв. чист доход с кредит за 25-30 години и да се молят някой да не остане без работа. И то, ако имат поне 30 000 евро кеш за съпътстващите разходи. И това, за да се съобразяваш с теснотията и неудобството цял живот.

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 19:41 от TafTaf

# 769
  • София
Постнах ви такъв апартамент НС с три спални над 15м2. Единствено Кухнята е към хола, но е въпрос на предпочитания. Докато го давахме под наем отказахме оферти за покупка. Значително над споменатите 130 000евро. Кварталът е Белите брези, паркирането е ужас.  Wink
Така че има, просто цената е различна.
За ценови клас 800-1000 евро към момента на пазара панелът предлага повече, за тези, които ги интересува квадратурата  Peace

# 770
Съвсем друг е въпроса, че почти всички прилични апартаменти като споменатите са продадени доста преди да се вземе разрешително за строеж от хора, имащи контакти със строителя/инвеститора.

Та, накратко искам да кажа, че шансът да де намери хубав ап. с прилични размери след Акт 14 е нищожен без познати/връзки със строителя.

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 21:02 от hurricane

# 771
  • София
Ми сега не е момента за купуване. Кривата се променя рано или късно. 2011-2013 година имаше безумно много апартаменти под себестойност. Тогава се пишеше че още са щели да падат и хората вярваха. Сега се продава на безбожни печалби, а стадото купува без разрешение за строеж  Mr. Green

# 772
Не вярвам да има толкова тъпи хора, които да плащат преди цялата документация да е изеядна. Става дума за капаро в 99% от случаите.

# 773
Това с предлагането в кризата не е точно така. Хубави имоти почти нямаше, хората си ги бяха прибрали. В България не е трудно човек да затвори няколко имота, данъците не са големи.
Сега с повишаването на цените има повече добри имоти, пак започнаха да ги изкарват.

# 774
Най-големият проблем на НС е образуването на общите части. В момента всеки строител може да товари без пронлем с измислени площи. Гледах един тристаен на Феърплей, уж сериозна фирма, а апартамента беше нещо от сорта на 110 кв. с общи части, 85 ЗП и към 60-65  кв. чиста площ. Добре е, нали?

# 775
  • София
Общите части не зависят от строителя, а от законодателството и мисля, че е време да се спре със спекулата тук.  Peace
2013 една ЕПК гарсониера в Младост вървеше около 25к евро. Един обзаведен двустаен НС 55/65м2 беше 40-45 к евро.
И тогава масово се говореше, че цените трябва да паднад до 150-300 евро. И беше настанала всенародна веселба и се чакаше ново дъно. На огледи ти отваряха вратата с "Добър ден, склонни сме на компромис". Имаше договаряне с 20%. И пак никой не купуваш...

# 776
  • Бургас
Джули, какво ви е било изложението?

Предния апартамент ново строителство, тънещ в мухъл и влага, беше север - юг /мократа стена беше при южното изложение/. Сега сме в панелен изток-запад.

TafTaf, ние точно затова взехме панел. Едно, че е доста по-евтин /макар, че вече като цена конкурира новото строителство, особено след санирането/, а и разпределението е страхотно. Същото е както спомена. Чисто е 60 квадрата, но си имам 2 спални по 12 квадрата, дълъг коридор 5-6 метра, мокро помещение, баня и тоалетна отделно. Не е никак голям по площ, но е много функционален и за тричленно семейство като нашето е идеален. Преди това търсихме из новото строителство и освен високата цена, повечето бяха с абсурдно разпределение. Аз лично към много доволна от избора си - имам чудесен топъл апартамент/В къщи не пада под 24.5 градуса/, плащам парно на квадратура/сметките ни са по стотина лева, а преди умирахме от студ и само тока ни беше по 150 и то само за отопление на една стая/, разпределението е добро и не ми се наложи да тегля ипотечен кредит.

# 777
Ми сега не е момента за купуване. Кривата се променя рано или късно. 2011-2013 година имаше безумно много апартаменти под себестойност. Тогава се пишеше че още са щели да падат и хората вярваха. Сега се продава на безбожни печалби, а стадото купува без разрешение за строеж  Mr. Green
Последно, има ли балон или няма Blush? Ремонтирани тристайни панели на хубаво място в Младост вървят 80-90 K. Ако можеш да си позволиш 130-140 К, което е доста отгоре, дори да си лишиш от 10-тина квадрата, пак нямаш достатъчно за нещо прилично. Ако пък искаш около 70 кв.м чиста светла квадратура, нищо различно от кутийков тристаен не се и прави. Аз панел не бих купила на този етап, защото не съм сигурна дали ще може да се продаде след 10-15 г., но определено никога не бих предпочела нова кутийка пред СС тухла с нормална квадратура. Живея в момента в такъв 83 кв.м., 2006 млада и зелена много напирах да го продадем на съсед, който го искаше  и да купим заветното НС. Но след 10-тина огледа бях толкова потресена, че бързо-бързо се отказах и никак не съжалявам. Хем апартаментът си има кусури като северен изглед на кухня и една стая към шумна улица.

# 778
  • София
Ми лично за мен цените са прекалено високи от гледна точка на "норма на печалбата" на строителя и неугледното купуване на всички с цел инвестиция. Реално балон дали има, отговорът ми е "не", поради все още малкото обем покупко-продажби на база населението на София.
Аз сега никога не бих купила в София, камо ли панелка, пък била и широка и просторна.
Ремонтиран тристаен в Младост за 80к евро го лапат като топъл хляб - ако искаш звънни на обявите да видиш че такъв няма  Wink

# 779
Новото строителство е пълен боклук и няма земна сила,  която да ме накара да мисля обратното.

Общи условия

Активация на акаунт