НК-ВВХ - храненето на столетниците

• 114 761
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Ор, никой не препоръчва покълналите мунг и леща като основно ястие. Те се добавят към салати и супи. И само за пример, в Хунза рядко се готви и се ядат покълнали бобови и зърнени.

Гранола от покълнали семена с домашен растителен кефир, манго, ягоди и чиа

Крем-супа от картофи и моркови, царевица, праз, миниатюрни люти чушлета и кимион

# 376
Кълнове в супа,особено ако са повряли малко,са съвсем различно нещо от кълнове в салата.Няма никакво значение,че не се консумират за основно ястие-важно е претърпяли ли са топлинна обработка или не.
Колкото до Хунзата-ти от първа ръка ли се запозна с тънкостите на кухнята им или ни рецитираш за пореден път лакърдииите от нета?

# 377
Снощи сварих ориз и след това добавих предварително попарени и нарязани на ситно връхчета от свежа коприва, праз лук и малко сушени чушки (плюс подправки). Беше много вкусно. Сетих се да снимам, когато го изядохме  hahaha

Открадвам си от Фея идеята за картофена крем-супа. Ще я направя с картоф, тиква, царевица и праз лук.

# 378
Колкото до Хунзата-ти от първа ръка ли се запозна с тънкостите на кухнята им или ни рецитираш за пореден път лакърдииите от нета?
Каква полза има от това да ми държиш подобен тон?

Информацията е от книгата Healthy at 100.

# 379
  • на острова на мечтите
Навсякъде, или поне там,където аз съм чела,се препоръчва бобовите кълнове да се потопят във вряща вода преди да се ядат.
Фея Hug грубият тон по скоро дава ясна представа за този, който го използва. Който уважава себе си не би си позволил подобно поведение,но всеки решава според както сметне за добре. Peace А какво печели от него няма значение. Тъжно ми става понякога,когато видимо интелигентни хора употребяват подобна терминология Rolling Eyes

# 380
Вчера вечерта бях на лекцията на Кристина Уоринър. От заглавието очаквах, че тя пак ще говори за палео храненето, но не беше така (за моя огромна изненада и радост). Лекцията беше посветена на микробиома. Ето част от записките, които си водих:

- Човешкото тяло е съставено от около 30 трилиона клетки и около 40 трилиона бактерии. Общото тегло на тези бактерии е около 1,5 кг - колкото мозъка или черния дроб. Някои учени шеговито казват, че микробиомът е отделен орган в човешкото тяло.

- Ежедневно поглъщаме по 80 милиарда бактерии, които живеят в устната ни кухина или по храната.

- Древните хора (вкл. през палеолита) са ядяли значително повече растения, отколкото сме предполагали. Това сочат и копролитите (вкаменели изпражнения), и изследваната зъбна плака.

- Микробиомният профил показва дали животното е тревопасно, всеядно или хищник. Хората (както е доказано отдавна) са всеядни.

- Стомашно-чревният микробиом подпомага храносмилането, а разнообразието на бактерии е признак и гарант за добро здраве. Бактериите се хранят с това, което тялото ни не може да усвои. Хората, които ядат повече зеленчуци и плодове имат по-добър микробиомен профил заради неусвоимите растителни фибри.

- Индустриализацията, антибиотиците, прекалената хигиена, пакетираните и заводски обработваните храни са довели до негативна промяна в разнообразието и броя на бактерии в стомашно-чревния ни тракт.

- През първите 3 години може да се познае дали детето е родено вагинално или с цезарово, като се вземе проба от микробиома. Нормално роденото дете получава много по-голямо разнообразие от микроорганизми, вследствие на което децата, родени с цезарово са по-болнави.

- Майчиното мляко съдържа група захари, които са неусвоими от детето, а са предназначени за изхранване на полезния макробиом, които поддържа детския имунитет.

- Причината децата, израснали заедно с домашни животни да са по-здрави е в това, че се получава микробиомен обмен. Затова тези деца са по-устойчиви на инфекции и по-неподатливи на алергии.

- Характерната за индустриализираните страни и все по-разпространяваща се повишена чувствителност към глутен е резултат от намалено микробиомно разнообразие.

Докато отговаряше на въпроси, Кристина обясни защо не е привърженик на палео храненето. Кордейн е използвал някакъв атлас, оформен въз основа на данни, събрани през 20-ти век и нямащи нищо общо с храненето на палеолитните хора от антропологична гледна точка.

Предполагам, че видео от лекцията ще бъде качено в YouTube канала на AMNH.

Ако проявявате интерес към микробиома и молекулярната антропология, ето сайта на лабораторията на Кристина Уоринър.

Успях и да се снимам с нея  Sunglasses
Скрит текст:

# 381
Фея, благодаря bouquet
Толкова много и толкова полезна информация си споделила! Simple Smile
И най-хубавото е,че не ти се свиди, че в днешно време хората всичко скришом правят.  Видиш ги отслабнали, питаш ги как са се сдобили с това ново тяло, отговорът винаги е нещо от рода на:"Ами храня се нормално..." Laughing   Такава тайна е всичко, че просто не е истина. ooooh!

# 382
  • У дома
Благодаря, Фея.
Само да добавя за бобовите... при някои заболявания, напр. автоимунни всички бобови се изключват, както и групата nightshades домати, чушки, патладжани ... така че всеки с проблемите си. Ако има здравословен проблем се изисква още по-голямо внимание какво се слага в устата Simple Smile

# 383
- Индустриализацията, антибиотиците, прекалената хигиена, пакетираните и заводски обработваните храни са довели до негативна промяна в разнообразието и броя на бактерии в стомашно-чревния ни тракт.

- През първите 3 години може да се познае дали детето е родено вагинално или с цезарово, като се вземе проба от микробиома. Нормално роденото дете получава много по-голямо разнообразие от микроорганизми, вследствие на което децата, родени с цезарово са по-болнави.
Съвсем скоро четох статия, в която се твърдеше, че приемът на антибиотици е особено критичен за микробиома на деца под 2 години. А само като знам колко дечица пият антибиотици на невръстна възраст... Confused
За микробиома съм гледала и документален филм, в който се говореше точно за формирането му в първите минути и часове след раждането при условие, че бебето е родено нормално. Даже учени и лекари правят опити да подобрят микробиома на бебета родени със секцио, като вземат вагинален секрет от майката преди операцията и веднага след раждането го размазват в устата и по цялото тяло на бебето.

# 384
А при възрастни чрез фекалотерапия.

# 385
Кристина спомена и двата метода. Разказа също за коалите, чиито бебета ядат специално формулирани изпражнения (пап) на майката, за да усвоят микробиома, който помага за неутрализиране на токсините от евкалипта.

Ако някой се интересува от антиоксидантния потенциал на храните, ето един подробен списък.

# 386
  • на острова на мечтите
Синьо, със сигурност знам, че лекарите не дават антибиотици на своите деца, внуци или племенници  Close

# 387
  • на острова на мечтите
Дописвам (извинете за новият пост,но понеже Интернет достъпът ми е слаб,дописвам  тук,за да не се изгуби предишната публикация ). Току що чух , че салвията е много добър натурален антибиотик.

# 388
  • У дома
Аз съм вещица и ползвам билки от цял свят Simple Smile
Снощното парти мина чудесно само на салати и сурова торта по поръчка на рожденика. Само дето ме домързя да сложа водорасли в тортата и замених с желатин. За децата имаше малко телешко, но ние бяхме железни Simple Smile

# 389
Прегледах източниците на първа страница, но не видях включен този англоезичен сайт, споделям го с вас, има доста полезна информация предимно от растителния свят: http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=55

Общи условия

Активация на акаунт