Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 203
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте,
чувала съм, че има висши училища, за които може да се кандидатства още по време на учебната година на база на сертификат за ниво на езика и хорариума до момента - само при записването трябва да покажат вече наличието на диплом за средно образованит. Така се получава, че още преди май месец и да са завършили децата знаят, че са приети.

Има ли в Германия подобни висши училища?

# 631

vale3000 Нали няма нужда да се регистрират и в порталите на самите университети?
Не ,не трябва.

# 632

vale3000 Нали няма нужда да се регистрират и в порталите на самите университети?
Не ,не трябва.

Забравих да пиша ,че това се отнася за медицината.Някои специалности изискват регистрация в съответното уни.

# 633
  • София
Да,някои университети/специланости изискват регистрация и в портала на унито.Нищо че си подаваш документите и в Униасист.
Нашите документи вчера до обяд са стигнали всичките крайни точки,до които са били адресирани.Подадени са във вторник сутринта.
Вчера синът ми е получил мейл от един от Studentwerk-овете да потвърди присъствието си в листата на чакащите.

Благодаря на всички за отговорите относно общежитията/квартирите!
Русалке чела съм я вашата одисея с избор на уни и причините от отказ от Мюнхен.Само не разбрах в ЛМУ или ТУМ е кандидатствала дъщеря ти.Но синът ми държи да учи там и на този етап би отишъл на друго място,ако не го приемат в Мюнхен.
За неговата специалност няма интервю,така че няма как да съчетаем интервюто с търсене на квартира.По скоро,ако отиде да се запише на място,което предполагам е изискване на унито.

# 634
  • София
Just a woman, първоначално искаше ТУМ, но там Информатиката е "чиста". Затова и разглеждахме сайта на ТУМ, разпитвахме за тези събеседвания и т.н. В един момент обаче реши да е ЛМУ заради смесицата от информатика и медии в специалността Медийна информатика. Peace И си остана само ЛМУ. Но така или иначе, дали става дума за ТУМ или ЛМУ, проблемът с общежитията е напълно идентичен. Споменах ТУМ, защото при евентуално интревю щяхте да имате възможността на място да действате. Което не пречи и сега да стане така.. Дъщеря ми имаше съученици, които заминаха за Мюнхен с единствената цел да си търсят квартира/общежитие. И като че ли на място, а не от разстояние като нас, се справиха по-добре, особено в частта  с частните.  Но пък това си е сериозен допълнителен разход.. Стискам палци да ви се усмихне късметът с общежитията на Studentenwerk. И на всички останали кандидати за следване в Германия, разбира се. Simple Smile

# 635
Здравейте!
След толкова дълго обсъждане на темите вече май прегряхме.
Извинете ме за глупавия въпрос, но нали в Уни асист се изпраща само един комплект документи, независимо в колко унита кандидатстваме.
Или бъркам???

# 636
Явно дъщеря ми наистина си е родена с късмет, защото преди две години успя да получи стая в едно частно общежитие в Мюнхен още преди началото на учебната година, така че не се наложи да търси на място. Със сигурност започна да пише писма до общежития към средата на август, след като се върна от интервюто в TUM. Уж и ние бяхме предвидили пътуването за интервюто да съчетае с търсене на общежитие, но непълни три дена (над половин ден от тях зает с пътуване до университета, който си е далеч от центъра, интервю и обратно, а и пътува сама) се оказаха крайно недостатъчни и нищо не се свърши тогава. Обаждането за заветната стая получи на 01.09, което при всички положения е луд късмет. Върнахме подписан договор по имейл, платихме депозит и първи наем,  и на 15-ти се настани. В Studentenwerk редът ѝ излезе чак към края на втория семестър (долу-горе където е стандартния срок за чакане от два семестъра), но стаята която ѝ предложиха се оказа много мизерна (щом тя - непретенциозната се е стреснала), а и разликата с цената на настоящата ѝ стая беше нищожна, така че не се премести.

P.S. Все пак знам за момче с БГ диплома, което е прието в ТУМ без интервю. Обаче той е с много изяви и награди от състезания и олимпиади, а и вероятно мотивационното му писмо (което е задължително за кандидатстване) е било много убедително.

Допълвам: Да! До Униасист се изпраща един комплект документи, независимо от броя университети, в които кандидатствате, останалите комплекти са нужни, за да се изпратят до съответните университети (според изискванията им, които допускам че може да са различни за различните университети).

# 637
"останалите комплекти са нужни, за да се изпратят до съответните университети (според изискванията им, които допускам че може да са различни за различните университети). "

Това в смисъл, че съответното уни не работи с уни-асист, тогава, когато изпращаме документите единствено и само на унито.
Нали това имаш предвид, а не, че освен на уни-асист изпращаме документи и до унитата, за които казндидатстваме чрез уни-асист.
Ох, стана мешаво!

# 638
Ами да, такава е логиката Simple Smile
Униасист извършва класиране за всички университети, които имат договор с тях. За всички останали университети, които правят сами класирането си, трябва да се изпрати отделен комплект документи съгласно изискванията на самото Уни.
Общежитията наистина са въпрос на късмет.

# 639
"останалите комплекти са нужни, за да се изпратят до съответните университети (според изискванията им, които допускам че може да са различни за различните университети). "

Това в смисъл, че съответното уни не работи с уни-асист, тогава, когато изпращаме документите единствено и само на унито.
Нали това имаш предвид, а не, че освен на уни-асист изпращаме документи и до унитата, за които казндидатстваме чрез уни-асист.
Ох, стана мешаво!

Напротив, точно това имам предвид  Simple Smile. Освен до Униасист паралелно се изпращат и документи до съответния университет. Т.е. получава се така, ча ако кандидатствате до един университет през Униасист ще ви трябват два комплекта документи. Единствено към униасист се изпраща само един комплект, без значение за колко университа. Разбира се, дали е нужно или не да изпращате документи и в университета, проверете на сайта на самия университет. Обикновено там в онлайн профила на кандидата има списък какви документи трябва да се качат онлайн, и какви да се изпратят по поща/куриер. Имаме опит с кандидатстване в два университета през униасист, и в двата искаха да изпратим И до тях комплект документи (в срока до 15.07). Допускам, че е възможно да има университети, за които е достатъчно да се изпрати само в Униасист дипломата, но нямам опит с такива.
Всъщност бях останала с впечатлението че Униасист не прави класиране (по университети), а единствено прави верификация на дипломата и преизчисляване на оценките към германската система, и верификация на сертификата за език. Нека някой, който е по-наясно да ме поправи, ако греша.

# 640
Анет,копирам ти написаното във faq4uni за кандидатсване с униасит  :

Освен да изпратите пълния пакет с документи към тях, трябва да качите и сканирани версии на всички документи в онлайн системата им. Не забравяйте да попълните и отделен формуляр за всеки университет, в който кандидатствате, както и след подписаването му да го добавите към плика с всички останали документи.

Не забравяйте към всички изпратени документи да приложите и копие на платежната бележка (за услугите на uni-assist).

И още ,,Ако ВУЗ-овете, в които кандидатствате, работят с uni-assist, пращате на uni-assist описаните по-горе документи и не го мислите повече. Трябва предварително да се регистрирате на сайта им и да заплатите такса, която варира от броя на университетите, към които искате да изпратите документите си. По актуална информация цената на кандидатстването за първия университет е 75 евро и за всеки следващ +15 евро.''

Ако обаче университетите, в които кандидатствате, не работят с uni-assist, трябва да изпратите описания по-горе набор от документи до всеки един университет по отделно (т.е. всеки път по 45 лв. на куриерска фирма за пратката). Това не означава, че трябва от самото начало на процедурата да правите всичко по n-pъти (нотариална заверка, проверка в МОН и тн). Цялата гореописана процедура се прави с едно копие на дипломата ви, само на последната стъпка – немско посолство или консулство – правите толкова копия, колкото са ви нужни за отделните пратки.

Последна редакция: чт, 07 юли 2016, 18:31 от vale3000

# 641
Текста на faq4uni за уни-асист ми е познат и по-скоро приемам като изключение факта, че трябва да се праща комплект документи и до унито.
През униасист кандидатстваме за гьоте-франкфурт, кьолн и хамбург.
Доколкото имам информация от сина ми тези унита не искат дублиращ комплект към тях.
Ако някой има друга информация, моля да сподели.

# 642
От цитата от  faq4uni наистина изглежда, че е достатъчно да се изпратят документите само до Унисист. Обаче аз съм категорична, че възможно да е нужно да се изпратят и до университета. Току-що проверих отново дали няма някаква промяна на сайта на TUM - ето цитат на английски: "You must always send in paper documents as a back-up of the data you've submitted online! Regardless of whether you have already received a letter of acceptance, you must send your signed application form and your paper documents to TU München by mail before the deadline." С две думи - там си искат хартиените документи (плюс VPD от Униасист, но то е възможно да се получава и по служебен път). Допускам, че в някои университети е възможно да не искат при кандидатстването да получат на хартия дипломата и др. сертификати, щом са проверени от Униасист, но това трябва да се провери на сайта на конкретния университет. За изброените университети нямам информация - възможно е наистина да не искат.

# 643
Текста на faq4uni за уни-асист ми е познат и по-скоро приемам като изключение факта, че трябва да се праща комплект документи и до унито.

Anet_iv , в цитирания тест никъде не се говори за изключения.Ясно е написано,че ако кандидатсвате с униасист,пращате им документите(като ги качвате и онлайн) и ,,повече не му мислете''.Униасист има ангажимента да ги изпрати до всички желани унита.

# 644

Anet_iv , в цитирания тест никъде не се говори за изключения.Ясно е написано,че ако кандидатсвате с униасист,пращате им документите(като ги качвате и онлайн) и ,,повече не му мислете''.Униасист има ангажимента да ги изпрати до всички желани унита.

Ако  се притеснявате,изпратете запитване до трите унита,дали след като сте пратили документите на униасист,трябва и на тях да ги пращате.

Последна редакция: чт, 07 юли 2016, 21:20 от vale3000

Общи условия

Активация на акаунт