Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 239
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
И аз днес пуснах документите с TNT. Утре до края на работния ден трябва да са в Германия.  Peace
Мисля си, че ще мине време докато се отрази получаването на документи в профила ѝ. Докато ги обработят...  newsm78

# 616
Ох, нашите неща днес ги оставихме в консулството .....
Утре ще ги вземем, но най-вероятно следобед, че много документи събрали днес,
така че може вдругиден сутринта да ги пращаме, решихме с DHL
От сайтовете на някои унита, а и от ФБ групата - към 10 - ти, 15-ти август вече
получават отговори....
Зависи от специалността. Ако е без квоти ги обработват последни и потвържденията се получават септември. Ако е с квоти по рано. Поне при нас беше така. А за техническия в Карлсруе мисля, че потвърждението дойде след 10.09

# 617
Зависи от специалността. Ако е без квоти ги обработват последни и потвържденията се получават септември. Ако е с квоти по рано. Поне при нас беше така. А за техническия в Карлсруе мисля, че потвърждението дойде след 10.09
На 05,09 се записа синът, писмото дойде след това. По интересно е, че нямаше промяна в профила докато не отиде на крака в КИТ, така че не се притеснявайте и за това /ако става въпрос за специалност без квоти - просто обработването на документите започва по-късно/.

# 618
Здравейте!
Успех на всички кандидатстващи и не се отчайвайте, ако не ви се променя статуса или не получавате отговор, или въобще за всичко което очаквате, пък то се бави. Немската точност май отдавна е станала мит, поне от моите едногодишни наблюдения.
Ако някой се интересува от временна квартира в Берлин-дъщеря ми освобождава стаята си за август и септември. Намира се в общежитието ейхкамп, на 10 мин. със с-бан от Техническия университет и почти толкова от Свободния университет. Най-общо -Шарлотенбург. Ако някой има интерес ще дам точни координати.

# 619
  • София

О, ще висне и още как Peace В търсенето на жилище настояването е основното Mr. Green
За кой град става въпрос?
Освен Studentwerk има и частни общежития, но там вече ще му трябва документ, че е записан студент.

Става въпрос за Мюнхен,където според мен шансовете за общежитие са минимални,макар да е кандидатствал още на 15.05 /денят на отваряне на портала на Studentwerk/,но вечерта.
А в какво се изразява настоятелността?Ако му кажат,че няма места,той няма да "нахалства" повече.
На всичкото отгоре и специлаността,която е избрал е без квоти и нищо чудно към септември да му дойде отговора,ако въобще дойде. 
Дали е добре през септември да се търси квартира или е късно?

# 620
  • Варна
Документите вече са в Дортмунд, надлежно доставени още в 9ч. (по-малко от 24ч. след изпращане)  Peace

Just ... a woman Ох, дано на никого да не се наложи да прави циркове, но като чета след какви изпълнения се дават общежития... Само с един мейл няма да стане.

# 621
  • Чукарландия
И аз днес пуснах документите с TNT. Утре до края на работния ден трябва да са в Германия.  Peace
Мисля си, че ще мине време докато се отрази получаването на документи в профила ѝ. Докато ги обработят...  newsm78

Извинете ме, но все още нямам кандидат-студент (следващата година, живот и здраве) и не ми е ясно за какъв профил говорите? Някъде се прави регистрация на кандидат-студента ли? Hug

# 622

Извинете ме, но все още нямам кандидат-студент (следващата година, живот и здраве) и не ми е ясно за какъв профил говорите? Някъде се прави регистрация на кандидат-студента ли? Hug

Да, прави се онлайн регистрация към уни-то и там всеки кандидат студент има профил

Уф, голямо бягане беше днес, но успяхме да занесем документите в офис на DHL до 11.30,
надяваме се утре да са там

# 623
  • Чукарландия
Благодаря, Voxx! bouquet

# 624

О, ще висне и още как Peace В търсенето на жилище настояването е основното Mr. Green
За кой град става въпрос?
Освен Studentwerk има и частни общежития, но там вече ще му трябва документ, че е записан студент.

Става въпрос за Мюнхен,където според мен шансовете за общежитие са минимални,макар да е кандидатствал още на 15.05 /денят на отваряне на портала на Studentwerk/,но вечерта.
А в какво се изразява настоятелността?Ако му кажат,че няма места,той няма да "нахалства" повече.
На всичкото отгоре и специлаността,която е избрал е без квоти и нищо чудно към септември да му дойде отговора,ако въобще дойде.  
Дали е добре през септември да се търси квартира или е късно?

Русалка може да Ви сподели опит с кандидатстване в Мюнхен, както и Криси сигурно ще каже нещо... Аз за студентите само съм чел оттук че с общежитията било луд късмет да успееш, явно там не стигат повече отколкото другаде, а иначе за свободния пазар зная от щерка ми, която живее там, че е наистина драма... Тя няколко месеца ходи по огледи и интервюта, докато успее да намери.
Че е по-скъпо от други места в Германия е отделен проблем, но по-големият е, че трудно се намира.
Стискам палци да се преборите.
Може би е по-разумно отсега активно да се ослушате за възможности...

# 625
  • München, Deutschland
Ако му кажат,че няма места,той няма да "нахалства" повече.

Абсурд! Ако спре да настоява след първия отказ, няма да получи нищо.
Сега нямам време да пиша, чак в петък ще мога, прочети отново поста на СтефанБ за мюнх пазар на жилища,напълно вярно.

Ако мислите, че има шанс да го приемат, може да почвате вече да търсите жилище. Детайли ще пиша по-късно.

Накратко за ДАФ в ТУ - огромно предимство е, че на Hörverstehen четат текста, а не пускат умрял запис. В Гьоте пускаха записи с нейтив спийкъри, което за много хора е много по-трудно. Проверете обаче все още ли е така,защото това е старо инфо.

# 626
И в ТУ е на запис.
По мое мнение не е добре да се чете, все пак има и диалози, интервюта и няма как един диктор да пресъздаде интонационно правилно текста. Да не говорим, че все пак е добре да чете Muttersprachler, а не българин с акцент.
Още един глас за ТУ обаче, по-спокойна  и по-приятна е обстановката, което е важно за устния, който е на слушалки. В Гьоте се събират доста повече хора, които си пречат един на друг, говорейки на слушалки. не всеки успява да се концентрира.

# 627
  • София
Just a woman, назад съм споделяла одисеята с Мюнхен... Беше по-желаното място от дъщеря ми (сега е супер доволна, че е другаде), приеха я в специалност с местни квоти, но общежитието... Там беше драмата. Подаде в първия миг, когато отвориха портала на Studentenwerk.. Но  и това не помогна. По логика би трябвало да е от първите, но не получи общежиетие, не получи дори отговор на запитванията  под кой номер е в листата с чакащи. Confused Не можели да дават такава информация.. Така че не виждам как при тях може да се настоява повече, какво може човек да им пише.. В Studentenwerk-a  в другия град  нещата стояха по коренно различен начин. Имаше си кореспонденция с тях, отговаряха навреме, даваха инфо.. Определено  в Мюнхен не следват ред на подаване, убедена съм в това, тъй като познати деца, попълнили онлайн заявлението доста по-късно, получиха  общежитие.  И въобще им е малко несериозна работата, някъде към декември месец, когато отдавна трябваше да им е станало ясно, че  дъщеря ми не очаква общежитие от тях, щом не им е пратила документ за прием в Мюнхенско Висше Учебно Заведение както си е  по регламент, те я подканиха да прати тепърва такъв, че да я задържат в листата и евентуално да й предложат общежитие..
Ако всичко документално ви е наред ( което предполага прием в специалност без квоти), може би е най-добре да предприемете стъпки по търсенето на квартира/частно общежитие от сега. Пускайте писма към всички частни, все някое може да отговори. Peace И там е въпрос на късмет.
А в заявлението на Studentenwerk имаше и една клопчица, дано сте я попълнили.  Определени две думи се вписваха в едно поле  само от бъдещи  първокурсници, за да участват И в лотарията за раздаавне на стаи, май на 30 юни се теглеше. В интерес на истината  аз не съм чула  някога да се изтеглили българче, ама човек пробва всичко....
Предполагам, че става дума за кандидатстване  в  TUM, не в LMU. Имай предвид, че там има и събеседване, май за всички специалности. Thinking Миналата година се бях разровила надълбоко в наредбите им и според тях деца с диплома 1,00 се  освобождаваха от такова... Писах им с питане и се оказа, че това за нашите деца не важи. Явяват си се.. Не помня само кога беше това събеседване, май през август някъде (не помня написаното от тях, тъй като междувремнно дъщеря юми се бше преориентирала към ЛМУ). По време на престоя там за  това събеседване  също е вариант да се търси място за живеене, ако преди това не е намерено нещо..

Последна редакция: чт, 07 юли 2016, 11:29 от пенсионирана русалка

# 628
Ох,успокоих се! От хохшулстарт  са писали на дъщеря ми,че са обработили документите и  всичко е наред.Само не е трябвало да изпраща ДСД-то.То било необходимо при записването.
Излиза ,че с документите се справихме за осем работни дни,като пет от тях са за МОН(в петък следобяд ги додохме и чак на  следващия петък сутринта бяха готови) .На 24.06 петък в 14,30ч получихме дипломата и на 05.07 сутринта изпратихме документите.На 07.07 вече са обработени от хохшулстарт.
Успех на всички ,които все още не са изпратили документите!

# 629
  • Варна
И документите на дъщеря ми са получени успешно в хохшулстарт. Понеже сме от прованса, при нас подготовката на докумените отне две седмици календарни.

vale3000 Нали няма нужда да се регистрират и в порталите на самите университети?

Общи условия

Активация на акаунт