Ancient Aliens / Извънземни в древността

• 5 874
  • 135
  •   1
Отговори
Извънземни в древността е предаване на Хистори ченъл, което до днес има излъчени 20 сезона.
21 сезон ще започне да се излъчва в САЩ от 7-ми февруари, 2025 г.

Предаването разглежда различни теории, според които човечеството е било посещавано и подпомагано в развитието си от същества от други планети, още от дълбока древност. Теоретиците на Извънземни в древността са хора с различни специалности - сред тях има писатели, журналисти, археолози и др. Те са обединени от идеята, че ортодоксалната археология крие или недоглежда много истини и че в човешката история има много неизяснени загадки, на които си струва да се обърне внимание.
Основният вдъхновител на предаването е известният швейцарски писател Ерих фон Деникен, понастоящем на 89 години. Той започва да издава книги по темата още от 60-те години на 20-ти век, с което се превръща в един от пионерите на алтернативната археология. Самият Деникен признава, че някои от идеите, изложени в ранните му книги са погрешни и са плод на (неговата собствена) заблуда, но това не променя основната му позиция по темата.

Може би най-известната личност, свързана с предаването, е водещият Йорго (или Джорджио) Цокалос, швейцарец с гръцки корени, който е 46 годишен и от над 20 години се появява в различни документални предавания (посветени на пътувания, загадки и археология). Освен водещ, той е и един от продуцентите на Извънземни в древността, както и дългогодишен приятел на фон Деникен.

Едва ли има човек, който не е виждал известното меме с негова снимка:

В предаването се появяват много известни личности, като например Греъм Хенкок (който предпочита да не го асоциират с това предаване, тъй като не подкрепя тезата за извънземните, но въпреки това участва в някои по-стари епизоди), писателят и физик Мичио Каку, Правийн Мохан (ютубър, който има голям Ю туб канал и разкрива на зрителите си интересни неща, свързани с архитектурата на древни индийски храмове) и много други.

# 1
  • София
От всичко което съм прочел и изгледал - категорично да!

# 2
Аз съм на мнение, че по-скоро да, но тъй като нямам доказателства и не съм видяла, може и да е не.

Но за мен това е интересна тема и от време на време гледам предаването. Дразни ме само, че много повтарят - напоследък когато и да пусна, все попадам на епизода за житните кръгове, който не ми е особено интересен. Предпочитам нещо свързано с археология.

Между другото, в Ю туб има и български канали, които разглеждат мистерии, включително темата за извънземните. Например Скритата история:
Скрит текст:

Сложих линк към епизода за Ом Сети, защото и в Извънземни в древността имаше епизод, посветен на нея. Там май стигнаха до извода, че тя е била "активирана" или нещо подобно, за да поведе човечеството в определена посока (например като помогне за откриването на различни артефакти и превеждането на древноегипетски надписи - един вид пасивна, но все пак роля, която може да се окаже значима).

# 3
Сложна работа. Изглежда че е имало много неща в миналото които никак не могат да бъдат обяснени.
Но другото е че съвременната наука също не дава отговори.
Само в най-смелите хипотези и теории се обяснява нещо но пък то си е пак  в сферата на хипотетичното.
Единственото което мисля че е меродавно и кара човек да се замисли - ние ( Земята) сме буквално една прашинка в Космоса, даже нещо по-малко и почти незабележимо. Даже в нашата Галактика сме нищожни, а засега Галактиките сигурно са трилиони, още повече са звездите, при това има по-големи от нашата (Г.).
Та при тези гигантски количества и размери е невъзможно да няма никакъв друг живот, никъде.
Какъв е този живот, под каква форма, измерения и прочие, можем само да гадаем.

# 4
Напълно съм съгласна.
Известният парадокс на Ферми гласи, че при голямата възраст и размери на Вселената, би трябвало да съществуват много развити извънземни цивилизации, но това си противоречи с липсата на доказателства за съществуването им.
Според мен, не е чак толкова парадоксално - ние не сме много напреднали и затова не можем да открием доказателства.
Или пък има доказателства и те са класифицирана информация, за да се предотврати паника.

# 5
  • София
Аз съм фен на предаването и се надявам на нов сезон.Все пак фаворитът ми е Ранчото на извънземните.
Категорично смятам,че не сме сами,да не кажа и тук,на земята.
Допускам също,че и ние сме дошли от звездите.

# 6
Предполагам, че и тук ще излъчат новият сезон, след като излезе в САЩ, през февруари.

# 7
  • България
Преди много, много години в тази Галактика се интересувах от този въпрос.
Четях и гледах всичко каквото имаше достъпно по темата.
Мисля, че е съвсем възможно да има много и различни извънземни цивилизации и някои от тях да са стигнали и до нашата Земя, даже има и възможност ние да сме потомци на някои от тях.
Не е съвсем по темата, но предвид възрастта на Земята и човечеството, мисля че не сме и първата развита цивилизация тук.

# 8
  • София

Кой съм аз да противореча на Фокс Мълдър? Bowtie

Имаме си и живи доказателства. Ако може науката да ми обясни как са създадени пирамите в Египет и какво е общото им с тези в Теотиуакан в Мексико и защо въпреки модерните съвременни технологии подобни строежи са невъзможни...

# 9
  • София
По анкетата: гвърдо ДА. ПиКю х 3 - благодаря за темата; време беше, те всеки момент ще вземат да кацнат (не в двора на Белия дом или на някоя Академия). Иска ми се - докато съм в този живот, на тази планета, в това измерение - да дочакам "разсекретяването" им; да се включат в глобалния Нет и телевизиите и да рекат: Винаги ни е имало, дълго бяхте слепи и уплашени. Сега ще променим това.

Извинения (който ме чете из темите от 2-3 г. насам, донякъде ме познава), не е изтъкване някакво. Мога да го споделя точно в тази и като шега с младостта ми. БГ рокът има своя най-предан хроникьор и радетел, понеже преди 40 г. Д.Делян издаде книгата за "чиниите" и древните свидетелства... преди моя проект. Simple Smile
Скрит текст:
Някога някъде в стария Факултет по журналистика след семинар трябваше да се пише реферат на тема - извън профила и темите, по които следваш. И аз имах готов такъв още от средношколски участия по ТНТМ; дописах и преработих. А Любомир Стойков (не като моден корифей) ми водеше курса. И като го прочете - го даде на покойния днес гл.редактор на "Орбита" тогава - д-р Дим.Пеев, който ми написа положителна рецензия и мн. ме похвали. Но първата книга на Делян вече се беше задала. Интернет, разбира се, нямаше - гледаш телевизия и търсиш книги и вестници по библиотеките. В ДСНК на "Шипка" - ако си записан, можеше да се "изтегли" четиво от големи съветски библиотеки (Москва, Ленинград"), през тях търсехме Ажажа, Казанцев с неговите "догу", другите учени-"еретици". Отчетох реферата, страстта ми остана до ден днешен, но издадох книга за БГ рока на 2-то поколение - значително по-нататък във времето. Blue Book (Тъй и тъй, даже в Америка, Синя книга бе отдавна прекратена.)
Продължих и да пиша по нещо, Интернетът вече бе влязъл в "нашия дом" заедно с последните хартиени списания. Ако на някого му е интересно (макар и в Нета да липсва вс. онова, което никой навремето не е разположил...)
Скрит текст:
Днес тия спомени и парченца от хобито ми - са малко досадни и мнооого познати. Понеже само за 2-3-4 години излязоха новости, които промениха или осветлиха тогавашните ни опити да "гледаме през стената". Но на мен са ми мили - заради ентусиазма и "творческия процес" тогава.
сп. Усури - ок.2007/2009 г.;
Хааа, тук още ми пазят статии отпреди 15-тина години, две "наши" момичета го домакинстваха този сайт, BikiniZine - http://bikinizine.blogspot.com/search/?q=%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B … D0%BD%D0%BE%D0%B2
По-късно ми се налагаше и открих "Академията" - в раздел Popular Science by емил братанов (PhD) "залепих" 3-4 от онези паметни ровения/преписвания/възторзи... дето и аз се записах сред вярващите като Мълдър. https://independent.academia.edu/%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B1% … 2/Popular-Science
А НЛО съм виждал - докато бях войник в Гара Пирин (1977-78 г.); успях да заинтригувам началниците и гледахме даже с уреди на артилеристите. Свидетелство - само в писмо с рисунки до майка ми от тогава.
Имам свалени доста от сезоните на АА (или ДИ) -
но има място, където ги има с преводите, още една подсказка за чудесната "Колибка". Сега, като гледам - стигнали са до с.19
Скрит текст:

раздел: Загадки - http://www.kolibka.com/2.html

# 10
Супер! Ще прегледам статиите през следващите дни - сега съм болна и ми е лошо.
Имам роднини, които са виждали НЛО, аз не съм, за съжаление.

# 11
  • София
Дори мъничко преди края на тазвечершния епизод, ще отбележа, разсъждавайки:
при толкова сезони с бая епизоди - няма как вече да очакваме нещо толкова ново, извънредно, изненадващо и с огромно Уау, освен ако самата наука не го е разкрила и оповестила (тогава, всъщност, ще трябва да изчакаме следващия сезон на АА);
и - превключвайки веднага - в самото начало на поредицата на NG отново се започва с видеата "НЙ Таймс"/ТикТак-а). Не е "древно", но вече доскучава. Едно и също в последните 2 години, когато започна "размразяването" на някои табута;
предпочитам в АА дори да са само древни архео и палео-свидетелства, защото вярвам (или се надявам), че там постоянно някой копае нещо и вероятно се открива по нещо ново.

# 12
На мен нещо не ми върви - напоследък всеки път като хвана епизод, или е за геоглифи, или за съвременни НЛО-та. За житните кръгове го даваха сигурно 10 пъти, около НГ - друга тема, която ми е омръзнала.
Дано скоро да се вдъхновят за нови епизоди - например, наскоро бяха "открити" тунели под Саксайуаман (едва го написах). За тях се знае от столетия, дори са изчезвали хора. Може би има нещо интересно, което може да се върже с темите на предаването - Джорджо може да свърже всичко с извънземните 🙂

# 13
Затова трябва да се учи повече. Нещата да се изследват по най-различни методи. Според най-различни науки. За да установим накрая поне нещо, поне една частична характеристика и определение на нещо си. За да придобием поне ограничена представа.
А то и това си нещо.

# 14
Това е тема за предаването, не за спорове на тема конспирация.

Общи условия

Активация на акаунт