Филмът е изготвен по повод 65 годишнина от Победата. В него няма генерали, няма офицери, няма герои, патос и героични слова, а има един непрекъснат "труд" на обикновения войник, който изнася цялата тази ужасна война на плещите си и запазва своята човещина.
Актьорите са напълно неизвестни, но безкрайно убедителни в играта.
Действието се прехвърля от настоящето в миналото и обратно.
Ако сте настроени на тази вълна, искрено го препоръчвам. Един различен филм.
В спойлер поставям някои коментари
бондарчук со своим сталинградом пусть нервно курит! фильм про войну - отлично раскрыты персонажи как главного героя, второстепенных личностей, так даже и мелкого фашистика. Показана идея что вся страна воевала и одна беда сплотила множество народов, есть место и трагедии. При этом отсутствие спецэфектов и уже порядком надоевшего слоу-моу радует. один из немногих современных и достойных фильмов про войну
Это лучшее, что я смотрел в последнее время про войны.
Не профессиональные актёры. Отличный фильм.
Вечная память солдатам!
Покрай този филм с удивление научих, че република Саха и Якутия са едно и също.
На руски https://www.youtube.com/watch?v=LUyMo_hAGYQ
аз съм голяма фенка на Саха. във фейсбук съм абонирана за всичките им големи групи и канали за новини от Якутия. цяла зима гледам невероятни клипове за реалния живот при онези сурови студове и как на -40° С децата на връщане от училище се пързалят на найлони по заледените пързалки в центъра на града. аз даже не мога да си представя, че мога да тази температура да изляза на улицата, а те мятат чантите и сядат на импровизираните шейнички на земята

в центъра на Якутск имат паметник на снайпериста, в чест на воювалите якути, които били невероятни стрелци...
няма начин да не е така, те и сега от малки ловуват.
прави ми впечатление, че всички в Саха са с абсолютно чисти руски имена - Иван, Сергей, Пётр, Ирина, Мария и все такива. няма както в останалите съюзни републики дори и помен от автентичните азиатски имена. явно там, още от присъединяването към Русия и християнизацията са се наложили тези имена като кръщелни и вече в сегашните поколения са абсолютно традиционни.
в началото много се изненадвах на това нещо, виждайки абсолютно типичните якутски лица на снимчиците и чисто руските имена.
вече свикнах и даже си мисля, че ако някъде има шанс християнството да оцелее и славянските имена да се запазят, то ще е в Сибир, където арабите не могат да стигнат поради студа

днес даже гледах как са температурите в Чокурдах. успокоих се. затоплило се е - вече е само -9° . направо пролет

със сигурност ще гледам Снайпер Саха