Реших да пусна тази тема,защото са ми интересни различните гледни точки по въпроса .
Оказва се,че в българската Конституция, член 32(2) установява, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие.
Но, въпреки тази защита на неприкосновеността, на обществени места може да се снима без изискано съгласие. Поне така пише Чл. 13.
(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:
1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;
Истината е ,че темата е провокирана и от една известна фейсбук страница,показваща снимки на случайно заснети лица и пейзажи . Засичам хора,които според мен не биха били щастливи да се видят снимани и качени точно в този им вид. И не става дума само за облекло или нещо от този род. Снимани са хора с наднормено тегло,двойни брадички и т.н. . Аз лично нямам против тях,но не съм съвсем сигурна,че всеки би нямал нищо против да бъде заснет и качен без негово съгласие. / не е уточнено към въпросните снимки дали имат или нямат съгласието на хората / Моята братовчедка например беше с 20кг + отоци,поради хормонални проблеми. Наистина би й станало много кофти,ако я снимат и качат без да я попитат. Факт е,че не се акцентира на нелицеприятното,нито има някакво подигравателно послание,но все пак....
Ето например тази снимка. Няколко дни попадам на нея,придружена с цветущ текст. Днес случайно открих,че всъщност е направена от фотографите на въпросната страница. Не знам,дали човекът се е съгласил.
Хубаво ли е човек да има неприкосновеност в това отношение и реално право на избор, или в това бързо развиващо се технологично време, в което, ако не си снимал,все едно не си го преживял,подобно нещо си е чисто " стягане" ? ...