Септемврийче чака пролетта да види колко шарен е света! тема №5

• 35 845
  • 728
  •   1
Отговори
# 165
Баба Марта бързала,
мартеници вързала:
морави, зелени
бели и червени.

Първом на гората-
да листят листата.
И да дойдат всичките:
щъркелите, птичките,
първият певец,
Косер хубавец.

После на градините-
да цъфтят гиргините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят.

А пък на дечицата
върза на ръчицата
мартеници чудни
със ресни червени,
да са ранобудни,
да растат засмени.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА Simple Smile

# 166
Честита баба Марта! Ракел,много хубаво ди го написала.И аз в началото се опитах Георги да го гледам като каката, но децата са различни, макар и с 5 години разлика.Всяко си е индивидуално и не искам да ги сравнявам.Омръзна ми да ми казват как трябва или не. Детето ще покаже кога няма да яде през нощта.И аз се пробвах, но освен че се измъчихме няколко дни друго нр постигнахме.На една приятелка детето яде АМ до 3 години през нощта.И пак порасна, жив и здрав е,не е затлъстял.И на чен форума ми е много полезен.
Усмихнат мартенски ден на всички!

# 167
Инак за хапването - аз си мислех да не започна да захранвам преди 6-ия месец, но вчера да ви кажа, му дадох на моето банан, и изяде около 1/3 от плода. Не му е за първи път да яде банан. И имахме едни много меки круши, после и от тях изяде няколко лъжички. Явно това се брои за първи стъпки в захранването? Струва ми се, че има готовност да похапва по подобен начин, но не мисля, че е готов да се откаже от млякото за цяло хранене. Затова днес мисля да купя още бананче и да видим Wink

Видях, че коментирате за солта и захарта. И аз ще опитам да ги огранича. Четох преди време, че това, че на мен не ми е вкусно нещо не означава, че на детето не му е вкусно. Ние сме си променили вкусовите навици и възприятия, защото многократно сме ги тренирали да се променят. Но децата нямат тези предубеждения, че щом няма сол, значи не е добре. И не само това, мисля за цялото семейство постепенно да намаля солта. Вчера сготвих грах почти без сол. Ами, щом вечеряха децата и не протестираха - значи, можело  chef

# 168
  • Пловдив
ЧБМ и от мен. Здрави, румени, засмени и от любов окрилени.
Румка, къде пък изникна т'ва цъфнало дърво. Сложна дилема имаш  Grinning  Grinning
Аз моите мартеници ще ги държа да довечера ... бебка много ги дърпа и рискувам да ми прижули ръката   Laughing Та ни щъркел, ни дърво ми трябват  Joy

Някои верно ядат много солено - направо ми люти, като опитам салатата на племенницата ми. Аз бях, която казах, че за "манджите" на беба се водя по моя вкус ... но под "овкусявам" не разбирай "блъскам сол, захар, олио, подправки", слагам съвсеееееем малко, колкото да обърне вкуса, защото някои зеленчуци или готови пюрета са така направени, че простосмъртен не може да ги изяде. Ръководя се по Вики Simple Smile

Последна редакция: вт, 01 мар 2016, 09:34 от Racel

# 169
Баба Марта днес разнася
пълна кошница с цветя,
и на всеки на ръката връзва някаква мечта.
С пожелание за здраве, радост
и много сбъднати мечти!
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, МОМИЧЕТА, НА ВАС И НА ВАШИТЕ ПРЕКРАСНИ СЕМЕЙСТВА!!!

# 170
Честита баба Марта на всички малчовци! Да са бели и червени, весели, засмени!

И аз смятам, че е рано за масло, сол и захар. Бих предпочела зехтин. Защото е естествена мазнина богата на Омега 3 и по-малко Омега 6, а и тези които вече са давали Био Гайя тя е на основата на слънчогледово масло. Подкрепям мнението, че грешките в храненето от най-ранна възраст водят до здравословни проблеми по-късно.
Вода най-лесно се дава с лъжица, поне така минава номера с моя беб. Много са му вкусни чорапите, все успява да ги намокри, а като ги събуе си яде и пръстите на краката. Много е сладък и смешен. Последните дни много приказва, дълго-дълго.  Joy

# 171
  • Пловдив
Честита баба Марта на всички малчовци! Да са бели и червени, весели, засмени!

И аз смятам, че е рано за масло, сол и захар. Бих предпочела зехтин. Защото е естествена мазнина богата на Омега 3 и по-малко Омега 6, а и тези които вече са давали Био Гайя тя е на основата на слънчогледово масло. Подкрепям мнението, че грешките в храненето от най-ранна възраст водят до здравословни проблеми по-късно.
Вода най-лесно се дава с лъжица, поне така минава номера с моя беб. Много са му вкусни чорапите, все успява да ги намокри, а като ги събуе си яде и пръстите на краката. Много е сладък и смешен. Последните дни много приказва, дълго-дълго.  Joy

Аз много упорито се опитвам да помогна на бебка да си лапне пръстчето на крака, но все си уцелва друга част от лицето  Laughing, а е толкова сладка картинката бебе с краче в устата  Party

# 172
моят 5годишният батко е толкова гъвкав - като ластика, лапа си без проблеми пръстите на краката. Неотдавна му се скарах защото си лапаше пръстите на ръцете, и он моля ви се, при следващото ми влизане в стаята, си беше събул чорапа и налапал пръста на крака .. Joy
ми така, като не уточних кои точно пръсти да не лапа .. Wink
аз не съм като него такава гъвкава, на ММ се е метнало детето.

# 173
  • София
Честита Баба Марта, момичета. Да сте здрави и засмени, бели и червени.  Hug Heart Eyes

И аз съм на мнение, че прекалената стерилност на средата може да навреди, а не да помогне. В началото с Ели се опитах да й мия всяка играчка, но като започна да ги хвърля по земята със скорост 4-5 пъти в минута, нямаше шанс да го правя. То няма как да ги предпазим от мръсни неща, а и защо да го правим Simple Smile, но както казвате за умереността - също не бих й позволила и да яде пясък от пясъчник, където ходят кучета и котки. Наистина трябва да се придържаме към умерените неща. Аз обаче с нея правех много безумни неща - давах й да лази по пода, да си ближе ръцете, давах й директно играчка, паднала на земята и ги миех само като доста се изцапат, а в същото време по й стерилизирах шишетата след всяко ползване.  Joy В един момент се усетих и спрях.

Относто разговора за захранването - и аз не съм абсолютно придържаща се към новите методи, предвид това, че също предлагам вода от началото (е, той изобщо не я пие, но все пак си предлагам) и също започнах да го захранвам на 4 месеца и половина. Той според мен просто си беше готов и нямаше смисъл да чакам до навършване на 6 месеца и да го изнервям, при положение, че всички показатели за захранване бяха налице, особено това, че мляко вече не го засищаше за повече от час и половина (дори адаптирано). Дано не съм сгрешила.

Аз да споделя, че последните нощи са направо ужас - внезапен рев, ставане по ... вече не знам колко пъти. Ели хвана някакъв вирус преди няколко дни от детската площадка и й тече носа и сега леко покашля (но само това). Естествено нямаше как да не го нацелува и напрегръща и омаже със сополи. А как ме издебва само - взела си едно спрейче за нос Стеримар, уж се прави, че си пръска, но всъщност само си го пъха в носа и само се обърнах за секунда онзи ден и като погледнах пак към нея - отишла при бебето и го набутала в неговия нос да му пръска Laughing Еми познайте дали сега не е и той със сополи. И в комбинация със зъбките се получава голямо безсъние. Става все по-забавно с всеки изминал ден Simple Smile

# 174
И аз съм против прекалената стерилност, постоянното изваряване, миене на играчки, гладене и прочие. Ако падне бибата на земята я измивам с гореща вода и му я давам.
Общо взето не ми харесва да съм майка орлица. И все пак с храната мисля да внимавам, да не му развалям от сега стомахчето. Моето мнение е, че трябва да се случват бавно и постепенно нещата, а не да го блъскам сега с непозволена храна.

Честита Баба Марта! Да сте живи и здрави. bouquet

# 175
сега се сещам, че старата ни количка беше същинска ходеща мартеница - бяла и червена, с малко синьо. Бях й закачила една мартеница, но те се загубваше на фона на цветовете на бебешкия "мерцедес"
хихих
сега съм й закачила една със СпонджБоб, на Малчо сложих ЕнгриБърд

и по случай мартенското настроение, моя милост и на моя милост мъжа, минахме вчера на диета. Ама не е някаква супер стриктна или невъзможна. Реших да се доверя на методите на свекървата от преди 36 години, дано да има ефект Wink))
представлява - ядене каквото и колкото искаш в интервала от 9 до 14. От 14 до вечерта - плодове без ограничения. Но само плодове - без зеленчуци дори, кафе и т.н. Вчера и двамата оцеляхме, като изключим как към 3 през нощта моят се събуди и пита дали вече не наближава 8 сутринта Wink) Аз бях добре.
Та, момичета, ако ме видите на пътя и не ме познаете - от диетата ще да е - ша са стопя хих

# 176
Честита Баба Марта, скъпи мами, нека бъдем здрави и засмени  Simple Smile
За захранването съм на мнението на Катя. И само последно ще кажа, че етърва ми е захранена с фасул на 4-5 месеца, мъжът ми и той сигурно не както трябва и няма да ви казвам какви хронични проблеми със стомаха и червата имат и какво чудо е по ходене на доктори! Аз същи съм захранена със сокове  и от най-малкото нещо и ме боли стомахът. Така че според мен освен генетичния фактор, здравето на нашите деца е в нашите ръце, а напредъкът в науката ни помага да вземаме по-разумни решения, отколкото нашите родители.
За  вкуса на бебетата-четох, че е в пъти по-силен от на възрастните и което за нас е безсолно, за тях е солено, което за нас е вкусно сладко, за тях е прекалено сладко и не трябва да се водим по нашия вкус.
А пред нас има цъфнало плодово дърво от поне 5 дена Simple Smile

# 177
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Честита Баба Марта!Да сте живи и здрави!
При нас стерилност няма.Лапа ръце,  играчки, които пера веднъж месечно, мятка се из нашите чаршафи, но за захранването съм твърда за себе си и моето дете.
Вода никой не ми е казвал да не му давам, кърмя вече 6 месеца и от двете гърди едновременно, а моя близка по "старите" методи си докара два пъти мастит.Посред нощ си храня детето, но нито водата съм подслаждала, нито ще подсолявам скоро.
Яде безвкусна храна с кеф и досега нищо не е отказал.
Затова пак повтарям, че всеки решава сам за себе си  Peace

# 178
  • Северо=Западналия край
Хайде Честита баба Марта и от мен! Че то време днес не ми остана да ви видя, това слънце днес  ме теглеше все навън 1stroller Nature Sunny

Аз не съм добавяла нито сол нито захар в пюретата, не мисля и да добавям. Бебо си ги е опитал такива и си ги яде без проблем. Има много информация по тази тема, всеки сам си преценява. Лошото е, че в повечето купешки пюрета има и сол и захар, та така или иначе по натам няма как да го избегна, поне сега в първите месеци да го предпазя от това. Като стане по голям сам ще предпочете дали иска да му е солено или сладко, не може от сега да му налагам моя вкус и да му претоварвам малките бъбречета.
За стерилизирането - отдавна даже и шишета не стерилизирам, мия с топла вода и препарат. Играчки пера от време на време в пералнята. И нашия се мята из нашите чаршафи, то и кучето там........ но не се притеснявам. Мия му ръчичките често, че все са му в устата. Не гладя, честно казано ме мързи  Mr. Green

Румка, радвам се че се появи, липсваха ми твоите истории  Grinning Желая ти успех в диетата и непременно да се похвалиш как нави и мъжлето да участва в тази работа. И на мен ми се иска да минем всички на диета, и без това вкъщи сме всички с килца отгоре, и ММ и детето и аз, добре че бебо държи да е манекен за сега.

# 179
  • Пловдив
Честита Баба Марта на всички  Simple Smile
Да ви кажа аз за нашето захранване днес. Сварих на пара малко тиква. Намачках я с лъжичка и добавих кърма. За мен на вид и на вкус беше добре, но моя син не мислеше така  Shocked
То едно примляскване с гримаси, едно втрисане. Не го насилвах, утре ще пробвам пак. Иначе не смятам да слагам все още сол, захар и масло.
Вода и чай предлагам, къде пие, къде не пие.

Общи условия

Активация на акаунт