ВАКСИНИ - дискусия САМО за вредата от тях - тема 33

• 82 398
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
не си много наясно с нещата, нали?
След първата имунизация траен имунитет придобиват 85 % от имунизираните. Реимунизацията е за да се достигне почти 100% невъзприемчивост на населението към морбили- основно за тези, които не са формирали имунитет по различни причини. Децата във възраст преди 13 месеца ги пази колективния имунитет, както и остатъчния имунитет с антитела от майката. Ако майката е ваксинирана или преболедувала морбили.
Кой дали знае какво означава имането или нямането на антитела? Че ме замисли? Епидемиолозите, инфекционистите , вирусолозите, лекарите като цяло, или ти?

Не съм почитателка на Уейкфийлд- той е от най-тъпите анти-ваксъри, слънце и гуру на движението ви, не си ли чувала за него? Забелязах, че споделяш възгледите му и реших, че си му почитателка- съвсем резонно. Моноваксини има и за морбили и за паротит и за рубеола-не се внасят в България масово, тъй като са задължителни и държавата ги плаща-затова е предпочетена тривалентната ваксина. Има други причини за това, освен съвпада по време в имунизационния календар и логичността на прилагане на една инжекция, вместо 3, когато ваксините са съвместими не само ин виво, а и ин витро. Също така, поливалентността на ваксината позволява намаляване на общото количество прилагани адюванти /които толкова ви плашат/ като се използват дози за една сенсибилазиция на организма, вместо за три /една след друга/.
Още нещо да те развеселява, защото не го разбираш?

Нали... или... кой да ти каже...  Laughing  Интересно ти като си толкова навътре с нещата, направи ли си труда да прочетеш поне листовката на Приорикс - дали? или? Тези проценти вечен имунитет от къде си ги взела, ако не е тайна?

"Въпреки че, няма данни относно протективната ефикасност на PRIORIX, имуногенността се
приема като показател за протективна ефикасност. Данните от някои проучвания обаче сочат,
че ефективността срещу паротит може да бъде по-ниска от наблюдаваните нива на
сероконверсия за паротит."

Данни няма, но хората приемат, та и ти така, приемаш някакви проценти и готово...  Laughing  До 13-месечна възраст се твърди, че детето се пази от майката, но изследвания за антитела правят ли се на майките? Не! Знае ли се дали майките са преболедували или са ваксинирани срещу морбили? Не! Какво предпазва тогава бебетата до 13-месечна възраст? Гаранция Франция! 

Логичността в прилагането на триваксина за мен е странна... Най-малкото на децата, преболедували до 13-месечна възраст или между 1-ва и 2-ра доза някое от трите заболявания, то да не им се прави ваксина срещу него... Освен това, ако аз като родител, желая да ваксинирам детето си с трите ваксини поотделно с всичките им там купища от адюванти, от които забележи не ме е страх, то би трябвало да имам този избор, а аз го нямам... Та така ще си ги спестя и трите, още по-добре...  Laughing  И сега като започнала у комшиите епидемия от морбили, нашите получават поредна триваксина, вместо само морбили... Честито на осмелилите се...  Laughing

# 391
  • София
Не знам, не знам, какви са тези медицински работници в Унгария, да вземат да се натръшкат от морбили в една болница цели 12 парчета от персонала! Сигурно са били с вписани, но непоставени ваксини  newsm78

# 392
Не знам, не знам, какви са тези медицински работници в Унгария, да вземат да се натръшкат от морбили в една болница цели 12 парчета от персонала! Сигурно са били с вписани, но непоставени ваксини  newsm78

Така е, те са специалисти и знаят, че е по-добре да не си слагат ваксината... Или пък не? Знаят, че е по-добре да си я сложат... Пак не! Виновни са неваксинираните... Кой всъщност щам на морбили ги е изпонатръшкал? Питам, да видя точно с него ли съм ваксинирана, ако съм ваксинирана де...  Laughing

# 393

Нали... или... кой да ти каже...  Laughing  Интересно ти като си толкова навътре с нещата, направи ли си труда да прочетеш поне листовката на Приорикс - дали? или? Тези проценти вечен имунитет от къде си ги взела, ако не е тайна?

"Въпреки че, няма данни относно протективната ефикасност на PRIORIX, имуногенността се
приема като показател за протективна ефикасност. Данните от някои проучвания обаче сочат,

Данни няма, но хората приемат, та и ти така, приемаш някакви проценти и готово...  Laughing  До 13-месечна възраст се твърди, че детето се пази от майката, но изследвания за антитела правят ли се на майките? Не! Знае ли се дали майките са преболедували или са ваксинирани срещу морбили? Не! Какво предпазва тогава бебетата до 13-месечна възраст? Гаранция Франция! 

Логичността в прилагането на триваксина за мен е странна... Най-малкото на децата, преболедували до 13-месечна възраст или между 1-ва и 2-ра доза някое от трите заболявания, то да не им се прави ваксина срещу него... Освен това, ако аз като родител, желая да ваксинирам детето си с трите ваксини поотделно с всичките им там купища от адюванти, от които забележи не ме е страх, то би трябвало да имам този избор, а аз го нямам... Та така ще си ги спестя и трите, още по-добре...  Laughing  И сега като започнала у комшиите епидемия от морбили, нашите получават поредна триваксина, вместо само морбили... Честито на осмелилите се...  Laughing
разбира се, че съм чела листовката на триваксината, макар че обърнах повече внимание на представянето на ваксината за лекарите, защото е по-подробна в частта за фармакодинамиката.
Напълно естествено е да правим заключение за ефективността на ваксината от имуногенността. Да заразим големи групи от ваксинирани и контролна група от неваксинирани с уличен вирус е другия начин да проверим протективността на ваксината. Това не се прави- обикновено с контрол на имуногенността и епидемиологични данни при естествено възникнали огнища на болестта се събират данни за протективността. Това, което си извлякла от листовката значи точно това- че при паротитната ваксина може да се получи заразяване при висок титър на антителата в някои случаи. Ваксината не е съвършена, разбира се.
Кой ти каза, че няма данни за процентите? Има епидемиологични данни, които са трансформирани в стандарт и се базират на наблюдения.
Относно малките деца- под една година-доказано е, че при тях ваксината не действа, не е ефективна, защото те имат в кръвта си антитела от майката и много несъвършена имунна система, която не формира личен дълготраен имунитет. По същия механизъм са недействащи ваксините, ако  се прилагат в момент, когато в организма е въведен хиперимунен гама-глобулин и това е противопоказание за ваксиниране. Привнесените отвън антитела- от майката или от гама-глобулин имат друг механизъм за справяне с вирусите, който не изгражда траен имунитет- няма да се разболееш при този контакт с вируса, но може да се разболееш при следващ. Поради тези особености, децата, които не можем да ваксинираме, се предпазват с колективния имунитет- просто не се срещат с вируса в ранна възраст. Неваксинирането осигурява добър вектор на разпространение на заразата и всичко е на късмет. Медицината не е Бог и има своите лимити- това е един от тях и все пак почти го бяхме преодолели, докато някои не решиха да унищожат колективния имунитет.
Относно тривалентната ваксина и прилагането й при отпаднали показания за някое от заболяванията- ваксините се закупуват от държавата и се внася и разпространява икономически най-изгодната от еднакво ефективните  триваксина. Прилагането й при преболедували някое от заболяванията не е противопоказано нито вредно и може да се ползва заради единия й компонент например. Икономически нецелесъобразно е да се внасят малки количества моноваксини за единични случаи.
Морбили е един щам-едва ли ти имаш някакъв непознат на науката щам морбили, но по принцип може и метеорит да те удари, което едва ли влиза в обичайните застрахователни рискове. От ваксинопредотвратимите заболявания по задължителния календар, 3 щама има полиомиелита и ваксината за единия не действа на другите. Ваксината за полиомиелит е тройна, комбинирана за трите щама.

Толкова от мен

# 394
Скрит текст:

Нали... или... кой да ти каже...  Laughing  Интересно ти като си толкова навътре с нещата, направи ли си труда да прочетеш поне листовката на Приорикс - дали? или? Тези проценти вечен имунитет от къде си ги взела, ако не е тайна?

Данни няма, но хората приемат, та и ти така, приемаш някакви проценти и готово...  Laughing  До 13-месечна възраст се твърди, че детето се пази от майката, но изследвания за антитела правят ли се на майките? Не! Знае ли се дали майките са преболедували или са ваксинирани срещу морбили? Не! Какво предпазва тогава бебетата до 13-месечна възраст? Гаранция Франция!  

Логичността в прилагането на триваксина за мен е странна... Най-малкото на децата, преболедували до 13-месечна възраст или между 1-ва и 2-ра доза някое от трите заболявания, то да не им се прави ваксина срещу него... Освен това, ако аз като родител, желая да ваксинирам детето си с трите ваксини поотделно с всичките им там купища от адюванти, от които забележи не ме е страх, то би трябвало да имам този избор, а аз го нямам... Та така ще си ги спестя и трите, още по-добре...  Laughing  И сега като започнала у комшиите епидемия от морбили, нашите получават поредна триваксина, вместо само морбили... Честито на осмелилите се...  Laughing
разбира се, че съм чела листовката на триваксината, макар че обърнах повече внимание на представянето на ваксината за лекарите, защото е по-подробна в частта за фармакодинамиката.
Напълно естествено е да правим заключение за ефективността на ваксината от имуногенността. Да заразим големи групи от ваксинирани и контролна група от неваксинирани с уличен вирус е другия начин да проверим протективността на ваксината. Това не се прави- обикновено с контрол на имуногенността и епидемиологични данни при естествено възникнали огнища на болестта се събират данни за протективността. Това, което си извлякла от листовката значи точно това- че при паротитната ваксина може да се получи заразяване при висок титър на антителата в някои случаи. Ваксината не е съвършена, разбира се.
Кой ти каза, че няма данни за процентите? Има епидемиологични данни, които са трансформирани в стандарт и се базират на наблюдения.
Относно малките деца- под една година-доказано е, че при тях ваксината не действа, не е ефективна, защото те имат в кръвта си антитела от майката и много несъвършена имунна система, която не формира личен дълготраен имунитет. По същия механизъм са недействащи ваксините, ако  се прилагат в момент, когато в организма е въведен хиперимунен гама-глобулин и това е противопоказание за ваксиниране. Привнесените отвън антитела- от майката или от гама-глобулин имат друг механизъм за справяне с вирусите, който не изгражда траен имунитет- няма да се разболееш при този контакт с вируса, но може да се разболееш при следващ. Поради тези особености, децата, които не можем да ваксинираме, се предпазват с колективния имунитет- просто не се срещат с вируса в ранна възраст. Неваксинирането осигурява добър вектор на разпространение на заразата и всичко е на късмет. Медицината не е Бог и има своите лимити- това е един от тях и все пак почти го бяхме преодолели, докато някои не решиха да унищожат колективния имунитет.
Относно тривалентната ваксина и прилагането й при отпаднали показания за някое от заболяванията- ваксините се закупуват от държавата и се внася и разпространява икономически най-изгодната от еднакво ефективните  триваксина. Прилагането й при преболедували някое от заболяванията не е противопоказано нито вредно и може да се ползва заради единия й компонент например. Икономически нецелесъобразно е да се внасят малки количества моноваксини за единични случаи.
Морбили е един щам-едва ли ти имаш някакъв непознат на науката щам морбили, но по принцип може и метеорит да те удари, което едва ли влиза в обичайните застрахователни рискове. От ваксинопредотвратимите заболявания по задължителния календар, 3 щама има полиомиелита и ваксината за единия не действа на другите. Ваксината за полиомиелит е тройна, комбинирана за трите щама.

Толкова от мен
Ала-бала-портокала, едвам те прочетох, без да припадна...  Laughing  
Вие тъкмо я бяхте довършили тази главозамайваща болест морбили и някакви неваксинирани се появиха от нищото да пр**бат цялата работа...  Laughing  Аз имам леки съмнения, че съм прескочила ваксинациите срещу морбили, нямам документи, които да потвърдят или отрекат... Поради липсата на документи имах намерение да се тествам за антитела, че да видя колко съм предпазила бебетата си и тяхната "много несъвършена имунна система" (как ли се очаква от нея да създава траен имунитет и почти всички ваксинации са набутани в тази детска възраст е друг въпрос), но се оказа сложно (че и скъпо), защото такива тестове не се правят рутинно и кръвта ми щеше да пропътува стотици километри до някакви много далечни лаборатотии и изобщо ме питаха за какво ми е това...  Laughing  Ако вярваме на докладите на експертите, в България първите ваксинации с мономорбилна ваксина масово са въведени през 72г., което означава, че моите родители със сигурност я нямат, а аз би трябвало да я имам... От същите тези доклади излиза, че моноваксината, докато се е поставяла като моноваксина е била с щам Ленинград 16 (че как иначе  Laughing)... Втората доза морбили влиза масово след 90-та година... След известни катаклизми и промяна на възрастта за ваксинации, комбиниране между различни начини на ваксиниране (например с МПР първа доза и моноваксина като втора доза) стигаме до далечната 2001 г., когато и двете дози са триваксина... До неотдавна в България се поставяше Тримовакс, а след нея Приорикс, но по твърдение от листовките и двете съдържат щам Schwarz (вероятно това е другото име на Ленинград 16  newsm78)....

Що ли да ти преразказвам щамовете, ето прочети си:

"През 1954 г. Peebles и Enders изолират вируса на тъканни култури от човешки и май-мунски бъбрек. Katz, Milanovic и Enders чрез допълнително пасиране получават известния ваксинален щам Edmonston В (на името на детето, от който е изолиран) и първата жива морбилна ваксина е лицензирана през 1964  г.
По-късно се създават много други ваксинални щамове, които произлизат от този щам (Schwartz, Moraten), но причиняват по-малко странични ефекти – температура и обрив. Ваксината на Smorodincev в Русия (1967 г.), съдържаща щам Leningrad 16, е използвана дълги години в Източна Европа. Leningrad 16 е един от малкото ваксинални щамове, който не е производен на Edmonston. В. M. Hilleman, пионер във ваксинологията, допълнително атенюира ваксиналните вируси и създава щам Moraten, а 1971 г. въвежда триваксината морбили-рубеола-паротит (MMR)."

За да не кажеш, че не правя разлика между ваксинални и диви щамове, правя, но дано и ваксиниращите се правят... МЗ например си признаха, че от ваксиналните щамове на живата полиоваксина човек може да се зарази с полио... Морбилните вируси в МПР също са живи, та знае ли човек кой щам точно разболява народа и медицинските работници... В средата на миналата години наши експерти в една болница поставиха диагноза "остър паралитичен полиомиелит, свързан с ваксина" след Пентаксим, при която полиото е безмилостно убито, та знае ли човек... Да се върнем на морбили и бленуваните 95% покритие при две дози ваксина, къде ги виждате не зная... В най-добрия случай децата след 95-та могат да се похвалят с две дози, но процентите са далеч от изискуемите - за справка статистиките на СЗО (пред чужденците %-ите трябва да се докарат, истинските %-и не са толкоз важни...  Mr. Green

На "медицината не е Бог" можем да си стиснем ръцете... Само бих добавила "но мноооого й се иска и се опитва поне външно да се докара"...  Laughing

# 395
Дебрите на този форум са необятни и който се интересува може да намери информация като например ето тази интересна тема (мнения на специалисти, майки, още специалисти и т.н. теми за размисъл) "Единични ваксини с/у морбили, паротит и рубеола?" -  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=16382

# 396
о, да разбира се- епидемиите са предизвикани от ваксиналните вируси на морбили.Бягайте и се спасявайте!
Мисля, че това е информация на ниво, което можеш да разбереш и разпространиш- да не ти натоварвам мозъчето, че трудно обработва информация Simple Smile

# 397
о, да разбира се- епидемиите са предизвикани от ваксиналните вируси на морбили.Бягайте и се спасявайте!
Мисля, че това е информация на ниво, което можеш да разбереш и разпространиш- да не ти натоварвам мозъчето, че трудно обработва информация Simple Smile

Ако имаш официални източници, в които да се казва точно с кои щамове се е случила епидемията в България, Румъния, Унгария, Англия и т.н., много моля да я споделиш... Иначе нищо не казваш... Ако си забелязала, аз също не съм казала такова нещо, към Туцка отправих въпрос, не твърдение...

# 398
разбира се, че няма информация ваксинални щамове да са предизвикали епидемията- и от сарказъм ли не разбирате? Епидемията е предизвикана от уличния вирус и се препоръчва ваксинация

# 399
разбира се, че няма информация ваксинални щамове да са предизвикали епидемията- и от сарказъм ли не разбирате? Епидемията е предизвикана от уличния вирус и се препоръчва ваксинация

Е, епидемията е с уличен вирус, ваксинацията разбира се, няма нищо общо с него, тя е със съвсем друг вирус - ваксинален...  Laughing

# 400

Е, епидемията е с уличен вирус, ваксинацията разбира се, няма нищо общо с него, тя е със съвсем друг вирус - ваксинален...  Laughing
за да се води такава дискусия е необходимо известно познаване на предмета и от двете страни. Дискусии от типа: "Рибата няма крака"-"Абе ясно, че няма, но какъв цвят са?" са загуба на време..

да, епидемията е от уличен вирус, а ваксиналния е атенюиран и не предизвиква епидемии- ако ги предизвикваше- да сме изпукали всички в последните 40-50 години. Наистина ли си толкова невежа, да не знаеш разликата между уличен и ваксинален вирус?

# 401

за да се води такава дискусия е необходимо известно познаване на предмета и от двете страни. Дискусии от типа: "Рибата няма крака"-"Абе ясно, че няма, но какъв цвят са?" са загуба на време..

да, епидемията е от уличен вирус, а ваксиналния е атенюиран и не предизвиква епидемии- ако ги предизвикваше- да сме изпукали всички в последните 40-50 години. Наистина ли си толкова невежа, да не знаеш разликата между уличен и ваксинален вирус?

Зная разликата, що да не зная... Ваксинират ни с едно, разболяваме се от друго... Тъй ли е или не е тъй?  Laughing  Нали виждаш, че умишлено те цитирам за да не вземеш да се забършеш... Ваксиналния и уличния (позволи ми да го наричам дивия, щото не ходи само по улицата, и в гората ходи) са различни щамове, макар и да не е много ясно какви са, тъй като както показах по-горе се срещат различни ваксиналния щамове, а за дивия никой нищо не иска да каже...  Joy hahaha   И сега някой или повече от тези щамове се е разпасал в Румъния и е изпонатръшкал Унгария... Ваксиналните щамове не предизвикват епидемии, дивия предизвиква, но ние се ваксинираме с ваксиналните, а не с дивия, щото ни кефят повече...  Laughing

# 402

Зная разликата, що да не зная... Ваксинират ни с едно, разболяваме се от друго... Тъй ли е или не е тъй?  Laughing  Нали виждаш, че умишлено те цитирам за да не вземеш да се забършеш... Ваксиналния и уличния (позволи ми да го наричам дивия, щото не ходи само по улицата, и в гората ходи) са различни щамове, макар и да не е много ясно какви са, тъй като както показах по-горе се срещат различни ваксиналния щамове, а за дивия никой нищо не иска да каже...  Joy hahaha   И сега някой или повече от тези щамове се е разпасал в Румъния и е изпонатръшкал Унгария... Ваксиналните щамове не предизвикват епидемии, дивия предизвиква, но ние се ваксинираме с ваксиналните, а не с дивия, щото ни кефят повече...  Laughing
защо да се забърша, умнице? Знаела била разликата ха-ха. Ами бягай да се ваксинираш с уличния вирус тогава, ако мислиш, че така е правилно Simple Smile
Боже, представата за разпасал се ваксинален щам, който май напада само анти-ваксъри ме разсмя.
Ваксиналния и уличния вирус са различни щамове- ваксиналния е атенюиран, т.е. отслабен, за да не предизвиква заболяване. Дивия е РНК-вирус от род Morbillivirus,вид- Measles virus. От този вирус са взети и атенюирани различните ваксинални щамове вируси. Вирусът на морбили не е склонен към чести мутации, нито има разлики в структурата на диви вируси, взети от различни места. Напротив- при сравнение на различните "щамове" улични вируси е установено, че са идентични - т.е. за щамове във вирусологичен смисъл не може да се говори. Поради това казах и че уличния вирус няма щамове, както грипа например, който е силно мутагенен и рекомбинантен и два вируса на грип могат да не си приличат съвсем. Разбира се, че ваксиналния вирус е различен от уличния- за съжаление при опитите да се ползва убит уличен вирус не се постига успех. Затова вирусът е променен, отслабен така, че да създава имунитет към уличния вирус, без да предизвиква заболяване, което е и целта на всяка ваксина.

# 403
Скрит текст:

защо да се забърша, умнице? Знаела била разликата ха-ха. Ами бягай да се ваксинираш с уличния вирус тогава, ако мислиш, че така е правилно Simple Smile
Боже, представата за разпасал се ваксинален щам, който май напада само анти-ваксъри ме разсмя.
Ваксиналния и уличния вирус са различни щамове- ваксиналния е атенюиран, т.е. отслабен, за да не предизвиква заболяване. Дивия е РНК-вирус от род Morbillivirus,вид- Measles virus. От този вирус са взети и атенюирани различните ваксинални щамове вируси. Вирусът на морбили не е склонен към чести мутации, нито има разлики в структурата на диви вируси, взети от различни места. Напротив- при сравнение на различните "щамове" улични вируси е установено, че са идентични - т.е. за щамове във вирусологичен смисъл не може да се говори. Поради това казах и че уличния вирус няма щамове, както грипа например, който е силно мутагенен и рекомбинантен и два вируса на грип могат да не си приличат съвсем. Разбира се, че ваксиналния вирус е различен от уличния- за съжаление при опитите да се ползва убит уличен вирус не се постига успех.
Затова вирусът е променен, отслабен така, че да създава имунитет към уличния вирус, без да предизвиква заболяване, което е и целта на всяка ваксина.

Добър замисъл, лошо изпълнение...  Laughing  Живата полиоваксина предизвиква полиомиелит с ваксинален щам... За МПР със сигурност знаем от листовката на Приорикс, че като странични ефекти могат да се появат "атипично леко или с понижена вирулентност морбили" и "паротитоподобен синдром", но причината за това не са съдържащите се във ваксината вируси, това е от ъъъъъ... нещо си...  newsm78

# 404
о, разбира се - ти ще се справиш много по-добре като просто се ваксинираш с уличния вирус.
Имаш ли идея у колко заразени уличният вирус на полиомиелит предизвиква заболяване? Да ти кажа- у 100 %. А ваксиналния е предизвикал заболяване у единици. Все пак заради това и заради намаляващото ваксинално покритие, полиомиелитната ваксина е заменена с убита- полиомиелиния вирус е мутагенен и би могъл да предизвика заболяване у неимунизирани лица след многократни пасажи у имунизирани такива. Все пак ваксината се използва много дълго време, вирусът е устойчив на фактори на средата и със сигурност има щамове преминали през 100-200 човека, които биха могли да мутират.В началото на разработването на ваксината, при само един пасаж през жив човек, ваксиналния вирус е правел скок обратно до дивия и ваксинираният не се е разболявал, но е бил заразен за другите. Последната жива ваксина е била тествана за вирулентност след 30 пасажа у живи гостоприемници- как се прави това: дава се ваксина на един, с вируси, отделени от негов фецес се ваксинира втори, с негов фежес-трети и така 30 пъти и вирусът не е предизвиквал заболяване а само имунитет. Но, доста време мина и явно вирусът се връща към уличния. Това не би било проблем, ако хората са имунизирани, но мнозина са неимунизирани.
Атенюираните вируси водят до изграждане на имунитет без симптоми или с атипично, много по-леко протичане на заболяването, без опасността на заразяване с дивия вирус.

Общи условия

Активация на акаунт