Хайде да отслабваме заедно -20,-30,-40кг

• 96 327
  • 660
  •   1
Отговори
# 180
В темата има и интересни постове, но едва ли е направена, за да спорим кой режим е по-добър. Всеки може да каже в какво вярва и кой режим спазва, и какво е свалил като резултат от това. Искам да знам дали някоя от дамите, която пише тук, е свалила 20 и повече килограми и дали ги е задържала. Ако "да", с какъв режим. Аз съм сваляла към 18 кг, но си върнах част от тях и знам, че задържането е най-трудно. Сега вървя надолу и, надявам се, завинаги.
Прочети по-назад в темата. Аз си свалих 20 кг, поддържам си, писала съм какф Peace

# 181
  • Варна
Прочети по-назад в темата. Аз си свалих 20 кг, поддържам си, писала съм какф Peace

Да, прочетох го, но аз това и сега го правя и пак съм дебела. Иска ми се да има и други мнения. Не ям от години пакетирани храни, вървя пеш и т.н. Проблем ми е сладкото, но не бих казала, че прекалявам. Затова ми се ще и друго хора да напишат какво са преживели, а не такива общи съвети с назидателен тон.

# 182
Камелот, твоите постове не са "кокошкарски". Лили имаше предвид дребнавите заяждания, в които и аз отказах да участвам. 

Знам за д-р Прайс - изследването му е много интересно, макар и от гледната точка на зъболекар.

Обаче нека погледнем логично: колко хора в БГ са се хранили съзнателно и чисто през целия си живот? Съгласна съм, че при хора с метаболитни заболявания подходът трябва да е малко по-специализиран. Но храненето предимно с цели растителни продукти е доказало успеваемостта си и в случаи на ИР и диабет. Не е добре да се отричат подобни резултати и да се дава само един-единствен избор на хората.

Заклеймяването на въглехидратите като цяло (както беше сторено по-горе) пък е направо безумно. Ако наистина трябва да де спрат всички въглехидрати, тогава хората трябва да станат 100% хищници: никави плодове, никакви зеленчуци, никакви бобови, никакви цели зърнени, никакви ядки и семена... Откъде ще взимаме витамините, фитохимикалите и фибрите тогава? От суплементи, разбира се.

# 183
  • SA
Фея, няма нищо лошо в целите растителни храни. Това е била част от естествената храна на хората в продължение на милиони години и разбира се, че няма нищо нездравословно в нея. Така са еволюирали хората - с растителна и животинска храна, която е била най-близо до естественото си състояние, с минимална обработка. Какъв процент растителна и какъв процент животинска е зависило от условията, при които живеят. Естествено е ескимосите да са нямали съществен достъп до растителна храна и да са наблягали на риба и други, предимно морски животни, а също така е естествено племена, живеещи в тропически райони да са имали достъп до много плодове и растителност. Общото за всички тях е, че са постигнали добро здраве. Все пак за тези изолирани групи трябва да се има предвид, че естествения отбор при тях е доста силен и индивиди, на които не е понасяло дадено хранене, вероятно са били с по-ниска преживяемост и фертилност.
Аз досега не съм чела теория, която да изключва или забранява напълно въглехидратите, освен ако няма някакви съществени медицински показания за това. Никакви зеленчуци, ядки, плодове ? Това къде го срещна?
Зърнените са леко по-различни- те не се понасят добре от голям брой хора, особено когато са силно рафинирани. За жалост, човек, който примерно 20-30 години от живота си е ял силно рафинирани зърнени и е развил непоносимост към тях, е твърде вероятно след това да не може да консумира и пълнозърнести, и каквито и да е други зърнени храни, без вредни последствия.

# 184
Камелот, ти как разбираш изказването "въглехидратите на никого не са простили"? А призивите от сорта на "трябва да спреш всички въглехидрати"?

Да, има хора, развили непоносимост към зърнени или към млечни. Но храненето основно с цели растителни може да бъде модифицирано.

Призивът ми беше и остава за обективност. Нискокалоричното високовъглехидратно хранене води до дългосрочно и здравословно постигане на оптимално тегло, позволява контрол на диабета и постигане на желани спортни постижения. Примерите са главозамайващо много.

# 185
  • SA
Фея, би ли ми посочила някой автор, препоръчващ ВМ-НВХ да е писал някъде "трябва да спреш всички въглехидрати"? Прочела съм десетки книги на тази тема и подобно послание не съм срещнала засега.
Също, какво разбраш под нискокалорично, при условие че дребна жена яде към 1700-1800 ккал дневно ( поне така беше писала ,че ти се храниш)? Това си е нормо-калорично хранене както и да го погледнеш, а високовъглехидратно хранене за добър контрол на диабет е вид оскиморон.
Диабетът е заболяване, при което съществува непоносимост към въглехидрати, тялото не може да се справи с тях. Високовъглехидратно хранене е огромна грешка при тези хора. Дано повече от тях го проумеят.

# 186
Фея, би ли ми посочила някой автор, препоръчващ ВМ-НВХ да е писал някъде "трябва да спреш всички въглехидрати"? Прочела съм десетки книги на тази тема и подобно послание не съм срещнала засега.
Също, какво разбраш под нискокалорично, при условие че дребна жена яде към 1700-1800 ккал дневно ( поне така беше писала ,че ти се храниш)? Това си е нормо-калорично хранене както и да го погледнеш, а високовъглехидратно хранене за добър контрол на диабет е вид оскиморон.
Диабетът е заболяване, при което съществува непоносимост към въглехидрати, тялото не може да се справи с тях. Високовъглехидратно хранене е огромна грешка при тези хора. Дано повече от тях го проумеят.
А къде съм казала, че при ВМ-НВХ не се ядат растения? В написаното от мен дори не се споменава, пък камо ли да се обсъжда предпочетения от теб начин на хранене.

Ниската калоричност е част от определението на храненето основно с растителни продукти поради три причини:

1. За да се прави разграничение от продуктите, които са богати на калории, но бедни на хранителни вещества
2. Защото типичното НК-ВВХ е с калоричност, по-ниска от стандартно приетата средна стойност (2000 кал.)
3. Защото хората на НК-ВВХ режим обикновено приемат много по-малко калории, отколкото се очаква от някой с висока двигателна активност - нещо, за което съм дала примери в съответната тема.

И моля те, наистина не е коректно да твърдиш, че високовъглехидратно хранене, което се основава на цели хранителни продукти е непрепоръчително за диабетици. Особено при наличие на толкова случаи, доказващи обратното: че именно хранене основно с растителни продукти повлиява положително диабета. До степен застрахователни компании да препоръчват диета, основана на расти … о и високо кръвно.

Примери за успех при хранене основно с цели растителни продукти:

http://www.forksoverknives.com/category/success-stories/

https://www.drmcdougall.com/health/education/health-science/stars/stars-video/

https://www.drmcdougall.com/health/education/health-science/stars/stars-written/

https://www.starch-smart.com/blog/entry/kens-type-1-diabetes-jou … y-part-4-my-story

http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/610S.full

# 187
  • SA
Цитат
И моля те, наистина не е коректно да твърдиш, че високовъглехидратно хранене, което се основава на цели хранителни продукти е непрепоръчително за диабетици.

Да, съвсем смело твърдя това. Ти някога виждала ли си и лекувала ли си диабетици, че си наясно какво точно е препоръчително и коректно? Известни ли са ти контролирани проучвания, които посочват високовъглехидратно хранене, пък макар и с цели храни, които да овладяват диабет?
Моля те, придържай се към хипотетичното дълголетие и полезност на растителните храни и не задълбавай в теми, с които не си съвсем наясно!  Peace

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 08:26 от Kameloth

# 188
Известни ли са ти контролирани проучвания, които посочват високовъглехидратно хранене, пък макар и с цели храни, които да овладяват диабет?

...хипотетичното дълголетие и полезност на растителните храни...
През цялото време става дума не за "па макар и", а за храни от цели растителни продукти. Защото другото би предполагало употребата и на всякакви разновидности джънк, който се вписва в параметрите "растителен продукт".

Ето едно подобно контролирано проучване, но се отнася за веган хранене. Заповядай, Камелот.

И макар този факт да не ти е приятен (съдейки по иронията, която си вложила), дълголетието при хора, ядящи основно растителни продукти, е доказано и този хранителен режим се препоръчва за хора с наднормено тегло и диабетно болни.

Докато с повишаване консумацията на месо се намалява продължителността на живот и се увеличават заболявания от типа на рак и ССЗ.

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 02:24 от Фея Кръстница

# 189
  • SA
Цитат
Ето едно подобно контролирано проучване, но се отнася за веган хранене. Заповядай, Камелот.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677007/pdf/ajcn8951588S.pdf

Фея, благодаря за линка. И да бях търсила, едва ли щях да открия по-добро контролирано проучване, което да подкрепя моята теза - а тя е, че с високовъглехидратно хранене, било конвенционално препоръчваното от диабетичните асоциации или веган, диабет не се лекува.
Посоченото от теб проучване съвсем ясно демонстрира това - проследените повече от година диабетици, поставени на тези диети, са си останали диабетици и то с недобри показатели ( понеже когато гликирания хемоглобин при един диабетик от 8% стане 7,7% и теглото му от 96 кг намалее на 92 кг това не е кой знае какво подобрение, при тези средни стойности на кръвната захар - над 8 и в двата случая, неговите протеини продължават да си се гликират усилено, да се увреждат съдове, органи, а това не е нито здраве, нито предвещава дълголетие ).
Освен това разликите между хората на стандартната диета за диабет и веганската са толкова малки, че спокойно може да се постави равенство между тях ( след година и половина диетуване веганите са финиширали с гликиран хемоглобин 7,71, а тези на стандартната диета - 7,79 - и двете далеч над нормите за здрави хора ; първите свалили 4 кг, вторите 3 кг, но все така си останали над 90 кг всички).
Хората, които имат тези проблеми, сами могат да преценят доколко и двете интервенции са били успешни.

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 09:04 от Kameloth

# 190

Да, прочетох го, но аз това и сега го правя и пак съм дебела. Иска ми се да има и други мнения. Не ям от години пакетирани храни, вървя пеш и т.н. Проблем ми е сладкото, но не бих казала, че прекалявам. Затова ми се ще и друго хора да напишат какво са преживели, а не такива общи съвети с назидателен тон.
Не знам защо си решила, че говоря назидателно. Крайно добронамерена съм, може изказът ми да "звучи" по-остро, но единственото ми намерение е да бъда от помощ.
Уви, това, което ти правиш няма общо с това, което съм написала в първия си пост. Попрегледах последните ти менюта:
Цитат
Меню: З. баничка, бонбони, малко кола... О. Тиквена супа, лазаня със спанак. В. пиле с малко зеленчуци.
Нямаш нищо свястно в закуската. Бонбоните са ти най-читавото. Джънк до джънк си наредила. И не, каквото и да казва Мириманова, дали ще е в 11:30 или 13:30 - на тялото му е все едно.
На обяд продължаваш с въглехидратите - визирам лазанята, която си е и тестяно отвсякъде, т.е. дори качествен въглехидрат не е. И накрая - единственото нещо, което е храна в това меню, е вечерята.
В конкретното ти меню нямаш никакви източници на витамини и минерали, смесваш мазнини с въглехидрати, и то от кофти източници. Най-общо казано, дневното ти меню трябва да се движи около:
Белтъчини: меса, риба, яйца, сирена и кашкавали, кисело мляко, в по-ограничени количества - прясно мляко
Мазнини - отново яйца, ядки, маслини, по-мазните меса, мазни риби, студенопресовани олиа
Въглехидрати - кафяв ориз, пълнозърнести изделия, овес, по-малко плодове, мед -евентуално и в никакъв случай редовно.
Като те съветвам да ограничиш малко въглехидратите.
И накрая:
Кам, не теб имах предвид  Hug

# 191
Нужно ли е двама-тримс души да обръщат темата в чат?
Всеки си има начин на хранене ама това натрапване с хиляда излишни обяснения на мен лично ми идва малко в повече ...
Нали темата беше за това как човек да свали доста килограми. Никой не пита как да живее 100 години.
Като ви е толкова интересна темата за НК-ВВХ си пуснете една нова тема или помолете модератор да  преименува тази (в случай, че в тази вече ще се пише само за това), а авторката й нека пусне нова, в която да се запази началният й замисъл.
Забелязвате ли, колко по-малко хора пишат тук от няколко дни? Хората искаха да си помагат, споделят и т.н. тук, а вие го обърнахте в някакъв безсмислен спор за това как човек да живее 100 години (пф, дано не ми се случи!) и как трябвало да се хранят диабетиците ...

# 192
В темата има и интересни постове, но едва ли е направена, за да спорим кой режим е по-добър. Всеки може да каже в какво вярва и кой режим спазва, и какво е свалил като резултат от това. Искам да знам дали някоя от дамите, която пише тук, е свалила 20 и повече килограми и дали ги е задържала. Ако "да", с какъв режим. Аз съм сваляла към 18 кг, но си върнах част от тях и знам, че задържането е най-трудно. Сега вървя надолу и, надявам се, завинаги.
Аз го казах и по-рано, свалих килограмите с 90ДД.  Peace Препоръчвам я, особено за жени с повече килограми за сваляне. Ще ти дам едно примерно меню за една четворка дни (в 90ДД се редуват 4 дни с различно хранене или т.нар. въглехидратна ротация, т.е. дни с покачване на приема на въглехидрати):

1 ден (белтъчен):
закуска: един вид плод - ябълка, или банан, или портокал (или друг вид плод), който не обича плодове може да ги замени с един вид зеленчук;
обяд: месо със салата или яйца със салата, или млечни продукти със салата. Тук е допустима и филийка хляб (пълнозърнест)
вечеря: същата, както обяда

2 ден (варива):
закуска:
един вид плод - ябълка, или банан, или портокал (или друг вид плод), който не обича плодове може да ги замени с един вид зеленчук;
обяд: различни видове зърнени - боб, леща, ориз, нахут (или др. зърнени храни) или картофи със салата
вечеря: същата, както обяда

3 ден (тестени):
закуска:
един вид плод - ябълка, или банан, или портокал (или друг вид плод), който не обича плодове може да ги замени с един вид зеленчук;
обяд: тук може да се хапва нещо тестено - пица като плънката е зеленчук или хляб, или нещо приготвено от тесто. Желателно е брашното да е пълнозърнесто, а не бяло брашно
вечеря: Това е дългоочакваната  Wink "греховна" вечеря. Може да се хапва нещо сладко - парче торта или парче от някакъв сладкиш. След вечеря е желателно да се хапне парче черен шоколад (парче, а не цял шоколад  Peace)

4 ден (плодов):
В този ден се консумират плодове и до 100 гр. ядки. Който не обича плодове може да яде зеленчуци като салатите не трябва да бъдат овкусени.

Препоръчвам тази диета. С нея съм свалила и задържала килограмите. Както се вижда това е въглехидратна диета . И с въглехидрати се отслабва. В момента се придържам към принципите на 90 ДД като ги съчетавам с храненето с цели растителни храни. Това, за което пише и Фея   bouquet

Имах един период, в който се хранех по принципите на НВ ВМХ. Резултата беше 0 (нула) свалени килограми. За себе си взех решение на кого да вярвам дали на теоретичните писания във форума или на огледалото у дома  Wink Grinning

Каквото и да решиш ти пожелавам успех  Hug

# 193
  • Варна
Нямаш нищо свястно в закуската. Бонбоните са ти най-читавото. Джънк до джънк си наредила. И не, каквото и да казва Мириманова, дали ще е в 11:30 или 13:30 - на тялото му е все едно.
На обяд продължаваш с въглехидратите - визирам лазанята, която си е и тестяно отвсякъде, т.е. дори качествен въглехидрат не е. И накрая - единственото нещо, което е храна в това меню, е вечерята.

За да започна някакво хранене, съм прочела доста по темата. Менюто ми е съобразено със Системата - 60 и принципите на д-р Папе. Понеже не си осведомена явно, той дели хората на тип "земеделци" и "номади." Аз съм от първите, тоест преработвам въглехидратите по-добре. Освен това не обичам много месо. Благодарение на режима дотук съм - 7 кг за 7 седмици, което показва, че съм на прав път. В лазанята имаше спанак,  а не месо, което е разрешена комбинация, а на закуска може да се яде всичко. Важното е, че се чувствам добре, отслабвам здравословно с 1 кг средно на седмица и ям зеленчуци и плодове достатъчно. Всъщност не се лишавам от нищо. Въпреки излишните килограми, съм с добър холестерол, кръвна захар и т.н. Така че е хубаво да се дават съвети, но моля, не ме въвличай в излишни спорове.

Благодаря, atari. Ето това разбирам аз под добре написано и обосновано мнение с личен пример и примерно меню, без да налагаш мнението си.

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 09:48 от gpym4e

# 194
Запозната съм много по-добре, отколкото си мислиш. Лично аз съм влизала в люти спорове с Чоколата, бясно защитавайки Системата, на която, представи си, и аз съм била.
И не те въвличам в никакви спорове. Зададе въпрос, отговорих ти. Дали ще си излезеш от зоната на комфорта, или ще тъпчеш с години на едно място, решението си е твое.

Общи условия

Активация на акаунт