Проблем с яслата

• 7 078
  • 38
  •   1
Отговори
Здравейте мами. Сигурно има безброй такива теми, но все пак искам да попитам майките чиито деца свикнаха трудно в яслата как се справиха с този проблем, защото аз съм в пълна безизходица. Още със ставането детето ми трепери и реве, вечер започна да заспива с рев и се събужда през ноща понякога (само да вметна, че до сега още от раждането не е ставал през ноща), вече не си играе с познатите му деца и не иска никой друг освен мен. Когато питам леличките дали плаче през деня там те ми казват, че ту плаче ту млъква за малко, но по цял ден седи свито в ъгъла. Не мога да си обесня какво се случва. Разбирам, че е нормално да изживява някакъв първоначален стрес, но детето ми сякаш е наплашено. Не искам да обвинявам никой, но още първия ден като го взех чух леличката как вика сериозно по децата и чукаше с нещо по масата..Друг е въпроса, че в началото дори нямаше кой да попитам детето спало ли е яло ли е и т.н., защото само ми го даваха и затваряха вратата под носа ми. Дори вече втори ден забелязвам синини като точици по дупето и не мога да разбера от какво са. Единия ден бяха от едната страна, а на следващия от другата...Не знам на какво се дължат и затова не смея да обвинявам никой... Отчаяна съм и не знам какво да правя. Мисля и варианти да го преместя, но вече е късно, а и скоро трябва да се връщам на работа.. Моля ви мами споделете своя опит или ми дайте съвет, защото наистина не знам какво да правя. И моля ви не ме обвинявайте защото наистина от това имам най-малка нужда в момента...... Cry

# 1
  • Sofia
Моят син свикна много трудно с яслата. Общо взето беше най-тежкият случай в групата- три месеца му трябваха да спре да плаче, но и докрая не ходи с желание. Първите дни през нощта се будеше, не искаше да ляга, заспиваше седнал. Но това продължи кратко.
В твоя случай адаптацията е много по-трудна, много промени има при детето, които не са за пренебрегване. Аз бих направила нещо - ще го спра изобщо от ясла, ще го преместя в друга група, в друга градина.

# 2
  • София
Подозирам, че лелките не се държат добре с децата. Споменаваш, че си чула лелка да вика и да тропа по масата. Бих проучила какво се случва, говори и с други родители, кажи тук коя е яслата - може някой да изкаже впечатления. По описаното от теб ми се струва, че детето е доста стресирано.

# 3
  • София
И все пак, не сте ли питали персонала от какво са тези точици по дупето? Аз бих попитала.
Иначе, съдейки и по себе си като дете, и по голяма част от ясленичета, които познавам, викането, чукането, тропането и всякакви такива звуци са си доста стресиращо преживяване. Особено за по - чувствителните дечица. Колко е голямо детенцето? Ние тръгнахме на ясла на 1,8 години и се справихме сравнително бързо. Но имаше и някои по - малки дечица, за които адаптацията беше по - трудна. До голяма степен, разбира се, адаптацията зависи и от персонала. Мисля, че трябва по обстойно да поговорите с тях, без да се карате, разбира се, но бъдете по - настойчива в питанията си.

# 4
  • гр.Пловдив
Винаги ми става адски мъчно като чета такива теми Confused

Истината е,че обслужващият персонал не си е мръднал пръста да занимае,да успокои и да привлече вниманието на детето с нещо,само дано да не прилагат разни други методи за укротяване на плача .... #Cussing out
Не се учудвам,че трепери,не спи спокойно и е наплашено-децата не лъжат и реакциите им са отражение на преживяното за съжаление Sad

Никой не те обвинява,аз ти съчувствам,понеже ми е адски болно и мъчно да гледам как плаче и страда дете..
Опитай се да поговориш с леличките,ако трябва запъни вратата с крак като се опитват да ти я затворят-ти имаш право да знаеш как минава деня му и ако има някакви проблеми да се реагира навреме,питай за тези сини точици

# 5
От колко време детето ходи на ясла? Събуждането през нощта още от началото ли започна или малко по-късно?
Моят син също се беше уплашил в яслата. Ставаше през нощта с рев и бягаше от абсолютно всички деца. Така и не разбрах какво се беше случило. При нас помогна спирането от ясла за няколко месеца и после го преместихме в друга ясла. В новата ясла и по-късно в ДГ не сме имали проблеми.

# 6
Милата душичка...Още помня как мама ме водеше на градина,а баща ми ни чакаше там за да ме вземе,защото не можех да свикна там.Все плачех,защото ме караха да ям чак до повръщане.Заради това почти нищо не ядях и имам фобия от повръщане.Не мога да го причиня на детето ми,дано не се налага да ходи... Cry

# 7
При нас беше същия проблем с каката. Все едно пишеш за моето дете (но при нас беше съпроводено с инциденти) безразлично посрещане на вратата и т.н. Еми каката така и не свикна с яслата. Просто се примири, че ще ходи там. Ревеше до първа група в детската. Даже все още се носят легенди за нея колко ревеше. Сега вече е трета група и ходи с голям кеф. Прави ми впечатление различното отношение на госпожи/лели към децата, които не плачат и към тези които трудно се адаптират. Говори с госпожата, все пак става въпрос за това детенцето да е спокойно, а не да е кълбо от нерви, заради това, че на някой му писнало да му реват на главата. Много скапан е подхода в нашите ясли/градини. На новите вместо да се обърне (не индивидуално ,щото няма как) малко повечко внимание. Ами все пак от персонала зависи да не плачат децата. Ето сега малката ми дъщеря е в ясла, още от първия ден като тръгна бях на тръни как ще е, но тя пък се падна при златни госпожи. Не вярвах, че наистина има такива и детето ходи без проблем, и видимо се чувства добре.

Поговори с персонала. Ако продължава да са зле нещата опитай да го преместиш в друга група, да се види там как е, или в краен случай в друга градина. Но не мисля, че изцялото спиране от градина/ясла е добре, защото самото дете не знам колко е голямо в един момент ще види, че щом плаче мама го спира. Успех с адаптацията на малката душичка.

# 8
Shyshi, сърцето ми се скъса, като прочетох поста ти. Аз на твое място бих спряла веднага детето от тази ясла. Разбирам, че вероятно нямаш много избор, но все пак помисли за други варианти - детето ти е по-важно от всичко, не позволявай на прости, жестоки и недоволни от живота си хора да му създадат травми, които не се знае как ще се отразят на душичката и съзнанието му! Обмисли варианта на valian1, струва ми се доста добър като решение, ако не можеш да поотложиш връщането на работа или ако няма как някой да го гледа вкъщи.
Също така споделям изцяло написаното от miamim - напиши, коя е тази ясла, в крайна сметка не си длъжна пред никого, освен пред детето си! Проучи въпроса, говори с други родители, как така ще ти затварят вратата под носа. Ти си в правото си да знаеш, бъди по-настоятелна и не се давай на прости и нагли лели. И ако откриеш сериозни причини за безпокойство, бих те посъветвавла да не оставяш нещата така, а подай сигнал където трябва и го сведи до знание. Никое детенце не заслужава това!!! Ако ние майките не защитаваме децата си, няма кой да го направи. Системата е толкова скапана, че ако не се опитаме да допринесем с каквото можем за децата, нищо никога няма да се промени.
От сърце ти желая да успееш да решиш проблема си по възможно най-безболезнения начин за теб и детенцето ти!!!

# 9
Всичко, което казвате е ужасно и Ви съчувствам искрено!

Очевидно става дума за наистина лошо отношение от страна на длъжностните лица в яслата! Каквото и да Ви кажем тук в този форум или дори специалисти, то няма да помогне ако отношението към детето Ви е лошо.

Вие най-добре знаете как да постъпите в тази ситуация, но на Ваше място със сигурност не бих завела детето си отново в същата ясла. Бих му дала поне месец вкъщи, за да се успокои, след което бих опитала на друго място.

Стискам палци всичко да бъде наред!  Praynig

# 10
Shyshi, напиши моля те, ако можеш, как е детенцето!

# 11
Леле мами много ви благодаря за съветите и подкрепата. Извинявам се, че отговарям толкова късно, но от няколко дена сме болни с детето и не ми остана време. В момента детето е по-спокойно като се има в предвид, че няколко дни вече е вкъщи. Въпреки всичко все още плаче ако започна да го обличам, защото си мисли, че ще го водя в градината и постоянно повтаря "няма мамо няма одим там" и се успокоява чак като види, че отиваме някаде другаде. Детето е на две годинки и ходи две седмици на яслата. Според мен още по-голям шок и за двама ни беше, че в тази ясла имат практика децата да остават да спят там още първия ден (това никой не ни го беше казал преди това). Аз бях подготвена, че ще го взема още след един два часа или на обяд, но ми заявиха, че ако не ми звъннат да не ходя. След това още като чух леличката как вика по децата накарах баща му да иде още на следващия ден да говори с директорката, но понеже нея я е нямало е говорил с едната леличка и след това стана по-зле. Тази леличка с която е говорил вече започна да ми казва дали е яло детето дали е спало и т.н. (през зъби естествено, но все пак е нещо), но другата леличка, която не е била на смяна започна да се заяжда с мен и да се държи още по-лошо даже не ми се и обеснява за нея.... За синините не съм питала, защото след това не съм го пращала повече. Разбирам, че всички деца изживяват някакъв първоначален стрес и че не може постоянно да ги гушкат и тем подобни, че трябва да имат респект, но при положение, че всички деца са тръгнали в яслата от септември, а нашето и още едно са тръгнали сега, смятам че все пак могат да се опитат да го успокоят и съм сигурна, че ако не го бяха оставили в ъгала да си реве, а го бяха заиграли за 10 минути положението щеше да е съвсем различно. Все още мислим варианти какво да правим. Иска ми се да я преместим, но времето ме притиска и няма да има време да свикне преди да тръгна на работа. Друг вариант е да си остана вкъщи докато дойде време за градината, защото все пак ще е по-голям, но няма да ни е по възможностите.. Нямаме на кой да разчитаме да го гледа, защото бабите и дядовците работят и са мн далеч... Ще ви държа в течение какво сме решили. Извинявайте ако съм ви напрегнала с дългото и хаотично писане, но пиша което ми дойде на акъла и не мога да си събера мислите. Отново много ви благодаря златни сте  bouquet  И между другото честита Баба Марта! Нека ви донесе много здраве и щастие на вас и вашите семейства Hug

# 12
 cry  Милата душичка,много да го гушкате.Скъса ми се сърцето направо,това не трябва да се случва с дечицата ни...  cry

# 13
Много благодаря  Hug Не го пожелавам на никой...никое дете не заслужава такова нещо  Sad

# 14
Колкото и пъти да прочета написаното,все се  разплаквам.В тая ясла са за затвор,като не ти се отдава една работа,просто не я върши.  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт