Великобритания - тема 63 Истинско Великденска

• 95 577
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
  • UK
Ееей супер, точно такава успях да купя и аз, беше в коша с изостаналите продукти след английския Великден. Simple Smile

Друго да попитам, синът е канен на детски рожден ден другата седмица, в Пица Хът, ще си правят сами пицата. За първи път ще ходим на детско парти, има ли някакви особености, които трябва да знам? Някакви традиции относно подаръци или каквото и да е? Да не се червя после? Иначе срещнах майката днес и потвърдих присъствие. Как протичат покрай вас детските празници, на 5 годинки са малчуганите.

# 526
Здравейте момичета- виждам, че обсъждате козунаци- и аз се престраших преди 2 г. да направя и се получи супер- при мен тайната обаче е, че последното месене беше с .... центрофугата на пералнята Simple Smile Simple Smile Е, няма такива конци после Simple Smile Ако искате мога да ви пусна рецепта на word-овски файл. А самото месене беше- сложих в няколко пликчета, за всеки случай, тестото и пуснах пералнята на 5 мин. центрофуга Simple Smile
dejie - много неприятно за мъжа ти Sad дано се оправя бързо.

Илейн- видях, че пишеш, че кърмиш бебка- интересно ми е как е във Великобритания- подкрепят ли кърменето? Аз още кърмя моето момиче- скоро ще стане на 1г. , но тук никой не гледа положително на това Sad
Обикновено аз замествам едно пакетче суха мая, ако в рецептата има 1 кубче жива.

Като чета за докторите и методите на лечение при вас малко се стряскам. Сега приготвям на ММ набор от всякакви лекарства- добре, че майка ми е лекар и може да направим консултация по всяко време. Подчератвам- не се самолекуваме- по-скоро дозировки и разни такива, когато се касае за нещо леко.

Ние се подготвяме за преместването при майка ми- уххх, как мразя да оправям багажи ...... Sad

# 527
  • UK
Благодаря water_life, аз слагам на 1 кубче жива 2 пакетчета суха (7-8 г пакетчето). За кърменето предполагам, че и тук е както в Бг, има положително настроени, има и обратното. Наскоро четох статия за някакво момиче в ресторант, което учтиво са помолили да кърми някъде другаде, не помня за кой град беше. Иначе в нашата бебешка група от 10 деца, има няколко дечица над година, които се кърмят, най-голямото е на 2г и половина и никой не гледа странно или укорително, вероятно си зависи просто от средата и хората.

# 528
Ееей супер, точно такава успях да купя и аз, беше в коша с изостаналите продукти след английския Великден. Simple Smile

Друго да попитам, синът е канен на детски рожден ден другата седмица, в Пица Хът, ще си правят сами пицата. За първи път ще ходим на детско парти, има ли някакви особености, които трябва да знам? Някакви традиции относно подаръци или каквото и да е? Да не се червя после? Иначе срещнах майката днес и потвърдих присъствие. Как протичат покрай вас детските празници, на 5 годинки са малчуганите.

Не се изхвърляй с подаръци, за мен удачно е гифт карта за 10-15 паунда и картичка, напълно достатъчно и практично  Simple Smile

# 529
А как се "активира" маята,като се разтвори в топла вода ли? И мога ли да оставя козунакът да втаса в много слабо загрята фурна?
  dejie, давай рецептата за милинки  Simple Smile  Моите ги обичат,а и вече ми се изчерпа фантазията ,какво да им приготвям за закуска и на малката за градина. Голямата е лесна - поръчваме й храна от училище,но на малката всеки ден се чудя какво да й измислям за градината. Въртя лютеница,пастет ,варени яйца,омлет,пица,но вече взеха да й омръзват.

# 530
Активира се в зависимост от рецептата с топло мляко/вода от общото количество+1ч.л. захар+малко брашно. Покрива се и се оставя да шупне.
Меся тестата вечерта/отнема ми 20мин за всичко/ и ги оставям да "пренощуват" в хладилника. Сутринта само трябва малко да се "отпуснат" на стайна Т и са готови за печене/пържене. В хладилника могат да престоят и до 2-3 дни.
Козунаци съм правила по същия н-н, като на другия ден ги заплитам и ги слагам да се пекат в студена фурна - до като фурната загрее си втасват отново - стават на страхотни конци.
Ако искаш да направиш козунаците в един ден - загряваш фурната до 50гр, изключваш и там втасва за около 1ч.

# 531
  • UK
 От както сме тук меся козунак всяка година , но тази ще пропусна . След бременноста имам доста да свалям , мъжът ми също та дружно решихме да наблегнем на месото и яйцата , и без това избягваме тестяното и захарта. Най-много едни бисквити и мъфини да спретна , че малката много обича да ги украсява , днес и казах че утре ще боядисваме яйца и тя вече няма търпение.
 Жива мая няма във всеки магазин , аз меся със суха и не активирам -направо я изсипвам във брашното. козунак съм месила по рецептата на Венета и козуначените кифлички на Джемма , но във формата на козунак. Четох миналата година и тази рецепта с месенето във пералнята , че резултата бил много добър.
 Успех на всички в правенето на козунаци  Peace

За кърменето , още в началото на бременноста те питат дали искаш или не , дават ти брошурки , насочват те към групи за взаимопомощ . Като родиш , ако искаш помощ ти дават съвети ако не те пращат да си купиш АМ. Аз и в Бг получих адекватни съвети от акушерките след като родих , тук засука веднага след като се появи , кожа до кожа. Но в Бг почти не съм кърмила на обществено място , тук нямам проблеми в магазини , паркове , болници , гари ,където поиска там. На повечето обществени места си има надписи ако искаш да кърмиш на усамотено място да говориш с персонала за съдействие.

# 532
Последен въпрос за козунака,че станах досадна ( извинявам се ) - според вас на 1 кг брашно,250 мл олио много ли са? Намерих такава рецепта,но ми се вижда много олиото,но както казах,нямам никакъв опит с това.

# 533
  • UK
 di_p, защо не погледнеш в козуначената тема , има доста начинаещи задават въпроси и ще видиш кои рецепти препоръчват за начинаещи.

# 534
Според мен е много - аз използвам на около 700гр брашно 60гр. разтопено кр. масло+40мл олио. Предполагам знаеш, че мазнината при козунаците не се слага в тестото, както е за питките, а се прибавя постепенно при месенето.
Тази е козуначената тема - всичко ще ти обяснят момичетата
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=915476.405;topicrefid=20

# 535
Привет на всички. Виждам, че сте захванали подготовката за Великден  Simple Smile Ние изглежда с ММ ще пропуснем тази година ...
В работата се чувствам много добре, но ще имам нужда от съдействието ви. Искам да подготвя темичка в нашата фейсбук страничка в която да разкажем как по български боядисваме яйцата си за празника - какви бои ползваме, какви методи и т.н. Та в този ред на мисли да ви питам дали ще ми помогнете като се включите с идеите си ?  Praynig

# 536
  • Истински се вижда само със сърцето.
water_life  не знам колко подкрепят кърменето като цяло, поне около мен всички са положително настроени и много ми се радват че кърмя Simple Smile

Джулия 15 ако искаш можеш да опишеш и природните методи за боядисване с яйца - например с цвекло или обелки от лук Simple Smile това че се прави в четвъртък и първото яйце винаги е червено и с него се правят кръстчета на челцата на децата за да са здрави. Първото яйце се оставя в къщи за следващата година и ако като го счупиш е бяло вътре - годината ще е хубава Simple Smile

Толкова от мен че беба плаче Simple Smile

# 537
Сега се ровя в една стара тема за хлебопекарни и козунаци. Там е обяснено, че за да стане козунака на конци, хубаво е мазнината да е смес от течна /олио / и твърда /масло, мас/.

А в боядисването на яйца съм много старомодна. Харесвам едноцветни с обикновена боя, нашарени с олио, в памук и листенце в мрежичка. Embarassed И всички да са напазани в олио после и да лъщят.  Яйцата с кристали са ми неприятни на пипане дори. Mr. Green

# 538
Първото яйце се поставя пред иконата за следващата година. На следващия Великден се чупи,ако е пълно - ще е пълна годината.
  Благодаря за информацията  bouquet  Доста материал изчетох,видеа гледах,все едно атомен реактор ще строя  Simple Smile  Дано накрая се получи нещо.

# 539
  • UK
Правих козунака по тази рецепта на Йоли:
http://yoli-www.blogspot.co.uk/2012/04/blog-post.html
но с краве масло вместо свинска мас. За един нормална големина правих половин доза.

Милинките/кашкавалките са по тази рецепта на Люси, у-ни-кал-на:
http://lussisworldofartcraft.blogspot.co.uk/2015/01/cheese-bread-recipe.html

Само че аз направих оформянето по друг начин, разделих тестото на две половини, разточих, посипах плънка и завих на руло, нарязах на пръстени и подредих в тавата. Особено се гордея с това си производство  Laughing
Скрит текст:

Кажете ми пак, моля, за детския рожден ден, посъветвахте ме по-горе за гифт карта, прието ли е тук така да се прави за толкова малко дете, струва ми се, че някаква играчка по би зарадвала детето, но все пак? Масова практика ли е с гифт картата? Иначе и аз мислех в този порядък да са парите - 10-15 макс плюс доставка евентуално.

Общи условия

Активация на акаунт