Болничен по време на бременност – 6

• 143 354
  • 901
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Разбира се, че може да я осигуряват на различна сума всеки месец, на база заплатата, която получава. Получаването на бонуси също влиза в осигурителната сума  Peace
Иначе по въпроса просто се изчислява средно. Може да си вземеш ПИК код от НОИ и в сайта им да си провериш, има калкулатор за майчинство, както и сумите на които са те осигурявали.

# 241
Здравейте аз отново имам питане Simple Smile В момента съм бременна в 5-ти месец и вече съм в болничен, но имам възможност да започна дистанционна работа от вкъщи .  Дали това е възможно или щом съм в болничен не?

# 242
Здрвейте, имам следното питане : в момента се водя на работа във фирма от 4 години, от 3 г ме осигуряват на 950 лева, от няколко месеца съм управител на друга фирма, но тъй като няма дейност не се осигурявам  там. Ако започна да си плащам осигуровките в другата фирма на 970 лева, и излезна в болничен колко пари ще получавам ?

# 243
Здравейте момичета.Искам да попитам нещо-при изчерпване на въпросните допустими 180дена болничен,възможно ли е връщане на работа за 1 ден или пускане на платена отпуска с цел да започнат новите полагаеми 180 непрекъснати дена болничен? Благодаря предварително  Hug

# 244
Здравейте ,
Имам въпрос към всички и ще съм благодарна на някаква светлина по въпроса.
Януари 2016 до 20.02.106 год бях в болнични поради неврологично заболяване , сега отново съм в болнични-като от февруари до 22.06.2016 год съм била на  работа . Но също така разбрах ,че съм бременна в 5г.с . Чета тук ,че имам право на 180 дена непрекъснати болнични. Искам да попитам сега като преди съм била в болнични влизат ли в тези 180 дни или като съм се върнала на работа броенето започва наново.
Доки ми обясни ,че няма проблем да искарам цялата бременост в болнични . Но на мен не са ми ясни много тези неща.
Благодаря предварително

# 245
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Болничните от януари и февруари не влизат в тези 180 дни щом си била досега на работа.

# 246
с една дума за разбирам ,че всяко прекъсване между болничните започва ново броене на въпросните 180 дни??

# 247
Здравейте ,
Имам въпрос към всички и ще съм благодарна на някаква светлина по въпроса.
Януари 2016 до 20.02.106 год бях в болнични поради неврологично заболяване , сега отново съм в болнични-като от февруари до 22.06.2016 год съм била на  работа . Но също така разбрах ,че съм бременна в 5г.с . Чета тук ,че имам право на 180 дена непрекъснати болнични. Искам да попитам сега като преди съм била в болнични влизат ли в тези 180 дни или като съм се върнала на работа броенето започва наново.
Доки ми обясни ,че няма проблем да искарам цялата бременост в болнични . Но на мен не са ми ясни много тези неща.
Благодаря предварително

Сама сте написала, че имате право на 180 дни непрекъснати болнични. Което значи, че щом сте работили след първия болничен, броенето на дните започва отначало. Можете да изкарате цялата бременност в болнични, само преценете ще ви стигнат ли тези дни. Защото ако ги надвишите до преди 45 дневния болничен преди раждане, или трябва да си пуснете отпуска или да ползвате още болнични, но вече чрез ТЕЛК комисия.

# 248
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
с една дума за разбирам ,че всяко прекъсване между болничните започва ново броене на въпросните 180 дни??

Да, но освен тези 180 дни непрекъснат болничен, ако се превишат 360 дни общо болнични за две години се ходи на ТЕЛК.

# 249
Здравейте ,
Благодаря за отговорите . Имам и платен отпуск който мога да ползвам между болничните когато се наложи . Смятам ,че ще успея да изкарам цялата си бременост в болничен , тъй като имам спонтанен аборт преди 6 месеца, а работната ми среда не е подходяща за бременна жена Simple Smile

# 250
  • София
Пантерка , от 5.07 започвам 45 дневния болничен преди раждане . Как стои въпроса с изплащането-много ли се бави или е като при болничния за временна нетрудоспособност(до края на месеца). Благодаря ти !  bouquet

# 251
Пантерка , от 5.07 започвам 45 дневния болничен преди раждане . Как стои въпроса с изплащането-много ли се бави или е като при болничния за временна нетрудоспособност(до края на месеца). Благодаря ти !  bouquet

И аз имам въпрос за този болничен. Той има ли общо със правото на майчинство? Дали ще ми го изплатят ако нямам право да вземам такова? На договор съм

# 252

45 дневния болничен преди раждане се различава единствено по изчислението, върху което се изплаща - от него започва да тече майчинството и се изплаща на базата на 90% от осигурителния доход. Важно е кога ще бъде входиран от работодателя в НОИ, срокът е до 10.08. След входирането до 10 работни дни ще ви изплатят дните от м. Юли и след това останалото.

# 253
  • София
Ради,много ти благодаря за изчерпателния отговор !  Hug bouquet bouquet

# 254
Ради,много ти благодаря за изчерпателния отговор !  Hug bouquet bouquet

Най-добре с ПИК код да следите кога ще бъде входиран в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт