Болничен по време на бременност – 6

• 143 412
  • 901
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте! От утре съм в 45 дневния болничен. Първите няколко месеца ще взимам соц  майчинство. Въпроса ми е през това време как ще ме водят на работа - болничен, отпуска? Благодаря!

# 256
  • Пловдив
Здравейте! От утре съм в 45 дневния болничен. Първите няколко месеца ще взимам соц  майчинство. Въпроса ми е през това време как ще ме водят на работа - болничен, отпуска? Благодаря!

В болничен ще бъдеш

# 257
Здравейте мамита ,
Имам питане и се надявам наистина да ме ориентирате ,защото за утре ще трябва да бъда информирана по въпроса.
Става дума за въпросните болнични по време на бременност .
Знам ,че разполагаме с 180 непрекъснати дни за година .
Въпроса ми е следния тези 180 дни влият ли се от това дали сме ползвали други болнични през годината или са отделно за бременност .Как се изчисляват ? Тези 45 дена преди разждане /излизане в майчинство/ не влизат в тези 180 дена ! Другото което ми обясниха , че ако не ми стигнат дните се пуска един ден платен отпуск и тези 180 дена започват наново да се броят .
Другото което е в началото на годината целия януари  до средата на февруари бях в болнични  поради спонтанен аборт . След това се върнах на работа . Доста познати ми казаха ,че няма проблем да си изкарам цялата бременост в болничен , надявам се да е така . Ще бъда благодарна за всякаква информация
Благодаря ви

# 258
Защо кода на болничният ми е 0 .това е болничния даден ми от болницата следин раждането.

# 259
Здравейте мамита ,
Имам питане и се надявам наистина да ме ориентирате ,защото за утре ще трябва да бъда информирана по въпроса.
Става дума за въпросните болнични по време на бременност .
Знам ,че разполагаме с 180 непрекъснати дни за година .
Въпроса ми е следния тези 180 дни влият ли се от това дали сме ползвали други болнични през годината или са отделно за бременност .Как се изчисляват ? Тези 45 дена преди разждане /излизане в майчинство/ не влизат в тези 180 дена ! Другото което ми обясниха , че ако не ми стигнат дните се пуска един ден платен отпуск и тези 180 дена започват наново да се броят .
Другото което е в началото на годината целия януари  до средата на февруари бях в болнични  поради спонтанен аборт . След това се върнах на работа . Доста познати ми казаха ,че няма проблем да си изкарам цялата бременост в болничен , надявам се да е така . Ще бъда благодарна за всякаква информация
Благодаря ви

да, имате право на 180 дена непрекъснати болнични дни, като в тях не влизат 45 дневния болничен преди раждане. Можете да изкарате цялата бременност в болнични, те ще се водият за общо заболяване и се изплащат на 80% от осигурителния доход. Ако не ви стигнат, можете наистина да си вземете отпуска и отново да си пуснете болнични.

# 260

да, имате право на 180 дена непрекъснати болнични дни, като в тях не влизат 45 дневния болничен преди раждане. Можете да изкарате цялата бременност в болнични, те ще се водият за общо заболяване и се изплащат на 80% от осигурителния доход. Ако не ви стигнат, можете наистина да си вземете отпуска и отново да си пуснете болнични.
[/quote]

С една дума както са ми обяснили така си е . И всяко прекъсване на тези болнични започват наново да се брои тези 180 дни нали така ?

# 261
Така е, Aya31, с условието, че за последните 3години (настоящата+ предишните две),  не можете да имате повече от 12месеца болничен!!!
Пише го в Наредба за медицинската експертиза, глава 2, член 6, ал. 5. Можеш и сама да погледнеш, наредбата не е много дълга. Peace

# 262
Така е, Aya31, с условието, че за последните 3години (настоящата+ предишните две),  не можете да имате повече от 12месеца болничен!!!
Пише го в Наредба за медицинската експертиза, глава 2, член 6, ал. 5. Можеш и сама да погледнеш, наредбата не е много дълга. Peace

О не няма да се съберат толкова . Сега съм в началото на третия месец ..смятам ,че няма да имам проблем тогава Simple Smile

# 263
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Защо кода на болничният ми е 0 .това е болничния даден ми от болницата следин раждането.

Предполагам го гледаш в системата това.Излиза така, защото още не ти е обработен болничният.

# 264
Сега си сметнах януари и средата на февруари + сегашните 20 дена отпуска са 65 дена . В момента съм в 7 г,с + 5 дена .
На 12 .07 реално трябва да съм на работа и така и не разбрах мога ли до края на бременноста да се възползвам само на болнични и имам също така платен отпуск или трябва да се върна на работа . Питам защото Работя в цех за паста за зъби и вода за уста . Ароматите там са отвратителни и отровни , Отделно машината която прозивежда пастите /т.е аз работя точно на машината /развива температура до 350-400 градуса отделно шума е непосилен за мен в момента , отделно свързана е с вдигане на тежки палети с туби за пастата за зъби . Така ,че явно ще трябва да търся някакъв вариант .
в момента ми е доста трудно да понасям всичко  а ако се наложи да се върна на работа просто незнам как ще е .

# 265
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Предполагам, че не си от януари досега в болнични, така че предходните не влизат в тези 180 дни, щом има прекъсване между тях.Броиш дните на непрекъснатите болнични и после, ако не ти стигнат може да пуснеш отпуска.

# 266
Здравейте!
Пак въпрос...
Колко дни назад може да се издава болничен?
Случаят е следният: имам от ЛЛ болничен 12 дни от днес до 22.07 вкл. (не пожела да ми даде 14 до 24 Rolling Eyes). На 26.07 ще съм при моята гинеколожка и тя ще ми даде 30 дни през ЛКК. Дали ще е проблем да напишат болничен с начална дата 23.07?

# 267
Здравейте!
Пак въпрос...
Колко дни назад може да се издава болничен?
Случаят е следният: имам от ЛЛ болничен 12 дни от днес до 22.07 вкл. (не пожела да ми даде 14 до 24 Rolling Eyes). На 26.07 ще съм при моята гинеколожка и тя ще ми даде 30 дни през ЛКК. Дали ще е проблем да напишат болничен с начална дата 23.07?

Няма как да стане . Болничния от ЛЛ е едно , болничния от Гинеколога е друго . Трябва да има мисля ,че ден разлика между двата болнични . Няма как да ви заведат два болнични от различни лекари с различни диагнози.

# 268
  • София
Моите болнични са без прекъсване- първо за 14 дни, после по 30. Случвало се е да забравя да се обадя за нов и са ми пускали със задна дата, но това зависи май кога си пускат документите. Най- много една седмица назад са ми пускали.

# 269
Здравейте,
в седми месец съм и от 10.06. ползвам болничен, който мисля да е непрекъснат до 45-дневния на 25.08. .
Въпросът ми е за всеки нов болничен (смятам, че в моя случай ще бъдат 3) ли се броят 3 дена, които се заплащат от работодателя, а не от НОИ или като е непрекъснат, тези 3 дни за сметка на работодателя са само при първия болничен?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт