Болничен по време на бременност – 6

• 143 424
  • 901
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Здравейте,
в седми месец съм и от 10.06. ползвам болничен, който мисля да е непрекъснат до 45-дневния на 25.08. .
Въпросът ми е за всеки нов болничен (смятам, че в моя случай ще бъдат 3) ли се броят 3 дена, които се заплащат от работодателя, а не от НОИ или като е непрекъснат, тези 3 дни за сметка на работодателя са само при първия болничен?  newsm78
При мен бяха само при първия болничен.

# 271
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
в седми месец съм и от 10.06. ползвам болничен, който мисля да е непрекъснат до 45-дневния на 25.08. .
Въпросът ми е за всеки нов болничен (смятам, че в моя случай ще бъдат 3) ли се броят 3 дена, които се заплащат от работодателя, а не от НОИ или като е непрекъснат, тези 3 дни за сметка на работодателя са само при първия болничен?  newsm78

Само при първичният има 3 дни от работодател.

# 272
Здравейте,

При непрекъснат болничен всички дни се изплащат от НОИ. Само при първия ви болничен или ако има прекъсване, тогава важи изплащането на първите 3 дена от работодателя.

# 273
На мен ми предстои да изляза в болничен от август, но за тази година може би ще ми останат 5-6 дни отпуска. Те ще се прехвърлят ли за завръщането ми след майчинството или ще ги изгубя, ако не ги ползвам?

# 274
  • Пловдив
На мен ми предстои да изляза в болничен от август, но за тази година може би ще ми останат 5-6 дни отпуска. Те ще се прехвърлят ли за завръщането ми след майчинството да или ще ги изгубя, ако не ги ползвам?

# 275
  • Sofia, Bulgaria
интересува ме след лежане в болница как седят нещата за ходенето при АГ и издаването на болничен до термина? Преживях доста голям стрес и не мисля до септември изобщо да работя - имат ли право да ми откажат? Към кого да се обърна ако се случи?

# 276
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Зависи от лекаря.Ако ти откаже болнични, го сменяш с някой, който дава.

# 277
Здравейте. Искам да подам молба за социалната помощ преди раждане. Проблемът е там, че от работа трябва да ми издадът долумент, че нямам нужния стаж за  нормално майчинство, но те  не знаят какво да попълнят. Може ли да ми дадете образец? Благодаря!

# 278
Здравейте Simple Smile Имам следната питанка и ви моля за съдействие. Как стои въпросът с изплащането на болничните? Видях, че в сайта на НОИ е отбелязан срок от 15 работни дни за изплащането им. Аз бях в болничен от 06-06-2016 до 19-06-2016 (14дни) и след това 30дневен . Чудя се нормално ли е да бавят толкова изплащането за 1вия период - тези 14 дни?

# 279
Здравейте Simple Smile Имам следната питанка и ви моля за съдействие. Как стои въпросът с изплащането на болничните? Видях, че в сайта на НОИ е отбелязан срок от 15 работни дни за изплащането им. Аз бях в болничен от 06-06-2016 до 19-06-2016 (14дни) и след това 30дневен . Чудя се нормално ли е да бавят толкова изплащането за 1вия период - тези 14 дни?

Болничният ви трябва да е представен в НОИ до 10.07., а вероятно и двата, и до 10 работни дни от датата на входиране в НОИ ще имате изплащане по първия болничен. Най-добре ако нямата ПИК код, да си вземете, за да следите всичко в сайта на НОИ.

# 280
Има ли срок, в който болничният трябва да се занесе на работодателят след издаването им? Сетсра ми е в продължителен болничен заради рискова бременност. Последният болничен беше издаден на 26.07., но е за периода от 20.07. до ...не помня кога (30 дена). Днес са ѝ се обадили от работата, че имало проблем с болничния и щели да я пускат отпуска, защото днес трябвало да се занесе болничния. Има ли проблем да го занеса утре? Аз знаех, че трябва да е в рамките на месеца.

# 281
  • София
Аз знам за 7 дни  Rolling Eyes

# 282

Това пак е от датата на издаване, нали? Защото реално болничният е от 20-ти, а е издаден на 26-ти.

# 283
  • София
Болничният щом е от 20ти значи това е датата на издаване, просто може да се издават със задна дата, според мен. Но не мога да твърдя със сигурност, консултирайте се с НОИ примерно  Peace

# 284
 mmmmm, на мен в работата ми го искат болничния винаги преди края на месеца, за да си оправят заплатите! Поне така казват и се е случвало да звъним няколко човека на някоя колежка в болничен, за да го даде в рамките на месеца! И при сестра ти ми изглежда такава политиката, а утре е последния работен ден за юли! Е, на тях последният ден май им се струва късно  Wink

Общи условия

Активация на акаунт