Болничен по време на бременност – 6

• 140 300
  • 890
  •   1
Отговори
# 885
Здравейте, в непрекъснат болничен съм няколко месеца преди 45те дни. Въпросът ми е като стане време за майнчинството и 2те години назад, на които се изчислява, коя сума ще вземат за месеците от болничен? Сумата, която НОИ ми е превеждала или заплата и на колко съм осигурена? Благодаря.

# 886
Здравейте, в болнични съм през бременността и два дни преди да ми издадат 45-дневния не ми стигат. Ако пусна за тези два дни отпуска, ще се отрази ли нещо негативно?

# 887
Здравейте, пак съм аз с два въпроса.
1. Понеже се налага да лежа съм в болничен цял месец от 01.05 до 30.05, но поработвах малко от време на време и съм натрупала часове, които работодателя предлага да изплати като бонус. Възможно ли е след като цял месец съм болничен? Или трябва да имам поне един ден работен? Защото ако прекъсна болничния дори за ден те ще трябва да изплатят пак първите два дни… и прекъсването за работен ден ли трябва да е или може и събота-неделя?
2. На няколко места чета, че трябва да не ми е прекъснат болничния до майчинството, но не разбирам защо… аз съм на максималния осигурителен праг от две години поне. Защо трябва да е непрекъснат болничния?
Благодаря предварително!

# 888
Добър ден искам да попитам следното: Когато си по майчиство нали работодателят трябва да ти пази мястото?
И този койтоте замества могатли да го направят титъляр на мястото ми?

# 889
Зависи заместващият как е назначен и вие с какъв д-р сте.
 Ако договорът ви е постоянен към момента на излизане в майчинство, и  Този,който ви замества ,ако е назначен по клауза срочен д-р  до завръщане ви, вие сте титуляр. Но ако е назначен на същата позиция, но с постоянен договор, това са различни неща. По принцип при постоянен д-р до 3 г на дете по-трудно могат да ви махнат,но има вратички в закона.
Добър ден искам да попитам следното: Когато си по майчиство нали работодателят трябва да ти пази мястото?
И този койтоте замества могатли да го направят титъляр на мястото ми?

# 890
Аз съм на постоянен догори и там съм от три годин.И до излизането ми по майнчинство съм на постояне.Като взех първият болничен септеври  2024 им казазах,че след изтичането на майнчиството ще се върна и казаха,че ще назначат човек на мойто място да ме замества докато се върна и вчера разбрах,че тази която ме замества са ч направили титулар на мойто място,а аз като се върна щели да ми предложат друго място,а не това което си заемам да оточнч санитаркасъм в Аптека Инфекциозна болница. ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА ГРЕШКИТЕ НО БЪРЗАХ ДА ГО НАПИША.БЕБЕТО ВЕЧЕ Е НА 4 МЕСЕЦА

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 15:23 от Ива Лесничкова

Общи условия

Активация на акаунт