Болничен по време на бременност – 6

• 143 528
  • 901
  •   1
Отговори
# 390
Bo0o, преброй си да ти се получат максимум 180+45 дни болничен до термина. 180 са максимума непрекъснат болничен за една година, а останалите 45 са задължителните по закон болнични преди раждане. В Щерев не се влиза в болница, за да ти дадат непрекъснати болнични. За другите болници, не знам как е Peace

# 391
Bo0o, преброй си да ти се получат максимум 180+45 дни болничен до термина. 180 са максимума непрекъснат болничен за една година, а останалите 45 са задължителните по закон болнични преди раждане. В Щерев не се влиза в болница, за да ти дадат непрекъснати болнични. За другите болници, не знам как е Peace

Благодаря ти за инфото  Hug

# 392
  • София
Друг вариант е аг-то ти да членува в комисия. Има списък в Интернет с центровете, където има частна такава. Аз така си избрах следващият ме аг. На много места болничният се плаща, на други не.

# 393
Здравейте на всички  Smile Незнам дали моето питане е за тук, но чета тук-там и не мога да разбера нищо.
Януари тази година забременях извънматочно и се наложи отстраняване, дадоха ми болничен 34 дни ( болничен и 30 домашен), април се разболях от грип  с много висока температура и взех 5 дни болничен от личната лекарка. Юни месец съм забременяла, ходих на работа до 14 септември. От 15.09 до 14.10 бях в болничен с диагноза заплашващ аборт.  От 17.10 до 15.11 съм в болничен. Искам да го продължавам до майчинството, което ми започва от 05.02.2017г.
Та моето чудене и маене е дали ще ми стигнат болничните? До колкото знам всеки има право на 180 дни , но незнам дали за календарна година или само за една диагноза. От тези 180 дни ли трябва да оставя 45 дни за преди раждането?  Голяма каша ми е в главата и се притеснявам страшно много.
Извинете, ако питането ми не е за тук,  но  незнам кого да питам и да ми обясни.
Хубав ден на всички  Smile

# 394
Имаш право на 180 дни непрекъснат болничен в рамките на една година. 45 преди термин са отделни, т.е 180+45 Simple Smile Лека бременност!

# 395
Много благодаря за информацията  Hug

# 396
  • София
Здравейте и от мен Simple Smile
Почти не съм писала тук, но сега имам нужда от помощ.
Бременна съм в 17 г.с., досега не съм ползвала болнични, но тъй като ще се местя в друг град, се налага да си взема болнични до излизането ми в майчинство.
Понеже съм в отпуск до 9ти ноември /включително/,  трябва да взема болнични от 10ти. Въпросът ми е, ако отида на консултация на 7ми, ще може ли да ми се издаде болнични от 10ти?

# 397
  • Пловдив
Въпросът ми е, ако отида на консултация на 7ми, ще може ли да ми се издаде болнични от 10ти?

НЕ
Болничните не се издават предварително.Смени часа за ЖК за 10 ти или отиди на 7 ми говори,че искаш от 10 и док ще ти каже кога да отидеш пак

# 398
Здравейте и от мен!
Наложи ми се промяна на банкова сметка.От НОИ ми обясниха да попълня прил.1 и когато работодателя предаде следващия болничен да го приложи към него и да каже на счетоводителя да направи код корекция на предния болничен,тъй като бан.сметка за него  е закрита и невалидна.В нашата чудесна фирма,обаче винаги се чака последния момент и не се и съмнявам това за корекцията да се пропусне да се каже.Говорих с две служителки на НОИ и двете бяха с различни мнения:1-задължително е това с корекцията и 2-когато има актуална банкова сметка болничния ще бъде преведен по нея автоматично.Та има ли още нещо което да зависи от мен и да трябва да направя?

# 399
Здравейте и от мен!
Наложи ми се промяна на банкова сметка.От НОИ ми обясниха да попълня прил.1 и когато работодателя предаде следващия болничен да го приложи към него и да каже на счетоводителя да направи код корекция на предния болничен,тъй като бан.сметка за него  е закрита и невалидна.В нашата чудесна фирма,обаче винаги се чака последния момент и не се и съмнявам това за корекцията да се пропусне да се каже.Говорих с две служителки на НОИ и двете бяха с различни мнения:1-задължително е това с корекцията и 2-когато има актуална банкова сметка болничния ще бъде преведен по нея автоматично.Та има ли още нещо което да зависи от мен и да трябва да направя?

Имах същия проблем - стара банкова сметка за изплащане на обезщетения към НОИ - достатъчно бе да попълня Приложение 1, което работодателят ми представи със следващия болничен и накуп ми изплатиха предходните, чиято сума бе върната в НОИ поради невалидна банкова сметка.

# 400
Благодаря много за бързия отговор!

# 401
  • Варна
Момичета и аз постоянно ви чета и някои неща пак не са ми ясни  Confused ? Бременна съм в 6г.с. през годината имам около 10 дена болнични за гледане на дете под 18 год. Сега ползвах 30 дена от лкк плюс още 30 пак за гледане на дете беше с много  лошо счупване на ръката сина ми. Сега ще имам ли право и аз на 180 дена поради бременност и те платени ли са ,защото тези за детето са ограничени и втория от 30 дена няма да ми е платен само частично. И от 2017 нови ли 180 дена ще имам ,ако са за календарна година сега така разбрах.
Сърдечно ви благодаря аз мн рано затъпях  Whistling  newsm51

# 402
Да попитам АГ - то което ми вози консултацията ме води с термин 23,03,2016 г , а лекаря който ми дава болнични ме води с термин 25.03,2016 г. , като се стигне до тези 45 дни, ако АГ -то което ми води консултацията и при който ще раждам ми издаде болничния, ще имам ли проблем с НОИ за тези 2 дена разлика между двата доктора?

# 403
Аз съм пак с питанка...
На 29.11 ми беше преведен болничен за срока 03.11-02.12,хубаво ама някъде по пътя ми се изгуби болничен за 20.10-02.11.С втория дадох прил.1 за промяна на банкова сметка.Звънях в НОИ и ми казаха,да го търся по новата сметка,но в нея го няма...Към кого да се обърна?

# 404
Здравейте, аз съм с торба с въпроси. Бременна съм в края на 9-та седмица.До 13 декември съм болничен от болница заради зацапване лежах в Шейново в 6-та седмица. Ходя при д-р Сигридов, заради аборт в 24   седмица  преди 2 години. Но той не дава болнични. За Жк ме насочи към д-р Ташков, но днес той ми  каза,  че е най-добре да отида 12 седмица, след като Сигридов ми направи БХС. Това ще стане на 23.12. Тоест след празниците ще ме регистрира Ташков. Питането ми е друг може ли да ми издаде болничен без да се водя при него?   Или личен лекар? И ако се регистрирам ЖК при някой, после мога ли да го сменя?
Моля помогнете!

Общи условия

Активация на акаунт