В момента чета...45

• 84 681
  • 721
  •   1
Отговори
# 480
  • Belgium
Gugito, и другите две части са прекрасни, но "Къщата на духовете" е най-силната книга от трилогията и едно от най-добрите постижения на Алиенде въобще  Laughing

leninka, да кажеш непременно за "Изповядвам" като я приключиш. Любоптина ми е  Laughing

# 481
Още едно включване от мен с "H Is for Hawk” на Хелън Макдоналд (http://www.goodreads.com/book/show/18803640-h-is-for-hawk). Извинявам се ако е обсъждана преди.

Не съм сигурна дали е преведена на български, но е великолепна и горещо я препоръчвам. Книгата е спечелила годишната награда за нехудожествена литература на Великобритания за 2014, и не само.

Макдоналд е преподавател и изследовател в университета в Кеймбридж, както и професионален дресьор на грабливи птици – може би най-голямата й любов, и със сигурност най-голямата й страст. Книгата е мемоар за едногодишните й усилия да се измъкне от депресията след неочакваната смърт на баща й дресирайки вид ястреб, който изключително трудно се подава на дресировка.

Скрит текст:
Книгата е интимна и лирична история за загубата на Макдоналд, за връзката с баща й, за жестоката борба с ястреба, за ежеминутните усилия и себеотдаване нужни за изграждането на доверие между две същества, за възникналата голяма любов между птицата и нейния човек. Но също така е философско есе за връзката на западния човек с природата и животните и склоността му да им наслага собствените си характеристики, предразсъдъци и ограничения; за занаята и изкуството на дресиране на ястреби; както и частична биография и изследване на творчеството на Т. Х. Уайт, автора на “Някогашният и бъдещ крал” и други основополагащи книги за крал Артур и рицарите на Кръглата маса. Малко известен факт за него е, че той също е бил запален любител на грабливите птици и в определен период от живота си се оттегля в колиба насред нищото, за да дресира своя ястреб, също в опит да се отърси от дълбоки травми – домашно насилие, училищен тормоз, хомофобия – нанесени му още от детството и през целия му по-нататъшен живот.

Езикът е красив и мощен, като ястреб в полет, Макдоналд е шеметна, а книгата според мен е шедьовър.

# 482
Започнах "Вечерята" - Херман Кох. С големи очаквания съм, любопитно ми е защо толкова често я определят като брутална.
Приключих "Деветата порта". Реверте няма да ми стане любим автор, но последните стотина страници събудиха някакъв интерес у мен. Simple Smile Най-интересно ми беше да чета за Дюма и книгите му, криминалната нишка ми беше скучна.

# 483
Dillra, H is for Hawk ме заинтригува много и си я отбелязах. Благодаря, че сподели.  Hug

Продължавам да чета "Човек на име Уве". Започнах я преди няколко книги които вече прочетох. Много тъжно ми става, и я чета на малки порции.

# 484
  • Пловдив
Лу, благодаря  Hug

# 485
  • София
Вече преполових "Тайната история" на Дона Тарт и ако ми се удаде възможност за четене, май скоро ще я завърша.  Grinning

Отдавна си мислех за една книга на Моъм и най-после времето й дойде. На хартия започнах "Души в окови". С големи очаквания съм. Peace

# 486
Dilla, благодаря за отзива, бях я сложила в листата вече, но ще я придвижа напред  Peace
Прочетох "Гениални и когато грешат: Блестящите гафове от Дарвин до Айнщайн" на Марио Ливио. Със смесени чувства съм, има наистина интересни и не особено известни събития, но авторът е хаотичен и непоследователен на места. От време на време залита и към специфични научни термини, които на лаик като мен ми звучаха на китайски.
Започнах "Вярващият мозък" на Майкъл Шърмър.

# 487
На крачка съм да зарежа "Лисицата", прочетох 1/3 и не знам да продължавам ли. Харесва ми как пише Галин Никифоров, но сюжетът не е мой тип.

# 488
  • На високо
Отдавна си мислех за една книга на Моъм и най-после времето й дойде. На хартия започнах "Души в окови". С големи очаквания съм. Peace
Това е много, много любима моя книга от далечните ми студентски години и една от малкото, които съм препрочитала поне 2 пъти. Много близък по душа чувствах главния герой Филип. Интересно ми е, какво бих открила сега в тази книга. Може би трябва да я да я прочета отново.
Ще чакам да споделиш впечатленията си, Петя! Hug
Иначе вчера във влака прочетох на един дъх "Ру" от Ким Тхуи. . Романът е построен по интересен начин - състои се от отделни късчета, а всяко от тях е изпипано, изящно, богато на детайли и чувства. Силно въздействащ е и ми допадна и докосна, подобно и на другия роман на същата авторка  - "Ман".
Днес започнах на четеца "През вселената" от Бет Ревис. Отдавна не съм чела нещо от жанра на фантастиката. Книжката започна интригуващо, ще видим нататък как ще е.

# 489
  • Чукарландия
Завърших "Животът и смъртта в рими" - Амос Оз. Накрая взе да ми доскучава от Оз, но имам още една негова книга взета от библиотеката. Трябва да си я прочета.  Hug
Продължавам с "Muchachas 2" - Катрин ПанколPeace

# 490
  • somewhere over the rainbow
Завърших "Бялата кралица" на Филипа Грегъри. Няма какво да се коментира. За който харесва историческите романи, това е неговият автор. И Морис Дрюон.

По препоръка от форума сменям жанра и започвам "Слугинята" от Катрин Стокет.

# 491
 Hug
Започнах книгата "Птиците свиват гнезда" на Аарон Флетчър.Действието се развива в Австралия и засега ми е много интересна.Имам още една негова-"Майка Австралия",но не съм я чела още,защото не е при мен.

# 492
Някой чел ли е Невинност на Дийн Кунц? Интересува ме как изглежда Адисън.

# 493
Deziderata, Мαрия, много се надявам да ви хареса Hug

Относно "Души в окови" - толкова сме различни хората. Не се сещам за друга книга, която да ми е била в такава степен тегава и досадна. Недоумявах как може това да се води класика. Нямах търпение да свърши и към края направо от все сърце си се ядосвах, тя пък за капак и дългичка беше. И главния герой доста ме дразнеше.

НО много се радвам, че се заинатих и я дочетох. Имаше една фраза Heart Eyes някъде из последните страници. Дойде ми изневиделица, зашамари ме през лицето, ама е така със задното на ръката, и ме прати да се срамувам в ъгъла. Кратка, силна, безкомпромисна. И до ден днешен ми е записана на телефона в списъка с любими цитати, който си скролвам от време на време като ме удари екзистенца в метрото и си въздишам Mr. Green

Та тази книга ми даде ценния урок винаги, винаги, винаги да отлагам присъдите и оценките докато не съм видяла всичко. За книгите горе-долу се понаучих, но спрямо хората тоя урок като гледам още дълго време ще трябва да го уча.

Така че приятно четене : )

# 494
Дилра, дай фразата.

Общи условия

Активация на акаунт