Акваристика-6

• 76 609
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
  • до най-прекрасния мъж
Пиша с развитие. Три от общо 6 женски родиха. Едната роди към 20-тина малки на 02.03. ММ случайно видял, че ражда (бяхме отделили две в родилката). За жалост другата бременна е изяла няколко бебета. Но пък имаме 15 здрави бебета. Преместихме ги в един малък аквариум, докато не пораснат. Втората я изпуснахме, родила е в аквата, без да разберем. Няма оцелели бебета. Видяхме една сутрин, че няма корем вече. За съжаление на 06.03 намерихме двете родили рибки умрели. Не даваха никакви признаци да са зле. Хранеха се, плуваха. Малко преди тях, на 04.03 си отиде единият мъжки, той беше видимо доста голям. Вечерта се беше скрил и на сутринта го намерихме обърнал коремче на дъното.
За огромно съжаление тази сутрин отново имахме жертви - два мъжки, от които единият беше много млад, дори мога да кажа малък, надали беше на повече от 2 месеца. Другата бременна рибка беше родила 20-тина рибки, за съжаление мъртви. Две-три мърдаха, но бяха странни - като неоформени, криви, малки. ММ побързал да я премести при другите и в големият аква роди още 4. Едното не успяхме да го хванем, другото веднага беше изядено, а от двете, които спасихме, едното умря. Другото е живо и жизнено. Отделено е в отделен аквариум, искаме да поседи под карантина. Майката засега е добре, храни се, плува.
Това, което ми прави впечатление е, че преди да умрат, рибките вечерта стоят само горе на повърхността. Филтърът е хубав, вода смених в петък 1/3 с престояла, сложих препарат за дехлориране, също и от полезните бактерии слагам. Купихме Анубиас Нана и го сложихме вместо изкуствените растения, също и едно като висока трева изглежда.
За съжаление 5 рибки вече ги няма. Първи си заминаха, обаче, 4-те охлювчета Неритина, които имахме по две в двете акви.
В другата аква няма проблеми, там живеят двете златни, 5-те тернеции и калихта. Те са супер жизнени, а тяхната вода беше каква ли не - и от аквата в магазина, и от пликовете с рибите и допълнителна от вкъщи.
Напълно необяснимо ми е какво се случва...

# 721
Пиша с развитие. Три от общо 6 женски родиха. Едната роди към 20-тина малки на 02.03. ММ случайно видял, че ражда (бяхме отделили две в родилката). За жалост другата бременна е изяла няколко бебета. Но пък имаме 15 здрави бебета. Преместихме ги в един малък аквариум, докато не пораснат. Втората я изпуснахме, родила е в аквата, без да разберем. Няма оцелели бебета. Видяхме една сутрин, че няма корем вече. За съжаление на 06.03 намерихме двете родили рибки умрели. Не даваха никакви признаци да са зле. Хранеха се, плуваха. Малко преди тях, на 04.03 си отиде единият мъжки, той беше видимо доста голям. Вечерта се беше скрил и на сутринта го намерихме обърнал коремче на дъното.
За огромно съжаление тази сутрин отново имахме жертви - два мъжки, от които единият беше много млад, дори мога да кажа малък, надали беше на повече от 2 месеца. Другата бременна рибка беше родила 20-тина рибки, за съжаление мъртви. Две-три мърдаха, но бяха странни - като неоформени, криви, малки. ММ побързал да я премести при другите и в големият аква роди още 4. Едното не успяхме да го хванем, другото веднага беше изядено, а от двете, които спасихме, едното умря. Другото е живо и жизнено. Отделено е в отделен аквариум, искаме да поседи под карантина. Майката засега е добре, храни се, плува.
Това, което ми прави впечатление е, че преди да умрат, рибките вечерта стоят само горе на повърхността. Филтърът е хубав, вода смених в петък 1/3 с престояла, сложих препарат за дехлориране, също и от полезните бактерии слагам. Купихме Анубиас Нана и го сложихме вместо изкуствените растения, също и едно като висока трева изглежда.
За съжаление 5 рибки вече ги няма. Първи си заминаха, обаче, 4-те охлювчета Неритина, които имахме по две в двете акви.
В другата аква няма проблеми, там живеят двете златни, 5-те тернеции и калихта. Те са супер жизнени, а тяхната вода беше каква ли не - и от аквата в магазина, и от пликовете с рибите и допълнителна от вкъщи.
Напълно необяснимо ми е какво се случва...

Леле, става сложна при вас. Тества ли водата?

Иначе за бебетата, не се притеснявай от загубите, защото са много инбриднати, тоест кръвосмешение е имало, всяко снасяне/люпило има огромна част недъгави, които се "подбират" от развъдниците. Това важи и за порасналите рибки, те могат да изглеждат ок, но вътре да имат проблеми. Загубите могат да не са по ваша вина. Ще се балансират нещата.

# 722
  • до най-прекрасния мъж
Не съм тествала водата още, но утре ще потърся тестове за вода. За да ми е хептен гадно, след смяната на водата в петък, видях, че две от женските (те мисля не са бременни или поне не видимо) имат бели точки по перките. Та сега лекувам и ихтио за разкош. Възможно ли е двете млади мъжкарчета да не са понесли Т на водата? Въпреки че лекувам за втори път ихтио в този аквариум. Единият със сигурност беше вътре първия път, за малкия не си спомням, май не. В същия аква при гупите живеят още коридорас панда (това нещо е като торпедо, не се спира), два малки неона и един малък анцитрус. Те са супер жизнени и енергични. Само гупите са кекави, а са купувани от две различни места. А такъв мерак има мъжа ми за гупи. Като взехме втората партида гупи (видимо много по-млади от първите), такава игра и гоненица падаше в аквата. Сега ми е мъчно много. Преживявам ужасно тежко смъртта им. Големият мъжки го отдадох, че е умрял от старост. Двете женски след раждането реших, че просто не са устискали и са били слаби. Но двете мъжкарчета тази сутрин ме досъсипаха. Те бяха млади и видимо много игриви.
Дано открием причината за смъртта им и да успеем да коригираме нещата преди още някоя рибка да е загинала. Привидно, освен че стоят горе на повърхността, нищо друго не се случва. Нито плуват странно, нито имат видими повреди по тялото, тоест да ги тормози някоя рибка.
Сега ни останаха 2 женски и един мъжки с еднаква окраска, тази женска, която роди днес и още една бременна женска, която е много четвъртита и се надявам скоро да роди.

# 723
Не съм тествала водата още, но утре ще потърся тестове за вода.

Тестовете за вода можеш да ги разрежеш по дължина на две, така имаш двойно бройки. Предполагам ще ти е интересно да тестваш често. Има тестове и в алиекспрес, там съм взимала и за амоняк. Не забравяй да тестваш и самата вода преди наливане. Истината е, че рибките са станали консуматив за един аквариум, много недъгави са продаваните животинки. Гадно е, но не го приемай навътре, това не са бозайници/пернати. При мен веднъж два трихогастера се гътнаха от нищото и така и така не разбрах защо, а бяха при нас вече две години.

# 724
  • до най-прекрасния мъж
Сега идвам от хола, където са аквите. При гупите тече бурна игра. Гонят се, бутат се, закачат се. Коридорасът дава тон на играта - ходи и ги сбутва. Дали не ги стресира той? Като цяло е много активен, постоянно играе, никога не съм го виждала да стои на едно място. Все танцува насам-натам.
Другото, днес източихме към литър вода, да сложим на едното останало бебе на родилата днес мама и доляхме нова (винаги имаме една туба без капачка, за да престоява водата), дехлорирана и с бактерии. Дали пък да не започна да сменям 1/3 два пъти в седмицата? Или всеки ден по 1-2 литра?
Има нещо, но не мога да хвана какво става.
Утре ще купя тестове, предполагам има и на бройка и ще видя какво е положението.
Водата като цяло не е много хубава в Пловдив, хлорират си я доволно и е твърда.

# 725
Сега идвам от хола, където са аквите. При гупите тече бурна игра. Гонят се, бутат се, закачат се. Коридорасът дава тон на играта - ходи и ги сбутва. Дали не ги стресира той? Като цяло е много активен, постоянно играе, никога не съм го виждала да стои на едно място. Все танцува насам-натам.
Другото, днес източихме към литър вода, да сложим на едното останало бебе на родилата днес мама и доляхме нова (винаги имаме една туба без капачка, за да престоява водата), дехлорирана и с бактерии. Дали пък да не започна да сменям 1/3 два пъти в седмицата? Или всеки ден по 1-2 литра?
Има нещо, но не мога да хвана какво става.
Утре ще купя тестове, предполагам има и на бройка и ще видя какво е положението.
Водата като цяло не е много хубава в Пловдив, хлорират си я доволно и е твърда.

Коритата често изплуват до горе. За другото поведение нека и други кажат, гупи така не съм гледала. Хлорът е ок преди да се третира, твърдостта обикновено също, въпросът е да няма нитрати директно в нея, водата при нас понякога е "светкала" за тях. За тестове на водата може да няма на брой. Качи после резултата.

# 726
На мен водата в аквата с гупи и тернеции наистина ми изглеждаше мътна. В началото е да кажем нормално да мине някакъв масов мор, докато се стабилизират нещата. Но нека видим показателите. Корито не е добре постоянно да снове.

Поливах цветята с изхвърлената вода известно време - една запънала се Замия от 2 години не беше пускала нещо ново, сега 4 наведнъж ..., но пък на Драцена поизгоряха листата от силния явно тор. Така че, 50 на 50 е резултата от експеримента - за едни добре, за други не толкова.

# 727
  • Somewhere far away
Коритата също са стадни рибки - чувстват се добре в група от поне 6, ако е само една  е най-вероятно да се чувства стресирана и несигурна.

# 728
  • до най-прекрасния мъж
Това е снимка от днес. За съжаление не успях да стигна до магазина за тестове. И отново за съжаление гупата, която роди вчера и още една, която бях отделила в родилката, за да ражда тези дни, умряха с разлика от няколко часа. Това е снимка на двете акви от сега. Бистри са и двата, но гупите умират една след друга. При тернециите и златните няма никакви жертви, освен двете неритини от преди седмица.

# 729
Това е снимка от днес. За съжаление не успях да стигна до магазина за тестове. И отново за съжаление гупата, която роди вчера и още една, която бях отделила в родилката, за да ражда тези дни, умряха с разлика от няколко часа. Това е снимка на двете акви от сега. Бистри са и двата, но гупите умират една след друга. При тернециите и златните няма никакви жертви, освен двете неритини от преди седмица.

Аз нищо нередно не виждам на първо четене. Температурата как е? Може гупите да са стари/бъгави.

# 730
  • до най-прекрасния мъж
Лекувам ихтио и беше вдигната до 30°С за три дни. Днес изключих нагревателя, без него е 25-26. Засегнатите видимо рибки са живи и не виждам проблеми в поведението им. Умрелите нямаха и едно петно. Три от рибите със сигурност не бяха млади. Но другите не изглеждаха възрастни (по размер). Имаше и едно мъжко гупи, което беше мъник, 2 см макс. Купувани са от две различни места.
Не знаех, че Коридорасите са стадни, нямаше да го взема. Попитах кой вид ще ми препоръчат за почистване на дъното. Казаха ми, че този не става голям и за малък аква е добре. На мен ми изглежда палав, не изнервен. Имаме един камък на въздух, тип завеса (в момента не работи, защото помпата обслужва бебетата), на който той ходеше да се мята по балончетата въздух. Мислех да взема още един за другия аква, като махна Калихта и златните. Но в такъв случай, ще търся друг вариант.

# 731
Не се отказвай от коритата, те стават 3-4-5 см макс и може да вземеш по 2-3 броя. Аз много ги харесвам - особено Рабаути вида, но са и много кекави. Ако снове нагоре-надолу, често си взима въздух и стои на завесата значи има проблем с кислорода. Да си чопли нещо по дъното е ок, но чак игриви не са.
Пробвай, ако искаш, супена лъжица морска сол - за дезинфекция, за ихтиото, липса на кислород ... въобще на мене солта винаги ми е в помощ била и съм отървала химията благодарение на нея.
Капките с бактерии видях, че ги слагаш в престоялата вода за смяна - не го прави, няма къде да се развъждат, безсмислено е. И 1-2 литра смяна не е смяна, а чисто доливане. На такива малки обеми поне в началото сменяй половината вода.

# 732
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря за информацията. Имаме хубав филтър с флейта, ММ я е направил така че водата да пада косо, като така обогатява водата с кислород, отделно е завесата. Коридорасът (Панда е моят) е основно по дъното, но като цяло снове насам-натам, ходи и побутва другите риби. А на завесата не стои, не зная как да пусна клип. Минава от едната страна към другата през завесата, точно на игра прилича. Не стои горе, нито се опитва да взема въздух.
Днес умря още една гупа, остаха ми една мъжка и една женска и бебетата, но те са в друг аквариум. Май ще се откажем от тях, много ми идва всеки ден да вадя мъртви риби. Днес ходих до зоомагазина да купя тестове. Момичето ми каза, че няма смисъл да ме набутва със 100 лв и няма какво да направя. Тя самата е гледала гупи и се е отказала. В перфектен според тестовете аквариум са й умирали една по една. Дали ме излъга, не знам.
Днес добавих последната доза Костапур заради ихтиото и утре ще сменя 1/3 от водата. Бактерията я слагам точно преди да налея водата в аквариума, не да стои в тубата. Водата стои в отворена туба за поне 24 часа, а често и няколко дни, дехлорирам я с препарат, малко след това слагам бактерията и наливам водата в аквата. Това за 1-2 литра беше спорадично, иначе сменям 1/3 от водата всяка седмица и сифонирам дъното. Гъбата на филтъра мия в източената аквариумна вода, докато падне едрото замърсяване. Това правя в общи линии.
Ще видим на какви риби ще се спрем. Най-много да взема още няколко неона и да си живуркат с тернециите и корито и така. Ще видя какво ще стане с останалите две гупи. Ако загинат и те, ще рестартирам аквата. Така или иначе, бебетата са на 9 и 2 дни и има време, преди да ги сложа в голямата аква. Ако и те загинат след рестарта, повече гупи няма да гледам.

# 733
... Най-много да взема още няколко неона и да си живуркат с тернециите и корито и така. Ще видя какво ще стане с останалите две гупи. Ако загинат и те, ще рестартирам аквата. Така или иначе, бебетата са на 9 и 2 дни и има време, преди да ги сложа в голямата аква. Ако и те загинат след рестарта, повече гупи няма да гледам.

Как 100 лева тестове? Тези са луди. Нормално не са по толкова, макс 30 лева съм купувала... Китът с реактиви е 200 забога....

Виж такива, вършат същата работа от Алито:

От Алито или подобни може да купиш тестове, помпи, лампи и т.н. на хубава цена. Някои си оборудваха цели акви с китайчета и вършат същата работа.

# 734
  • до най-прекрасния мъж
Питах в близкия Еврозоовет, това ми казаха. Голям магазин за акваристика има на другия край на града. До там мога да стигна най-рано в четвъртък.
Ще поръчам от Али Експрес. Тези цени са доста по-поносими.
Благодаря на всички за съветите. Правя, каквото ми е по силите. Както писах и преди, направихме една огромна грешка с неправилно стартиране, сега си берем плодовете на нетърпението.

Общи условия

Активация на акаунт