Стевия

• 15 849
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте! Нямам представа темата  за тук ли е и моля за извинение.Прочетох за стевия и реших да потърся  мнението ви.Някой ползува ли я ?От къде може да се купи в София на таблетки.Наистина ли е толкова полезна? Освен за чай и кафе  другаде ползува ли се например за десерти.Очаквам  отговорите ви.

Последна редакция: пн, 07 мар 2016, 09:56 от Редактор*

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ползваме от над 10г.
купуваме на прах от интернет, има в различна концентрация.

слагаме я в кафе, пудинг, кремове за торти, в тесто за сладкиши (замества част от захарта). стевията има остатъчен горчив вкус и се усеща. ние сме свикнали  Mr. Green

дали е полезна...  Thinking

# 2
  • Sofia
Ползвах,но вече я избягвам...прочетох статия,че не била толкова полезна,водела до безплодие и куп други болести Close

# 3
Ползвам стевия за подслаждане на домашен сладолед, за печива не смея да рискувам, защото се боя, че няма да уцеля дозата. Подслаждала съм и плодови напитки, студен чай – добре се получава, не ми горчи.
Но не съм ползвала натурална стевия, а тази, която се продава в аптеките - на таблетки, на прах и течна. Имам известни съмнения дали е само стевия, или има вкарани и други подсладители.  Thinking

Ползвах,но вече я избягвам...прочетох статия,че не била толкова полезна,водела до безплодие и куп други болести Close

Спокойно, разбраха се с Кока-Кола и вече не е вредна.  Laughing

Последна редакция: пн, 07 мар 2016, 10:07 от Как` Сийка

# 4
  • Sofia
Ползвам я от много време. На таблетки - за кафе и чай, на прах и течна - за готвене. Купува се от всички аптеки и дрогерии, от Кауфланд, Била и т.н.

# 5
  • София
Вече на много места може да се намери - не само в био магазинчета, но и в аптеки и супермаркети, както е споменато вече. Аз си я взимам от ХИТ.

В сладкиши ми хареса как се получи, само трябва да се нацели дозата. Не ми харесва обаче какъв става вкуса на кафето и вече не слагам там.

# 6
  • Sofia
Аз не мога да оцеля дозата за нормална сладост,става винаги горчиво.

# 7
на прах и течна - за готвене

Не се ли променя вкусът при топлинна обработка? Или самото вещество?
И всъщност има ли разлика във вкуса на натуралните листа от стевия и обработеният продукт, който се продава под формата на прахчета, таблетки и течен?
Бях се засилила веднъж да си купувам стрити листа на прах, но продавачката ми каза, че не ставала за готвене и аз се отказах.

# 8
  • Sofia
Според мен не. За разлика не мога да кажа, никога не съм ползвала листа.

# 9
И аз ползвам стевия за сутрешния чай и десерти като мляко с ориз например. Но за печива не смея, не зная дали няма да промени неприятно вкуса на десерта. Ползвам нерафинирана кафява захар за кейк или щрудел например.

# 10
  • София
Мъфини правих и се получиха добре, не беше много по-различно. Но през цялото време опитвах сместа, защото не вярвам много на това, което пише на кутията като дозировка, а и всеки обича различно сладко.

Не знам дали някой спомена, но трябва да се внимава, защото при различните марки има различна степен на сладост - примерно една лъжичка се равнява на 2,3 или повече лъжички захар.

# 11
От коя марка Стевия сложи в мъфините?

# 12
Но не съм ползвала натурална стевия, а тази, която се продава в аптеките - на таблетки, на прах и течна. Имам известни съмнения дали е само стевия, или има вкарани и други подсладители. 

Каке, то си пише на етикетите - до сега не съм попадала на стевия в Бг., която да е без боклуци  Tired
много бих се радвала да греша и някой да посочи добра марка

вкусът при термична обработка не се променя, веществото - вероятно се

Бях се засилила веднъж да си купувам стрити листа на прах, но продавачката ми каза, че не ставала за готвене и аз се отказах.

на мен смело ми продадоха долното след като обясних, че е за хранителни цели; у дома видях какво пише на етикета; пробвах го /само аз, не домочадието/, не се отрових, не ми поникнаха антенки, но не повторих  Mr. Green

Скрит текст:

Състав:
стрити листа от био стевия стевия (100%)
Суровина за производство на дентална козметика.

Произход: Индия

# 13
  • София
Ползвам от година и половина течна стевия на Now Foods, купувам я от Iherb. Има я с чудесни аромати. Слагам на чай, кафе, кремове и сладкиши. При кафето в началото усещах специфичния вкус, но много бързо свикнах. За сладкишите лесно се коригира количеството, просто прибавям докато тестото ми стане достатъчно сладко.

Много съм доволна, не бих я спряла  Peace

# 14
Ползвам от година и половина течна стевия на Now Foods, купувам я от Iherb. Има я с чудесни аромати. Слагам на чай, кафе, кремове и сладкиши. При кафето в началото усещах специфичния вкус, но много бързо свикнах. За сладкишите лесно се коригира количеството, просто прибавям докато тестото ми стане достатъчно сладко.

Много съм доволна, не бих я спряла  Peace
И аз имам такава, обаче на печиво слагала ли си и след термична обработка как е на сладост? Аз я слагам само на кремове и то след като са се сгъстили.

Общи условия

Активация на акаунт