Истанбул [тема 39]

• 105 693
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
pepel_ot_rozi, далеч съм от №1, а просто на мен май не ми омръзва да отговарям на еднообразни въпроси.  hahaha 
Винаги можеш да питаш за каквото се сетиш.  Hug

Ей такива гледки искам да виждам в Истанбул!  Heart Eyes

Предвид днешните събития в Брюксел, Истанбул звучи направо безопасно.

Колко се радвам, че точно преди година стягах багажа в посока Брюксел, а не сега....  Embarassed

# 136
Тези златни залези са едно от любимите ми неща в Истанбул...Simple Smile

# 137
Тези златни залези са едно от любимите ми неща в Истанбул...Simple Smile

И моите.  Heart Eyes
Надявам се лятото пак да им се насладя.  Laughing

# 138
За любителките на златните залези...Simple Smile

# 139
Малко снимки, придружени с музика.  Laughing

# 140
Чудесни снимки! Искам и аз да си направя такива! Искрено съжалявам за събитията напоследък. Тъжно ми е също, че темата позаглъхна. Сякаш всички се отказаха да ходят в Истанбул... Аз ли съм най-лудата и безотговорна? Струва ми се неуместно вече да обсъждам плановете си и да моля за съвети.  Sad
Ако искате, да обсъдим не кои места трябва да видим като любопитни туристи, а кои райони е разумно да избягваме. Аз веднага се сещам, че този път няма да влизаме в метростанции. - Няма да ползваме метро. Ще страним от всякакви тълпи и затворени пространства... Какво още да не правим, ако искаме да сме предпазливи, без да се отказваме от плановете си за посещение на Истанбул по време на фестивала на лалетата?  Thinking

# 141
Ли, аз щях да заминавам за великденските празници, но отново екскурзията ни се провали. Лични причини, нищо общо със случващото се. Опитвам се от три години да отида с майка ми в Истанбул и все не ни се получава. Аз лично гледам да не се поддавам на страха, защото живот и здраве, ако всичко върви по план, след няколко месеца ще живея в Истанбул и ако от сега ме надуе шубето не си представям като живея там какво ще е....

Намирам, че поради големината на града има адски много места, които могат да се посетят и са така да се каже "по-безопасни". Човек може да прекара дни в разглеждане на кварталите около Босфора, също така в азиатската част има не малко забележителности, които си струва да бъдат посетени. В интерес на истината намирам, че в самите забележителности е безопасно, защото всички минават през скенер, но бих избягвала големите опашки и струпването на много хора. На твое място бих посетила освен Емиргян и Отаатепе, пешеходна разходка из улиците около парка (има много касиви къщи), разходка из Саръйер и/или из Мода. Бих прекарала няколко часа в учителското кафе или на някое от кафетата пред Девичата кула. Също така разходка из Çengelköy, което също е много красиво място.

Задъжително носете личните карти и паспортите в себе си! Също така не бива да се стряскате от внезапни проверки от полицията, както и от вида на самите полицаи, който е доста по-вншителен от този на нашите, защото обикновено са препасанаи с автомати. Ако забележете събиране на хора някъде се отдалечете от там. По моловете същи мисля, че е безопасно, защото отново има проверки.

# 142
Ами Таксим и Истклял, които са си класика в бомбардирането, макар че не мога да си представя да не мина по тях....  Явно и Султан Ахмет. Лалели става все по- стратегическо място за спане, тъй като е централно, но никой няма да се прежали да атентира този загубен район. Романтичните разходки по Саръйер, Бостанджъ и в този дух са за препоръчване, не биха представлявали интерес. Също Маслак и около него намирам за безопасни. Терористите се целят в знакови места и в големи тълпи. В този ред на мисли Еминьоню не зная атентиран район ли е, обаче тълпата в пикови часове е огромна и е подходящо място. Който не се е разхождал из Балат и Чаршамба - сега е момента, там е пусто, никой няма да се жертва напразно. Само из Чаршамба не ходете по потници и къси панталони. Не, че не се явих точно така там, но беше отдавна и ме гледаха лошо, предвид течащото консервиране, положението е загрубяло, вероятно. Иначе е яко, все едно се прехвърляш в някое малко, забутано градче, в края на 19-ти век, а не си в центъра на гигантски мегаполис.

# 143
Актуални снимки от Емиргян, ако някой се интересува от растежа на лалетата
Скрит текст:

# 144
Също могат да се разгледат места като Йълдъз, като Ъхламур, Айналъкавак, които 100 % няма да атентират. Не мисля, че и на Пиер Лоти има опасност. Музея на транспорта на Коч, музея Садберк Ханъм, музея Сабанджъ...

# 145
  • Варна
Само че за да стигнем от Лалели до Саръйер, примерно, трябва да минем покрай Султанахмет и през Еминьоню... С транспорт...

Освен това следващата атака е по-логично да е на ново място, а не на (вероятно) по-силно охраняваните Султанахмет и Истиклял...

Ли, не си ти единствената "луда и безотговорна".

Защо смяташ, обаче, че избягването на метрото е някакво решение. А трамваите, автобусите, фериботите... А струпването на хора заради лалетата... Просто не го мисли, иначе няма смисъл да се ходи.

Скрит текст:
Като се има предвид, че според медиите в Брюксел са имали за цел АЕЦ, то даже не е нужно да сме в епицентъра, за да пострадаме. Така или иначе, вече нищо не е същото.

Аз съм "за" бреговете на Босфора, парковете, азиатската част и Кючюксу. Без да се пропуснат любимите кула Галата, Халич, Египетски пазар, Истиклял, Султанахмет. Поне набързо Mr. Green

Гледам на камерата как проверяват влизащите в Капалъ чарши... Едно към гьотере, с две думи. Освен това не съм убедена, че на другите входове има подобна проверка. Това, по повод скенерите в забележителностите. Да не говорим, че се коментират взривни вещества, неуловими за скенери и обучени кучета.

Неолита, с тия снимки съвсем ще се откажат хората. Те лалетата готови. През април няма да има какво да се гледа. ooooh!
Шегувам се, макар да не съм далеч от истината. Я ми кажете, моля, тази част от първата снимка къде е спрямо езерото от камерата?

# 146
Здравейте, най-накрая и аз заминавам за Истанбул Simple Smile)))  Crazy Толкова отдавна исках... ще пътувам на 21.04.2016 год. Връщане 24.04.2016
Смятам да отида до парка с лалетата, Капалъ чарши, на разходка с лодка по Босфора, до най-високата сграда и до Аквариума...
Надявам се времето да е хубаво... Да има много лалета... Да напазарувам хубаво от Капалъ чарши Joy и да ми останат прекрасни спомени... Simple Smile
Надявам се всичко да е наред Simple Smile
Кога е фестивала на лалетата? newsm78

# 147
Аквариума във Флоря има ли подводен тунел? А дали ще е интересно за 11- годишно момче?

Беличке, ми набързо ще се минава, както казваш. ☺

# 148
  • Варна
Пине, не сме ходили там, не знам и кога ще отидем, но имам ясен спомен, че отчитаха тунела като единственото предимство на аквариума във Форум. Т.е. във Флоря няма, но единодушното мнение е, че по всичко останало "бие".
Когато Добруджанка ходиха, синът им беше точно на 12... помня, че бяха впечатлени... всички.
След "тю дю" и "тъ ръръ ръм" за звука при отчитането на картите, вече ще използваме и "тъгъдък", като описваме преминаването по определени места в любимия град. Какво да се прави...

Вивиан, не искам да помрачавам трепета ти, обаче тук имаме сериозни опасения, че дори в началото на април лалета няма да има (или ще прецъфтяват активно), а за твоите дати, както е тръгнало - хич. Само преди два поста Неолита е качила актуални снимки. Сама можеш да прецениш какво от това ще остане за след месец. Така че може да се ограничиш само с Гюлхане, предвид времеемкото посещение на Емиргян.
Другото нещо... "да напазаруваш хубаво от Капалъ чарши"... Как да ти кажа, Капалъ чарши е по-скоро атракция, отколкото място за пазаруване. Да, можеш да си купиш едно-две неща, но да си напазаруваш най-малкото няма да ти е изгодно. Зависи какво търсиш... ако искаш сподели и ще помагаме.

# 149
  • София
Я ми кажете, моля, тази част от първата снимка къде е спрямо езерото от камерата?

Над Жълтия кьошк има един роял - шадраван, а над него има дървена къщичка на служителите на парка (преди 3-4 години беше магазинчето, в което продават цветя). Над тях е. Ето и по друг начин обяснено. От този надпис, ако се качвате откъм морето, е наляво.

Около надписа са тези шадравани:

Като ориентир може да ти послужи тази клетка с папагали, която се вижда от площадчето с надписа и шадраваните:

Дано все пак правилно съм разбрала питането ти и не обяснявам напразно. Simple Smile За мостчетата, водичката и лаленцата около тях питаш, нали? Simple Smile

Аквариума във Флоря има ли подводен тунел? А дали ще е интересно за 11- годишно момче?
Подводният тунел от снимките е в Аквариума в мол Форум. Във Флоря на практика също има места, където отвсякъде си заобиколен с вода, но не е оформено като тунел и е по-малко ефектно. Ако искаш погледни в албумите ми във Фейсбук. Имам албум както от Истанбул аквариум (2012 г), така и от малкия в мола (2010 г). Но въпреки липсата на тунел, препоръчвам Истанбул аквариум. Със сигурност ще е интересно за 11- годишно дете.  Wink

vivian_my, фестивалът на лалето обикновено е през април. Но на последната страница има снимки на лалетата в момента. Едва ли на 24 април ще има много лалета. Всъщност ще има, но ще са прецъфтели и само отдалече ще изглежда шарено.

Общи условия

Активация на акаунт