Истанбул [тема 39]

• 105 742
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
# 196

чок красив и величествен Истанбул  Heart Eyes

# 197
  • Варна
Ето я пейката:
https://www.google.bg/maps/@41.0873915,29.056875,3a,75y,56.59h,7 … e0!7i13312!8i6656

Няма как да "седна" виртуално на пейката, затова и ъгълът е друг.

Това е вторият мост, а зад дърветата на снимката е скрита куличката на червената сграда, която доколкото помня, сега е централа на БМВ.

Андж, чакам и аз с нетърпение!

# 198
  • София

На снимката е далеч по-романтично. А тези от Гугъл как са могли да снимат точно с боклукчийска количка пред пейката, събудила такива чувства във форума!  Mr. Green 

Не си спомням дали съм споменавала, но докато обикаляхме квартала около Карие, мина кола от тези, които заснемат улиците. Обаче не бяха от Гугъл мапс, нито от нещо друго, което да ми е познато. Но сме увековечени някъде.  hahaha

# 199
Здравейте,имам няколко въпроса.Не съм чел предните теми,за което се извинявам,но скоро ми се налага да пътувам към Истанбул и бих се радвал на няколко разяснения.Пиша от профила на приятелка!Студент съм по медицина и тази година ще си карам стажа лятото(август),в Истанбул,болницата по предварително данни е Мармара(университетска болница). Можете ли да ми кажете малко повече за нея,евентуално за региона където се намира(видях,че е в азиатската част) и ако имате някакви съвети към мен.Благодаря предварително  Hug
Това е отговор, който получих на лични съобщения от ognyanoz:
Не пускам директен цитат, защото е написан с латински букви, но се постарах да запазя всичко написано

Цитат
Болницата е в квартал Pendik, който се намира в азиатската част на Истанбул. Турското име на болницата е Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, а това е пълния адрес: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fevzi Çakmak Mah., Mimar Sinan Caddesi No:41, Üst Kaynarca / Pendik/İstanbul.
Pendik е най-отдалечения квартал на Истанбул - от Босфора до Pendik са около 40км. След него има много заводи и работни места, затова в Pendik живеят много семейства и работници. Квартала е от най-спокойните квартали на Истанбул, но ... няма нищо за туристите. Има няколко Мола. Болницата е близо до морското крайбрежие, като там има кафета и молове - друго нищо.
Pendik е малко скучен квартал, но ако искаш да видиш други места близо до там, то островите на Истанбул са много близо, като дори се виждат от крайбрежието. За да отидеш до островите, трябва да вземеш корабче от съседния квартал - Bostancı. Варианти за разходка на туристите са още: Bagdat Caddesi, Kadıköy i Moda.

По средата на квартал Pendik минава голям път, като долната част на квартала откъм морето е по-модерно, а от горната страна е малко по-старо - там е разположена болницата.

Ето кратко видео за Pendik:

Не знам как ще пътувате от България, но най-удобно е със самолет.
Летище Sabiha Gökcen е много близо. Летище  Ataturk е доста далече.

От летище Sabiha Gökcen до болницата препоръчвам да ползвате такси - около 5 километра е.
От летище Ataturk е наистина далече и трябва да се ползват няколко метра:
1-  метро от летище Ataturk  до Yenikapı,
2 - метро от Yenikapı до  Ayrılık Çesmesi (това е метрото, което минава под Босфора - Мармарай - с него преминавате от европейската в азиатската част)
3- метро от  Ayrılık Çesmesi до Kartal
4- от Kartal е най-удобно да вземете такси до болницата - около 5 километра е разстоянието
Тук е приложил карта на метрото, но на първа страница има актуална карта.

Ако пътувате с кола е лесно: Като влизате в Истанбул, гледайте и следвайте табелите за Анкара(зелени табели), а когато преминете Босфора, след 30-40 километра ще видите табелите за Pendik.
Ако идвате с кола, избягвайте да влизате в Истанбул сутринта до 10 часа и вечерта след 16 часа, защото има много голям трафик. Най-хубаво е да планирате минаване през Истанбул на обяд около 12 часа и сигурно след 1-2 часа може да стигнете до болницата.

Аз от мен си допълвам, че ако летите със самолет, можете да ползвате шатъла между двете летища.
Ако ходите с автобус, то плана от 1 до 4 е приложим, като само началната точка е различна - ще бъде автогарата.

ognyanoz, силно се надявам да започнете да пишете и в темата.  Grinning

# 200
  • Троян
Момичета, благодаря ви за помоща .Бяхте много мили и полезни както винаги.Багажа е стегнат,маршрутите са ясни и утре живот и здраве пътуваме с Караджъ Турс.Ще ползваме само пътя и нощувките от тях иначе ще движим сами благодарение на темата и вашата помощ . Очаквайте и разказ след понеделник!

# 201
  • Казанлък of all places
Прословутата боза:

Музиката на Истиклял:

От Чъмлъджа:
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/12494 … 5&oe=578A7E41
Третият мост над Златния рог:

# 202
  • На юг от тук
Добро утро.

На снимката пише,че е от вчера в Гюлхане.

# 203
Пейката е отбелязана вече на картата и ако има време ще отида и до нея .
А знаете ли дали на виаленд работят всички съоръжения ,че съм го замислила .
И още едно питане някой ходил ли е в зоопарка и знаете ли цени на билетите . 

# 204
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Благодаря на включилите се относно бозата. Някак странно жълта е и с тези шишета от снимката на Андж направо се зачудих как се куса от тях  Laughing

Кльоп и аз да насърча Андж да драсне няколко реда, знам че няма време за пътепис, но пък за отделни впечатления дано намери време  Hug

# 205
  • София
Ето я пейката:
https://www.google.bg/maps/@41.0873915,29.056875,3a,75y,56.59h,7 … e0!7i13312!8i6656

Това е вторият мост, а зад дърветата на снимката е скрита куличката на червената сграда, която доколкото помня, сега е централа на БМВ.

beljata Simple Smile, и останалите разбира се Simple Smile, а как да стигнем от пл. Таксим до там с градския транспорт newsm78

# 206
Ето я пейката:

beljata Simple Smile, и останалите разбира се Simple Smile, а как да стигнем от пл. Таксим до там с градския транспорт newsm78

С автобус. Например: 25E, 40T, 22RE. Единия е от Таксим -  40T. Другите два от Кабаташ(например).

После ... ще чакам снимки и баклава.  Joy

# 207
  • София
Мимии, благодаря Hug
40Т ни е идеално Simple Smile
Снимките ги мани, те са ясни Joy,  ноооо баклава ще има задължително Simple Smile само ще кажеш каква да е Simple Smile

# 208
  • Варна
Здравейте, от известно време ви чета, за да си подготвя сама програмата, за предстоящите ни 2 дни в Истанбул, 15ти до 17ти април. Първоначалната идея е да посетим фестивала на лалето, но като гледам времето може и да изпуснем пика на лалетата, но здраве да е има толкова много други неща, които да се правят в Истанбул, пък и още една причина да се върнем  Simple Smile Та сега имам нужда от вашата помощ, тъй като в Истанбул съм била веднъж през 2009г, а групата ни се увеличи до 12 човека  #Crazy Засега съм подготвила програмата за първия ден и моля за вашето мнение и съвети / корекции  bouquet

Скрит текст:
8:00 хващаме трамвай Т1 и се стоварваме на пл. Султанахмет 8:30 се нареждаме за билети за Топкапъ 10:30 се нареждаме пред Синята джамия 11:30 пред Света София 13:00 излизаме от Се. София и се оглеждаме за подходящо заведение за обяд (ако имате препоръки за нещо в района ще съм благодарна) 14:30 Разходка по пл. Султанахмет 15:30 хващаме трамвая към хотела в Лалели за душ и кратка отмора 18:00 хващаме трамвая Т1 до Еминьоню и минаваме моста Галата пеша 19:00 се нареждаме пред кулата Галата, за да се качим по залез (19:45) 20:30 хващаме ретро трамвая (само не знам точно откъде), за да се качим до Таксим, от него ще се разходим по Истиклял и обратно ще вземем трамвая от Каракьой до Лалели (тук моля за инфо до колко се движи трамвая и до колко работят магазините и заведенията по Истиклял) не съм предвидила специално време за вечеря, тъй като предполагам, че всеки ще си хареса нещо за хапване на крак около Еминьоню, Галата и последен шанс на Истиклял  Simple Smile

Струва ли ви се прекалено амбициозно ? Само да допълня, че ние не сме много по музеите и цялата история на обектите, затова не предвиждам по много време, колкото да усетим духа на мястото. В Топкапъ харема няма да посещаваме. Благодаря на всички, които ще ми се притекат на помощ. Втория ден ще подредя след като финализирам този  bouquet

# 209

8:00[/b] хващаме трамвай Т1 и се стоварваме на пл. Султанахмет
 8:30 се нареждаме за билети за Топкапъ
 10:30 се нареждаме пред Синята джамия
11:30 пред Света София
 13:00 излизаме от Се. София и се оглеждаме за подходящо заведение за обяд (ако имате препоръки за нещо в района ще съм благодарна)
 14:30 Разходка по пл. Султанахмет
 15:30 хващаме трамвая към хотела в Лалели за душ и кратка отмора
 18:00 хващаме трамвая Т1 до Еминьоню и минаваме моста Галата пеша 19:00 се нареждаме пред кулата Галата, за да се качим по залез (19:45)
 20:30 хващаме ретро трамвая (само не знам точно откъде), за да се качим до Таксим, от него ще се разходим по Истиклял и обратно ще вземем трамвая от Каракьой до Лалели (тук моля за инфо до колко се движи трамвая и до колко работят магазините и заведенията по Истиклял) не съм предвидила специално време за вечеря, тъй като предполагам, че всеки ще си хареса нещо за хапване на крак около Еминьоню, Галата и последен шанс на Истиклял  Simple Smile [/spoiler]

8:00[/b] хващаме трамвай Т1 и се стоварваме на пл. Султанахмет
 8:30 се нареждаме за билети за Топкапъ - купете си билети по интернет за Топкапъ и Света София, за да не губите време в опашки, въпреки че напоследък май не са чак толкова големи, проверете си от колко работи, по спомен в 9 отваря, но пак си проверете...Два часа за Топкапъ без чакане на опашка става, не знам защо пропускате харема, на мен ми харесва вътре...
 10:30 се нареждаме пред Синята джамия  - ако датата е 15.04., петък - ще е затворена до обед,  това е свещен за мюсюлманите ден и всики или почти всички ходят на джамия, така че си изберете друг ден..Имайте предвид, че Синята джамия е затворена за туристи по време на молитвите, не ги помня кога са, най - добре сутрин рано отидете, към 8...
11:30 пред Света София
 13:00 излизаме от Се. София и се оглеждаме за подходящо заведение за обяд (ако имате препоръки за нещо в района ще съм благодарна) - тук обикновено всички препоръчват Ортаклар, ако не искате там - гледайте да е място, където похапват месните...12 човека в едно заведение ще бъде предизвикателство, според мен. На първа страница на темата има разни изпробвани заведения.
 14:30 Разходка по пл. Султанахмет - един час ви е много, може да вмъкнете и Водохранилището - не го пропускайте, а и парка Гюлхане не го виждам в програмата все ще са останали лалета
 15:30 хващаме трамвая към хотела в Лалели за душ и кратка отмора
 18:00 хващаме трамвая Т1 до Еминьоню и минаваме моста Галата пеша 19:00 се нареждаме пред кулата Галата, за да се качим по залез (19:45) - предполагам знаете, че от моста Галата до кулата Галата е доста стръмно и може да използвате фуникуляра, гледката от кулата е едно от любимите ми неща в Истанбул
 20:30 хващаме ретро трамвая (само не знам точно откъде), за да се качим до Таксим, от него ще се разходим по Истиклял и обратно ще вземем трамвая от Каракьой до Лалели - ретро трямвая е един вагон, не знам дали толкова си заслужава возенето, по - добре от кулата Галата тръгнете пеша към Таксим и оттам после си хванете метрото до Везниджилер, което ще е съвсем близо до хотела ви в Лалели

(тук моля за инфо до колко се движи трамвая и до колко работят магазините и заведенията по Истиклял) не съм предвидила специално време за вечеря, тъй като предполагам, че всеки ще си хареса нещо за хапване на крак около Еминьоню, Галата и последен шанс на Истиклял  Simple Smile  - магазините работят до късно, трамвая - нямам представа, ние обикновено похапваме в едно заведение в пресечка на Истиклял, близо до Галатасарайлицей, някой го беше препоръчал, пробвахме го и много ни хареса...

https://www.google.bg/maps/place/Ehli+Tat+Lokantasi/@41.035165,2 … .978304,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x479757a9dc51370c?sa=X&ved=0ahUKEwiDtvql4-_LAhWDDpoKHZB1DusQ_BIIejAK

Иначе в Трипадвайзър може да си намерите много препоръчани места за хапване ...

Амбициозна ви е програмата, най - вече защото сте 12 човека - едни ще се изморят преди други, други ще огладнеят първи, трети няма да искат да влизат точно там и т.н...Обаче - сигурна съм,пак ще си изкарате весело:)_

Общи условия

Активация на акаунт