Нашите орхидеи - страсти, радости и грижи. Тема 18

• 82 620
  • 766
  •   1
Отговори
# 375
За да може да има цъфтеж трябва да мине през пресъхване- позасушаване напълно на събстрата. Това трудно се постига в голяма саксия или при сфагнум. Както съм писала зимата поливам на 40-45 дена което идва да покаже колко дълго просъхва един степан сфагнум. Ако корените са в състояние на лека влажност и свобода в широка саксия  цветето добре ще вегетира няма да цъфти.

# 376
  • Ænima/Albuquerque
Анджък. Ще го местя.

# 377
На едната ми орхидея под листата от 1 месец има дребни капки (предполагам са вода, поне на пипане така ми се струва, стоят си там и не се изпаряват). Някой може ли да ми каже на какво се дължи това?

# 378
  • Варна
Здравейте, наскоро си взех първата орхидея. Сложих я на прозорец, на който я огрява пряка светлина за няколко часа.
Преди 2 дни забелязох нещо по листата:
http://vaniakk.snimka.bg/flowers/cvetya.677939.36865713
http://vaniakk.snimka.bg/flowers/cvetya.677939.36865714
Дали е от слънцето? Огледах листата отдолу, но няма акари. Някакви идеи?

# 379
  • Варна
Да, от слънцето е. Непосредствено на прозорец не е добра идея според мен, освен ако не е северен. Каквото и цвете да сложа на перваза листата прогарят, какво остава за фаленопсис, който по принцип не обича пряко слънце.

# 380
  • Варна
Да, от слънцето е. Непосредствено на прозорец не е добра идея според мен, освен ако не е северен. Каквото и цвете да сложа на перваза листата прогарят, какво остава за фаленопсис, който по принцип не обича пряко слънце.

Благодаря, веднага я преместих. Нали не трябва да махам листата?

# 381
  • Варна
Не, не ги махай Simple Smile

# 382
Здравейте!
От доста време се захванах да си гледам орхидеи и аз Simple Smile Имам 8 Фаленопсиса и 1 Камбрия. До сега нямах кой знае какви проблеми с тях, а и съм си намирала из интернета решенията. Но тука преди няколко дена едната от орхидеите прокара това:

Аз си мислех, че е нов цветонос, но излезе и листенце от средата на розетката. Та въпроса ми е: Това последен цъфтеж ли е или е издънка някаква и какво да правя?
Благодаря предварително за отделеното време!

Последна редакция: вт, 26 апр 2016, 22:10 от Pina Colada

# 383
Здравейте!
От доста време се захванах да си гледам орхидеи и аз Simple Smile Имам 8 Фаленопсиса и 1 Камбрия. До сега нямах кой знае какви проблеми с тях, а и съм си намирала из интернета решенията. Но тука преди няколко дена едната от орхидеите прокара това:
https://www.dropbox.com/home/Camera%20Uploads?preview=2016-04-25+14.18.34.jpg
Аз си мислех, че е нов цветонос, но излезе и листенце от средата на розетката. Та въпроса ми е: Това последен цъфтеж ли е или е издънка някаква и какво да правя?

Не се вижда иска парола

# 384
Здравейте!
https://www.dropbox.com/home/Camera%20Uploads?preview=2016-04-25+14.18.34.jpg

Не се вижда иска парола
Благодаря за забележката, поправих си поста.

# 385
  • Ænima/Albuquerque
Егати странното.  newsm78

# 386
Не съм виждала аз подобно.

# 387
  • Варна
На мен ми прилича на цветонос от средата на розетката Confused

# 388
  • Пловдив
да, и на мен. нещо като "последен цъфтеж", както е писала...

# 389
Това е терминален цветонос от центъра на розетката. Обикновено цъфтят от тези и после пускат кейки, но тази може би е решила направо на кейки да мине. Макар че едно листенце още нищо не значи, трябва да направи няколко, да пусне корени...стискаме палци да се справи!

Общи условия

Активация на акаунт