Тормоз в училищата и толеранс към него

• 53 245
  • 842
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Безработни дал бог, да ги назначават по програма за звероукротители. Или още по-добре, майка му или баща му да бъдат наказани да не ходят на работа (това да е обществено-полезен безплатен труд), а да си стоят до чедото по 8 часа в училище.

...
Ами в Щатите всяко училище си има officer, не знам дали е полицай, но има точно такива функции. Ако учителите не оставят децата без възрастен до тях, това няма да се случва.

# 121
Ако имаше действащи механизми за наказания и глоби, както на децата, така и на родителите им, нещата щяха да си дойдат на мястото. Но, както Риъл отбеляза по-горе, при наличието на огромен сив сектор в икономиката, ще съберат глобите от родителите на Гошко, които нито имат собственост на тяхно име, нито работят официално, като ми цъфнат налъмите.

# 122
  • София
jam, след като излагаш подобна теза, ще ми бъде интересно да прочета как ти би действала, ако беше учител в подобна ситуация- агресивни деца, липса на подкрепа от страна на ръководството и познатата ти нормативна база, която не позволява изключване на ученик под 16 години, ако друго училище не се ангажира да го вземе. Какви конкретни действия би предприела?

не е вярно, че нормативната база не позволява изключване на ученик под 16 години, "ако друго училище не се ангажира да го вземе" - такъв текст не фигурира в ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (http://www.lex.bg/laws/ldoc/-12809727).

в посочения правилник и закон си пише ясно и точно какви са наказанията и от кого се прилагат. има си стъпки, които учителят може и е длъжен да изпълни.  директорът - също.

Цитат
Чл. 139. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2009 г.) (1) За неизпълнение на задълженията си, определени с този правилник и с правилника за дейността на училището, ученикът се наказва със:
1. забележка;
2. извършване на дейности в полза на училището в свободното от учебни часове време;
3. предупреждение за преместване в друго училище;
4. преместване в друго училище;
5. преместване от дневна форма в самостоятелна форма на обучение - за ученици, навършили 16-годишна възраст.
(2) Дейностите в полза на училището по ал. 1, т. 2 не трябва да са такива, които с оглед на естеството или интензивността си не са съобразени с възрастовите особености и здравословното състояние на учениците или унижават тяхното достойнство. Видовете дейности се уреждат с правилника за дейността на училището.
(3) Когато ученикът се яви в училище с облекло или във вид, които са в нарушение на този правилник или на правилника за дейността на училището, както и когато състоянието му не му позволява да участва в образователно-възпитателния процес, той се отстранява от училище до отпадане на основанието за отстраняването му, за което класният ръководител уведомява родителя.
(4) Когато ученикът пречи на учителя и/или на съучениците си по време на учебен час, учителят може да го отстрани до края на учебния час.
(5) При тежки или системни нарушения на задълженията, определени в този правилник и в правилника за дейността на училището, освен наказание по ал. 1 на ученика може да се наложи мярка намаляване на поведението.
(6) Освен налагането на наказание по ал. 1 ученикът може да бъде насочен към консултации и педагогическа и психологическа подкрепа от специалист, допълнително обучение в извънучебно време, включително в периода на ваканциите, участие в извънкласни и извънучилищни дейности, професионално ориентиране и други дейности с оглед недопускане на нарушения и на отпадане от училище.

Цитат
Чл. 140е. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2009 г.) (1) Класният ръководител уведомява родителя за наложените на ученика наказания и мерки.
(2) Наложените наказания и мерки се отразяват в ученическата книжка, в личния картон и в характеристиката на ученика.
(3) Наложеното наказание по чл. 139, ал. 1, т. 1 се обявява от класния ръководител пред класа.

# 123
Ако имаше действащи механизми за наказания и глоби, както на децата, така и на родителите им, нещата щяха да си дойдат на мястото. Но, както Риъл отбеляза по-горе, при наличието на огромен сив сектор в икономиката, ще съберат глобите от родителите на Гошко, които нито имат собственост на тяхно име, нито работят официално, като ми цъфнат налъмите.

Тук бъркаш. Тези без пари (вкл. сива икономика) вземат деЦки. Като им ги спрат, пак им бъркат в джоба.
Отстранява (изгонва) се от час - неизвинено. За 5 неизвинени спират деЦките. Отнема макс. 1 седмица.

# 124
Jam, пропускаш нещо много важно. Доколкото образованието до 16-годишна възраст е задължително, всяко училище издава удостоверение за преместване на ученик под 16 години, само след като получи служебна бележка от новото училище, която удостоверява, че то ще запише въпросния ученик. Без такава бележка удостоверение за преместване не се издава, т.е. ученикът не се премества, а си остава в старото училище.
Не видях твоите конкретни предложения за действия, ако ти си учител на агресивни ученици.

# 125

Не видях твоите конкретни предложения за действия, ако ти си учител на агресивни ученици.
Вероятно и за това не е станала учител. Както и аз. Защото нямам такива предложения.  Peace

# 126

Вероятно и за това не е станала учител. Както и аз. Защото нямам такива предложения.  Peace
И аз нямам такива предложения и не съм станала учител по тази и още по ред други причини. И като нямам предложения как да се реши проблема, не соча с пръст учителите и не ги обявявам за престъпници.  Peace

# 127
Jam, пропускаш нещо много важно. Доколкото образованието до 16-годишна възраст е задължително, всяко училище издава удостоверение за преместване на ученик под 16 години, само след като получи служебна бележка от новото училище, която удостоверява, че то ще запише въпросния ученик. Без такава бележка удостоверение за преместване не се издава, т.е. ученикът не се премества, а си остава в старото училище.

Остава, но може да не ходи в час. От цитата на ППЗНС:
5. преместване от дневна форма в самостоятелна форма на обучение - за ученици, навършили 16-годишна възраст.

Има ли желание, има и начин.
Финикийските знаци (бюджети, заплати...) не могат да оправдаят мълчанието/помощта на възрастни при тормоз над дете.

# 128
  • София

не си видяла, защото не четеш внимателно или умишлено не искаш да участваш реално в дискусията, а просто гледаш да връщаш топката. така няма да успееш да докажеш теза.

цитирала съм какви наказания се прилагат по закон. дала съм и линк към пълния текст на правилника за приложение на закона, където ясно пише какви конкретни действия е длъжен да извърши учителят при случаи на неспазване на закона от страна на ученика. това са конкретните ми предложения - учителят да изпълни онова, което му е вменено от закона. не е нужно аз, ти или кака Гина да даваме наши предложения! има си закон, предложението ми е да се спазва! който не спазва закона е престъпник.

# 129

Остава, но може да не ходи в час. От цитата на ППЗНС:

Има ли желание, има и начин.
Финикийските знаци (бюджети, заплати...) не могат да оправдаят мълчанието/помощта на възрастни при тормоз над дете.
Аз пиша за ученици ПОД 16 години, ти цитираш предвиденото за ученици НАД 16 години.

Jam, аз нямам теза за доказване. Ти имаш такава.

# 130
Това не е вярно, независимо че се практикува в голяма част от училищата. Два пъти съм получавала удостоверение за преместване без да ми се налага да представям бележка от приемащото училище.
В случая, когато ученикът е наказан с преместване в друго училище, той продължава обучението си в друго училище при условия и по ред, определени със заповед на началника на регионалния инспекторат по образованието.

За насочване на ученик от началника на РИО, докладът на директора с приложената връчена заповед за налагане на наказанието  се изпраща в РИО след изтичане на 14-дневния срок за обжалване. В доклада на директора до началника се изписват профил /професия/, изучавани чужди езици и адрес на наказания ученик по местоживеене.
Ученикът не се освобождава от учебни занятия, докато и двамата директори не получат заповедта на началника за насочване и не е изтекъл срокът за обжалване.

# 131
Два пъти съм получавала удостоверение за преместване без да ми се налага да представям бележка от приемащото училище.
За ученик под 16 години?

# 132
Да. След четвърти и след седми клас.

# 133
Wishmaster,
не съм догледала цитата. Но Дидева ме е изпреварила - преместването е задължително, а не по волята на приемащо училище -  чл. 140ж, ал. 3

# 134
Biborana, когато се изключи ученик под 16 години, той трябва да бъде приет в някакво друго училище, защото образованието до 16 годишна възраст е задължително. Няма как да бъде изключен от училището, без наличието на приемащо го училище. Дори изключването от училище е формулирано като "преместване в друго училище".

Общи условия

Активация на акаунт