Тормоз в училищата и толеранс към него

• 53 244
  • 842
  •   1
Отговори
# 105
е, тук ще е трудно.
Ако е само вашият глас, срещу техния.... 1:1, но ако повече родители, като вас, надигнат глас и се оплачат, друго ще е.
Не разбирам, след като има такъв проблем, както го описвате, защо другите си мълчат.
На родителските срещи, никой нищо ли не казва?

Родителите мълчат, защото:
1. Не вярват, че нещо се промени;
2. Ще стане даже още по-лошо;
И май в масовия случай е така.

3. Не намират проблем (момчетата се бият) или смятат, че детето трябва само да се справи - това е житейски урок.
4. С мълчанието се подмазват на учител/директор - така към тяхното дете ще има по-добре отношение.

# 106
е, тук ще е трудно.
Ако е само вашият глас, срещу техния.... 1:1, но ако повече родители, като вас, надигнат глас и се оплачат, друго ще е.
Не разбирам, след като има такъв проблем, както го описвате, защо другите си мълчат.
Надявам се вече да казва. Сигурна съм, че майката на детето, което днес се прибира с белег, ще има доста да каже.

# 107
е, тук ще е трудно.

Родителите мълчат, защото:
1. Не вярват, че нещо се промени;
2. Ще стане даже още по-лошо;
И май в масовия случай е така.

3. Не намират проблем (момчетата се бият) или смятат, че детето трябва само да се справи - това е житейски урок.
4. С мълчанието се подмазват на учител/директор - така към тяхното дете ще има по-добре отношение.

Боже Господи, абсолютно сте права. И аз го мисля, но, честно, не ми стискаше да го напиша. Именно - говорихс  майка на момиче - отговори "Не мога да взема страна". Спомена за пререкания между момичетата и за нея това е житейски урок. Други според мен не вярват нещо да се оправи и ги е страх да не стане по-лошо към тяхното дете. Toвa e.

# 108
  • София
Хм, а защо не помислите да зарежете вече училищните правилници и директно да дадете някого на съд? В случаи като тези, които описвате (с рани, видими белези, които могат да се документират) не виждам причина да не може да се заведе дело. Препоръчвам да се консултирате с юрист (ако имате познат още по-добре) и да заведете дело срещу училището и/или родителите на агресивните деца. Дори да няма ефект делото, по друг начин ще реагират и родители, и ръководство когато започнат да получават призовки.

# 109
Хм, а защо не помислите да зарежете вече училищните правилници и директно да дадете някого на съд? В случаи като тези, които описвате (с рани, видими белези, които могат да се документират) не виждам причина да не може да се заведе дело. Препоръчвам да се консултирате с юрист (ако имате познат още по-добре) и да заведете дело срещу училището и/или родителите на агресивните деца. Дори да няма ефект делото, по друг начин ще реагират и родители, и ръководство когато започнат да получават призовки.
Ох, детето ми в момента няма белег. Честно, опитвам се да не навлизам толкова навътре. Ще разпечатам заповедта на РИО от 20.01.2016 с механизма на оценка - за да не могат да излизат с кое е леко и тежко и да не неглижират психо тормоза. Имам среща с директора и ще подам жалба. Нататък работата е негова.
Забелязах странен подход - нещо, което не се е  случило днес/вчера, не може да се обсъжда. Сългасна съм, че децата забравят, но колко удобно е това.

# 110
Може би е по-добре направо да преместите детето.
Идете в близките училища, срещнете се с техните директори, обяснете ситуацията. Където срещнете разбиране и подкрепа, там го преместете.
Не си струва, всеки ден, детето ви да отива на училище със свито сърце, днес какво ще му се случи....

# 111
  • Чукарландия
Аз мисля така: щом учителят (защото е той) толерира тормоз в клас като блъскане, бутане, ритане, душене, дори наполовина, той дава пример. Децата, които са по-добре възпитани, малко по малко се поддават и го приемат за норма.
Толерансът създава нормата.
Толеранс има.
Причини - много. Когато толерансът намалее (Германия, Англия), децата разбират, че някои неща не минават леко.

Пак ти казвам, че в Германия учителите са на пиедестал, много уважавани, но там и тестовете, през които минават, за да получат работа, са няколко. Самият ред обаче им гарантира и пълна подкрепа, има инстанции, към които да се обърнат и има институции, които да се заемат с отделните случаи.
Това звучи прекрасно. Но не може всички да имигрираме в Германия Simple Smile

В много училища в Германия има тормоз, не се заблуждавайте. Наричат го "mobbing".И коментарът на немските учители често е бил: "Това са си взаимоотношения между децата...", което е абсурдно, като се има предвид, че тормозът включва бой с юмруци, душене и т.н.
Мобинг има не само в България...

# 112
  • София

за мен, съвременните учители са престъпници, защото те създават и упорито насаждат у бъдещите членове на обществото модела на агресивното поведение и безнаказаността. и го правят с пълно съзнание, умишлено и безотговорно.
Доста крайно мнение, поставящо под общ знаменател всички учители. Дали разполагаш с конкретни аргументи в негова подкрепа?

знам, че е крайно, но е истинно. всички постинги в тая тема и всички останали подобни теми из тия форуми са конкретни аргументи в негова подкрепа!
Не видях аргумент в полза на твърдението, че учителите умишлено, с пълно съзнание, както ти твърдиш, толерират агресията на учениците. Сигурна съм, че има такива, но същевременно покрай двете ми деца познавам и прекрасни учители, за които това твърдение в никакъв случай не се отнася. Всъщност, престъпна е системата на делегираните бюджети, която връзва ръцете на учителите и те, дори при най-добро желание, имат нищожни възможности за справяне с проблема.

как да не си видяла аргумент?!  Shocked

когато ти, като пряк отговорен за поведението възрастен, не реагираш на агресията и не я наказваш - какво друго правиш, според теб, ако не да я толерираш и, както казах, съзнателно да насаждаш модел на безнаказано и агресивно поведение у малолетните - бъдещи членове на обществото.

това е масовото поведение. прекрасните учители останаха в миналото и са само изключения. не се заблуждавайте. и също така не повтаряйте папагалски мантрата за горките учители, дето заради бюджетите... това означава да оправдаеш продажността им, защото излиза, че заради парите на ученика, респективно своята заплата, те продават съвестта и морала си, нали така? ами точно така е! пак доказателство за тезата ми, че учителите (вкл. всички ръководни кадри в системата) са престъпници и до огромна степен отговорни за разпада на обществото. защото те имат механизми за справяне с проблема на агресията и липсата на дисциплина в училище. не е да нямат. но просто не ги прилагат. не се наемам да твърдя дали заради делегирания бюджет или заради лично удобство и безхаберие - но не ги прилагат. а макар и тромави, механизми има!

# 113
Разбира се, че има механизми. Най-простия - изключване на провинилият се едиколко си пъти ученик. Да, ама изпускат субсидията, за това, бой, кървища, слепи и глухи сме.

# 114
jam, след като излагаш подобна теза, ще ми бъде интересно да прочета как ти би действала, ако беше учител в подобна ситуация- агресивни деца, липса на подкрепа от страна на ръководството и познатата ти нормативна база, която не позволява изключване на ученик под 16 години, ако друго училище не се ангажира да го вземе. Какви конкретни действия би предприела?

# 115
Разбира се, че има механизми. Най-простия - изключване на провинилият се едиколко си пъти ученик. Да, ама изпускат субсидията, за това, бой, кървища, слепи и глухи сме.

да допълня + глоба за родителите. Хората разбираме от дума само когато ни удари по джоба. Ако на насилниците родителире редовно плащат за провиненията им дали няма да обърнат другия край или ще си я карат на - няма проблеми.

# 116

да допълня + глоба за родителите. Хората разбираме от дума само когато ни удари по джоба. Ако на насилниците родителире редовно плащат за провиненията им дали няма да обърнат другия край или ще си я карат на - няма проблеми.
Понеже знам, че не живееш тук, да ти припомня как се действа тук с глобите. "Айде да видим как ще ме глобят, като нямам нищо на мое име и няма какво да ми вземат".  Twisted Evil Иначе глоба в размер на 50-80% от месечната заплата би подействала добре при всякакви такива ежедневни провинения. Ако нямаш пари за глобата, по-сериозно наказание.

# 117
Да се поучат от шведите и тяхната система с глобите. Ефикасна е и работи. Та има начини, при желание може да се разреши проблема, ама ....

# 118
  • София
Как да не могат да ти вземат? Ще ти запорират заплатата.

На the wishmaster ще отговоря вместо jam: ако психоложката стои/върви/влиза в час, т.е. навсякъде е с проблемното дете, то дали ще си позволи да удари - пред свидетел? Насилниците са смели, когато няма кой да ги види и спре.

# 119
На the wishmaster ще отговоря вместо jam: ако психоложката стои/върви/влиза в час, т.е. навсякъде е с проблемното дете, то дали ще си позволи да удари - пред свидетел? Насилниците са смели, когато няма кой да ги види и спре.
Това би проработило, ако има само едно агресивно дете. При условие, че в едно училище има поне десетина такива и те са от различни класове, ще се наложи към всеки от тях да зачислят по един звероукротител от цирка.

Общи условия

Активация на акаунт