Тормоз в училищата и толеранс към него

• 52 818
  • 842
  •   1
Отговори
# 600
Съжалявам, Пурко, хората скачат често по принцип срещу всяка професия по същия начин.
Да, не е приятно, но причината за това не е толкова и само у хората, а се кожрени основно в единиците неадекватни представители на професията, които не желаят да погледнат обективно на проблемите, да дадат реален професионален съвет, да дискутират, а са се наточили на война, решени да отстояват изцяло позицията си и да поемат защитата на цялата гилдия. Без значение какви отделни негативни прояви имат някои от представителите й. Там, вече, олекват и те, и позицията им.
Не можеш да защитаваш до откат всяко нещо, що ти е колега. Смешно е и е жалко. Защото има хора, които са срам за тази професия. Просто тази тема засяга нея. Иначе може, принципно, да се обсъжда, както вече писах, за всяка професия.
Никога не бих стръвнишки нападала хора, които се оплакват от взети от адвоката си пари, който не им е свършил работа. Ами да, бих ги посъветвала къде и как да се оплачат. Не бих защитавала до откат като невидяла магистрат, поискал подкуп. Напротив, първа бих се отвърнала от такъв човек- той позори и себе си, но и цялата своя професия.
Та по повод даваните тук примери- ами имаше конкретни такива, които бяха точно израз на абсолютно неадекватно поведение от страна на иначе дипломирания специалист. Хората търсят изход. Защото се чувстват безпомощни. А когато това се отнася до децата им и/или се случва твърде често, и/или реакцията е прекомерно безочлива, е нормално и агресивни да станат.
Подобни нелогични, неприлични, дори, похвати, сами излагат представителите на съответната професия. Много. Подобна излагаща намеса следва да не се допуска.
И ако от родител може да се очаква и не особено адекватно поведение /родители по закон могат да бъдат всички/ и мярката за професионализъм тук е ниска, то при учителя това не е така по ясни за всички ни причини.
Наясно съм, че няма как един учител, например, да възпре друг да се излага по този начин, налитайки на словесен бой с деца и родители и опитвайки се на всяка цена да промени зададената конкретна и ясна тема на разговор, да отстоява достойнството на неопределен кръг хора, някои от които са си явно, да го кажа, нечитави /каквито си ги има навред/.
И лично аз заявих на няколко пъти, че съм бивала свидетел по- често на професионално, логично и адекватно поведение. Но съм бивала спорадичен свидетел и участник на обратното и го споделям. Споделям и как съм реагирала.
Затова е темата- точно с, как го пишеш- "изкукундрялник", нанасящ сериозни вреди, как да се подходи.
С масата свестни и качествени професионалисти няма защо да си търсим съвети как да общуваме. Проблеми с общуването с тях няма. 
...
Не се оставяйте подобни хора да изкривяват полезната тема. Просто не им обръщайте внимание.
Тук се цитираха достатъчно нормативи, според които училището е длъжно да реагира по съответен начин. Реакция следва да се изисква от всички нас. В противен случай подобни на гореобсъдените единици ще продължават да излагат качествените си колеги, да трупат негативи на техен гръб и да доизкопават пропастта между институция и семейство. От което ще си страдат най- вече децата, разбира се.

Последна редакция: пн, 14 мар 2016, 16:32 от Judy

# 601
  • волно калдъръмче
И ако Гошко пърди с уста в час какво ще прави тази госпожа?
Ами ако съм на нея, спирам урока и казвам, че всеки има възможност да се изяви спонтанно, както прецени. Но аз не съм госпожа и мога да правя каквото си искам, нито план гоня, ни резултати. Учителките правят забележки, пишат в ги бележниците и искат срещи с родителите, после мъмрят и пишат двойки за наказание.

# 602
И ако Гошко пърди с уста в час какво ще прави тази госпожа?

Ще обясни на учениците биологията на този акт.  Laughing

# 603
Пурко мнението ми и писанията ми не бяха насочени към вас, а към други индивиди в темата, които търсят начини да оправдаят бездействието си и безучастността си, там, където самата им длъжностна характеристика го задължава. Не съм казала, че всички учители са такива, но е факт, че малцина останаха стойностните и затова имаме принос всички. Заплатите са ниски, а претенциите на  не малко родители са големи. Но това не трябва и не би следвало да е оправдание да не си свърша работата. Имам 4 ма познати, които станах учители, трима от тях наистина са тройкаджии ... Това имам в предвид, и изброявайки предимствата, посочих и не малко негативи. Всяка професия има и предимства и негативи. И аз съм за санкции и за родителите, при неангажираност и неглижиране на проблема от страна на родителя, глоба, връзка със социални служби,отнемане на детски надбавки и каквото е нужно. Не съм съгласна само Учителката да гледа как Пешо системно бие няколко човека или ги обижда, но си трае или пък не иска среща с майката на Пешо, с директора, не прави забележка, защото не е нейна работа. Защото децата са деца. Защото на нея толкова и плащат. Защото не е там да възпитава и да гледа кой какво прави и кой кого удря...
Тази тема ми е мн емоционална, била съм жертва на тормоз и не бих могла да бъда толерантна с никакви оправдания и компромиси.

# 604
  • София
Толкова много хора не си вършат нискоквалифицираната работа под девиза "за толкова пари - толкова работа", а н точно за учителите се казва, че не е оправдание.
Не всеки умее да работи с хора, и то деца, а за учител трябва точно тази дарба.
И с извинение към всички учителКи - мъжете май са по-добри като възпитатели. Жените изтрещяваме по-често, не зная защо е така. Но както в повечето случаи - малкото мъже в съсловието са началници, а жените си остават редови учителки.
Племенничка на позната, която завърши педагогика, беше госпожа за малко, много обичала децата и й харесвало... но избра да я уредят в НСО Mr. Green Защо ли...

# 605
  • волно калдъръмче
Защото може да си го позволи.

Не че е оправдание, но учителите също имат семейства и деца и гледат вече да се съхранят за по-дълго, за да се радват и на внуци евентуално. За теб работата ти е източник на доходи. Те не само, че доходи нямат, а и си скапват нервите. На моменти не ги разбирам, но те обясняват това с любов към децата и професията, удовлетворението от труда няма как да дойде веднага, но явно са търпеливи и държеливи, щом не си търсят друг начин на препитание.

# 606
  • София

Не че е оправдание, но учителите също имат семейства и деца и гледат вече да се съхранят за по-дълго, за да се радват и на внуци евентуално. За теб работата ти е източник на доходи. Те не само, че доходи нямат, а и си скапват нервите. На моменти не ги разбирам, но те обясняват това с любов към децата и професията, удовлетворението от труда няма как да дойде веднага, но явно са търпеливи и държеливи, щом не си търсят друг начин на препитание.

това с доходите е малко стара мантра. отдавна не е 100% вярна.

доходът на учител в софийско училище е около 800-1000 лв, като разполага и с цял половин ден да дава частни уроци - необлагаемо.

# 607

това с доходите е малко стара мантра. отдавна не е 100% вярна.

доходът на учител в софийско училище е около 800-1000 лв, като разполага и с цял половин ден да дава частни уроци - необлагаемо.

А добрите и търсени учители от курсове (облагаеми) и уроци си докарват спокойно 3-4 хиляди на месец.
Не им броя парите, радвам им се (като ми споделят).

# 608
  • волно калдъръмче
София не е България. Но за частните уроци си права - необлагаеми са. Но отбележи, че не важи масово за всички, а само за тези по български и математика. Процентите на щастливо заплатените софийски учители май значително намаляха.

# 609
Ей, ама модераторите така и не затвориха темата. Гледат как шепа хора нападат учителите и ги обвиняват за какво ли не и си затварят очите. Браво, скъпи администратори на сайта!

# 610
ами не ве вярно, че са необлагаеми и не е вярно, че са само по БЕЛ и математика..
Спазват се вече доста правила, регистрират фирми, школи, където официално се извършва индивидуално и групово обучение..
Необлагаеми са обикновено помощта от баби пенсионерки към малки деца. 1-2 клас

Синчето ходи на 3 извънкласни форми, от всички тях получавам касов бон ..

katiadim, не виждам нападки и не виждам защо просто участник, не засегнат лично от темата , ей така да му се угажда със затваряне на темата

# 611
  • волно калдъръмче
Никой не е нападнал лично друг и няма смисъл да се заключва темата. Обсъждат се общо учителите, за които отдавна се знае, че са супер некадърни. Mr. Green    Моментът "аз пък какъв късмет имах детето да попадне на учители" е здравословната дистанция, която им е нужна заради форумния имидж на майки с успешни деца.

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 21:44 от Райчун

# 612
  • София
и как така реши, че са супер некадърни? Чудя се дали не си извадила късмет с учители или те не са извадили късмет с теб.   Wink

# 613
Никой не е нападнал лично друг и няма смисъл да се заключва темата. Обсъждат се общо учителите, за които отдавна се знае, че са супер некадърни. Моментът "аз пък какъв късмет имах детето да попадне на учители" е здравословната дистанция, която им е нужна заради форумния имидж на майки с успешни деца.
Идеята "учителите са некадърници" е безкрайно вредна, защото на тях поверяваме децата си и ако децата ни не ги уважават, това ще ги лиши от така нужната им опора, която добрият учител е за своите ученици. Децата нямат устойчиви критерии и лесно могат да се подхлъзнат при липсата на тази опора. И затова преди доста страници спорих с jam, че е нередно да се обобщава за цяло съсловие и е пресилено да се твърди, че всички учители са некадърници и престъпници (като тя ги нарече). Но елементарният здрав разум показва, че както всяко стадо си има мърша и учителите имат колеги, които позорят професията. Ниското заплащане (въпреки смело размятаните тук суми) и главоломно спадащият авторитет на професията, за съжаление, водят до увеличаване на мършата и в учителското "стадо" ("стадо" не е използвано в обиден смисъл, пояснявам за лишените от умение за четене с разбиране). И това е проблем, който засяга всички нас, зашото децата ни прекарват поне половин ден в училище и учителят е фактор, който не само ги образова, но и възпитава (директно и индиректно). Няма смисъл да си затваряме очите и да се дърлим в две абсурдни крайности. Колкото идиотско е твърдението, че всички учители са неграмотни и престъпници, точно толкова идиотско е твърдението, че те са ангели небесни. Далеч по-добре е да се дискутират идеи как да се подпомогнат свестните учители в стремежа им да си свършат работата като хората и как тяхното "стадо" да се отърве от мършите.

# 614
  • волно калдъръмче
и как така реши, че са супер некадърни? Чудя се дали не си извадила късмет с учители или те не са извадили късмет с теб.   Wink

Андариел, не се закачай, знаеш мнението ми по принцип. Пак ли си търсиш партньор за валс?  Wink

Общи условия

Активация на акаунт