Тормоз в училищата и толеранс към него

• 53 322
  • 842
  •   1
Отговори
# 240
Да не се засегне някой.  Hug

Но се чудя...в училището ни има униформа. Детето ми няма ден в което да не е било с нея. Част от нея не е най-практична но купих подобни и приших емблема.
Вчера гледам снимка в профила на една приятелка. В училището имат униформа, от клас 18 деца - 3 бяха с униформа. Съжалявам но аз не го разбирам. Има правила - спазват се.

# 241
Vasilene, защо не каза:
"Добре, обсъдихме нарушенията от страна на моето дете. Кажете какво е наказанието, за да го изтърпи и от днес започваме да работим по проблемите. Благодаря, че ни обърнахте внимание! Нека сега обсъдим другия проблем, за тормоза от страна дете Х - какво ще е неговото наказание и кой ще работи с него, за да се реши и този проблем?"

Извиването на ръцете с униформи от фирми на приятели няма да коментирам. Това е гавра с родителите.

# 242
  • София
В нашето училище винаги е имало, и винаги съм подменяла униформения тъмно син панталон с аналогичен от М&S, защото втория не се глади, не се къса и не му хвърчат нишки. Блузите ползваме "оригиналните", но много ми късат от прането, та тях ги купуваме в повече бройки. Понеже униформите са гарантиран не-евтин пазар, се пробутват абсолютни боклуци като материали за производството им. В държавните училища с униформи положението е още по-страшно, децата измръзват през зимата, ако са с униформа.

# 243
Vasilene, защо не каза:
"Добре, обсъдихме нарушенията от страна на моето дете. Кажете какво е наказанието, за да го изтърпи и от днес започваме да работим по проблемите. Благодаря, че ни обърнахте внимание! Нека сега обсъдим другия проблем, за тормоза от страна дете Х - какво ще е неговото наказание и кой ще работи с него, за да се реши и този проблем?"

Извиването на ръцете с униформи от фирми на приятели няма да коментирам. Това е гавра с родителите.

Защото Vasilene не е успяла да вземе думата. Защото тя (подобно на детето си) не е свикнала да прекъсва, а да изслушва. Защото търси дискусия, а не война. Когато неочаквано я нападнат, минава в защита. Защото е била шокирана от подобно поведение  и т.н.

Аз съм дори по-крайна - не допускам лирични отклонения. Ако срещата е по тема Х (тормоз), при всеки опит за отклонение към У (униформи), напомням за целта (Х) и предлагам друг ден и час за У. И така 3 пъти. На 4-тия път на висок глас обобщавам, че дискусията е невъзможна, ще трябва да търси други начини, фръцвам се и си тръгвам.

# 244
Vasilene, защо не каза:

Защото имахме 10 минути и после следваше техен съвет - не помня дали учителски или друг. Пробвах. Жената използва цялото време. Имах половин минута накрая. Точно ме вкара в ситуация "доказвай, че нямаш сестра".  Основната й теза беше какво искам след "всичко това". Да, гавра е и за мен. Точно това исках да кажа. Но излязох претенциозна и полу-престъпник. Дамата се държа с мен като с ... в началото говореше с обвиняващ тон и явна антипатия. Извиних се, че не знам името й и я попитах. Не е директор. Отговори след известно време. За мен да се държиш така с човек, когото не познаваш - не знаеш нито културата му, нищо за личността му -  показва много ниско ниво на емоционална интелигентност. Беше грубиянщина. Всъщност докрая говореше с явна антипатия и нападателен тон.

Последна редакция: чт, 10 мар 2016, 18:28 от Vasilene

# 245
Малко нахалство е необходимо в такива случаи.
Можете да отнесете въпроса на по-високо ниво. Не оставяйте нещата така. Но успоредно с това сменете училището.
При нас родителите и учителката бяха единни. Директорката малко се дърпаше, но нямаше как да надвие толкова много хора.
Цялото това нещо отне година и 2 деца в Пирогов, но стана.
Ако обаче си сама с/у всички...

# 246
НСЧ, смяташ ли, че по-високото ниво (в случая РИО) ще постъпи различно.
Не знам, не се е налагало да пробвам.

Но се съмнявам, защото:
1. Безстрашието на училищното ръководство - поведението им подсказва, че не очакват различно поведение от по-високото ниво.
2. Връзкарство - то да си учител може и да е неблагодарна работа, но все пак е работа. И като чета учителската тема в другия подформ, без връзки трудно и рядко човек се вмъква в системата. Какво остава за директори и пом-дир.

За доказателство представям тази статия  - http://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Nasilieto-v-uchilishte-se-uv … odina_482592.html
Вижда се, че се регистрират повече случаи (явно по-често има жалби), но планираните мерки - освен че са мижави, не са стартирали.

# 247
  • sofia
Когато ти е за първи път не можеш да реагираш адекватно. И в най-смелите си фантазии, човек трудно може да си представи подобно отношение и тип комуникация.
А, и при подобни срещи винаги водя мъжа си. Аз реагирам много емоционално, но той умее да говори спокойно в такива ситуации и реагира по-адекватно от мен.

# 248
НСЧ, смяташ ли, че по-високото ниво (в случая РИО) ще постъпи различно...
Ако повече родители го правят - да. Но ако си казваме, че нищо няма да стане...
Аз бих пускала сигнали и бих се свързала с родители, които мислят като мен. + разказване навсякъде, където се сетиш.
Но не бих си оставила детето след това там, ако децата, които тормозят не са преместени.

# 249
  • София
В нашия случай бяхме много родители - и пак не се случи нищо.
Не искам да обезкуражавам никого, съжалявам, ако звуча така, но наистина който не е минал през това, не може да си представи за каква наглост иде реч.

# 250
НСЧ, смяташ ли, че по-високото ниво (в случая РИО) ще постъпи различно...
Ако повече родители го правят - да. Но ако си казваме, че нищо няма да стане...
Аз бих пускала сигнали и бих се свързала с родители, които мислят като мен. + разказване навсякъде, където се сетиш.
Но не бих си оставила детето след това там, ако децата, които тормозят не са преместени.
Права си. Гадното е ако си първият подал сигнал. Отнасяш негативите и лошия вкус, но не постигаш ефект.
За следващите е предимство - така да се каже имат си обица на ухото.

Пред мене седи точно такава морална дилема - дали да подам писмен сигнал за учителски тормоз.
Проблемът май се реши, но няма сигнал с всички факти.
Накратко - получава се проблем с учителка в гимназията.  Събираме се няколко майки и искаме обсъждане с г-жата и ръководството. Г-жата реши, че е нападната и още на срещата почна със заплахите. На следващия ден последва отмъщение пред целия клас в стил "ще видите вие кон боб яде ли. И нямам нито един кариес". Освен явния и открит тормоз, имаме доказателства за нарушаване на правилници, изказни неистини и подтикване към изваждане на документи с невярно съдържание.
Междувременно разбрах, че аналогични и дори по-тежки проблеми е имало и с предни випуски, включително писмени жалби, без особен успех. Но явно им държи влага.
Докато се подготвях да предприема съответните мерки, конфликтът бе потушен, елегатно.
Тя не се извини, но има известни коригиращи действия.  
И сега не знам какво да правя - от една страна постигнахме успех. Ако продължа, това ще е в ущърб на децата, защото за тях стресът беше огромен.
Но от друга си мисля, че не е правилно да не пуснем сигнал и това лице за пореден път да остане безнаказано. Освен това не е честно към следващите й жертви. Съзнавам, че без усилията на други мами, ние щяхме да минем през техния ад.
Кажете какво мислите?  newsm78

# 251
Аз съм ЗА докарване не нещата до край, защото в случая се получава бяла кръпка върху шарен чаршаф. Явно тази госпожа, не коригира грешките си, а само ги замита за известно време и като се размине пак си запява нейната. Подобни комплексари нямат място в училищата. Лош пример са. Принципно, не бих жертвала детето си в борба срещу системата, но когато нещата са колективни има шанс за промяна и с си струва. Освен когато става въпрос за големи деца има още един плюс, научават безценнни уроци - несправедливостта се наказва и правото не винаги е на страната на силният.

# 252
Аз съм ЗА докарване не нещата до край, защото в случая се получава бяла кръпка върху шарен чаршаф. Явно тази госпожа, не коригира грешките си, а само ги замита за известно време и като се размине пак си запява нейната. Подобни комплексари нямат място в училищата. Лош пример са. Принципно, не бих жертвала детето си в борба срещу системата, но когато нещата са колективни има шанс за промяна и с си струва. Освен когато става въпрос за големи деца има още един плюс, научават безценнни уроци - несправедливостта се наказва и правото не винаги е на страната на силният.
Не съм сигурна, че нещата все още са колективни.
Понеже се разбра, че аз съм координаторът, последните елементи на отмъщение са само към моето дете - на него се пишат ниски оценки, а останалите бунтарки вече имат по няколко 6-ци. Този риск беше предварително приет. Детето ми е умно и ще компенсира  дипломата с другите предмети. Идеята на г-жата е ясна - разделяй и владей.
Освен това съм наясно, че ако продължа нагоре, ще руша имиджа на училището. И не съм сигурна, че заради един кофти елемент, трябва да се прави драма. А и да не забравяме, че ръководството намери някакво решение. Не е най-доброто според мене, но е решение. И най-важното - децата искат да спрем.
Общо взето постигнахме пирова победа.

Допълвам - естествено се чува "тя явно е връзкарка, защото винаги е недосегаема". Това не ме плаши особено, а е само индикатор за вида на евентуалните контра-действия.  

Децата все пак рабраха, че правото е на страната на истината, когато няколко майки се обединят.  Формално постигнахме първоначалните си искания, защото бруталният учителски тормоз беше бонус, т.е. отмъщение към тези лоши, лоши майки. И преди да реагираме писмено за учителското отмъщение - първоначалният проблем се реши.
Ще помисля още известно време.

Последна редакция: чт, 10 мар 2016, 19:10 от biborana

# 253
Бях тормозено дете благодарение на родителите ми, но и целия клас бе пропищял от същата група деца, която тормозеше мен. Цели 4 години учители, директори и психолози си затваряха очите. Когато най-накрая се раздействаха, обърнаха внимание само на мен. Насилниците останаха на заден план. Скоро след като се преместих в  друго училище, разбрах, че същите лапета са започнали да тормозят цялото училище. Последното, което чух за едно от тези "мили" момчета, е че е в затвора.
Това са едни от страшните последствия станали заради липса на внимание от страна на учител и родители. За съжаление по мои наблюдения овладяването она побойниците по училищата си е на същото положение и без промяна.

# 254
Но излязох претенциозна и полу-престъпник. Дамата се държа с мен като с ... в началото говореше с обвиняващ тон и явна антипатия. Извиних се, че не знам името й и я попитах. Не е директор. Отговори след известно време. За мен да се държиш така с човек, когото не познаваш - не знаеш нито културата му, нищо за личността му -  показва много ниско ниво на емоционална интелигентност. Беше грубиянщина. Всъщност докрая говореше с явна антипатия и нападателен тон.
Когато ти е за първи път не можеш да реагираш адекватно. И в най-смелите си фантазии, човек трудно може да си представи подобно отношение и тип комуникация.
Точно! Peace Все едно описвате моите лични срещи с уважаемите педагожки, и то от две различни училища.
Идеята на г-жата е ясна - разделяй и владей.
И това е осъзната истина.

Общи условия

Активация на акаунт