Тормоз в училищата и толеранс към него

• 53 322
  • 842
  •   1
Отговори
# 255
Vasilene,
Изобщо не се изненадах на това, което се е случило днес...Много са добри да прехвърлят топката в отсрещната страна.
Бягай от това училище. Щом нямат свян да се държат така с възрастен, как мислиш, че ще се държат с дете?! Ще го смачкат.
Дано намерите по-добро място.

# 256
Когато най-накрая се раздействаха, обърнаха внимание само на мен. Насилниците останаха на заден план
Здравей.
Радвам се, че написа това, защото наблюдавам същото при нас.

# 257
Няма ли вариант да се записва разговора? Официално, не тайно.

# 258
Vasilene,
Изобщо не се изненадах на това, което се е случило днес...Много са добри да прехвърлят топката в отсрещната страна.
Бягай от това училище. Щом нямат свян да се държат така с възрастен, как мислиш, че ще се държат с дете?! Ще го смачкат.
Дано намерите по-добро място.

+1000
119-то е обикновено квартално училище. Не си заслужава битките. Трупай опит и си пази силите за следващите етапи (да не се налага е по-добре), когато смяната е невъзможна или е голям компромис.

Дами, само да напомня, че от август влиза в сила новият закон. А там има едни обществени съвети, в които влизат и родители. И те ще участват в оценката на учителите.
Мислите ли, че това ще помогне за промяна към по-добро. Например някоя лоша майка може да поиска въвеждане на анонимни анкети сред децата  - за тормоза, за учителите и т.н.
Или да поиска да прегледа регистъра за тормоз и работата на съответната комисия.

# 259
Когато ти е за първи път не можеш да реагираш адекватно. И в най-смелите си фантазии, човек трудно може да си представи подобно отношение и тип комуникация.
Точно! Peace Все едно описвате моите лични срещи с уважаемите педагожки, и то от две различни училища.
Идеята на г-жата е ясна - разделяй и владей.
И това е осъзната истина.
Не знам какво да пиша, освен благодаря за поста. Олеква ми.
Няма да кометирам много какво реших, но ще направя най-доброто за детето си.
Майки,  bouquet. Спасихте ме от едно голямо реване днес Simple Smile

# 260
Цитат
Vasilene,
Изобщо не се изненадах на това, което се е случило днес... [/b]

+1000

Мислите ли, че това ще помогне за промяна към по-добро. Например някоя лоша майка може да поиска въвеждане на анонимни анкети сред децата  - за тормоза, за учителите и т.н.
Или да поиска да прегледа регистъра за тормоз и работата на съответната комисия.
Анкети под вид на въпросници вече са въведени с писмо от РИО и заповед от 20.01.2016. Някой по-горе помогна и даде линк. Има механизми и въпросници с по няколко отговора, които се раздават на децата.
Тук се гледа за писмо
20.01.2016 г.
Изх. №  9137-49/20.01. 2016 г.
http://www.rio-sofia-grad.com/index_files/news/directori_01_15_16.html
Мисля, че механизмът за оценка е много добре написан. Остава и да се приеме сериозно. Ето цитат:
Тормозът обхваща много широк спектър от поведения: преки нападения (удряне, заплаха или принуда, дразнене, подигравка, наричане с обидни прякори, сексуални забележки, открадване или повреждане на лични вещи) или непрeки (например разпространяване на слухове или насърчаване на другите да отхвърлят или изключат някого от приятелската среда).
Интересно, анкета сред децата за учителите няма.

Последна редакция: чт, 10 мар 2016, 20:57 от Vasilene

# 261
Когато най-накрая се раздействаха, обърнаха внимание само на мен. Насилниците останаха на заден план
Здравей.
Радвам се, че написа това, защото наблюдавам същото при нас.
Това се случи преди 15 години, но ако мога да помогна с нещо ще го направя с удоволствие. Време е най-накрая всичко това да спре.

# 262
Цитат

+1000
119-то е обикновено квартално училище. Не си заслужава битките. Трупай опит и си пази силите за следващите етапи (да не се налага е по-добре), когато смяната е невъзможна или е голям компромис.

Дами, само да напомня, че от август влиза в сила новият закон. А там има едни обществени съвети, в които влизат и родители. И те ще участват в оценката на учителите.
Мислите ли, че това ще помогне за промяна към по-добро. Например някоя лоша майка може да поиска въвеждане на анонимни анкети сред децата  - за тормоза, за учителите и т.н.

Ако има нужда и от още една лоша майка, която да подкрепи тези анкети, насреща съм.  Peace

Василене, искрено ти съчувствам за това през което минаваш, ако нещо решите да се обедините от тази тема с идеи съм готова да участвам. Не може цял живот все да бягаме.

# 263
  • София
I.Hr., понеже попитай за съвет дали да продължиш, моят е - да. Аз не се спрях на ниво директор, продъжих по-нагоре, в моя случай - собственик на училището, във вашия е МОН. Докато не уволнят тази учителка, винаги ще има жертви. Имайте предвид как  премълчаването на всяка несправедливост се отразява на вашите деца. Днес е училището, утре е нагасени обществени поръчки, всеки оплетен с нещо и да не нарани кахъра на някой...

За анонимните анкети сред децата аз мога да помогна с онлайн платформа. Стига да има някакво обединение на майките...

# 264
I.Hr., понеже попитай за съвет дали да продължиш, моят е - да. Аз не се спрях на ниво директор, продъжих по-нагоре, в моя случай - собственик на училището, във вашия е МОН. Докато не уволнят тази учителка, винаги ще има жертви. Имайте предвид как  премълчаването на всяка несправедливост се отразява на вашите деца. Днес е училището, утре е нагасени обществени поръчки, всеки оплетен с нещо и да не нарани кахъра на някой...

За анонимните анкети сред децата аз мога да помогна с онлайн платформа. Стига да има някакво обединение на майките...

Оптимистка си. МОН и реакция...Ако тя продължи да пише ще направят работна група, комисия която да разследва случая. Така ще размият вината. И тъй като комисията е от колеги и всеки един от тях може да изпадне в такава ситуация ще излязат със становище, че няма доказателства. Срещу сведенията на майката ще извадят поне 10 които я оборват...Толкова са опорочени тези проверки и комисии...

# 265
Не съм аз, друга майка е с чуденките. Но както и да е, всяко мнение е от полза.
Скрит текст:
Аз съм ЗА докарване не нещата до край, защото в случая се получава бяла кръпка върху шарен чаршаф. Явно тази госпожа, не коригира грешките си, а само ги замита за известно време и като се размине пак си запява нейната. Подобни комплексари нямат място в училищата. Лош пример са. Принципно, не бих жертвала детето си в борба срещу системата, но когато нещата са колективни има шанс за промяна и с си струва. Освен когато става въпрос за големи деца има още един плюс, научават безценнни уроци - несправедливостта се наказва и правото не винаги е на страната на силният.
Не съм сигурна, че нещата все още са колективни.
Понеже се разбра, че аз съм координаторът, последните елементи на отмъщение са само към моето дете - на него се пишат ниски оценки, а останалите бунтарки вече имат по няколко 6-ци. Този риск беше предварително приет. Детето ми е умно и ще компенсира  дипломата с другите предмети. Идеята на г-жата е ясна - разделяй и владей.
Освен това съм наясно, че ако продължа нагоре, ще руша имиджа на училището. И не съм сигурна, че заради един кофти елемент, трябва да се прави драма. А и да не забравяме, че ръководството намери някакво решение. Не е най-доброто според мене, но е решение. И най-важното - децата искат да спрем.
Общо взето постигнахме пирова победа.

Допълвам - естествено се чува "тя явно е връзкарка, защото винаги е недосегаема". Това не ме плаши особено, а е само индикатор за вида на евентуалните контра-действия.  

Децата все пак рабраха, че правото е на страната на истината, когато няколко майки се обединят.  Формално постигнахме първоначалните си искания, защото бруталният учителски тормоз беше бонус, т.е. отмъщение към тези лоши, лоши майки. И преди да реагираме писмено за учителското отмъщение - първоначалният проблем се реши.
Ще помисля още известно време.
Ти си знаеш най-добре. За мен училище което допуска и по-лошото подкрепя подобно поведение няма имидж, но ти си там и познаваш нещата в детайли. Каквото и решение да вземеш - пожелавам ти успех.

# 266
Не съм аз, друга майка е с чуденките. Но както и да е, всяко мнение е от полза.
Скрит текст:
Аз съм ЗА докарване не нещата до край, защото в случая се получава бяла кръпка върху шарен чаршаф. Явно тази госпожа, не коригира грешките си, а само ги замита за известно време и като се размине пак си запява нейната. Подобни комплексари нямат място в училищата. Лош пример са. Принципно, не бих жертвала детето си в борба срещу системата, но когато нещата са колективни има шанс за промяна и с си струва. Освен когато става въпрос за големи деца има още един плюс, научават безценнни уроци - несправедливостта се наказва и правото не винаги е на страната на силният.
Не съм сигурна, че нещата все още са колективни.
Понеже се разбра, че аз съм координаторът, последните елементи на отмъщение са само към моето дете - на него се пишат ниски оценки, а останалите бунтарки вече имат по няколко 6-ци. Този риск беше предварително приет. Детето ми е умно и ще компенсира  дипломата с другите предмети. Идеята на г-жата е ясна - разделяй и владей.
Освен това съм наясно, че ако продължа нагоре, ще руша имиджа на училището. И не съм сигурна, че заради един кофти елемент, трябва да се прави драма. А и да не забравяме, че ръководството намери някакво решение. Не е най-доброто според мене, но е решение. И най-важното - децата искат да спрем.
Общо взето постигнахме пирова победа.

Допълвам - естествено се чува "тя явно е връзкарка, защото винаги е недосегаема". Това не ме плаши особено, а е само индикатор за вида на евентуалните контра-действия.  

Децата все пак рабраха, че правото е на страната на истината, когато няколко майки се обединят.  Формално постигнахме първоначалните си искания, защото бруталният учителски тормоз беше бонус, т.е. отмъщение към тези лоши, лоши майки. И преди да реагираме писмено за учителското отмъщение - първоначалният проблем се реши.
Ще помисля още известно време.
Ти си знаеш най-добре. За мен училище което допуска и по-лошото подкрепя подобно поведение няма имидж, но ти си там и познаваш нещата в детайли. Каквото и решение да вземеш - пожелавам ти успех.
Аз съм бясна, но не мога да си кривя душата - в крайна сметка училището (директорката) НЕ подкрепи подобно поведение. Даже решението беше елегантно - децата и учителката да обсъдят проблема спокойно. Ситуацията за момента е овладяна.
Остават две морални дилеми.
Една жалба в този момент ще изглежда (а може и реално да е) чисто заяждане. Но липсата й е безнаказаност.
Също така си мисля, че е излишно да влагам усилия в отрицателни каузи срещу 1 бр. учителка (Без извинение, но една мърша не е цялото училище. Като си помисля, че я защитавах пред детето, ме хваща яд). Тази енергия може да бъде вложена в екипна работа с училището за положителни каузи.
Прост пример - вместо жалби, да настоявам за анкети.
Благодаря на всички, които се включиха.

# 267
Тук е станало мазало  Joy

Да дам и моите 2 стотинки, а пък вие ме яжте колкото си поискате - аз не съм ви виновен за нищо и просто споделям мнение  Peace

Първо на първо не защитавам нито учителката/ите които са се карали с Вас, нито училището. Както се писа вече това си е политика не на едно място, НО:

1. Детето е позволило да се гаврят с него на база копиране на поведението на родителите. Тук отварям една голяма скоба и пояснявам, че пак може човек да е културен, ерудиран, изслушващ и т.н., но опре ли до откровенна гавра, тормоз или двете с личността му той може да покаже че не се страхува, не дава пет пари за тяхната агресия и е готов да се защити като не му пука за последствията  Peace

2. Учителката която Ви е ползвала за вербална боксова круша цели 10 минути  #Crazy (спомнете си за прекаленият светец Wink ) Ви е преценила още преди време дали имате смелост да се защитите срещу някакви нападки - злобни, агресивни или каквито и да било. Никой няма да скочи да се бие с лъв, ако го види лъвското в очите и поведението му.

Най-правилно го каза някой по-назад, че като започнат да се отклоняват от темата или нещо подобно просто се прави на три и половина, тотален игнор и смазва противника, фръцва се и си заминава  Joy

Махайте детето от там по-скоро и дано да попаднете на някое училище с последователи на Мери Попинс  Peace

# 268
Кабайеро, хората сме различни. Ако аз, и още 5 майки пишещи в темата могат да влезнат в тона и да парират подобна агресия, други 5 не могат и изправени пред подобно нещо не намират начин да реагират. няма смисъл да се *ядем*. В такава тема - Не. Дори и мнениета на учителите пишещи тук са от полза *поне за мен*. Дават добри насоки върху какво трябва да се концентрира родителят при избора на училище за детето си.

# 269
Кабайеро, хората сме различни. Ако аз, и още 5 майки пишещи в темата могат да влезнат в тона и да парират подобна агресия, други 5 не могат и изправени пред подобно нещо не намират начин да реагират. няма смисъл да се *ядем*. В такава тема - Не. Дори и мнениета на учителите пишещи тук са от полза *поне за мен*. Дават добри насоки върху какво трябва да се концентрира родителят при избора на училище за детето си.

Съгласен съм. Пълни олигофрени са в това училище и децата и учителката, която е атакувала мирната жена. То това вече не е общество, това си е все едно сме на фронта.

Общи условия

Активация на акаунт