(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 83 573
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
Ще, ще, планирала съм детско парти на открито за петък  Mr. Green Обаче ще взема да завия доматките все пак.

# 481
  • София
Последната прогноза мина преди малко- температури през нощта до -2 градуса, силен вятър и слана.

# 482
  • София

Първите симптоми на лаймска болест се проявяват след около 15 дни. Зачервяване на ухапаното място,сърбеж, парене,общо неразположение,непоносимост към слънчева светлина. В тази фаза ( води се първа) се лекува съвсем лесно. На мен изследването ми показа положителен резултат месец след ухапването.
При мен беше само обриването- като копривна треска.
Нищо друго не усещах и в началото затова се и заблудих- не приличаше на снимките от нета.
С два антибиотика ме излекуваха, но наистина трябва да се бърза, че после става хронична.

# 483
  • София
ЗаСлон, виж дали твоя домашен любимец го има на тези снимки.
Благодаря ти!
Скрит текст:
Ето тази е Fox Moths http://www.wildlifeinsight.com/british-moths/fox-moth-caterpilla … crothylacia-rubi/ Излезе от пашкула, но в един участък й залепна част от крилото. Аз го освободих, но много се забавих, чак на 10-тия час и беше като закърняла тази част от тялото и крилото. Малкото дете рева за пеперудата, че няма да може да лети, аз почти също. Голяма отговорност! Започна да снася ьйца обаче, въпреки неизлитането. Много. И умря на третия ден. изхвърлих всички стари и нови форми на живот.

Някой чете ли книгата на Линда Удроу за пермакултура? Тя споменава интересни сортове краставици, боб , лук, ..., които тук не са разпространени. Много е забавна, но ме затруднява тази разлика в полукълбата Simple Smile
Куркума, тя работи основно с кокошки за обработка на почвата Simple Smile

# 484
Здравейте ,малко не по темата ,но общ проблем: Peace

# 485

Първите симптоми на лаймска болест се проявяват след около 15 дни. Зачервяване на ухапаното място,сърбеж, парене,общо неразположение,непоносимост към слънчева светлина. В тази фаза ( води се първа) се лекува съвсем лесно. На мен изследването ми показа положителен резултат месец след ухапването.
При мен беше само обриването- като копривна треска.
Нищо друго не усещах и в началото затова се и заблудих- не приличаше на снимките от нета.
С два антибиотика ме излекуваха, но наистина трябва да се бърза, че после става хронична.
Сега се притесних EmbarassedНа дъщеря ми и извадихме преди две години кърлеж.До сега никакви симптоми,но не сме правили изследвания.Като прочетох в нета за тази лаймска болест #2gunfireУжас
А по темата вече имаме краставички ,но не успях да снимам.
Тази година никакви кайсии нямаме.Понеже ММ се занимава с овошките каза ранно кафяво гниене.Пропуснал е да пръска.Био лекове някой знае ли за тази болест по кайсиите?

# 486
Някой знае ли защо ми умира магданоза в саксия? Тъкмо развие 2-3 листа и изсъхва за 1 ден  Confused Копъра е подобно. В същата почва, тоест от същият чувал в други саксии имам босилек, домати и чушки - с тях проблем няма, много са свежи и се развиват добре  Heart Eyes
Принципно копъра и магданоза пораснаха само в края на сандъчето, в средата нищо нямаше, тоест и все още на мястото между стената на сандъчето и края на пръстта. Дано ме разбрахте  Embarassed Преди 10 дни купих още семена копър и магданоз и ги посадих в редчета в средата. Започнаха да се показват, да видим те дали ще изкарат по-дълго от братята си.
И мушички си имам за разкош  Confused

# 487
Здравейте ,
да питам ...някой сял ли е лук ? И как става засяването ? Намерила съм си семена от Шалот френския лук
Shallot Zebrune  ..моля някой ако знае да сподели , да преценя да го купувам ли и дали ще се справя  newsm78
Показа ми се нещо там където зарових хряна , дали е той а ?
Скрит текст:
Поникнали са цвеклото и алабаша .....какво да правя по нататък ?Разсаждат ли се ?
Скрит текст:
Скрит текст:
Граха ми цъфти  Heart Eyes
Скрит текст:
Високия парник , вече не е висок  Simple Smile
Скрит текст:
Из старите теми четох за засаждане на корнишони в чувал ....та сложих едни да има и от тях
Скрит текст:
И в коша всичко е поникнало
Скрит текст:
Имам си мини черна пума , където ми наглежда картофите  Laughing Дойде преди месец и си остана в нас
Скрит текст:

# 488
anisavd
Скрит текст:
ето моето цвекло сях по две семенца на 10 -15 см,така не се налага да разсявам.
Ето това създадохме с мъжа за краставиците
Скрит текст:

Вчера толкова е валяло че днес не се стъпваше в градината с ботушите едвам се движих,водата беше съборила единия кол който подпира тунела на домати и краставици, пречупил е едни краставици, дано не е фатално.
Дават слана за утре , дали ще оцелеят салатите половината са завити ?
Скрит текст:
иначе днес видях че тиквичките ми имат и първо листо вече къдравичко .

# 489
  • Пазете Гор
Салатките не се страхуват от слана, към десет часа предиобед ще са свежички. Е, твоите са малко едрички (младите понасят по-добре), но мисля, че няма страшно. Виж, за тиквичките трябва да се притесняваш, а най-добре - да ги завиеш.

Сланите са безопасни за младите лук, магданоз, репички, чесън, ягоди, спанак, но смъртоносно опасни за пипер, краставици, домати, фасул. Понякога страдат и картофи, и лозички.

За краставици използвам такава мрежа, привързвйки я на подобна конструкция както J_M_M. Евтина е, а монтажът става за минути.

anisavd, много се радвам на снимките ти, но моля те - не ги пъхай в скрит текст. Няма нужда да се цъка по два пъти за всяка снимка, още повече, че в крайна сметка всичките водят към албума ти. За да се насочват към една снимка, при избора ѝ кликвай с десен клавиш и избирай опция "Копирай адреса на изображението" (а не "копирай връзката"). Постът става още по-удобен за преглед, ако се направи активна самата дума - например така: "ужасна градушка"". Ето упътване как става това.

Цвеклото може да се разсажда, а може и да се отглежда от семена, стига при засяването да са спазени отстоянията. Ако е гъстичко - посевът се прорежда, а изскубнатите растения може да се пресадят. Разумно е при прореждането да се оформят редове.

Ще проверя за носачки в Перник, София или Брезник, st. Dobri, и ще пиша.

....Някой чете ли книгата на Линда Удроу за пермакултура? Тя споменава интересни сортове краставици, боб , лук, ..., които тук не са разпространени. Много е забавна, но ме затруднява тази разлика в полукълбата Simple Smile... Куркума, тя работи основно с кокошки за обработка на почвата Simple Smile

Аз ползвам съветите им повече като идеи, нежели пряко, тъй като разликите в почви, климат, сортове и вкусове са големи. От друга страна с удоволствие чета за пермакултурни похвати. Кокошките биха били чудесен помощник в градината, но просто няма как да са из нея, докато растат зеленчуци - та те ще ги изкълват и разровят. Съвсем друго е да влязат да чистят след активния сезон, за това са безценни помощници. А патетата не правят така - -те са обратното на вегетарианци. Пуйките пък почистват в по-голяма дълбочина, и някак с повече мерак. Не мирясва, докато не измъкне целия корен на бурена, хайванчето му.

# 490
Леле колко неща са поникнали при вас и какви големи. При мен едва едва се показват повечето.
Бабите казаха, че в нашия район всичко ставало с около 20 дена закъснение.

Добри, значи не сте далеко и ще може да ги гледате кокошчиците.
Винаги си представям Финдъс и Петсън, като чуя за кокошки Simple Smile

Торта (или торът?) от калифорнийски червеи направо в градината ли може да се ползва или се разрежда по някакъв начин като кокошия?
Днес звънях в една фирма до нас и ми казаха, че продават на кубик. Не знам това много ли е?
При мен пръстта е много глинеста и ми се иска с нещо да я обогатя и разрохкам, но ако се слага само по малко тор, тогава няма да е опция такова количество?

# 491
  • Пазете Гор
Тор, тор, Мъжки род.
Оборски тор, минерални торове, причи тор.

Един кубик е хиляда литра. Предполагам, че не им е пакетиран, а имат челен товарач, чиято кофа е един кубик, та така изчисляват колко продават.

За подобряване на механичните свойства на почвата по-евтин вариант е внасянето на ремаркета оборски тор, но недостатъкът е заплевяването, което понякога е наистина много интензивно. Е, няма да стане и от първия път, де.

Един кубик тор от ЧКЧ би трябвало да стигне за декар-два. Зависи и за какво торене ти е нужен, де - за основно (есенно), или за подхранване, първо или ежегодно, от типа почва, култури и прочие. При есенно торене разходът е по-голям, какъвто е при по-бедни почви, и за по -взискателни култури, както и ако не е торено досега и ако не предвиждаш подхранване.

Тая година предзимно внесох съвсем малко овчи тор, и то не навсякъде, та ще разчитам много на подхранването с птичи тор през вегетацията.

Последна редакция: вт, 26 апр 2016, 22:39 от Куркума

# 492
Благодаря, Куркума!
Тор! Ще запомня Simple Smile

Така като гледам, ще го взема този кубик. И без това  не можах да намеря оборски. Даваха ми съседи по 1-2 кофи. Досега не е торено. Преди да вземем мястото нищо не е гледано и едва от миналата година започнахме частично да го обработваме.
Сега само ще подхранвам, а есента ще хвърля остатъка.
Само ме е страх да не изгоря насадените неща. Торът от ЧКЧ толкова силен ли е като птичия?

# 493
  • на пъпа на Златията
мм даа,
Не бях си завила10-те стръкове цъфналите домати наслада. По интуиция се събудих в 2часа та им метнах найлонче. Небето се е изцъклило , найлончетата направо са се заледили че бяха навън.

Една година се затъжих за Златията и реших да  се поровя в земята в един планински район.

Ами там е съвсем различно.Там без усилия виреят само малини,къпини , ягоди , боровинки,..воден лук ако има вода в изобилие.
Зеленчуците са си усилие.Идва ми на ума.Изкопаване на дупка колкото тенеке . Пълнене на дупката със смес 50 на 50 процента    тор от КЧК  и къртичини. Според мен няма начин на горска почва/ клисавица/  да стане по друг начин пипер,домат.краставица.
Предлагам копане, защото тора е лек и в ако е положен отгоре  ще го отнесе водата .
Още един път май изказвах такова мнение но Куркума има опит и предложи нещо друго, но не си спомням какво..

А ето  anisavd е решила проблема с повдигнати лехи.

# 494
Анисавд, аз сях лук -  каба и флорентински дълъг, но ми беше за първи път и карах повече по интуиция. И аз съм решила да си търся шалот, но мисля, че вече е късно да се сее. Това се прави до  10март. Вземи си за другата година да имаш готово семе. Не съм сигурна, но първо се прсви разсад и  4-5 месец разсаждане. Аз тази година нахвърлях семето директно, но е голяма грешка.

Общи условия

Активация на акаунт