Детската градина – всичко, което ни вълнува – 15

• 63 039
  • 745
  •   1
Отговори
# 30
  • shumen
Лайтнинг,аз бих го оставила с набора си.

# 31
  • София
Нашият бъдещ първолак е февруарче. Миналата година определено не беше готов за училище. Много съм доволна, че ще влезе в мелачката на 7 1/2 г. (с набора си). Непременно говорете с учителките. Чисто технически има варианти. Но кое е доброто за детето, в днешно време..?
Малките са ми декемврийчета. На практика нямат избор. Ще тръгнат на 6 г. 9 мес. с набора си. Момата е вече 2 група и виждам, че вероятно няма да й е проблем. Малката бесня обаче имам усещането, че ще се измъчи...

# 32
Здравейте,
През септември месец дъщеря ми ще тръгне на ясла, тогава ще е на 1г.
1. Притеснява ме това, че още не съм я оставяла на други хора да я гледат, все си е с мен или баща си и се чудя дали няма да и е много травмиращо отведнъж да я отделя, като я дам на ясла. Страх ме е, че ще я стресирам така и ще плаче без нас. Т.е - трябва ли да я оставям на баби и дядовци, за да свикне по- лесно, че няма да съм винаги до нея?
2. Второто ми притеснение е дали трябва да я уча "на гърне"? Струва ми се много малка за това, но от друга страна по- добре аз да я уча, отколкото в яслата?!
Моля, тези, които имат опит да споделят.

# 33
  • София
gazella53,

1. Според мен няма значение. Всичко опира до характера на детето. Моята дъщеря също е гледана изцяло от мен, без да се отделяме и да я оставям на когото и да било; много е привързана и прилепчива, но свикна за нула време в яслата - тръгна на година и 2 месеца. Други деца се адаптират трудно и бавно. Но според мен няма значение дали детето е било оставяно с други хора преди това или не.
2. Аз не съм учила дъщеря ми на гърне преди яслата. Там я слагаха по график, но на нищо не се научи. Не са ме притискали да ѝ махам памперса и да се научава. Според мен няма нужда да се опитваш да я учиш; може да е полезно като наближи момента да пробваш да я слагаш, колкото да види какво е това, за да не се стресне в яслата, но пак е както прецениш, ти си познаваш детето.

Имаше някъде и ясленска тема, може да пишеш и там. Успех!

# 34
  • shumen
Газела 53,моя син тръгна на 2 години на ясла,но много плачеше.Аз също си го гледам сама и е залепен за мен.
За гърнето-ние махнахме памперса към 1,6 години някъде.

# 35
Момичета, благодаря сърдечно за отговорите, успокоихте ме малко. Hug

# 36
Здравейте, искам да задам един въпрос - може да е обсъждан тук, предстои да завършим предучилищна на 30.05.2016 г. Възможно ли е да останем в градината и лятото и имаме ли законово основание за това или трябва цяло лято да сме вкъщи - до 15.09., когато тръгва на училище?

# 37
  • Mediterraneo
Със сигурност има законово основание, но някой по- запознат може да ти помогне.

# 38
  • София
TEKANE, детето има право на 12 месеца обучение в подготвителни групи според Закона за предучилищното и училищното образование.

Преди в темите се обсъждаше един казус, според който кмет на община беше подписал някакъв правилник, според който децата, завършващи ПУГ, се спираха от градина на 31.05., което беше в разрез със закона. Не зная дали майката беше успяла да го оспори. Според Закона за ПУО, детето има право на посещение в градината до началото на учебната година в училище.

Скрит текст:
ЗАКОН за предучилищното и училищното образование

Чл. 63. (1) Предучилищното образование се организира в учебни години.

(2) Учебната година в предучилищното образование започва на 15 септември и е с продължителност 12 месеца.

# 39
А някой знае ли какъв е законовият ред за преместване на детето в друга градина? (не сме в София)
Къде трябва да подам молба и т.н.?

# 40
  • shumen
Лъки,не знам при Вас как е,но при нас мисля,че ако е през учебната година говориш с директорката,тя ти дава някакъв документ и отиваш и го записваш в другата градина.

# 41
  • София
Някой дали знае събота, която се отработва, като служебен ден ли се извинява или не?

# 42
  • sofia
Някой дали знае събота, която се отработва, като служебен ден ли се извинява или не?

Щом е през учебната година не се извинява служебно.

# 43
  • shumen
При нас събота са сборни групи.Аз моя не го пиша,че има кой да го гледа.

# 44
За съжаление в близките ни градини първите групи са фулмакс  Close
Ще чакам наесен явно.
До тогава ще гледам да разредя ходенето, а като почнат сборните групи ще го запиша на някоя занималня.

Общи условия

Активация на акаунт