Детската градина – всичко, което ни вълнува – 15

• 63 007
  • 745
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Така е, няма санкции. И този, който не плаща, ще продължава да не го прави.
Аз съм закъснявала с 2 - 3 дни, плащала съм лихва. Стотинки ли беше, левчета ли  newsm78 Нещо минимално е.

# 736
  • Пловдив
По принцип с плащането гледаме да сме изрядни, но се случва, аз да мисля, че баща им е платил, той - че аз съм платила и в крайна сметка, името да висне в "черния списък" hahaha
От персонала никога не са ни натяквали, че не сме платили в срок newsm78 но пак казвам - по принцип сме си изрядни - дребния редовно напомня, защото му е гордост, сам да занесе парите на касиерката и да си вземе бележката hahaha
Лихва има при нас - 5 стотинки за всеки просрочен ден hahaha

# 737
  • Mediterraneo
Тарти,леле,кога порасна?В Чужбина ли е ученичка или се прибрахте в БГ?

Неее, не сме се прибирали. В чужбина е ученичка, първи клас е, така им върви наборът. Ако си бяхме в Бг, щях да я оставя още една година в ДГ. Пише и чете на испански, за голяма мъка на майка си- българист! Ама съм я оставила да се научи първо достатъчно добре на испански( да не говорим, че учат на валенсиано, което е официален език в областта), после ще започнем и с бг. Това, което знаеше от ДГ там, вече го е забравила.

# 738
  • Варна
Аз не го приемам за натякване да ме подсетят за таксата ден-два преди крайния срок newsm78 Не знам защо го приемате толкова негативно, може би зависи от тона, с който е казано, но на мен лично ми се е случвало да забравя за таксата и нямам нищо против да ми дръннат един телефон да ми напомнят. Мобилните оператори например също изпращат смс-и, така че не виждам драма в това.

# 739
  • Куциндрел
Защото аз знам, че трябва да платя и защото ми се казва с един сопнат тон, сякаш кой знае какво съм направила. А и учителките нямат отношение в моето отношение м/у общината и градината. Не знам защо ги карат милите да напомнят...

# 740
Пише и чете на испански, за голяма мъка на майка си- българист! Ама съм я оставила да се научи първо достатъчно добре на испански( да не говорим, че учат на валенсиано, което е официален език в областта), после ще започнем и с бг. Това, което знаеше от ДГ там, вече го е забравила.
Децата усвояват езиците рано. Колкото повече бавиш, толкова по-трудно ще става, а след една определена възраст - към 5-6, вече няма шанс да го усвои като роден.
Ако искаш да знае испански и български като родни, от раждането й говориш на български, а в градината и обществото ще я научат на испански за отрицателно време. С вашето местожителство усвояването на българския ще е проблем, не на испанския. Дори да й говориш денонощно на български, ще го усвои само донякъде.

Ако чакаш първо да научи единия и тогава да започнеш с другия - няма никакъв смисъл - няма да се стигне до другия или няма да бъде усвоен. Два езика не са много. Имам ученик на 6 години, който говори свободно на 4 езика. Живее в една държава, майка му е от друга, бащата от трета, и в училище учи английски интензивно. Умовете на децата са пластични, докато са малки. След 3-годишна възраст половината мозъчни връзки, които не се използват, закърняват безвъзвратно. Не чакай.

# 741
  • Mediterraneo
Чакай, чакай  Laughing
Детето ми е родено в Бг и първите 5 години от живота си прекара там. Българският си й е роден, това няма как да се промени. Тя говори български перфектно. В момента обаче испанският изравнява нивото( говоримо), само след година и половина живот тук.
 Мисълта ми беше, че вече чете и пише на испански, докато малкото научени преди това български букви вече е забравила. И без това е "закърняла", на почти 7 е.
Шегата настрана- децата ми са доказателството колко бързо се усвоява чужд език, пребивавайки в съответната среда!

# 742
В такъв случай гледайте само да не забрави българския за сметка на испанския, един ден няма да си е заслужавало. Детето има голям късмет - ще знае перфектно два езика, докато почти всички останали стартират с по един.

# 743
  • Mediterraneo
Усещам, че започва да губи български думи  Tired Често предпочита да ми обясни нещо на испански, отколкото на български. Разбира се, вкъщи се говори само български, но средата оказва голямо влияние.

# 744
  • shumen
При нас родителската среща днеска мина.Ще събираме по 50 лева,от който 25 за учебни материали и още толкова за блокчета,моливи,играчки и т.н.
За таксата аз винаги гледам да я платя до 10 число,но се е случвало и да закъснея.

# 745
  • София
Заповядайте в НОВАТА ТЕМА

Общи условия

Активация на акаунт