Холандска тема - 42

• 136 667
  • 965
  •   1
Отговори
# 660
  • Там,където се събуждам щастлива.
Има ли живеещи в Ротердам? Как се справят там с коронавируса? В нашите новини почти не говорят за Нидерландия, повечето са за Германия. Питам, защото синът ми е там и казва, че всичко е ОК, но явно го прави, за да не се притесняваме. Благодаря!

Ако е студент: сигурно има дистанционно обучение. Хората се призовават да спазват правила за ограничаване на контакти, хигиена и т.н. Заболялите са към 1000, но сигурно са повече, защото не изследват всички. В болниците нещата са под контрол.
Да е разумен!

# 661
Нито съм в Ротердам,нито където и да е в Нидерландия,но ще си позволя мнение.Положението навсякъде е еднакво.Всички се тревожат и това е нормално.Имам снимки на празни магазини в големите градове от три континента,но всички казват,че са добре.Ние казваме същото.Седим предимно вкъщи,правим каквото зависи от нас.Значи сме добре!Чакаме подобрение на ситуацията и нещата да тръгнат по ноти.
В Австралия  ходят на работа и у-ща се затварят само ако има болен от короната ученик.Имам снимки на опустошени магазини в Амстердам и на абсолютно заредени в градче на 170км. от столицата.Има новина,че в университета в Утрехт са открили протеин,който мори коронавируса.Разбира се,че ще отнеме месеци да направят ваксина,но в цял свят се работи по въпроса.Тъпо или не,разменяме си смешни снимки покрай случващото се.
Да се въоръжим с търпение и здрав разум.И това ще мине.

# 662
В АХ до нас в момента няма само бира и чипс Grinning

# 663
Дори тоалетна хартия заредиха в Jumbo.
Имаше някакви опити за опустошения, но неуспешни. Колкото до университетите, минаха на онлайн обучение преди няколко дена. Днес очакваме и официално спиране на училищата за 2 седмици.
Харесва ми, че няма паника. Добре сме.

# 664
  • София
В АХ ххл в Делфт в петък всичко е било празно ....... дано утре да е заредено

# 665
В АХ ххл в Делфт в петък всичко е било празно ....... дано утре да е заредено
Днес ходих и до Йъмбо, и до АХ. И на двете места ми се струва, че работят с увеличен персонал и зареждат стока непрекъснато. За някои неща явно не успяват, та тук-там се вижда как има по-малко артикули, но храна има достатъчно. В онлайн магазина на Йъмбо преди няколко дни имаше и тоалетна хартия, и всичко, което ми трябваше. Изхранването да ни е проблемът ... ами добре, че най-накрая затвориха училищата Simple Smile

# 666
Аз живея в Делфт, отделно съм често в Утрехт, Айндховен, Ротердам и Хага... всичко си е наред, освен полупразни магазини за хранителни стоки. Днес официално затвориха училища, детски градини, заведения за хранене, фитнеси и др. до 6.04. Работим си дистанционно от миналия петък. Необичайно положение, дано три седмици са достатъчно за овладяването на ситуацията.

# 667
Аз почвам от утре да подготвям плановете за дистанционно обучение на моите ученици. Дано само родителите да са отговорни и да упражняват лек контрол.
Днес говорих с един холандец, който изрази мнение, че сме щяли да имаме ваканция. Много обидно ми стана, защото аз просто продължавам да работя.

# 668
Калинка, а дали просто не се е пошегувал? Холандците имат малко саркастичен хумор, поне голяма част от тези, които познавам...

# 669
Калинка, а дали просто не се е пошегувал? Холандците имат малко саркастичен хумор, поне голяма част от тези, които познавам...

Уви! Нашите ваканции са трън в очите на много хора. Редовно се използва като аргумент.
За протокола: в сряда ни искат в училище.

# 670
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Момичета, здравейте! Какво се случва при вас?
Не живея в Холандия, но дъщеря ми учи там и съм притеснена до смърт за нея.  А информацията, която намирам, е изключително оскъдна и не мога да разбера дали се планират по-строги мерки и какви или правителството все още е на мнение за "стадния имунитет". Следя в темата за Коронавируса, но и там точно за Холандия почти няма нищо написано.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 17:25 от Reinа

# 671
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19

https://nltimes.nl

Eто два полезни източника на информация за Холандия (на английски). Първият е правителственият уебсайт, а във втория можеш да прочетеш скорошната реч на краля. За промяна на мерките засега не се говори.

Как е тук - зависи от много неща: къде си, с какво се занимаваш ... Общо-взето не забелязвам паника, хората спазват препоръчаната социална дистанция, излизанията не са забранени, но сега времето е хубаво и има доста хора навън. Не е лесно, когато детето ти е далеч, но поне е на място с добра здравна система.

# 672
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
sladka hapka, изключително много ти благодаря! Flowers Cherry Blossom
Ще прочета информацията. Не мога да разбера това решение на правителството за лежерност, виждаме какво се случи с други страни, които не взеха мерки на време. Чудя се защо смъртността е толкова висока, въпреки че съм наясно, че в някои страни починалите с придружаващи заболявания не ги броят като починали от вируса. Чудя се какъв брой легла и техника имат и дали имат намерение да осигурят още. Защо не тестват масово хора, тестове ли нямат? Притеснява ме и високият брой заразени медицински работници.

Дъщеря ми е в малко градче, точно между двата най-силно засегнати района. Там болницата няма спешно отделение и в интернет намерих информация, че работи вечер до 21 часа, а в събота и неделя почива, което може и да не е вярно, но ме озадачи, честно казано. Лекциите им, както на всички университети, са онлайн, децата са на общежтие и повече й приятели ще се прибират другата седмица, ако не кенсълират полетите, разбира се.  Тя смята, че е по-разумно на този етап да не пътува, аз също, но се страхувам и да е там. Ще останат малко деца и ако се наложи нещо, не зная дали ще има кой да й помогне изобщо. Чета в немската тема, че хора, оставени под домашна карантина никой не се обажда да ги провери как са и се чустват изоставени и изплашени.
А в това общежитие няма портиер или някой, който да е ангажиран с това какво се случва с децата изобщо.

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 18:35 от Reinа

# 673
  • София

Reinа разбирам притесненията ви, моята дъщеря също реши да остане там и да не пътува. Аз все още си мисля, че там и организация  и апаратура ще се създаде по-добра отколкото в бг и недай си боже да има нужда от помощ - там ще е по-адекватна.

# 674
Вметката за “стаден имунитет” беше за да се намекне, че в един хубав момент тенденцията, ще се обърне. Политиката на страната е да се намали товара върху здравната система. Към момента планът работи, което не е гаранция за нищо, но поне вероятността от рязък бум, като в Италия излгежда преодолима.
Хоризонтална линия - брой легла
Червена - не взимане на навременни мерки (Италия)
Зелена - Холандия, опит за контролиране, чрез дистанциране
Синя - крайни мерки на карантина - България, има вероятност от запалване на ново огнище в бъдеще

Общи условия

Активация на акаунт