С какво ви дразнят свекървите- 60

• 46 588
  • 778
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Хубаво е, че моделът "Гераците", е все по-малко разпространен. Имам дъщеря и се надявам след около двайсетина години днешните 30+годишни да не мислят така.
Винаги има мислещи като в " Гераците", и други- мислещи като мен, например.
Не бива да се обвиняват и тъщи, и свекърви, че проектират стария модел върху децата си.
В онези години, в които раснахме, се  чакаше за жилище и квартири на свободен наем нямаше.
Семействата живееха под наем в държавни имоти, в по една стая, беше постижение да се нанесеш в собствено жилище и когато децата пораснат, трябваше на свой ред да чакат ред.
Затова беше нормално да се свират в детската стая.
Хубаво е, че сега има възможности, но е лошо, че всичко е обвързано с кредити, които ви заробват, а ние- родителите сме научени да не бъдем толкова зависими.
Оттук идват разминаванията- възрастните си мислят, че имате цялото време на света и можете да изчакате в общото жилище, докато гушнат букета- хем няма да влизате в борчове, хем ще " ви учат на семеен живот", хем и вие ще " попивате". Mr. Green
Всъщност, аз описах виждането на поколението преди мен, а се оказва, че и хората от моето поколение мислят по същия начин. newsm78
 #Crazy

# 661
  • при късмета
Как да не е имало квартири на свободен наем? Ние живеехме в къща. Винаги сме имали квартиранти. Даже едните са живяли в тази къща повече от мен - 20 години. От построяването на къщата, та до отчуждаването. Бяха в кухня и от нея си влиза в още 2 стаи, от двете страни. Единия им син даже доведе жена и деца му се родиха и тогава се изнесоха.
В отделна стая, по-голяма като хол, кумовете на нашите и в една по-малка стая са се сменяли квартирантите периодично. Повечето пак защото се женят и им става тясно.
Този капацитет е поддържан винаги. Така беше и като се разведоха нашите, така беше и като отчуждиха къщата преди 16-17 години.
Комшиите с по-големи къщи също винаги са имали квартиранти.
Хората които бяха на частен наем бяха предимно чакащи жилище от работата. На някои малко им се налагаше да чакат, някои доста ги бавеха. Имахме квартирант военен и той най-бързо взе ведомнствено жилище разбира се защото най-бързо му дадоха жителство.
Тези дето бяха 20 години в тази къща така и не го дочакаха това жителство, смени се системата и то отпадна.
Сега пак са ни съседи, през един блок и пак си контактуваме, даже вече с внуците им и техните деца

# 662
Разбира се, че имаше свободен наем - винаги е имало.  Laughing

# 663
Нали ви казвах за моята, че забегна във Франция със старата си любов. Та ще се жени другата седмица, не съм поканена, ама не се оплаквам,де  Joy децата ще идат с баща си и ми се появиха към две седмици почивка  Grinning

Честит ти нов свекър. (за ходенето - миии, ти не си от рода, уточнихме го преди малко  Mr. Green)
Е, защо се чудиш като имаш нагледен пример?
Майките са готови да жалят синовете си, че някоя ще ги излъже, оплете, подведе и т.н.
Смейте се Вие, ама в някои части на България не са останали лъжкини.
Точно обработвам данни и има малка община. Та ... на 1 мъж в активна възраст се пада малко на 0,5 жена (и 1.5 баби). Явно младите жени бягат надалеко от селската идилия.
То ще излезе, че по-добре зет да доведе, отколкото нищо. hahaha

# 664
То това изобщо не е смешно, а е трагично. Обезлюдяването на цели региони, но е за други теми Wink

# 665
Имало е наеми, и още как. Баща ми е живял на свободен наем със съквартирант, още двама младежи. Общо взето е било масово.

# 666
Масово явление беше да се живее  под наем  в градовете-ученици, работещи, цели семейства,които са напуснали селата,за да работят в града. Лично аз съм била на квартира като ученичка, студентка, работеща, докато се омъжих. Брат ми и семейството му също бяха на квартира, докато си купиха апартамент, а у нас на село живееше на квартира един от учителите в  училището. У съпругът ми също имаше семейство квартиранти, които обитаваха старата им къща.

Последна редакция: чт, 24 мар 2016, 22:46 от K.A.G.

# 667
  • София
Масово явление беше да се живее на под наем  в градовете-ученици, работещи, цели семейства,които са напуснали селата,за да работят в града. Лично аз съм била на квартира като ученичка, студентка, работеща, докато се омъжих. Брат ми и семейството му също бяха на квартира, докато си купиха апартамент, а у нас на село живееше на квартира един от учителите в  училището. У съпругът ми също имаше семейство квартиранти, които обитаваха старата им къща.
Това, което описвам се отнася за София- имаше жителство, семействата чакаха за квартира от съвета, през това време вноската за жилище отлежаваше........
Едно семейство нямаше право на повече от едно жилище, та когато даваха стая под наем, то в съседната се свираха всички.
Вярно, че София не е България- аз давам една " снимка" на онова време, в един град.

# 668
  • при късмета
Аз за София говоря absurt. Докато съществуваше къщата сме имали квартиранти винаги, както и съседите с по-големите къщи. И за жителството съм писала. Всичките ни квартиранти чакаха първо жителство, а после жилище. Не да дадеш вноска за жилище, тя да си отлежава, а ти да чакаш жителство. Обратно беше, първо им дават жителство, а тогава жилище. Дали общинско или ведомствено към работата, все едно.
А как да ходят на работа докато чакат жителството? Нали трябва да живеят някъде в София през това време? Или вече взели жителство до като чакат жилището.

# 669
И в София се живееше на свободен наем – ученици, студенти, даже цели семейства.
Баща ми и свекър ми са били студенти на свободен наем през 50-те, мъжът ми беше през 80-те... Все в София.  Simple Smile

# 670
Мътна история  това ,не бе като сега. Първо жителство да ти дадат работа,не навсякъде де,но Кремиковци че търси работници и  ги приема е  изключение. Примерно. После квартирите с хазаи  повечето ,не като сега.Не  беше толкова лесно казвам.За  ученици и  студенти няма да говорим сега.

# 671
Софийското жителство не вървеше в комплект с ключ от апартамент. И тогава имаше хора без собствен дом, които не искаха да се тъпчат при тъщи и свекърви и си живееха под наем.

# 672
  • при късмета
Софийското жителство не вървеше в комплект с ключ от апартамент. И тогава имаше хора без собствен дом, които не искаха да се тъпчат при тъщи и свекърви и си живееха под наем.
Точно. Жителството първо не беше в комплект с жилище и второ беше първо то, а тогава вноска за жилище.
Това да дадеш вноска за жилище, да ти отлежава, а ти да чакаш тепърва жителство никога не е било. Нали изобщо да ти разрешат да купиш или да ти отпуснат от работата трябва жителство да имаш.
А и тези които идваха от провинцията и чакаха въпросното жителство и да искат не могат да живеят при родители, защото те са си в тяхното населено място.

# 673
Да се върнем на въпроса за свекървите. Така и така тече усилено процесът на подмяна на традиционните български обичаи с вносни такива, ето една добра идея за организиране на съвременната сватба.
Много ще е практично родата на тъщата и свекървата да премерят сили още по време на сключването на брака, та отрано да се знае чия рода ще е отгоре. Или пък да сключат траен мир.
А и така ще спестят и много неприятности на младите за в бъдеще.  Laughing

https://www.facebook.com/fox26houston/videos/10154165509815348/

# 674
Точно. Жителството първо не беше в комплект с жилище и второ беше първо то, а тогава вноска за жилище.

Тук си в грешка. Жителство и вноска - нямаше първо, второ - кой както си го реши.
Освен това е имало реформи в това кой има право да купува, как се изплаща, раздаването и т.н.
Една от най-големите е през 70-те. Дотогава е имало ЖСК (кооперации), за да се включиш - трябва вноска, колкото са повече парите, имаш по-голям шанс. И познавам много хора, започнали с вноските преди жителството. Но и раздаването в онези години е било по-малко, та който е искал собствено, събира от първа заплата (почти като ипотеките в днешни времена).
След махането на ЖСК, явно се е променил и манталитетът. Съвсем възможно е всички ваши квартиранти да са избирали само единия вариант. Peace

ПП Как' Сийке, абе не го ли решихме това - който даде имот, той командва. Money

Общи условия

Активация на акаунт