Образование за децата със специални потребности

• 233 441
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 210
ТЕЛК-а е за 100%, но няма двигателни проблеми, може да се храни сам, разбира и изпълнява всичко. има " умствено изоставане" и да поясня, че все пак не визирам масова градина, а логопедична.

# 211
Това е още по добре,щом е специализирана детската градина,какъв им е проблема тогава!
Едната от нашите градини е специализирана детска градина за деца със заболяване и там ходят дечицата без придружител! Peace
Пуснала съм ти нещо на лични!

# 212
в нашият случай ще се окаже, че в масовата детска градина синът ми е истински желан и обгрижван, за разлика от специализираната.
благодаря ти за инфото. и аз ти отговорих в лични.

# 213
Едната от нашите градини е специализирана детска градина за деца със заболяване и там ходят дечицата без придружител! Peace
Ако говориш за специализираната група - да. Но за масова - не съм убеден! Peace

# 214
На 02.07.08г. в ,,Часът на Милен Цветков",се дискутираше темата за интеграцията на деца с леки увреждания в масовите училища!
Който желае може да го изгледа.
http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=805&bm=2

Последна редакция: пт, 04 юли 2008, 01:50 от Vanq-АРДЕ

# 215
само да вметна, че и в двете логопедични градини в София ми казаха, че дете с ТЕЛК може да ги посещава само с придружител и ме препратиха към 112 Специализирана градина за деца със СОП в Бояна.

# 216
Това е защото се притесняват да не се случи нещо с детето!

# 217
  • в полите на Балкана
Знам, че е дъвкано много пъти,но пак да питам.
Искаме детето ни да мине на индивидуално убочение. От къде да започнем? Молба до директора на у-ще, отново ЕКПО или как? Документи какви са необходими. Само РЕЛКК в които пише, че не посещава училище достатъчен ли е или изобщо не ми е нужен като е с такова становище. Както знаете той е интелектуално съхранен,но поради двигателния си проблем и най-вече умората му е много трудно да посещава училище. Иска ми се да е там,но да учи отделно от другите,в олекотен вариант и достъпен кабинет.
Моля ви казвайте от къде да започвам докато не е станало късно да обикалям институциите.

# 218
Децата със със СОП и хронични заболявания имат право на индивидуална форма на обучение.За целта се явяват на ЕЛКК комисия и с протокола издаден от комисията ,с копие от телк или епикриза се попълва молба към даденото учебно заведение.

Правото на всяко дете е да си подаде молбата с необходимите документи в срок-последните дни на юли или началото на август и да посочи в молбата ,че желае писмен отговор на запитването.Но молбата трябва да се завери със входящ номер.
Нито един директор не може да откаже писменно този вид обучение на дете с необходимите документи защото с това решение -нарушава конвенцията за защита правата на децата.А правото на всяко дете е да получи образование.
Какво представлява този вид обучение:За всяко дете се изготвя индивидуална форма на обучение с избран екип от учители ,които ще работят по дадените предмети по 2-3 учебни часа на ден индивидуално с всеки ученик.По време на работата ученик - учител на деденото дете се преподава ,изпитва и оценява.
Не винаги учителите са същите ,които преподават на класа към които е записан самия ученик.А ученикът,според въжможностите си може да посещава и редовните часове с цел интеграция.Този вид обучение може да се извършва и в дома на даденото дете ,ако то не може да се предвижва до самото учебно заведение.
При този вид обучение ,не се пишат неизвенени,защото се съобразяват със здравословните проблеми на децата.

Има и друг вид индивидуално обучение ,наречен индивидуална програма,там се  включват и ресурсен учител, логопед, психолог, с една дума създава се екип, който да подпомага процесе в училище. тези екипи са регламентирани от закона и можете спокойно да ги изисквате за децата си, ако е необходимо по индивидуалната програма. този начин на обучение предвижда и посещение в клас в зависимост от състоянието на детето.

# 219
Допълвам Vanq-АРДЕ: обучението по индивидуална програма не означава, че детето се обучава индивидуално. Напротив - то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се обучава заедно с класа си, като има допълнителни занимания с изброените специалисти. Тази форма на обучение се нарича интегрирано обучение.
Още нещо - директорът не може да отхвърли молба за индивидуално обучение, защото одобрението му не зависи от него, а от финансиращия орган (най-често това е общината). Ако фин.орган откаже, което се случва сравнително рядко, тогава вече трябва да се предприемат мерки.
Директорът има право да отхвърли молба на родител, който иска детето му да се обучава интегрирано, но не е минало през Екипа за комплексно педагогическо оценяване.

# 220
Зара,тази година се сблъсках с устния отказ ,че няма да има деца на индивидуална форма на обучение поради недостига на средства ,а и много родители щом им кажат ,че няма да има и се отказват!
Нима мислиш ,че аз не съм минала през 10 годишно обучение в редовни часове и една по индивидуална форма!
Благодарение на тази индивидуална форма ,моето дете се почувства пълноценно и уверено в своите възможности,а й самите преподаватели се убедиха в реалните й учебни възможности!
За първа учебна година видях в очите на дъщеря си искрици на радост от постигнатия резултат!
И сега тя си има истински приятели ,които не я делят въпреки заболяването й - епилепсия пти мал!

# 221
Да не би училището да е с делегиран бюджет?

# 222
Да почти всички училища ще минат на делигирани бюджети,но доколкото зная скоро се включи и допълнително доплащане за учители обучаващи деца със СОП!
В по горна публикация някой беше пуснал линк в който пишеше ,че се отпускат +50% от МОН за обучение на дете със СОП!

# 223
Ваня, това са различни неща.
Това, за което говориш, си е доплащане към основната заплата на учителите, които имат в класа си или работят индивидуално с дете/деца със СОП, но не може да се използва за заплата.
Друго искам да ти кажа относно делегираните бюджети. Не знам в какво училище е дъщеря ти, но със сигурност е масово, нали така?
Погледни тук Делегирани от държавата дейности '2008 - стандарти за финансиране , и по-специално отвори долу приложенията (по-специално Приложение 3) и погледни че има официално даден стандарт за издръжка на ученик на индивидуална форма на обучение, т.е. когато се оформя бюджета на училището, директорът трябва да знае и да е получил молбата ти за индивидуално обучение, за да може да представи пред общината броя на учениците и в каква форма на обучение ще са. В молбата цитирай въпросното решение на МС за стандарта за издръжка, защото бюджета на всяко училище се формира според този стандарт.
Вярно че издръжката за индивидуалната форма е по-малка, защото се предполага че обучението се води вкъщи и едиственият разход на училището в случая е заплатата на учителите, но не и други като ток, вода и прочие....
Уточнявам за всички, че в издръжката на 1 ученик влиза заплата на учителите и всички останали разходи на училището (в различно процентно съотношение).

# 224
Да Зара в масово е и е държавно ,а не общинско!
Съжалявам ,че ти пиша така ,но когато пуснах темата за проблемите с делигираните бюджети и молба за съдействие никой не писа и ред и жблагодарение на председателката на нашата организация, на директорката ни и не на последно място на консултанта ни по соц. въпроси успях дАа защитя правото на дъщеря си да се обучава индивидуално!
Мисля че не ние родителите трябва да мислим ,как и от къде идват парите за обучението на нашите деца! Има си хора ,които получават заплати за това! Naughty

Общи условия

Активация на акаунт