Образование за децата със специални потребности

• 236 113
  • 1 099
  •   1
Отговори
# 1 065
  • София
Преместете го в друго училще веднага и гледайте да е с мила и спокойна учителка. Ако и там има такъв проблем тогава мислете какво трябва да се направи.

# 1 066
Трябва да направя едно много важно пояснение за всички тук. Относно медицинска диагноза и СОП. Диагнозата е медицински документ. Допълнителната подкрепя се предоставя на дете със специфични нуижди в обичтелния процес,  БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ИМА ЗАБОЛЯВАНЕ официализирано чрез диагноза.  При отпускане на допълнителна подкрепа можете да предоставите медицинските документи, НО само по-желание. Имате или не диагноза, допълнителна подкрепя ще ви бъде отпусната както казах  ако детето има нужда от подкрепа според оценката на екипа. Това важи и какви специалисти ще ви отпуснат.  Вие сте били  без диагноза в ДГ  и на допълнителна подкрепа (ресурсно)не виждам защо трябва ви трябва диагноза сега. Вие разбира се можете да  направите медицинско обследване защото така искате ВИЕ, то може ви даде яснота на ВАС, НО да не желаете  я предоставите за отпускане на допълнителна подкрепа или да не направите обследване въобще.

Очевидно е че имате поведенчески проблеми, но сте ги имали и в градината. Самата ситуация буди въпроси, защо до сега учителките не са ви сигнализирали за да търсите специалисти по поведенческа терапия (АВА) . Учителките са били съвсем наясно, че детето което скача по диван, разхожда се, закача се с децата по време на учебен процес , няма как да е било послушно и седящо на столче в градината. Всъщност затова се получава този взрив сега, детето се държи все едно в ДГ ( поведението е било свободно толерирано), но няма как дете първи клас да се държи така, като по работа над поведението е трябвало да бъде работено като най-малко в етап предучилищна или 4 група ДГ. По това време вече не е приемливо подобно държане.

Тук въобще не става въпрос за това дали детето е одрало някого. Очевидно е отношението (предубедено и отрицателно) към него и това отношение  вече ви създава проблеми. Никой няма да приеме за доказателство какво показва  камерата , нито ще ви покажат какво се случило въобще. Не е справедливо което се случва,  но е очевдино че  детето ви не е желано и е въпрос на време да ви вгорчат живота още повече, или да ви махнат или да ви накарате да се махнете .

Всъщност не сте писали как като общо се развива детето, говор, разбиране интелект, как е на фона на връстниците. Питам, защото ако детето е с ниско разбиране, с ниско ниво на речта , затруднен интелект - трудно би било обучаван - тогава се предприема едно. Ако детето може да учи, разбира усвоява и само се държи неподходящо, то мерките ще са други.

Въобще една пълнафункционална оценка трябва да му се направи и а може би е трябвало още преди училище, но  и сега не е късно. Защото ако проблемите му са само в поведението - смяна на училище и асистент в клас би бил решение. В случай на интелектуален дефицит съпроводен от поведенчески прояви вече трябва да се оценява дали може да наваксва и с каква скорост и от там какво да се предприема -да се приобщава напълно само със смяна на училището( с асистент поне 1 клас за корекции на поведение)  или чрез смяна на формата и/или сложност на материала на обучение, или въобще да се мести в  организация свързана със социални услуги.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 19:49 от _re_ge

# 1 067
Здравейте, проучвам възможноста за курсове по английски език за дете с дислексия по метода на сугестопедията. Има ли някой от вас опит и/или лично наблюдение на този метод за обучение на деца на чужд език? Ще бъда благодарна за всеки коментар или опит.
Методът ми се струва обвит в мистерия. Има ли ефект от тази методика?

# 1 068
Здравейте, проучвам възможноста за курсове по английски език за дете с дислексия по метода на сугестопедията. Има ли някой от вас опит и/или лично наблюдение на този метод за обучение на деца на чужд език? Ще бъда благодарна за всеки коментар или опит.
Не, ефект няма.Този метод е за хора,които са имали някакви познания и тук се обновяват.После е по-скъп от стандартните.Ходи се всеки ден в продължение на 3 месеца някъде.Но правилата за граматиката и думи не се учат(поне при мен беше така).Т.е в къщи пак трябва да учите думички.С пеене на песни език не се учи.

# 1 069
Не, ефект няма.Този метод е за хора,които са имали някакви познания и тук се обновяват.После е по-скъп от стандартните.Ходи се всеки ден в продължение на 3 месеца някъде.Но правилата за граматиката и думи не се учат(поне при мен беше така).Т.е в къщи пак трябва да учите думички.С пеене на песни език не се учи.

Това което ни предлагат е два пъти седмично в група с 4 деца по час и половина

# 1 070
Точно със сугестопедичната методика нямам личен опит, но имам наблюдения за опити на родители да използват някакви алтернативни обучителни системи за деца със специфични нарушения в ученето. Конкретно за ментална аритметика говоря при дискалкулия. Децата им бяха СОП , но адекватни деца. Адекватни, но все пак с обучителни затруднения. Подчертавам го защото наскоро открих в една ФБ група, че дори работещите в системата на допълнителната подкрепа - ресурсно подпомагане, т.е ресурсни учители ,   смятат че СОП е синоним на бавноразвиващ, необучаем , затова уточнявам, че това бяха напълно адекватни децата. Но СОП  . Съответно,  средствата за обучение подходящи за невротипични не са подходящи за СОП. Затова и е създадена науката специална педагогика. Такива деца имат нужда от специфична адаптация , а НЕ  просто облекчаване на процеса на обучение. Каквото и да предлагат в подобни алтернативни обучителни активности -  малки, групи , инд внимание, това са методики за невротипично развитие. Не облекчение за деца с обучителни затруднения. Така, че съм разбрала, че не действат. Понякога повече объркват. Как ще бъде при вас не знам, но винаги можете да опитате за да откриете със собствен опит дали съм права и не съм.

При подобни обучителни затруднения работят индивидуални уроци , когато всичко е на принципа на пробата и грешката, обяснява се по 100 пъти и се търсят средства които работят при конкретното дете. За английския специално ,  в началото докато се постигне някакво ниво и скорост на възприемане индивидуалното обучение е  също подходящо. Като се добие база може да се обмислят занимания в група. Но в класическия смисъл на обучение. Дали ще се стигне до група, предвиждане не може да се направи. Има деца за които запаметяването и аналогиите не са силна страна, съответно изучаването на език изисква много повече внимание и усилия.

За англ. моето дете 3 клас като стана ясно че английския му е не просто зле, а под нулата даже,  го записах на инд уроци при една много спокойна госпожа, на която разказах всичките му проблеми. След 2 години базата беше сравнително добра и отиде в група от три деца. От 9 клас пк премина на индивидуално заради сертификат. Подчертавам че езиците не са му сила. Но в момента сме извадили от него максимума което е между В2 и С1. Повече няма да стане.

# 1 071
Re_ge,
Благодаря за споделеното ❤️.
И аз смятам да започне с индивидуални уроци, а не в група.
Просто търся алтернатива на класическия метод на преподаване, защото установих, че при него не дава резултат. Също като теб мисля да обясня ситуацията и спецификите, защото съм сигурна, че не всеки учител знае що е то Дислексия, пък и особеностите на всяко дете са различни

# 1 072
sentio, кой клас е детето?

# 1 073
sentio, кой клас е детето?

В 6 клас е.

# 1 074
Малко еретично, но опитайте частни уроци, но не с утвърден учител, а със студент/-ка или гимназист/-ка от езикова гимназия. Защо такова еретично предложение? Защото не са обременени от методики и опит. Всеки учител си има свой стил на преподаване, изработен с годините, но който пасва на него самия и начина му на учене. А на неординарно дете трябва неординарен учител, който ще се води по детето и начина му на учене, който няма да има очаквания как трябва да бъде.
Има и друго - учителят в клас, обстановката и мотивацията на детето. Петокласникът ми, който е с чиста дислексия и сега в пети клас започва английски като втори език донесе две четворки и заяви "Аз да не съм англичанин?". Да, но той и по БЕЛ, и по руски (първият език) се движи с около 4-5. И ето два фактора - липса на мотивация - в игрите общува на английски, колко правилен и с какво произношение дърварско е отделен въпрос, но задоволява нуждите му, което значи че няма мотивация да го подобрява. Другият фактор е обективен - дислексията, придружен от трети обективен фактор - енергоспестовност, граничеща с мързел и отказ от допълнителни усилия. И понеже училището от първи клас е насила не смея да натискам твърде много, за да не се стигне до тотален отказ от него, а е умен.

# 1 075
Mama Ru,
Благодаря за идеята.
Тъй като до 4 клас се борехме с българския, английски език беше сложен в ъгъла, в училище учителката по английски беше толерантна и така преминаваше напред.
В 5 клас дойде като сблъсък с бързия влак - учебника от бебешки с картинки изведнъж - Oxford - много текст, ситен шрифт върху всякакви шарени фонове. Аз едвам го чета, а какво остава за дете с дислексия...
Тогава започна частни индивидуални уроци при native speaker, обаче никакъв ефект, тя му говори само на английски, а той се ядосва , че нищо не разбира.
От лятото сменихме учителя и започна от нулата, съобразен шрифт отново от самото начало. Карах го да пише думи, както едно време аз съм правила, но ефекта е почти незначителен. За граматиката да не говорим, обясненията който и каквито да дава, той не разбира.
Затова търся някакъв нестандартен метод със силната надежда да проработи.

# 1 076
Няма да проработи стандартен метод, защото не може да направи връзка с българския. Там трябва нестандартен подход, както с логопед и готови фрази в определени ситуации, т.е както малко дете учи език. Не знам какви са ви плановете за след седми клас, но може би е вариант в паралелка без интензивно и без разширено изучаване, с 4 часа седмично английски или друг език, ако му се отдава повече 🤔
Можеш да се свържеш и с Елена Михова и Даниела Бонева от Асоциация Дислексия в Русе, те владеят на работно ниво английски, логопед и психолог са и помагат на деца и с английския. Може би също могат да дадат идеи, насока или да поработят с детето.
Насърчи го да общува в игри с англоговорящи деца, така може да има стимул в общуването да напредне с английския.

# 1 077
Mama Ru,
Благодаря ти.
Да, и аз си мислех с тях да се консултирам, да видя какво ще кажат.
За след 7 клас сме в голямо чудене...
В училището в което е сега и сме спокойни за него, след 7 клас започват изучаване на източни езици - японски, корейски и китайски.
Нещо за което няма да мога да помагам, отделно не знам как ще изкара матурите и за какво ще му стигне балът.
Засега фокуса е да успее да завърши 6 клас, следващата година ще му мислим.
Но частните уроци по английски език са изключително наложащи.

# 1 078
Mama Ru,
Благодаря ти.
Да, и аз си мислех с тях да се консултирам, да видя какво ще кажат.
За след 7 клас сме в голямо чудене...
В училището в което е сега и сме спокойни за него, след 7 клас започват изучаване на източни езици - японски, корейски и китайски.
Нещо за което няма да мога да помагам, отделно не знам как ще изкара матурите и за какво ще му стигне балът.
Засега фокуса е да успее да завърши 6 клас, следващата година ще му мислим.
Но частните уроци по английски език са изключително наложащи.
Пак се включвам🙂А ако детето гледа ютуб, например с говорене и картинки дали би му било от полза?Пробвала ли сте?

# 1 079
За съжаление гледаше преди време, сега отказва. На сила не мога да го накарам. Има някакъв речников запас, но натрупване на нови знания става трудно. Отделно като добавим и голямото натоварване и домашни от училище, бавния темп на работа, на моменти усещам, че върви към бойкот на целия учебен процес. Не ми се иска да постигам обратния ефект и затова се опитвам да няма голям натиск от моя страна.
Затова и търся алтернатива специално за чуждия език, защото започва едно затъване и после съвсем няма да успее да навакса.
Големия проблем е, че при него буквите се въртят на 360 градуса - p, q, d, b например постоянно ги бърка има и други примери, но това е най-нагледния.... А понеже Дислексията е от смесен тип - слуха също дава проблем, казваш едно, той чува изкривено и произвежда съвсем друго.

Общи условия

Активация на акаунт