Образование за децата със специални потребности

• 233 436
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 225
  • в полите на Балкана
Я да ви кажа какво разбрах аз от всичко изписано до тук пък вие ме допълнете или поправете ако пак не съм в час.   Wink
Взимам си направление за ЛКК отивам и казвам,че ми е нужен протокол за индивидуална форма на убочение. С този протокол, копие от РЕЛКК и молба в която изрично съм споменала,че искам индивидуална форма на убочение отивам при директора на училището. Надявам се , че всичко ще мине гладко без отказ и....... През новата учебна година детето ми ще учи в училище в кабинет които е архитектурно достъпен  за него, ще учи по програма която е направена за него .
Лелеееееееееееее как хубаво звучи направо не ми се вярва,че може да стане.

# 226
Раче,нямат право да ти откажат! Peace
Ако има нещо ,Зара да допълни.

# 227
Не,никакъв протокол за индивидуална форма на обучение не може да ти дадат от ТЕЛК (аз обърках като написах РЕЛК), просто предположих че детето ти има ТЕЛК. Ако има, просто към молбата прилагаш копие от ТЕЛК-а.
За архитектурната достъпност не се надявай да стане толкова бързо. За целта инициативата (уж) трябва да дойде от училището, което да кандидатства или пред МОН, или пред общината, или по някоя друга програма (например пред Агенцията за хората с увреждания), за да получи финансиране.

Ваня, относно делегираните бюджети - пропуснала съм темата, затова не знаех че вече е обсъждано.
По принцип една от ролите на НПО-тата е да консултират и защитават правата на своите членове и големи групи хора с определено увреждане/затруднение и т.н., така че на практика вашата организация си е свършила работата.

# 228
От ЕЛКК дават протокол,че детето има нужда от индивидуално обучение,а родителие преценяват дали да е по форма или програма и така попълват молбата до училище!

# 229
  • в полите на Балкана
Значи няма да ходя на ЛКК. Детето ми има ЕР от РЕЛКК и с него и молба до директора на училището само ще трябва. А достъпната среда я има в сградата на началното училище. Там има рампа и първия етаж е достъпен.  Прогимназиалните класове и гимназията са в друга сграда но в същия училищен двор и тя е абсолютно недостъпна архитектурно. Училището кандидатства с проект за достъпност още преди 2г. и този проект беше одобрен,но парите за външен асансьор се стопиха някъде между МОН  и фирмата подизпълнител. ooooh!

# 230
Не се ходи на ЕЛКК ,само ,ако в самото Експертно решение от ТЕЛКа е посочено ,че се препоръчва индивидуално обучение! Peace

# 231
  • в полите на Балкана
Благодаря Ви за отзивчивоста. Мога да докладвам докъде доведохме нещата ние.  Говорихме с директора на училището и човека беше невероятно разбран. Каза да не пускаме молба за индивидуално убочение, ще води детето ни на интегрирано
/надява се да монтират асансьора, ако е на интегрирано иначе забрави изобщо за тази придобивка/, а в началото на учебната година ще му се изготви план за индивидуално убочение. Ще учи в достъпните кабинети самостоятелно,а когато реши ще ходи и в клас с другите. Толкова лесно стана,че направо не мога да повярвам.

# 232
Приобщаващо образование за  деца със специални образователни потребности и не само.

Приобщаващото образование означава, че всички ученици могат да участват в живота и в работата на училището по най-добрия начин независимо от техните нужди. Има много различни начини това да се постигне. Приобщаването е различно за всяко дете. Приобщаването не се отнася до обучение на деца с увреждания, а по-скоро до осигуряване на качествени условия за обучение на всички деца.

В България все още не се говори за приобщаващо образование, а за интегрирано обучение. Двата термина се възприемат и използват като взаимозаменяеми, но в действителност тези две понятия са натоварени с различно значение.

Докато интегрираното обучение акцентира главно върху възможността децата със специални образователни потребности да посещават общообразователни училища, т. е. фокусът е върху физическия достъп и посещаемостта и очакванията са децата да се променят и да отговорят на определените от общообразователната система стандарти, то приобщаващото образование означава, че училището е готово да се промени, за да отговори на нуждите на всяко дете.

Приобщаващото образование

е основно човешко право, защото всеки може да бъде научен на нещо;
е процес, който се стреми да премахне всички форми на сегрегация в образованието;
насърчава и благоприятства участието на всички деца в образователния процес;
обхваща уязвимите и изолирани по една или друга причина деца, като помага за намаляване и премахване на пречките пред достъпа, участието и ученето на всички изключени деца в общообразователното училище;
отправя предизвикателство към образователната система и училищата да станат по-гъвкави и ориентирани повече към ученика;
включва осигуряване на достъпна архитектурна среда на училищната база и преподавателски и помощен персонал;
осигурява индивидуални планове за обучение, съобразени с потенциала на всяко дете със специални образователни потребности;
помага на децата да учат и да живеят заедно, което е първата нужна стъпка към изграждане на по-толерантно и демократично общество;
признава правото на всяко дете да бъде част от обществото независимо от своя социален и етнически произход или индивидуални особености

http://www.1school4all.org/Camp/Docs/Position_Paper_Inclusive_Education_BG.doc  

# 233
Щом имаш толкова актуална информация защо не се регистрираш!
мама Раче е напълно запозната какво значи интеграция и приобщаващо образование! Peace

Последна редакция: нд, 07 сеп 2008, 12:43 от Vanq-АРДЕ

# 234
Щом имаш толкова актуална информация защо не се регистрираш! Naughty
.............

Може и да се регистрирам някой ден в някой форум,зависи кой ще ми допадне.

А мама Раче е напълно запозната какво значи интеграция и приобщаващо образование! Peace

От мама Раче може много да научите стига да си направите труда да я чететте както трябва.  Гледам в друга тема едва ли не вие и обяснявате за какво става дума и то за неща които тя първа е написала. Mr. Green

# 235
С риск да оспамя темата,лично сме говорили с Рачето за тези неща,а когато един родител е претеснен за детето си ,а институциите не ги е еня за нашите деца ,ходиш от врата на врата и се правиш на луд,съвсем нормално е да не догледаш някой неща!
Видях това ,което ти е в подписа,и се бях  запознала по друга тема с това сдружение ,но каква е неговата история! И каква е неговата цел! Peace
Когато разглеждах Договора от Саламанка имаше и тяхно допълнение ,но мисля ,че само да се пише без дела не става! Peace
Но за съжаление органът от който зависи това ,спи! newsm78

# 236
Vanq-АРДЕ , ако не ти харесва това,което пиша информирай модератор. Ако той прецени да ме изтрие,но не бъди груба .
Ха със здраве.

пп. Нямам подпис. Отворили сте линка,който давам за да се информирате по- добре за ПО.

# 237
Защо ви звучи грубо,че желаем да се запознаем с чуждестранната организация ,,Спасете децата - Обединено кралство!
Добре звучи приобщаване ,но готово ли е самото ни общество за това приобщаване ,в колко училища са готови да го направят!Да ние ще черпим от опита на другите държави!
Но тук в БГ трябва да се разбере ,че първо трябва да се приемат децата ни такива каквито са а след това да се интегрират!
Понякога е добре едно дете с тежко увреждане да се научи само да контактува с другите и те да го разбират!Ето това е приобщаването!Да се научат другите да ни приемат! Peace

# 238
  • София

Щом имаш толкова актуална информация защо не се регистрираш! Naughty
.............

Аз пък не виждам, защо трябва всеки да е регистриран за да пише тук  Crazy

Или добре, че се пуска всякаква информация, а всеки да реши какво що да чете. Аз поначало съм на мнение и и "нормалните" деца имат нужда от приобщаване.

Но тук в БГ трябва да се разбере ,че първо трябва да се приемат децата ни такива каквито са а след това да се интегрират!
Не разбирам  Shocked.Това го чета така.Да си скрия детето в къщи, да не го пускам на градина или училище, докато обществото не се научи да приема децата такива каквито са.И, ако това се случи някога да го извадя от къщи и да пробвам тогава да го интегрирам  newsm78

# 239
  • София и там където не се пуши
Подкрепям Катина, всеки може да дава информация в този форум, и на мен ми се е случвало да дам информация в други форуми и да не се регистрирам и да не се върна там.

И не сме длъжни да правим анализ, каква информация дава някой.

Общи условия

Активация на акаунт