Образование за децата със специални потребности

• 233 430
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 240
Исках да кажа ,че в самите училища не са готови самите учители да приобщят нашите деца!
Че на много места има само писани много хубави неща ,но за съжаление не е направено на дела!
Ако някой е запознат с училище в което се провежда приобщаващо образование да сподели!
Но аз си мисля ,че приобщаващо образование трябва да има във всяко едно училище!

# 241
  • в полите на Балкана
Защо ви звучи грубо,че желаем да се запознаем с чуждестранната организация ,,Спасете децата - Обединено кралство!
Добре звучи приобщаване ,но готово ли е самото ни общество за това приобщаване ,в колко училища са готови да го направят!Да ние ще черпим от опита на другите държави!
Но тук в БГ трябва да се разбере ,че първо трябва да се приемат децата ни такива каквито са а след това да се интегрират!
Понякога е добре едно дете с тежко увреждане да се научи само да контактува с другите и те да го разбират!Ето това е приобщаването!Да се научат другите да ни приемат! Peace

Ваня,  звучиш ми на заяждане с qsi.  Защо винаги когато някои пише и мнението му не съвпада с твоето се държиш грубо?
Човека не е писал нищо лошо,просто е искал да ни покаже че има и друг вид образование за нашите деца и то е по- приемливия вариант. Разберете, че интеграция и приобщаване са две съвсем различни неща и децата ни се нуждаят именно от приобщаване "нормалните" също, защото когато станат възрастни  ХУ ще бъдат  приети като нормална част от обществото ни и ще намерят своето достойно място. Нали за това се борим.
Мога още много да пиша, но не искам.Вече бях оплюта в една тема, за  това,че дръзнах да обясня, за помощния педагог как до миналата учебна година се казваше помощник и се отпускаше само на деца с физически увреждания. Сега някой е решил да намалява безработицата и го е нарекъл помощен педагог,ако пък реши да го пусне и в час с детето тогава кашата ще е пълна.

А ето и линк към  център за ПО  http://www.1school4all.org/Camp/Web/Home.aspx

дано сега се отваря

Последна редакция: нд, 07 сеп 2008, 11:29 от мамаРаче

# 242
  • София и там където не се пуши
Исках да кажа ,че в самите училища не са готови самите учители да приобщят нашите деца!
Че на много места има само писани много хубави неща ,но за съжаление не е направено на дела!
Ако някой е запознат с училище в което се провежда приобщаващо образование да сподели!
Но аз си мисля ,че приобщаващо образование трябва да има във всяко едно училище!

Аз не съм компетентна да давам оценка и не искам да я давам. В един колектив, едни са доволни други не. И темите се пускат общо взето за помощ, няма нужда да се опонира непрекъснато.

# 243
синът ми е на 20 години. Контактен общителен без двигателни нарушения.Учил е до 10 клас на помощно училище в резултат на което може да чете.Единственият документ който им се издава там е Удостоверение за завършен 8 клас.Няма начално няма основно образование документирано.По НПР е  13-14 годишен.Иска да ходи на училище но....няма къде и нямал право по мнението на МОН.Това ако не е дискриминация тогава какво е

# 244
МамаТа,за да получи синът ти диплом за основно образование,трябва да покрива държавния образователен стандарт-ДОС!Но за съжаление тук в БГ все още не са помислили ,че на 20г. може да се покрие ДОС за 15годишни,и затова МОН не предприемат такива стъпки! newsm78

# 245
Психолого-логопедичен кабинет  кв. Лозенец, ул.Янко Софийски войвода 19, тел.0888139508
Мои познати водят детето си там и са много доволни. Визитката е от преди година, надявам се телефона да е актуален.

# 246
Сигурно много са гледали репортажа по Нова,за закриването на помощно училище!
Тази сутрин имаше ,разговор с родители ,учители и представител на МОН.
За пореден път ,представителката на МОН показа ,че нашите институции само на думи приобщават и интегрират нашите деца ,но на дела УВИ! ooooh!

# 247
  • Реъкйавик
готова съм дасъдеиствам ако желаете да да се свържете с исландските организации  и да 4ерпите информазия и опит
това есамо идеа. нещата не са 4ак толкова прости и за да се предприеме тази стратегия в бг у4илища ще отнеме много време но това не озна4ава 4е не е невъзможно напротив. много търпение и горе главата няма невъзможни неща.

# 248
Но при нас има един не малък проблем няма специалисти ,които да обучават учителите как да работят с деца с увреждане!
Винаги са започвали от главата за краката и затова не се получава нищо!

Здравейте!Тази година звърших Специална педагогика в ШУменския университет.Вчера кандидатствах за работа като Ресурсен учител,изискването беше образование по тази специалност.Срещнах се с директорката на ресурсния център и тя ми заяви,че трябва да имам 5 години опит.Съгласна съм ,че практиката е по-важна от теорията и основно от нея можеш да научиш най-много,но нали все от някъде трябва да се започне.За съжаление никой не ти дава шанс,а аз наистина имам желанието.Е,явно някои хора забравят ,че някога и те не са имали този стаж.Така като гледам специалисти няма и да има занапред,защтото аз сега сам на 23г.,имам все още желанието ,но нямам тази възможност да работя това което съм учила и това което искам.Вече започвам да се замислям за магистратура,която да е далеч от тази сфера,защото не виждам реализация.Пожелавам успех на всички вас!

# 249
stoqnova1,а защо не попиташ в бюрото по труда за програмата ,,Помощен педагог",може да има деца ,които да имат нужда точно от теб! Peace
А в кой град живееш!

# 250
  • Кубрат/ Пишурка

Гледам,че почти месец никой не е писал в тази тема,а проблемите са интересни.Аз от 25 години работя с такива деца и тяхното обучение не ми е безразлично.Но както винаги в Б-я всичко започва недообмислено и се доизкусурява в процес на работа.А децата са тези,които страдат през този преходен период.
Не съм съгласна с младата колежка,че няма специалисти,които да обучават учителите.Самата тя е завършила Специална педагогика в Шумен.Там нали е обучавана от специалисти!Аз завърших Дефектология в Стара Загора.А такова обучение има и в Русе и София.Но и на мен ми се струва,че за да бъде един учител ресурсен също трябва да има някакъв опит с такива деца.Защото едно е да го учиш на теория, малко по-друго се оказва в живота.Стажът може да се натрупа в малкото останали Помощни у-ща или като Помощен педагог.Ако има желание се намира начин.
Мога още много да пиша по темата и обещавам да я следя,стига да предизвиква интерес и у други.

# 251
Момичета, следя темите за обучение на деца  с образователни потребности. Работила съм преди 10 год. в помощно училище, но сега когато моето дете се нуждае от специална помощ аз самата не мога да се справя със собственото си дете.Тя изобщо не иска да учи с мен, а с логопеда се справя блестящо.Най- голям проблем ни е математиката.Моля, ви ако имате някакви игри по математика за 1-ви клас да ми помогнете!

# 252
Момичета, следя темите за обучение на деца  с образователни потребности. Работила съм преди 10 год. в помощно училище, но сега когато моето дете се нуждае от специална помощ аз самата не мога да се справя със собственото си дете.Тя изобщо не иска да учи с мен, а с логопеда се справя блестящо.Най- голям проблем ни е математиката.Моля, ви ако имате някакви игри по математика за 1-ви клас да ми помогнете!
Привет Меланит!
Ето нови игри на БГ.
http://www.book.store.bg/c/p-p/c-5/id-13377/pc-cd-matematika-za- … -do-8-godini.html
http://shop.dechica.com/product_info.php?products_id=707
http://brainware.911.bg/a2/offers.asp?m=6&id=191&grid=37161

# 253
  • Пловдив
http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=view&id=21589  - може да се свали нелоша програма за деца по математика (на български звукът е малко тих, но общо взето става)
http://adalin.mospsy.ru/l_01_08.shtml - тук има съвети за занятия по математика, а могат да се закупят и дискове http://adalin.mospsy.ru/discs.shtml

# 254
Здравей, казали са ти да идеш в София евентуално за по точна диагноза. Препоръчвам ти Клиника по детско юношеска психиатрия Св. Никола към Александровска болница. Там ще Ви дадат епикриза и с нея вече можете а се явите на ТЕЛК, за съжаление е във Враца защото той е за цялата област., азнам и че от Видин също идват тук. След минаването на ТЕЛК в зависимост от процентите можеш да подадеш молба до соц. грижи за получаване на съответните добавки, а също и да се мине на комисия за интегрирано обучение или да посещава дневен център, това е по желание на родителя. Ако имаш въпроси питай ще помагаме.

Общи условия

Активация на акаунт