Спомени и впечатления за социализма в България

• 538 459
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 105
  • България
Преди известно време видях някакви такива в един магазин, купих си, обаче нямаха нищо общо.

Същия опит имам с десертчетата "Чайка".
А аз и със сиренето, кашкавала, шоколада-май най-много ми липсва.
Луканката, вкуса на пилешкото, нектарите или т.нар. сега натурални сокове. Петрохана................ Tired

# 106
  • София

А как му беше пълната титла помните ли?

Председател на държавния съвет, и първи секретар на ЦК на БКП на НРБ. Mr. Green

# 107
  • София
сестра ми ми е разказвала, че гнили домати, а понякога и мишки са влизали в състава на консервите. Sick
Обрал съм тонове с домати из Пловдивско и Пазарджишко. Газехме ги с калните ботуши в ремаркето, карахме ги в консервният комбинат, изсипваха се на земята, нариваха се с лопати в едни мърляви бидони и отиваха за кнсерви. Mr. Green

# 108
Разказвам всичко това, не с цел да влизам с някого в дебати, а защото така се живееше - простичко, семпло, но безгрижно, весело и щастливо! Simple Smile

По-точно не бих могла да се изразя. yes

# 109
  • В Космоса
Разказвам всичко това, не с цел да влизам с някого в дебати, а защото така се живееше - простичко, семпло, но безгрижно, весело и щастливо! Simple Smile

ОК. Не отричам спокойствието по онова време. Но за сметка на какво? Като се пукна балонът?

# 110

Сигурна съм, че севернокорейците си мислят същото

# 111
  • Варна
Въобще не съм съгласна.
Не предполагах, че има доволни от това, че весели и доволни хора са шествали под чернобилския дъжд.

# 112

Каквото и да напишеш, абонирам се за +1.
Просто си живеехме, прости хора си бЕхме.

# 113
  • София (Възраждане)

Аз пък съм убедена, че дори и техният живот се е променил, както и че нашият живот в соца би се сторил забързан и сложен на предците ни отпреди век и т.н.

# 114
Мдааа, променен е
Наскоро осъдиха на незнамсиколко години американски студент за откраднат от хотела политически плакат
Преди щяха просто да го разстрелят
Положителна промяна

# 115
  • София
Мдааа, променен е
Наскоро осъдиха на незнамсиколко години американски студент за откраднат от хотела политически плакат
Преди щяха просто да го разстрелят
Положителна промяна

И можем да отидем на екскурзия там, при условие че изкажем възхищение пред огромния паметник на не помня кой от лидерите им. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1202232
Не знам дали севернокорейците могат да излизат, обаче. Но и за какво им е, по-добре да си живеят простичко.

# 116
Ох и сев. корейците са стигнали зрелия соц, размекват се.  
Не остана истински комунизъм.

# 117
Имам хубави спомени - едно спокойно и безгрижно време. Бях 7-ми клас, когато дойде "демокрацията". Иначе дотогава помня безгрижните игри, безплатните лекари, зъболекари и лекарства за деца до 3 години, различните спортове и кръжоци - отново безплатни за всички желаещи...Без чакане пред лекарските кабинети и без влачене ежедневно през целия град на децата, защото няма място в близката детска градина или пък кварталното училище е под всякаква критика.
Ходехме целия клас на лагер на Обзор на смешна цена /нищо общо със сегашната обирджийска схема със зелените училища/. Там за наш ужас имаше и зъболекар и минавахме на преглед и оправяне на зъби, ако нещо се е появило лятото. Не пушехме и пиехме на 12...
Бабите се пенсионираха млади и имаха силите и нервите да гледат внучета...
Но това са мои спомени - родена и израснала в центъра на София. Екстри като бригади и банани само за Коледа не познавам.
Баба ми (с немско възпитание) ходеше на църква, Коледа се празнуваше, на Великден се криеха шоколадови зайци и яйца.
Още баща ми и майка ми през 60-те и 70-те са слушали западна музика, за нас в края на 80-те вече нямаше спирачки. Всеки имаше роднини и приятели в чужбина, дрехите и играчките ни бяха съвсем актуални. Беше модерно да си с прозападно мислене /много хора пътуваха, четяха, разказваха/, а не да си дебил, слушащ маанета и хвърлящ салфетки по цяла нощ.

# 118
  • Варна
Скрит текст:
Имам хубави спомени - едно спокойно и безгрижно време. Бях 7-ми клас, когато дойде "демокрацията". Иначе дотогава помня безгрижните игри, безплатните лекари, зъболекари и лекарства за деца до 3 години, различните спортове и кръжоци - отново безплатни за всички желаещи...Без чакане пред лекарските кабинети и без влачене ежедневно през целия град на децата, защото няма място в близката детска градина или пък кварталното училище е под всякаква критика.
Ходехме целия клас на лагер на Обзор на смешна цена /нищо общо със сегашната обирджийска схема със зелените училища/. Там за наш ужас имаше и зъболекар и минавахме на преглед и оправяне на зъби, ако нещо се е появило лятото. Не пушехме и пиехме на 12...
Бабите се пенсионираха млади и имаха силите и нервите да гледат внучета...
Но това са мои спомени - родена и израснала в центъра на София.
Екстри като бригади и банани само за Коледа не познавам.
Баба ми (с немско възпитание) ходеше на църква, Коледа се празнуваше, на Великден се криеха шоколадови зайци и яйца.Още баща ми и майка ми през 60-те и 70-те са слушали западна музика, за нас в края на 80-те вече нямаше спирачки. Всеки имаше роднини и приятели в чужбина, дрехите и играчките ни бяха съвсем актуални. Беше модерно да си с прозападно мислене /много хора пътуваха, четяха, разказваха/, а не да си дебил, слушащ маанета и хвърлящ салфетки по цяла нощ.

Ти си живяла в паралелната държава. Peace

# 119
Ако мама и тате са били обикновени бачкатори, не се учудвам да им липсва онова време и да реват още по него

За разлика от такива привилегировани, други бяха натикани в калта и знаят добре какво е соц мизерия

А соц зъболекарите бяха съвършени садисти

Общи условия

Активация на акаунт