Спомени и впечатления за социализма в България

• 538 463
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 120
Скрит текст:
Имам хубави спомени - едно спокойно и безгрижно време. Бях 7-ми клас, когато дойде "демокрацията". Иначе дотогава помня безгрижните игри, безплатните лекари, зъболекари и лекарства за деца до 3 години, различните спортове и кръжоци - отново безплатни за всички желаещи...Без чакане пред лекарските кабинети и без влачене ежедневно през целия град на децата, защото няма място в близката детска градина или пък кварталното училище е под всякаква критика.
Ходехме целия клас на лагер на Обзор на смешна цена /нищо общо със сегашната обирджийска схема със зелените училища/. Там за наш ужас имаше и зъболекар и минавахме на преглед и оправяне на зъби, ако нещо се е появило лятото. Не пушехме и пиехме на 12...
Бабите се пенсионираха млади и имаха силите и нервите да гледат внучета...
Но това са мои спомени - родена и израснала в центъра на София.
Екстри като бригади и банани само за Коледа не познавам.
Баба ми (с немско възпитание) ходеше на църква, Коледа се празнуваше, на Великден се криеха шоколадови зайци и яйца.Още баща ми и майка ми през 60-те и 70-те са слушали западна музика, за нас в края на 80-те вече нямаше спирачки. Всеки имаше роднини и приятели в чужбина, дрехите и играчките ни бяха съвсем актуални. Беше модерно да си с прозападно мислене /много хора пътуваха, четяха, разказваха/, а не да си дебил, слушащ маанета и хвърлящ салфетки по цяла нощ.

Ти си живяла в паралелната държава. Peace

Защо?
Според мен доста от пишещите са живели при същите условия. Не е само тя.

И Чернобилския дъжд не е валял 45 години. Не е коректно да се отрича цяла епоха, заради авария, която може да се случи навсякъде.

# 121
  • Варна

Защо?
Според мен доста от пишещите са живели при същите условия. Не е само тя.

И Чернобилския дъжд не е валял 45 години. Не е коректно да се отрича цяла епоха, заради авария, която може да се случи навсякъде.

Сериозно? Кои са тези училища в които е нямало бригади?  Thinking
Чернобилския дъжд е само пример  за това, че сме живели спокойно, защото сме били неинформирани.

# 122

Авария може да случи. Но да соц. патент е, когато знаеш колко са страшни последствията:
1. Да криеш от бачкаторите и натиканите в калта, за да не се пазят.
2. Да пратиш децата им на манифестация в дъжда. (ние бяхме по трика, т.е. полу-голи, за да усетим макс. ефект).
3. Но да даваш сухи млека, лекарства и всичко необходимо на паралелната реалност.

# 123
Много хубави неща си спомням .
Кръжоците , в които участвах бяха много , художествената самодейност -все бях водеща на тържествата , отряден председател бях и после и училищен председател -Рапорт даден , рапорт приет  hahaha
Пишехме си със другарчета от ГДР и СССР . Радвах се на картичките и малките школадчета в писмото със червено синьо по краищата . И на бригада съм ходила -от там си спомням гаджетата и дългия танц на песента на Пърпъл . А, да споням си , че си подкасявах и стеснявах престилката , за да е по тялото .
Слагах и черно-бяло коланче със верижка , а червилото ми беше в джоба .
"Гримирана си " - казаваше другаря ..."Не, не съм другарю -такива са ми миглите и устните"  hahaha - лудетина си бях ...помня хубавите неща ....и да най хубаво беше сигурността за децата , нещо
което сега не мога да простя на демокрацията и я псувам понякога.

# 124
Влизам само да кажа,че не съм прочела всички постове до тук, но в голяма част от тях прочетох тотални глупости.Не е като да не съм живяла по онова време да не знам как е било.Просто някой иска да напише нещо, само и само да му се види името на страницата, тц, тц, тц.

# 125
Може ли да не казвате на хората какво да чувстват и как да виждат нещата .
Това е техния живот и тяхното възприятие .
Вече наистина е отвратително това негативно и вечно криво мнение на някои ,
че и са най и кресливи на всичко отгоре .

# 126
До 7-ми клас в нашето централно софийско училище бригади нямаше. В гимназията сигурно са ходили, Моят мъж разказва, че е ходил - набор ми е, но от друг град.
Чернобилската история беше отвратителна, както и всяка подобна катастрофа. Сега като ядем океански риби, уловени в незнам си кой участък, ама не бил близо до Фукушима, само вносителите били сбъркали етикета не е ли същото. Само че тови път за наш късмет бяхме далече...

# 127
  • Варна
Сега като ядем океански риби, уловени в незнам си кой участък, ама не бил близо до Фукушима, само вносителите били сбъркали етикета не е ли същото. Само че тови път за наш късмет бяхме далече...
Разликата е, че го знаем.

# 128
Между другото колко дълго се е пазила чернобилската тайна, знае ли се? Защото в един момент се разбра от всички, но кога точно не помня - била съм много малка. Спомням си, че майка ми се шегуваше с едни детелини - че били с по 5 и 6 листа заради Чернобил.

# 129
  • Варна
Между другото колко дълго се е пазила чернобилската тайна, знае ли се? Защото в един момент се разбра от всички, но кога точно не помня - била съм много малка.
Около месец след това.

# 130
Може ли да не казвате на хората какво да чувстват и как да виждат нещата .
Това е техния живот и тяхното възприятие .
Вече наистина е отвратително това негативно и вечно криво мнение на някои ,
че и са най и кресливи на всичко отгоре .

Нито ми е негативно, нито ми е криво мнението.Така виждам нещата, така ги коментирам.И ако кажеш, че и това не е глупост....аферим
Цитат
С това, че имаше едни гадни маратонки с електрикови на цвят връзки.
що, да не би сега да няма такива, че и още по-грозни?
Да не изброявам и други бисери Joy

# 131
Между другото колко дълго се е пазила чернобилската тайна, знае ли се? Защото в един момент се разбра от всички, но кога точно не помня - била съм много малка.
Около месец след това.

Не е така. Формално само след 3 дена на последна страница на работническо дело имаше информация. Разбира се радио "свободна Европа" вече беше съобщило. Ама народО прост, не разбира и не обръща внимание.
След месец се вдигна шум.
Скрит текст:
http://www.capital.bg/vestnikut/k1/specialna_tema/2006/04/14/257 … e_napulno_chista/На 29 април в „Работническо дело“ се явява като съобщение с дребен шрифт малка информация, че имало авария в Чернобил. „Но никой не обърна внимание, приличаше на други ежедневни информации за различни аварии“,

# 132
Спомням си лятото след Чернобил как цяла сюрия деца бяхме се качили на черницата в запустелия църковен двор на село и нагъвахме черници и аз им обяснявах "Не яжте бе, има радиация"
Отговорът, който последва беше:
"Л@йна има, яжте."
 И си изядохме сладко, сладко черниците ....
Едни едри бели черници бяха, викахме им ягоди.

Помня и дънките "Панака" и маратонките "Ромика"
 Като бяхме на екскурзия в Москва съветско другарче буквално ми свали маратонките от краката и ми връчи 30 рубли още в хотела като пристигнахме.  Докато се усетя и си бях продала маратонките.
Не можах нищо да си купя с тези пари и се прибрах в София с чехли и два чифта вълнени чорапи...беше април и в Москва валеше сняг, а аз цяла седмица шляпах с чехлите... Mr. Green

Последна редакция: ср, 23 мар 2016, 23:54 от weissbier

# 133
Хубаво ми беше детството. Дали защото съм била дете и не съм осъзнавала, че липсва нещо, не знам...
Но пък и нищо не ни е липсвало  -  банани, портокали, луканка, шунка - винаги е имало вкъщи, пазаруване от Кореком най-редовно, та и Нутела и шоколадови яйца не са ми липсвали никога, или пък дънки...Имахме всякакви материални блага общо взето (кола, хубав телевизор, видео, касетофони Laughing) А ако искахме да отидем семейно на екскурзия за лятото в Западна Европа, баща ми даваше на някого под масата бутилка Джони и ни пускаха без проблем цялото семейство  Simple Smile

Пишех си с русначе, разбира се, и много се радвах на всяко писмо и красива картичка Simple Smile
Обожавах "Арабела", "Седморката на Блейк", "Синьо лято" и да играя на ластик Laughing

Биех се често и постоянно някакви родители идваха да ми дърпат ухото Mr. Green, след което пак набивах дъщерите им, че са ме изклюкарили на родителите си, но след това същите се влачеха вкъщи, за да вземе в свои ръце справедливостта "другарката Д....ва", тоест майка ми Mr. Green Тя беше справедлива жена, даже твърде много, за мое съжаление, и ме пердашеше порядъчно и честичко hahaha

На лагер никога не са ме пускали (не знам защо) и винаги тайно съм завиждала на всичките си съученици, които ходеха и се забавляваха там. Нашите обаче ме влачеха с тях навсякъде и никога не ми разрешаваха да ходя никъде сама, дори и на гости на някое приятелче...

На бригада съм ходила веднъж за грозде (отврат) и веднъж за малини(още по-голяма отврат)
До комсомола не стигнах...само чавдарче и пионерче бях

Опашките и купоните започнаха през 1990 г., преди това не помня такова чудо да е било...

За 1996-97г., не искам да си спомням и до ден днешен, обаче Mr. Green

Последна редакция: ср, 23 мар 2016, 23:56 от Gushterica

# 134
Бях трети за четвърти клас,когато падна режима.Помня че нямах търпение да стана от чавдарче,пионерче,защото пионерите бяха големи.И тъкмо да стана и... Laughing Помня опашките за хляб и за банани,празните магазини.И да и почивките по морето за по 20 дена по лагери със сутрешната гимнастика.Спомням си как никой не смееше да разказва вицове за властта.Всички имаха работа,но за ниски заплати,с които и да решиш да си купиш нещо няма какво.По селата имаше живот,градините и училищата бяха пълни;В училище имаше страх от наказания;Проверките за изрязани нокти и измити уши...,спането на обяд,училищната столова в която всички ядяха.Не си заключвахме вратите;Храната беше истинска;И блаженната неинформираност какво се случва по света и у нас,която сега ме натоварва.
Като цяло май си спомням с носталгия по онези времена,може би защото и бях дете!За мен имаше и положителни неща!

Общи условия

Активация на акаунт