Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 617
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 250
  • София
И моите спомени са за нафтови системи за отопление, явно нафтата е била достъпна.

Да, в заводите.

И по бензиностанциите, за твоя изненада! Mr. Green
Ти нафтова печка не си ли виждал?

# 11 251
Софийското парно и досега се субсидира през цената на тока.
Капитализъм, капитализъм, ама не чак толкова.

# 11 252
Нищо не казвам за сега, сега кашата точно с енергийните източници е пълна.
Коментирам тогава и леката нотка на носталгия към широко отворените прозорци през януари.
Нафтата за леки автомобили мисля, че е малко по различна от нафтата за печки.

# 11 253
Е, нали се сещаш, Мимето от Пловдив пък от своя страна все нещо е плащала на Иванка от Куртово Койнаре, така че капо не е имало.

И моите спомени са за нафтови системи за отопление, явно нафтата е била достъпна.
Да, в заводите.
И по бензиностанциите, за твоя изненада! Mr. Green
Те сигурно не са я взимали оттам, затова не знае Wink

# 11 254
  • София
  ...И по бензиностанциите, за твоя изненада! Mr. Green

Ако си карала дизелов автомобил през 70-те, значи си била от по-равните Sweat Smile Около мене нямаше такива.

# 11 255
Нищо не казвам за сега, сега кашата точно с енергийните източници е пълна.
Коментирам тогава и леката нотка на носталгия към широко отворените прозорци през януари.

Е защо да не казваш за сега, точно същото си е, не знам какво искаш да докажеш с този пример.

# 11 256
  • София

Ще повторя- ТЕЦ- овете и доставчиците на газ до пред вратата, работят с природен газ
Ако ти го докарат пред вратата, вече изградената вътре система ще подгрява водата с него.

И тва 70-те и 80-те, а? Живели сме в различни светове.

Ти не знам в кой свят си живял, ама поне сега можеш да чукнеш в Гугъл и да прочетеш.
Пример, ТЕЦ София е минал на природен газ през 1975г., като разбира се, е почнал да подгрява водата за парното с новото гориво.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%95%D0%A6_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

Мунчо, нещо не те разбирам- на въпроса виждал ли си нафтова печка, не отговори.
Ама, нафта също не си бил виждал, освен в някакви заводи.
Аз не съм имала нафтова печка, но мога да попитам хора, които са ползвали, откъде са си купували горивото.
Ако вашите са крали от някъде- разкажи, не ни мъчи да гадаем.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 18:40 от absurT

# 11 257
  • София

Ще повторя- ТЕЦ- овете и доставчиците на газ до пред вратата, работят с природен газ
Ако ти го докарат пред вратата, вече изградената вътре система ще подгрява водата с него.

Ти не знам в кой свят си живял, ама поне сега можеш да чукнеш в Гугъл и да прочетеш.
Пример, ТЕЦ София е минал на природен газ през 1975г., като разбира се, е почнал да подгрява водата за парното с новото гориво.

И това прави газовото парно достъпно за всеки .... софиянец в панелка. Аз, като скромен обитател на еднофамилна къща, съм бил тотално онеправдан, заедно с почти половин София.

# 11 258
Написах го мисля ясно - направи ми впечатление, че неколкократно се споменава ниската цена на парното в положителен смисъл, а аз, макар че съм от тези, които са се възползвали от нея, го намирам за неправилно. Коментирам сантиментът на хората по тази ниска цена.

Не, далеч не е абсолютно същото сега, по отношение на парното и топлата вода, по отношение на електроенергията има сходства, но и да беше, какво от това? Има ли някакъв проблем да намирам държавните дотации за неправилни и преди, и сега, но да избягвам да коментирам за сега в тема за преди?

# 11 259
Да, едностранчиво и безсмислено е да посочваш като недостатък нещо от соц-а, ако сега го има същото.

# 11 260
Оффф Абсурд вече ставаш смешна с тия твои измислени твърдения кой как е живял. Най-малкото защото са толкова далече от истината, че повече няма накъде.
Ама щом ти доставя удоволствие измисляй си колкото си искаш. Важното е сама да си вярваш. hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha

# 11 261
Не за първи път в този форум ми се казва, че недостатъците се коментират, само ако отговарят на определени изисквания. Вече дори не питам откъде иде тази логика.
За мен недостатъците са си недостатъци и толкова.
Тенденциозно ми се вижда постоянното им омаловажаване с аргументи от типа “и в чужбина е/било така”, “и сега е така”.
Както и измислянето на “основателна” причина за какво ли не и усукването.
Не са ползвали природна газ масово, естествено; в България има сравнително големи и лесно достъпни залежи на въглища, най-нормалното е първо те да се ползват. Чак когато замърсяването става видим проблем се търси решение, а то отнема време.
Любопитна ми е обективната причина да не се връзват всички с центалното отопление също така. Имам два обекта, в които тръбите минават през мазетата на сградите, но конкретният вход не е включен. Подозирам междусъседски решения, но ако някой помни дали наистина е така - ще се радвам да чуя.

# 11 262
  • София
Скрит текст:

И това прави газовото парно достъпно за всеки .... софиянец в панелка. Аз, като скромен обитател на еднофамилна къща, съм бил тотално онеправдан, заедно с почти половин София.

Ми, не само в панелка- в кв. Изток топлофицираха еднофамилните къщи.
И не, половин София не живееше в къщи- масово ги отчуждаваха, въпреки че някои бяха масивни, хубави и с локално парно.
За да не стигне топлофикация до теб, си бил някъде твърде в периферията или в бившите села, в последствие квартали като Княжево, например.
Ако със събарянето на соца не бяха съборили и държавата, централното топлоподаване щеше да се развива и да стигне до всички.

ПП. Сега, 30 години след соца, имаш ли газ?
Успяха ли Овергаз поне да стигнат до теб?

# 11 263
  • София
Не за първи път в този форум ми се казва, че недостатъците се коментират, само ако отговарят на определени изисквания. Вече дори не питам откъде иде тази логика.
За мен недостатъците са си недостатъци и толкова.
Тенденциозно ми се вижда постоянното им омаловажаване с аргументи от типа “и в чужбина е/било така”, “и сега е така”.
Както и измислянето на “основателна” причина за какво ли не и усукването.
Не са ползвали природна газ масово, естествено; в България има сравнително големи и лесно достъпни залежи на въглища, най-нормалното е първо те да се ползват. Чак когато замърсяването става виден проблем се търси решение, а то отнема време.
Любопитна ми е обективната причина да не се връзват всички с центалното отопление също така. Имам два обекта, в които тръбите минават през мазетата на сградите, но конкретният вход не е включен. Подозирам междусъседски решения, но ако някой помни дали наистина е така - ще се радвам да чуя.
Няма усукване- говорим за нещо преди 30 години и ако то не е постигнато и днес, след 30 години свобода на инициативата, то да се търси минуса в миналия строй е нелепо.
И днес в световен мащаб, не могат да затворят мините, нищо че са изнамерени алтернативи за отопление.
И има своите обяснения.
В София проблемът със замърсяването са го били усетили доста рано, затова и всичките нови квартали се строяха с абонатни станции за централно топлоподаване.

Що се отнася до блоковете с прекарани тръби, но без абонатни станции.
Те изтеглиха късата клечка с идването на демокрацията.
Рязко спряха парите за всичко и така не се намериха за оборудване и присъединяване.
По едно време имаше инициативи да се платят от собствениците, което се оказа силно невъзможно, тъй като масово хората останаха без работа, а парите им в банките изгоряха.

# 11 264
  • Paris, France
GatoNegro, не само парното беше евтино. Токът също беше евтин. Дървата и въглищата и те. Баба ми и дядо ми се отопляваха на въглища, които дядо ежедневно мъкнеше от мазето, а след това, като замина, на дърва, че чистенето е по-малко. В детската стая имах нафтова печка. Холът и другата стая ги топлеха с електрическа печка понякога. Топлата вода идваше от електрически бойлер и не помня да са пестяли. И двамата държаха бойлера включен докато се къпеха, а на баба ми 200 литра не и стигаха. Тогавашните миялни харчеха по 60л на миене. Евтина беше енергията. Хората отваряха прозорци на надути парно. Някои даже спяха на отворен прозорец.

В Стара Загора богатите къщи имаха парно - чугунени радиатори и котле в мазето, и това още от преди соца. Не ги ползувана, обаче, защото работата беше много. Имаше 3 къщи между ген. Гурко и Левски по главната улица, която се казваше Ленин. И в трите имаше локално парно, но никой не го ползуваме поради неудобство. Преди 09.09 са имали огняри.

И на запад не е било розово след втората световна. Виждала съм английски къщи без бани и това в Лондон. Сега вече сигурно са реконструирани. Алуминиевата и ПВЦ дограма също е новост. През 1990 нагълта продавач на такава дограма и ми искаше 800-2000£ за да ми смени един трикрилен прозорец в стаята и един четирикрилен в банята. Английските стари къщи бяха убийствено примитивни и студени. Кенефите бяха широки и винаги пълни с вода почти до горе. Първият път помислих, че кенефът е запушен. Крановете за топла и студена вода бяха отделни. Само в блокове по центъра имаше европейски лукс.

Не за всичко е виновен соца. Мисля, че ако бяха отворили границите по-рано сега България щеше да има много по-висок стандарт на живот.

Общи условия

Активация на акаунт