Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 445
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 385
  • Буркина Фасо
тук работодателя не дава пари. предпочита той бързо да забогатее, но да не плаща на работниците.
забелязала ли си всяка година с колко нови милионера се е сдобила държавата ни?  сигурно на глава от населението спрямо другите държави сме много напред в класацията.

# 11 386
Картите за почивка бяха за 14 дена и всяко семейство можеше да си позволи почивка.

# 11 387
Госпожо Динчо, разликата между село в балкана и село в равнината е в земята. и комуникацията.  В селото, в което живях до 15 г и след това често ходех там при близките ми, имаше много богата земеделска кооперация -различно растениевъдство и животновъдство  със затворен цикъл, което означава от млякото до сиренето и кашкавала. Имаше голям износ на продукция и хората получаваха добри заплати + частно ползване. Всеки ден пред къщата на родителите ми тръгваха и автобуси за работещите в близкия  окръжен център и един друг град наблизо, в който имаше големи предприятия. Дойде демокрацията , кооперацията беше разтурена по волята на ликвидационните комитети. Земята беше разпокъсана, техниката ограбена, животните изклани.  Заводите в градовете унищожени. Е, къде да работят хората, които са в селата. Младите напуснаха, старите вече нямат сили да обработват земята и тя пустее. Това в плодородна Тракия. Като няма млади, няма деца, училището затворено. 
Това се случи със  селата  в България

# 11 388
Картите за почивка бяха за 14 дена и всяко семейство можеше да си позволи почивка.
И пионерските лагери бяха по 14 дни. Имаше и лагер-школа, които бяха безплатни.

Скрит текст:
Госпожо Динчо, разликата между село в балкана и село в равнината е в земята. и комуникацията.  В селото, в което живях до 15 г и след това често ходех там при близките ми, имаше много богата земеделска кооперация -различно растениевъдство и животновъдство  със затворен цикъл, което означава от млякото до сиренето и кашкавала. Имаше голям износ на продукция и хората получаваха добри заплати + частно ползване. Всеки ден пред къщата на родителите ми тръгваха и автобуси за работещите в близкия  окръжен център и един друг град наблизо, в който имаше големи предприятия.
Дойде демокрацията , кооперацията беше разтурена по волята на ликвидационните комитети. Земята беше разпокъсана, техниката ограбена, животните изклани.  Заводите в градовете унищожени. Е, къде да работят хората, които са в селата. Младите напуснаха, старите вече нямат сили да обработват земята и тя пустее. Това в плодородна Тракия. Като няма млади, няма деца, училището затворено. 
Това се случи със  селата  в България
Peace Колкото и да не са били рентабилни, и с остаряло оборудване, никой не си направи труда да ги използва. Всичко стана на скраб.
Днес имаме свободно придвижване, но то не е само свободен избор. Да не би столицата да нарасна толкова, защото всички искат да са столичани или всички емигранти са тръгнали за да повишат квалификацията си и да покажат най-доброто, на което са способни на света? Повечето от слободно придвижващите се го правят по принуда, както и да се погледне.

# 11 389
  • The QC to be!!!
В германия, познати, децата им учат в Хайделбърг, таксата на семестър е 150 Евро! В Дортмунд 290 Евро. И ето например за един друг уни в германия:https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/international/europe/germany/ludwig-maximilians-universitaet-muenchen/fees

От къде ги вадите тези 500Е/месец не знам!

За студентите в герм, университетите си имат столове и цената на храната е към 3Е/ядене!

Да следва в германия един Бг. студент, би било не по скъпо сравнено да следва в Сф! А ако в Бг. студента е на платено, то в герм., би било почти безплатно обучението, като се погледнат тези смехотворни семестриални такси които трябва да се плащат.

# 11 390
Никой не е казал за месец....... около тази сума е  таксата за година в държавен университет в Германия !
И не е същото като да учи в София, защото най малкото прибирането до България със самолет, дори и два пъти годишно, а децата си идват по често, не е като да се върне от София! Отделно не е гарантирано общежитие, цените на квартирите и те са доста различни от тези в София! Платено в българия почти никой не учи, защото няма смисъл, освен за най желаните специалности - медицина, архитектура и още някоя и друга....! Изцяло частни университети са  - Бургаски свободен университет, Нов български и Варненски свободен университет, които предлагат почти всички специалности! Но достатъчно бройки има в държавните ВУЗ ове и стигат и за тези дори, които са изкарали 3!

# 11 391
  • София
Таксите за държавна поръчка за биология са 750 лв. годишно, за медицина - 900 лв., инфо отпреди 3-4 години.
Аз се бъзиках, че трябва в касичка двамата с ММ всеки ден да пускаме по 2 лв. - за ДГ на едното и уни-то на другото дете

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 16:09 от Cuckoo

# 11 392
Безплатните такси за държавна поръчка за биология са 750 лв. годишно, за медицина - 900 лв., инфо отпреди 3-4 години.
Аз се бъзиках, че трябва в касичка двамата с ММ всеки ден да пускаме по левче за щерката.
Да, такива са и сега, аз от тази година ги плащам за детето! Simple Smile

# 11 393
Безплатните такси...
Какъв е този оксиморон Simple Smile

# 11 394
В Германия, познати, децата им учат в Хайделбърг, таксата на семестър е 150 Евро! В Дортмунд 290 Евро.
За студентите в герм, университетите си имат столове и цената на храната е към 3Е/ядене!

Ако студентът в Германия не работи родителите му със средна българска заплата не могат да го издържат.
Годишна такса за немски държавен университет - около 500 евро.
Месечен наем на малка квартира - между 350 и 600 евро, в зависимост от града. За годината да приемем, че е средно 4800 евро
Месечна студентска здравна осигуровка - около 90 евро, за годината прави около 1000 евро.
Rundfunkgebuehr/годишна такса за независими държавни медии - 250 евро 
Ток в квартирата - годишно 360 евро
Интернет и телефон в квартирата - годишно 420 евро
Мобилен телефон с най-евтиния договор и без допълнително ползване на телефона - годишно 160 евро
Храна на месец - 200 евро, за годината 2400 евро

Значи грубо сметнато само тези консумативи без които е невъзможно да се съществува излизат 9890 евро, кажи ги 10 000 евро.

В тази сметка не влизат нови дрехи, обувки, козметика, фризьор, свободно време, забавления, хоби, учебни материали и пособия, лекарства, самолетни билети и непредвидени разходи. Като ги сложим и тях сметката като нищо става 15 000 евро за година. Е, не е по джоба на всеки и определено е по-скъпо от живота в България. Аз не знам на кой студент в България му трябват 20 000 лева годишно само за най-наложителните и животоподдържащи разходи без в сметката да влиза дори шише шампоан и четка за зъби.

# 11 395
  • The QC to be!!!
а защо изключи живеенето в общежития, където е доста по изгодно? Пълно е с Бг. студенти в германските университети, та явно много български родители могат да си го позволят.

# 11 396
а защо изключи живеенето в общежития, където е доста по изгодно? Пълно е с Бг. студенти в германските университети, та явно много български родители могат да си го позволят.

Не толкова си го позволяват родителите, колкото децата работят и се финансират или дофинансират сами.
Относно общежитията - местата в тях са ограничени и няма никаква гаранция, че ще получиш стая. Но дори да получиш цените не са много по-различни от тези, които написах, зависи естествено и от това за кой град става въпрос.
Ето ти един документ, показващ цените на студентските общежития в Мюнхен - https://www.studentenwerk-muenchen.de/fileadmin/studentenwerk-mu … ietpreisliste.pdf от него се вижда, че в Мюнхен наемите в студентските общежития се движат най-общо казано между 300 - 400 евро на месец.

П.С. Wartezeit - това значи колко време чакаш да получиш стая. Най-често се чакат 2-3 или 3-4 семестъра за стая.

# 11 397
  • Paris, France
Пътувала съм до Германия от България и самолетите винаги са пълни със студенти, не всички от които получават помощ от родители. Убитият в Париж български студент Мартин Борилски е син на варненска вдовица. Издържал се е сам докато е следвал. Много студенти работят дълги нощни смени в хотели, старчески домове, болници през уикендите. Доходите им не се облагат с данъци ако не минават определени часове и дадена сума пари. Така правех аз. Като нощна смяна на рецепция на хотел имах време да уча, защото тогава нямаше какво да ме разсейва. Нощните камериерки даже спяха редовно, но е трудно човек да се уреди като такъв. Има и стипендии. Тук нощните смени носят 10€ допълнително на всяка смяна. Доста работят само един ден легално, а другите 2 на черно и тогава понеже не им плащат осигуровки им дават повече пари. 3 смени по 12 часа са си една работна седмица на нормално работещ. Аз даже пестях и пари. А в България изобщо не си отидох тогава, защото исках да правя друго.

Вие гледате само таксите, цените на наеми и режийните, но трябва да се вземат предвид и възможностите за работа, бизнес, печалба.

# 11 398
Вие гледате само таксите, цените на наеми и режийните, но трябва да се вземат предвид и възможностите за работа, бизнес, печалба.

Аз написах, че българските студенти масово се финансират или дофинансират сами. А и не само българските студенти, ами общо взето всички студенти работят все нещо за попълнителни пари, най-често в гастрономията. Следването в България е доста по-безметежно от това в чужбина. До преди 20 години в България си беше абсолютен стандарт родителите да издържат студента, независимо дали следва в друг български град или в родния. Но днес с тези цени и разлика в стандарта на страните от ЕС не мога да си представя с нормална българска заплата да се финансира студент в чужбина. Ще не ще, студентът трябва да работи.

# 11 399
Цитат
Естествено, че всичко трябва да се гледа.
Чак пък бизнес и печалба за студентите...
А работа и тук си намират момчетата и момичетата, стига да искат. Някои дори забравят да учат от изкарване на пари. Както и в чужбина, де.
Разговорът всъщност за какво е? Че тук не може да се следва, че тукашното образование е нищо в сравнение с мароканското, че университет само и единствено в чужбина трябва да е, че там е по-евтино, отколкото тук, че там веднага си намираш работа като завършиш, че винаги е по специалността си, че тук те чакат с разтворени обятия, щото те видиш ли образовани не виждАли... За какво? Оплетохте се в приказки и май вече и сами не знаете какво искате да кажете.
И какво като са пълни самолетите със студенти Simple Smile Пътувате през ден, в самолетите са по 1000 пътника? Че те и с гастарбайтери са пълни, значи ли това, че цяла България събира ягоди или лепи плочки по чужбините?
И най-вече не забравяйте, че доста от пишещите тук са учили в чужбина или имат близки и все поназнайват какво и що.

Общи условия

Активация на акаунт