Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 272
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 445
  • Куциндрел
Аз да не съм ходила на недетски лагер? Явно е бунгала без санитарен възел и такъв в другия край на лагера е точно съобразено с нуждите на децата.
Май Бяло Камъне се казваше. Беше преди 30 и повече години.
Но пък добре си прекарахме, повечето време бяхме на самоитглеждане, ходихме да крадем яйцата на кокишките, да храним един кон, да зяпаме прасетата. Всичко това се отглеждаше в и около лагера.

# 11 446
Ми където има нужда и търсене в другите държави да строят, защо не?! Тука по ред причини след промените се построи огромна леглова база, която спокойно и успешно съвместява и нуждата от почивка за възрастни, и организираните детски мероприятия. Ако една държава няма добре развит туризъм, ще си строи специално помещения за нуждите подрастващите, разбира се.
Ползват се предимно соц постройките по курортите?! Не ставайте нелепи, такава вакханалия от строителство настъпи в тези райони, че последното, което има значение са сградите от онова време.

# 11 447
  • Буркина Фасо
Ако една държава няма добре развит туризъм, ще си строи специално помещения за нуждите подрастващите, разбира се.
Ползват се предимно соц постройките по курортите?! Не ставайте нелепи, такава вакханалия от строителство настъпи в тези райони, че последното, което има значение са сградите от онова време.
тогава са гледали с едни очи. преди 100 год. това пък въобще не е стояло на дневен ред. вероятно след 50 год. ще ни се присмиват какви ги вършим сега.
относно лагерите - тогава децата са се учили да бъдат що-годе самостоятелни. да се научат да си оправят леглата, да си почистват стаите, на някакъв режим, да се интегрират помежду си. това аз лично го предпочитам пред всичко поднесено на готово.

# 11 448
  • Пловдив
Източните части на Германия по зле ли са днес от преди?
Не са, точно както и ние не сме.

Що се отнася до храната - ако сега от магазините изчезнат всички имитации на сирена, кашкавали,колбаси, млека , олио и т.н. , щандовете пак няма да са никак разнообразни.
Shocked
И един мармот... Ти четеш ли какво пишеш, или смяташ всичко за имитация, както е модерно да се охка сега?

Скоро гледах интервю с Никола Филчев-бивш главен прокурор. Та той каза  горе долу следното за разрухата: "Българите  поискаха демокрация и да строят капитализъм.  Е, получиха си го! Това е капитализма. Сами си го направиха." 
Някой да твърди  той да е бил комунист?
Не думай! Филчев някой авторитет по политико-икономическите въпроси ли е?
Той и като главен прокурор беше доста спорен.

Последна редакция: нд, 02 дек 2018, 16:09 от Магдена

# 11 449
Източните части на Германия по зле ли са днес от преди?
Не са, точно както и ние не сме.
О, даже сме по добре, само 20% външен дълг лично премиера го каза, а ако напишеш в Гугъл -  България на последно място, вярвам ще бъдеш очарована от този просперитет през последните години. Wink

# 11 450
  • Paris, France
тогава са гледали с едни очи. преди 100 год. това пък въобще не е стояло на дневен ред. вероятно след 50 год. ще ни се присмиват какви ги вършим сега.
относно лагерите - тогава децата са се учили да бъдат що-годе самостоятелни. да се научат да си оправят леглата, да си почистват стаите, на някакъв режим, да се интегрират помежду си. това аз лично го предпочитам пред всичко поднесено на готово.

Сега се чудя мъжът ми, аз и децата ни как сме се научили да си оправяме леглата и да си чистим стаите без лагери? На лагери тогава ходеха самостоятелни деца, които можеха да се обличат, къпят и хранят сами.

И на запад има лагери на палатки. За бараки не знам. Дъщеря ми тази година отиде с приятелки на точно такъв лагер в южна Франция и беше много доволна. Аз не исках да я пускам заради страх от бродещи наоколо педофили и отвличания, но баща и и угоди. Разказа ни, че е било приключението на живота и и много весело. Легла не са оправяли. Спали са в спални чували и всеки си носеше възглавница и чувал, както и чаршафи.

# 11 451
И са били по двама в палатка със собствен санитарен възел Joy
В какво въобще се опитваш да ни убедиш сега?

# 11 452
Че на запад палатка е по-луксозно от бунгало у нас.

# 11 453
  • Буркина Фасо
Скрит текст:

Сега се чудя мъжът ми, аз и децата ни как сме се научили да си оправяме леглата и да си чистим стаите без лагери? На лагери тогава ходеха самостоятелни деца, които можеха да се обличат, къпят и хранят сами.
предположих, че би схванала смисъла на написаното.  Laughing
аз пък мога да свиря без да съм завършил муз.училище или академия. но виновникът за това не е Запада  hahaha

# 11 454
Аз лично съм била на студентска бригада, спяхме по 18 души в помещение. Тоалетните естествено бяха външни, за баня и топла вода не ставаше и въпрос. Върнах се преждевременно с пневмония (прехвалените безплатни лекари на бригадата ми разясниха, че ме изпращат в къщи, за да не умра при тях)

# 11 455
Нищо общо няма, едното е за няколко дни в планината, другото е две седмици на море, при което се къпят само с морска вода в морето и живеят в едни вмирисани от влага дървени бараки,
толкова са мизерни, че нито едни управляващи не биха пратили там деца днес ....

# 11 456
Роман мога да напиша за студентските бригади... Условията бяха повече от мизерни, както и Пони е писала. Обаче покрай тях, млади и зелени, се изпоженихме Joy

# 11 457
  • Димитровград
Повечето лагери са на апетитни земи и са върнати на собствениците, също и станциите на предприятия.
Аз имам лоши спомени от такъв лагер на море, колкото и малко мозък да съм имала, да не се изкъпеш 14 дни, или да се къпеш с ледена вода...

# 11 458
Аз съм ходила на ученически лагер в Равда на бунгала през 1994 г. Бяха едни общи бани с много душове, но имаше топла вода постоянно. Всеки ден се къпехме, даже и по 2 пъти - след сутрешния плаж и след следобедния. Бяхме по 3 деца в стая, бунгалото май имаше 2 стаи.

# 11 459
  • Буркина Фасо
Повечето лагери са на апетитни земи и са върнати на собствениците, също и станциите на предприятия.
Аз имам лоши спомени от такъв лагер на море, колкото и малко мозък да съм имала, да не се изкъпеш 14 дни, или да се къпеш с ледена вода...
къде я имаше тази ледена вода? сигурно са я охлаждали преди употреба. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт