Спомени и впечатления за социализма в България

• 533 961
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 865
Ето, представям ви един скромен документ, намерен на тавана - какво е нужно за излизане в чужбина:

http://prikachi.com/images/809/9458809H.jpg - отпред

http://prikachi.com/images/808/9458808j.jpg - отзад

Абсолютна свобода. Stuck Out Tongue Winking Eye

П.С. Виждам и поне една липсваща запетая - в официална бланка, срамота.

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 16:08 от Анонимен

# 11 866
Абе не са много, ама ги е имало. Даже съвсем...неблагонадеждни, така да се каже. Като певецът Георги Минчев, който учи кинорежисура 5 години /1972-1977 г./ в Белгия.
/Майка ми и баща ми го скъсваха от бъзик, когато в началото на демокрацията се раздаваше на концертите на СДС Simple Smile))/

Абсурдите на соца.

Чела съм, че по някое време към края на 60-те-началото на 70те се променя държавната политика и вместо по затвори и т.н. са предпочитали да пращат неблагонадеждни из чужбините, за да не мътят глави на родна почва. Обикновено хора на изкуството. Ако не се върнат - още по-добре, невъзвращенци.

Трудно ми е да го повярвам. Тъй като след завръщането им и попиването на западния начин на живот, биха мътили главите на бедните си съграждани много повече. Само "най-проверените" са пращани на запад.
Бягството от красивия живот в Народната република щеше да бъде много лесно, а то не е било. Не е било лесно бягството, никак. Случаи като този на "неблагонадеждният" Георги Минчев и на отличничката и благонадеждната Юлия Кръстева са доста интересни ... феномени.

# 11 867
Ето, представям ви един скромен документ, намерен на тавана - какво е нужно за излизане в чужбина:

http://prikachi.com/images/809/9458809H.jpg - отпред

http://prikachi.com/images/808/9458808j.jpg - отзад

Абсолютна свобода. Stuck Out Tongue Winking Eye

При визов режим свобода няма - независимо от строя. Когато при нас дойде демокрацията и изходните визи отпаднаха, останаха входните. Пак със списък какво е нужно, но за влизане в чужбина.

# 11 868
  • Насред хаоса

Предполагам обаче, че няма да ти е приятно по този начин да изтипосат детето ти, ако е направило груба грешка... Или? Малко като навиране на муцуната на кученце в напишканото. За човешки същества с лично достойнство някак не е на място.
Ще речеш, че всички сме излезли от училище едни смачкани, с подвити опашки и негодни за нищо. Не стана така. Нищо общо няма с кученцето и напишканото. И аз съм била изтипосвана заради едно "нЕсекоми", ама сега пиша грамотно. А личното достойнство нещо много взе да надделява над това на учителите, затова и почти всеки ден научаваме за саморазправа с учители - било от самия ученик с наранено достойнство, било направо от юмруците на тате и шамарите на мама. Задето примерно направили или писали забележка на безценното, понеже се държи в час като на купон, не учи или бяга.
П.П. Би ме било срам децата ми да са неграмотни.

# 11 869
  • Куциндрел
Тогава ще направиш така, че децата ти да са грамотни.
Всъщност и по соца едни родители са натискали децата да са такива, повече от други.

# 11 870
Соцът вече го няма, но е останал навикът у българите да си мълчат и да се скатават. И да се страхуват, често без някой да ги заплашва.
А минаха вече 30 години.

# 11 871
Не считам за редно да се образова чрез подигравки и унижение. Щеше да се научиш как да пишеш "насекомо" и без изтипосване. Децата са всякакви, на някои, в някои колективи или в определена критична възраст хич няма да им се отрази добре подобна гавра.

# 11 872
В момента положението в училищата хич не е розово. Всеки ден се изумявам на поредното безумие. Често казано ако в други сфери /най-вече в частния сектор/ отношенията са променени и са на едно много прилично ниво, в училищата е истински ужас.

# 11 873
Соцът вече го няма, но е останал навикът у българите да си мълчат и да се скатават. И да се страхуват, често без някой да ги заплашва.
А минаха вече 30 години.
https://chitanka.info/text/5226-sredstvoto-da-njamash-vragove

# 11 874
  • София
А минаха вече 30 години.

И да търсят вината винаги в някой друг, не в себе си. Да чакат някой друг да им свърши работата, да се грижи за тях, да мисли вместо тях. Толкова дълбоко им е набито в главите, че са неспособни, че със злоба се нахвърлят върху всеки, който дава индикации, че може да се справи, за разлика от тях.
Толкова е жалко.

# 11 875
  • София

Трудно ми е да го повярвам. Тъй като след завръщането им и попиването на западния начин на живот, биха мътили главите на бедните си съграждани много повече. Само "най-проверените" са пращани на запад.
Бягството от красивия живот в Народната република щеше да бъде много лесно, а то не е било. Не е било лесно бягството, никак. Случаи като този на "неблагонадеждният" Георги Минчев и на отличничката и благонадеждната Юлия Кръстева са доста интересни ... феномени.
Ще ти изброя част от "най- проверените", които ходеха и се връщаха:
- бандите от рода но ФСБ- другите си ги потърси в нета, има им биографиите и пътуванията
- Леа Иванова, която и в лагер е била, но след това се скъсаха от обиколки по света с брата на Вили Казасян.
- естрадните певици- потърси си ги и ще се очудиш, по кои краища на света са пели.
- Естрадните певци- Емил Димитров и всички останали, от които само един се спряга
- аперните певци и певици- на Цеца родата, дето била много пострадала и ограничавана.
- народни певици и състави
- лекари и сестри- от либия през Сирия, ама за доларчета, не за рубли и левове.
- студенти на обменни начала- писала съм за братовчедка ми, която така замина за Бостън, а после беше избана сред 200 жени на Америка.
Но, беше кадърна и знаеше какво иска, с което пак стигаме до поста ми, в който обяснявах на Весела Вели къде е уловката, а Попеа скочи с обвиненията.

Тази Юлия Кръстева не е единствената, отишла да следва навън, и не всички отишли са били агенти и примери има достатъчно, но във форум да се убеждават хора, учени да мразят "по комунистически", е кауза пердута.

# 11 876
  • Бургас
За какво високо образование ми говорите по време на соца. Образованието представляваше учене на изуст... на всичко. Ставаш на дъската и "пееш урока" със запетайките. Това ли е образование?

absurT, те тези певци дето ходиха и се връщаха винаги са били придружавани от човек на службите. Не са излизали сами. С групата е имало и делегация от партията.

# 11 877
  • Куциндрел
Лелче, смешна си и леко капацитетна. Joy Joy Joy Joy
Нямам пряк роднина оперен певец. Трай агейн. rotfImao
Ма верно тез форумни клюкарки се чудят как да си донапълнят мозъка с излишна информация като върят-сучат, ама искат да разберат лични подробности за съ-форумките си.

# 11 878
  • София
Цитат
Защото тогава нямаше подминаване, дори на малки грешки, а пък грубите се изтипосваха пред целия клас. И този, който ги е направил. За да се научи и да не се излага след това отново.
Предполагам обаче, че няма да ти е приятно по този начин да изтипосат детето ти, ако е направило груба грешка... Или? Малко като навиране на муцуната на кученце в напишканото. За човешки същества с лично достойнство някак не е на място.
Това с личното достойнство е доста преекспонирано. Защото се говори тайно, под сурдинка, децата споделят какво се случва в у-ще, обаче сакън - учителят, представи си, нямал право на всеослушание да казва кое дете как се справя и какви провинения има.
Скрит текст:
Снощи бях на РС и се говореше за анонимно дете, че тормози съученици вербално и дори физически, обаче много родители кимаха с разбиране и някой се изпусна: То се знае кой е.
Родителите му не бяха там и затова името не се каза.
Откъде накъде ще слагаме правата на 1 пред правата на други 23
Нека изтипосат детето ми, ако има доказано провинение, аз не съм от онези със златното яйце. Може би защото съм възпитана в лошото соцвреме.
Образованието представляваше учене на изуст... на всичко.
Явно не си била добра в това учене

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 17:06 от Cuckoo

# 11 879
  • Paris, France
Ама много едностранчиво гледате на нещата.
Сякаш след десети ноември демократичният Запад ви постла един червен килим и ви даде демократично право на избор къде да учите и живеете... Stuck Out Tongue Winking Eye

Червен килим не ни постла, но над 1 милион успяхме да идем да учим и работим на запад. Повечето останахме. Някои заминахме за друга западна държава, други се върнаха и живеят щастливо в България. Сега живеем там, където живеем, защото искаме да живеем точно там по някаква причина, а не защото не можем да идем другаде. Сега, ако нямах деца в гимназията, бих отишла да поживея в България за година, примерно. Сега си ходя с кеф, почти всяка година, понякога  2-3 месеца от годината съм там и вече е друго. Свободно е. Интересно е. Преди беше сиво.

Вапор, входни визи за някои държави има и сега - Алжир, Афганистан, САЩ доскоро. Това си е изискване на друга държава. В Австрия се ходеше без виза и по соца. Изходната виза беше потъпкване на основно човешко право на свободно движение. Входни визи слагат на националности, които представляват икономическа или идеологическа заплаха. Обикновено става дума за страни в криза, с високо емиграционни налягане в момент, в който страната- домакин няма нужда от население и/или работна ръка.

Общи условия

Активация на акаунт