Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 025
  • 11 975
  •   2
Отговори
# 11 850

Да, права си- капацитета ти не е като моя. Mr. Green
Аз докато не разбера и осмисля написаното, не се хвърлям да сипя подигравки, защото не обичам да ставам смешна.
Достатъчно време отделих на Попея, докато се принуди да постне останалата част от написаното, та поне по него да бяга по тъча.
С теб ще си го спестя- единствено ще те посъветвам да попиташ майка, баща и други , къде и какво са работили и дали партията ги пращаше навън?
Да видим ще ти стиска ли да кажеш или и ти като Попея ще кривнеш по тъча...... Joy
Абсурт, мисля, че разговорът с теб е загуба на време.  Именно това, което беше написала за реализацията е доказателство, че всъщност не търсиш истината за положението по отношение ученето на запад по соц.-а (което беше темата), а коментираш на ниво личност кой как се е реализирал след него. Което няма нищо общо с истината за ученето на запад по соц.-а. Поради което не написах и нямам намерение да пиша аз как съм се реализирала. Което за мен е принципно положение на водене на дискусия. Ако за теб е бягане по тъча или по обиколната, или по периметъра, или по което и да е, това си е твоя работа, която мен не ме касае.  

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 15:01 от Анонимен

# 11 851
  • Paris, France
Но, достатъчно кадърните, можеха да следват из целия соц. лагер, стига да знаеха езици, извън алианските западни.
Такава беше действителността- два свята, застанали от двете страни на завесата.
И от там насам, също не течеше керван от студенти- те също имаха изходни визи........

Изходни визи западните студенти никога не са имали. Даже африканските и арабски студенти нямаха изходни визи или ограничения да излизат. В момента се смея с глас за изходните визи на западняците. Изходни визи имаха севернокорейските и кубински студенти. Имаше западни студенти на разменни начала, особено за филологии, артистични специалности.

Жестоката истина е, че много малко хора, кадърни или некадърни, искаха да идат да следват в Съветския съюз и особено да се установят там.

Знаене на език не беше необходимо за следване в Чехия, Унгария. Научаваха го на място първата година. Кумата на майка е завършила в Унгария, шефът и и друг колега бяха завършили в Чехия. Чехия, Унгария и източна Германия бяха желани за учене и живеене места и много хора, които се ожениха за местни останаха там.

Имаше кервани студенти гърци и кипърци след 70те. Като не ги приемем медицински специалности идваха в София - близо, евтино и лесно. Все още има такива.

За двата свята, застанали един срещу друг не съм съгласна. Нашият свят беше пълен с желаещи да минат от другата страна, техните желаещи можеха да дойдат без проблем, ама..... Имаше западняци, живели в БГ по соца с десетилетия, но обикновено заплатите им бяха от международни организации или техни си институции.

Попеа, Кристева е подписала един лист, че се задължава да сътрудничи и блабла, колкото да излезе от България. Реално не е сътрудничила, а само ги морала и увъртала. Такива бланки са подписвали повечето, ако не всички заминаващи и без нея няма паспорт и любимата на абсурТ изходна виза. Имам познати, живеещи в Гвинея, Конго и подобни места, които също са подписали подобна декларация. Те самите не са знаели какво е това. Не са сътрудничили и не е имало за какво. Тогава такава бих подписала и аз, сигурно, за да се махна без да тормозят близките ми.

# 11 852
  • Куциндрел
Само не разбрах, защо леля Чинка ме посъветва да попитам родителите си, сякаш аз не съм живяла с тях и не знам какво са завършили и какво са работили. И ще я изненадам - знам и бабите и дядовците какво са завършили и работили.
Леко неадекватен ми се струва въпроса й. newsm78

# 11 853
... никой не трябва да ме ограничва административно да уча където и да било. Именно липсата на свободен избор за мен е най-големият грях на соц.-а. Няма общество с абсолютна свобода на избора, но обществата варират в степените на свобода и тоталитарните са тези с най-малко свобода на избора. От там идва и така харесваната орт Абсурдната сигурност -  когато някой друг определя вместо теб целия ти живот и не ти дава почти никаква свобода на избора, твоят живот е предопределен, което означава лесно предвидим, което пък означава сигурен.
От една страна си права, но от друга не си. Да през соца нямаше днешната свобода да учиш навън, нито на работиш в държава по твой избор. Преди соца  тази свобода, която ти искаш е била на лице, но много малко хора са се възползвали от нея. През 90-те свободно избягаха много млади хора, не за да се образоват, а с надежда за по добър живот. Ти пренебрегваш факта, че времената се менят, независимо дали живееш в демокрация или в тоталитарен режим.
Скрит текст:
Мислиш ли, че през социализма е било възможно един средностатистически човек да издържа студент в престижен западен университет или изобщо в университет извън соц. лагера? Преди социализма, а и в почти цялото му време, семейството беше приоритет. Важно беше да създадеш такова, поддържаха се близки отношения с родители и изобщо целите бяха в тази посока. Кариера правеха малко хора, а не всеки трети.
Мисля, че повечето хора предпочитат да живеят по начин, който им дава сигурност. Днешните времена обаче не дават никаква сигурност, затова е актуално да си амбициозен, да се образоваш непрекъснато /в колкото повече области по добре/, да търсиш своето място и все да не си удовлетворен, защото винаги може и повече. Ти сравняваш днешното време, глобално, с това, което е било през социализма в България. Няма как да се получи, а и спомените ти са само негативни сякаш, нима си била само нещастна!

Ама къде видя, че съм била нещастна! Няма как да съм била нещастна най-малкото защото съм била млада и хубава Grinning Което няма нищо общо със спомените и фактите, които споделям за онова време и живота в него.
Иначе да, имаш право - отношението към соц.-а и неговите елементи зависи и от характера на човека - за някои свободата на избора е по-важна от сигурността, за други е обратното. Не се наемам да твърдя, обаче, кои са повече - ако стъпим на форумната извадка дотук, защитниците и противниците на принципите на соц.-а май са горе-долу еднакъв брой, дори ми се струва с превес на противниците. Ако изобщо това е представителна извадка, де.
.

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 15:02 от Анонимен

# 11 854

Не е въпросът къде е по-добро образованието, а да не се отнема изборът на хората - аз може да искам да уча в България, може и в чужбина, това си е моя преценка, но никой не трябва да ме ограничва административно да уча където и да било. Именно липсата на свободен избор за мен е най-големият грях на соц.-а. Няма общество с абсолютна свобода на избора, но обществата варират в степените на свобода и тоталитарните са тези с най-малко свобода на избора. От там идва и така харесваната орт Абсурдната сигурност -  когато някой друг определя вместо теб целия ти живот и не ти дава почти никаква свобода на избора, твоят живот е предопределен, което означава лесно предвидим, което пък означава сигурен.

Мога да ви дам личен пример за грубата намеса на социалистическата  системата в живота ни .В началото на 80-те аз и ММ завършихме медицина. Започнахме работа " по разпределение " на най-нежеланите места.Това го преглътнахме и зачакахме да ни " отпуснат " бройки за специализация. Съпругът ми   по време на следването участваше редовно в кръжок по очни болести,беше негов председател,дори го допускаха до операции. Да работи като очен лекар беше мечтата му и той се подготвяше отрано за нея .Професорите го хвалеха за отличните му постижения и му дадоха прекрасни препоръки . НО -за него място за специализация по очни болести НЯМАШЕ. Мястото се пазеше за дъщерята на верен партиец,която трябваше да завърши след 2-3 години.На нещастниците без връзки ,като нас се предлагаха най-непрестижните и ,в същото време най-трудни специалности .
        Така след 1-2 години напразни надежди ,той се принуди да специализира друго и пропиля натрупаните знания и опит ..Сега за младите лекари е много по-лесно ,стига да им се учи ,възможностите са безброй.
      Мога да разказвам много за онези години,но предпочитам изобщо да не мисля за тях.Освен че бяхме млади,за нищо друго хубаво не мога да се сетя !

# 11 855
  • София
Само не разбрах, защо леля Чинка ме посъветва да попитам родителите си, сякаш аз не съм живяла с тях и не знам какво са завършили и какво са работили. И ще я изненадам - знам и бабите и дядовците какво са завършили и работили.

Напълно адекватен е, стига да се сетиш какво си обяснявала за работата им и къде по света са я вършили. Mr. Green

# 11 856
Но, достатъчно кадърните, можеха да следват из целия соц. лагер, стига да знаеха езици, извън алианските западни.
Такава беше действителността- два свята, застанали от двете страни на завесата.
И от там насам, също не течеше керван от студенти- те също имаха изходни визи........

Изходни визи западните студенти никога не са имали. Даже африканските и арабски студенти нямаха изходни визи или ограничения да излизат. В момента се смея с глас за изходните визи на западняците. Изходни визи имаха севернокорейските и кубински студенти. Имаше западни студенти на разменни начала, особено за филологии, артистични специалности.

Жестоката истина е, че много малко хора, кадърни или некадърни, искаха да идат да следват в Съветския съюз и особено да се установят там.

Знаене на език не беше необходимо за следване в Чехия, Унгария. Научаваха го на място първата година. Кумата на майка е завършила в Унгария, шефът и и друг колега бяха завършили в Чехия. Чехия, Унгария и източна Германия бяха желани за учене и живеене места и много хора, които се ожениха за местни останаха там.

Имаше кервани студенти гърци и кипърци след 70те. Като не ги приемем медицински специалности идваха в София - близо, евтино и лесно. Все още има такива.

За двата свята, застанали един срещу друг не съм съгласна. Нашият свят беше пълен с желаещи да минат от другата страна, техните желаещи можеха да дойдат без проблем, ама..... Имаше западняци, живели в БГ по соца с десетилетия, но обикновено заплатите им бяха от международни организации или техни си институции.

Попеа, Кристева е подписала един лист, че се задължава да сътрудничи и блабла, колкото да излезе от България. Реално не е сътрудничила, а само ги морала и увъртала. Такива бланки са подписвали повечето, ако не всички заминаващи и без нея няма паспорт и любимата на абсурТ изходна виза. Имам познати, живеещи в Гвинея, Конго и подобни места, които също са подписали подобна декларация. Те самите не са знаели какво е това. Не са сътрудничили и не е имало за какво. Тогава такава бих подписала и аз, сигурно, за да се махна без да тормозят близките ми.
Нямам намерение да споря за Кръстева, факт е, че има проблеми в момента заради досието си.
Точно това е -  именно тя е пример, че дори тези единици, които успяваха да идат на запад, са били задължавани да поемат ангажименти за сътрудничество с ДС - дали са го правили реално, отделен въпрос, обаче са били длъжни да го подпишат.
Иначе подкперям написаното от теб. Особено е смехотоврно това с изходните визи за западните студенти Simple Smile

# 11 857
  • Куциндрел

Напълно адекватен е, стига да се сетиш какво си обяснявала за работата им и къде по света са я вършили. Mr. Green
Помня, говорих за хора от семейството, а не точно за родителите ми. Joy Joy Joy Joy

# 11 858
  • Paris, France
Poppea, ти и аз сме индивидуалисти и любителки на свободата. АбсурТ е от друго поколение, по-склонно да работи безропотно и да жертва лично щастие за общо добро, примерно. На някои от тях мозъците са промити много ефективно, така че до днес да вярват, че и западняците имали изходни визи и че следването в соц страна е напълно достатъчно за задоволяване на пътешественическите потребности.

И да, смехотворно е да караш мед. Сестра или учителка по математика да подписва декларация за сътрудничество в ДС за да иде в Мозамбик, Ливан или Гвинея. Мои познати си отвориха досиетата и видяха декларациите там. И двете са заминали на няма и 20г възраст след брак с мъж от тази държава. За някои, в досиетата е имало клюки от служители на посолството там, че не ходели на 24 май в посолството, а живеели на 100 метра, че работили при американец, не си ходели във ваканция и подобни смешки.

Юлия Кристева не ми е близка и не я защитавам. Обяснявам ситуацията тогава.

# 11 859
  • Насред хаоса
Как точно, La Sombra, би могла да разбереш ония години, че някой е написал простотия?
Случвало се е да проверявам контролни 80-те и съм виждала такива страхотии, пред които сегашните бледнеят.
Да ти цитирам ли 50-годишни?
Най-малкото в клас. Защото тогава нямаше подминаване, дори на малки грешки, а пък грубите се изтипосваха пред целия клас. И този, който ги е направил. За да се научи и да не се излага след това отново.
За твоите контролни не знам, аз в книги сега съм чела страхотии, пред които граматиката онемява и заминава да се срамува в ъгъла. За книги говорим, които четат децата, четем всички. А за грешките в  учебниците изобщо няма да отварям дума, защото покрай децата съм виждала немалко. Ако за контролно е допустимо, то за книга не е, за учебник - съвсем.
А като стана въпрос, доста от тия калинки в управлението сега са по-малки от нас. И да са закачили нещо от неграмотността на соц образованието, то после не са ли имали възможности да си поправят тая проклета социалистическа неграмотност? Гимназия, висше - все е могло. Наистина не разбирам каква е тая мания всичко оттогава да се изкара от черно по-черно - без значение образование, здравеопазване, магазини и така нататък. Ами не е - щом останалите соц държави си го запазиха и използваха като основа, за да продължат. Затова сега им дишаме праха - защото не оплюха и не унищожиха всичко от миналото.

# 11 860
Poppea,
В кой западен университет или поне в коя държава си искала да учиш, а не са ти дали тази възможност или говориш по принцип?!

# 11 861
  • София
Ама много едностранчиво гледате на нещата.
Сякаш след десети ноември демократичният Запад ви постла един червен килим и ви даде демократично право на избор къде да учите и живеете... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 11 862
  • София
Добър опит. Само че аз нямам претенции към Запада, имам претенции към държавата, чийто гражданин съм.
Други въпроси?

# 11 863
Най-малкото в клас. Защото тогава нямаше подминаване, дори на малки грешки, а пък грубите се изтипосваха пред целия клас. И този, който ги е направил. За да се научи и да не се излага след това отново.

Предполагам обаче, че няма да ти е приятно по този начин да изтипосат детето ти, ако е направило груба грешка... Или? Малко като навиране на муцуната на кученце в напишканото. За човешки същества с лично достойнство някак не е на място.

# 11 864
  • София
Никой не се интересува от нечии смешни претенции.
Забогатяването на едни винаги е за сметка на други. За да могат едните да са развити и проспериращи, другите трябва да са бедни и мачкани. Останалото са някакви утопии...

Общи условия

Активация на акаунт