Спомени и впечатления за социализма в България

• 545 099
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 240
Това, че дете на 2 години има кариеси, въобще може и да не е в следствие на консумация на сладкиши и продукти с Е-та.

За разлика от тогава, сега поне пишат пълния или почти пълния състав на продуктите.

Не само, но имаш избор да ядеш и здравословно без ета. Е, струва повече пари, ама то безплатно нищо няма. Даже и социализма, той затова и фалира, де. Изяде се, изпи се и се сгромоляса звучнооо, та екотът му, за съжаление още се чува.

# 241
# 242
  • София
Скрит текст:
Тази тема я пуснахте, зщато след последните събития чашата вече много взе да прелива и хората открито да казват, че царят е гол и че еврогейската и хамериканска политики не се харсеват вече на никой???!!!! Повечето пишещи тук с укор и гняв към онова време, може да се каже, че изобщо не са меродавни, т.к. са били дотатъчно малки или млади, за да имат реални спомени и реална представа за строят по това време. Опашките, липсите и други неща се случиха едва в последните 2 -3 години преди да дойде прекрасната демокрация, на която сега берем плодовете, за жалост доста миризливи и гнили. 
Да, имаше много ограничения, но както времето показа е имало защо. Сега виждаме като няма софийско гражданство какво се случва, паплач от всякъде и то основно цигани, на които някой е длъжен да им търси работа, подслон, социални придобивки и т.н.Ширеща се престъпност от всякакъв характер, която вече дори някой да иска да спре неможе. Осакатено образование за децата и младите хора, които след това се превръщат в поредните безработни хора или работещи-бедни основно в сферата на услугите. Умряло здвареопазване. Никаква армия. Никаква полиция. И преди се работеше, колкото да се живее прилично, без да си богат и сега се работи основно, за да преживяваме и да си плащаме сметките, а последните поне тогава бяха смешни. За храната да не говорим. Да, бедна на асортимент, но истинска. Не се нуждаше някой да ми пише колоко Е-та и Бета има в тях и да си мерим холестерола, и други показатели от страх, че може да са се покачили, в резултат на модерните храни. Преди имало превилегии, а сега няма!!! Новите ни ръководни кадри - демократи помня как в началото на 90-те се биеха в гърдите, че вече няма да има служебни волги и т.н. , пък сега не слизат в по-по-най скъпи автомобили, за които всички ние плащаме. Не са се спрели да живеят в резиденции, в служебни жилища и т.н. и няма и да се спрат, защото просто по цял свят е така.  Хората които си бяха ниска и средна класа  и сега са си така, дори тези от следнат изпаднаха в ниската, бедна класа. В повечето случай, тези които и тогава си бяха по-добре и сега те или техните деца и плизки са по-добре. Може всичко да е било, но не съм виждала хора да ровят по кофите и да спят по уличите и по разрушените сгради. Нямаше проблем да си запишеш детето на ясла, градина или училище. За мен като човек на 50 години и много млада в годините на прехода е жалко, че няколко поколения от нашето натам вече са с унищожени мечти и с неспокоен живот от всака една гледна точка. Да, сега пътуваме по-свободно, но ако имаме средства, т. е. какво като имам възможността, ако нямам средствата! Съжалявам, че и аз се радвах, че идва уж по-свободен и по-справедлив начин на живот. Всички бяхме излъгани много жестоко!!!! Повярвахме в химери и в прази лозунги. А тези бозави еврокибици, които освен да си пълнят дебелите гуши, нищо добро не правят, бих ги замерила с камъни публично. Такава безумна обстановка създадоха, заедно с аверчетата си оттам океана, че вече нищо не може да ни помогне
да върнем по-нормалния си начин на живот.
Кой е този нормален начин на живот? Диктатурата? Не, благодаря.

# 243
  • гр.Пловдив
Темата много ми допада Mr. Green
КАто за начало мога да кажа на 100%,че имаше доста голяма разлика в живота в по-големите градове и в дълбоката провинция..,кой каквото ще да казва,от чистия битовизъм до магазини,мода,обзавеждане,започване на работа след Вуз,изобщо като цяло...

# 244
Хипита и битълси  superuu

Също така, много са ми забавни имената на всякакви заводи и институции. Любимото ми е трамвайно депо "Пенка Михайлова".

# 245
КАто за начало мога да кажа на 100%,че имаше доста голяма разлика в живота в по-големите градове и в дълбоката провинция..,кой каквото ще да казва,от чистия битовизъм до магазини,мода,обзавеждане,започване на работа след Вуз,изобщо като цяло...

трябваше някой големец да е роден в конкретно село, за да му бъде обърнато някакво внимание- например Правец и Тодор Жовков,
иначе си оставаше мизерно село ...

# 246
  • Куциндрел
Скрит текст:

# 247

трябваше някой големец да е роден в конкретно село, за да му бъде обърнато някакво внимание- например Правец и Тодор Жовков,
иначе си оставаше мизерно село ...
Щото сега за Банкя не се дава мило и драго!  Ами като не искате спокоен и приличен живот, този сега сигурно ви харесва. Да се оглеждаме навсякъде кой какво носи, дали не се е дрогирал и какво мисли да ти стори. Живяла съм в къща с огромен двор и външната врата започнахме да заключваме със изгревът на демокрацията. На баба ми и носеха в къщи пенсията и никой не е идвал да я пребие, изнасили и да й я вземе и ред други неща.  И не ми казвайте къде да живея. Обичам България със всичките и недостатъци и не смятам нито аз нито моето семейство да ставам бяла робиня в някоя навикана демократична държава с отдавна закърнели ценности.

# 248
Усещането да чувствам свободата да кажа каквото мисля, със всички отговорности, които произтичат от това, да знам, че ако се понапъна мога да имам нормален/финансово/  живот, както и да пътувам където и когато си поискам - БЕЗЦЕННО.
За равенството, няма как да има такова, освен пред закона. Някой икономист беше казал "Ако някой получава пари без да работи, то друг работи без да получава пари"
Няма как да бъдат приравнени доходите на хигиенистката и лекаря.
Но аз съм си антикомунист по душа, така че предполагам че няма как всички да са съгласни с мен Wink

# 249
ох,като говорите за банани - никога няма да ги забравя пустите. Доста бедни бяхме-маминка разведена и не сме си позволявали чудеса. Една нейна приятелка донесе "банан за децата"- правилно - 1 банан. Аз като кака веднага го разрязах на три-за мен,за сестра ми и за майка ми. Майка ми повтаряше, че не обича банани, но тя имаше навик да "не обича" разни неща, за да има за нас и възражението не беше отчетено. Била съм на около 10 години,сестра ми - болезнено честна 5 годишна обяви: "туй е сапун-няма да го ям" .И на мен не ми допадна, но любезно си замълчах-почерпили са ме деликатес все пак. Сестра ми обаче-не така възпитана,реши да се отърве от нейния дял и го пусна в аквариума на хамстера. Лакомата мишка си го натика в устата и бузите и тогава стана фала....Залепна тоз ми ти банан като туткал и хамстера взе да се дави и да си бърка истерично с лапи из устата да вади банана. Грабнах го аз и бъркам му в устата с пръст и вадя банан,а той ме хапе. Накрая реших,че е момента за реанимация и да му правя на пустия мишок дишане уста в уста. Ама нали дете / майка ми не можеш я накара да лапне жива мишка невър/ - правя си аз дланите на фунийка /все едно ще надувам балон/ и като надух хамстераааа - от налягането изхвърча от ръцете ми, удари си дупето в пода и глътна банан почти с неговия размер. Оправи се,де. Оттогава има бан на бананите у дома.....

# 250
да бе, преди не е имало е-та... и оцветители и консерванти и химикали, изобщо.... Crazy И децата тогава въобще не са имали кариеси  Mr. Green те въобще Нашите болни тогава бяха Най-здравите болни  Joy
Имало е, но беше забранено да се използват, а ХЕИ държаха здраво контрола.
Доста неща нямаше по соц-времето, но едно нещо имаше, което доста ми липсва - спокойствие.

# 251
Лични впечатления и спомени нямам кой знае какви, смътни са ми, но съм виждала архиви на т.нар. ликвидационни съвети, от които ясно се личи какви злоупотреби е имало, особено ако си наясно с роднинските връзки между председателите и членовете на съветите и купувачите. Но това е станало през прехода, не точно през социализма, но е резултат все пак на тогавашния строй.

Друг негативен резултат е недообмислената изкуствена децентрализация и последвалата централизация. И В София, и Сунгурларе са продавали апартаменти за 10-20 хиляди лева например, обаче в момента същите апартаменти колко струват в София и колко струват в Сунгурларе? И какво, оказва се, че след дълги години изплащане на жилище, едните разполагат с реален пазарен актив, срещу който могат да вземат един приличен капитал или всеки месец да получават един приличен пасивен доход. А другите - разполагат с покрив над главата, но като няма в региона, където е "покривът" работа, не могат дори да се освободят от него на нормална цена, за да отидат някъде, където има работа и по-висок стандарт на живот.  Така си стоят и си пустеят хиляди жилища в провинцията.

# 252
https://www.youtube.com/watch?v=tMmX9G8JP38
Takива ги харесвах навремето Simple Smile.

# 253
  • Ямбол
А пък в Ямбол даже май не е имало показан магазин. Не помня такова нещо, а вече доста активно участвах в пазаруването 88-89г. Кореком имаше, обаче нашите само веднъж успяха да намерят долари и да ни купят едно яйце общо на мен и на брат ми.
И аз не помня, но се оказва, че е имало:
Скрит текст:
Това е точно до хотел България. А това точно място аз го помня като една шкембеджинийца или Бирарията.

# 254
Явно не е бил вървежен и са го затворили вече по наше време, хааха.

Общи условия

Активация на акаунт